Connect with us

Vijesti

JESMO LI DOBILI ŠTO SMO ZASLUŽILI – SAD ĆE NAM FAJTER ZOKI STVORITI “NORMALNU” DRŽAVU

Published

on

Zoran Milanović je cijelu svoju političku karijeru izgradio na ideološkim sukobima. Oni su mu bili program, politički sadržaj i pokretač, a pogonsko gorivo animozitet (pa moglo bi se reći čak i mržnja i netrpeljivost) prema svemu što je konzervativno ili “desno” (čitaj: za Hrvatsku afirmativno i usmjereno na očuvanje nacionalnih interesa).

To je strategija djece komunizma još od vremena Ivice Račana – kad su se 1990. godine od partijskih komunističkih dogmata koji su kršili temeljna prava i slobode ljudi preko noći pretvorili u “zaštitnike” svega “progresivnog” i “naprednog”.

Zoran Milanović je bio (po ocjeni brojnih analitičara) najgori premijer u povijesti slobodne i samostalne Hrvatske, kao predsjednik SDP-a redovito je gubio izbore i na kraju se morao povući s čelnog mjesta stranke koju je vodio. Kažu kako mu je i međuvremenu propao biznis u koji se upustio, pa se čovjek kandidirao za predsjednika države.

I sad nam se vratio “u velikom stilu” kao pobjednik na izborima. Na izbore je izašlo tek nešto više od polovice birača. Milanović je dobio polovicu glasova od te polovice koja je izašla na izbore, odnosno, tek nešto više od četvrtine ukupnih glasova birača u Republici Hrvatskoj (1.034.389 glasova u odnosu na 3.681.175 birača po popisu) i to je bilo dovoljno za pobjedu.
Kad bi se poslužili logikom Milanovićevih stranačkih kolega i sljedbenika, mogli bismo reći kako je gotovo tri četvrtine Hrvatske protiv politike Zorana Milanovića, jer ga nisu birali za predsjednika. Upravo su oni taj argument koristili nakon što je aktualna predsjednica KGK u prvom krugu dobila 26,65% glasova. I slavili su gromko svoju “blistavu pobjedu” u prvom krugu iako im je favorit bio tek 3 postotka ispred KGK.
Dakako, sad više taj argument ne vrijedi. Slavi se pobjeda, sve je bajno i krasno, baš kao da je Zoki uvjerljivo potukao sve oko sebe – a nije, ni izbliza. Ponovimo: dobio je tek nešto više od četvrtine glasova ukupnog biračkog tijela.
I da se odmah razumijemo: pobjeda je legalna i legitimna. I ne treba je dovoditi u pitanje (iako nam je tek nešto više od 25% građana izabralo predsjednika države).
Dakle, Zokija su “izabrali” ustvari oni koji nisu izašli na izbore.
Kod nas se već odavno nitko ne zabrinjava zbog apstinencije 50-70% biračkog tijela (kako na kojim izborima), niti se analiziraju uzroci te apatije, letargije, ravnodušnosti ili odbojnosti prema izvršavanju ove građanske dužnosti. Mi se hvalimo kad je izlaznost preko 30%, umjesto da se povedu ozbiljne rasprave o stanju duha nacije i uzrocima apstinencije na izborima.
Imam dojam da je predsjednici laknulo. Kao da je jedva dočekala da se izvuče iz ove baruštine. Balkanske krčme. Čaršije.
Prljavštine i primitivizam kojima smo svjedočili i tijekom ove kampanje ipak nisu njezin svijet. Za Kolindu Grabar-Kitarović se može reći svašta – mogu joj se spočitavati gafovi, nesmotrene izjave, nesnalaženje, zbunjenost, ali nitko ne može dokazati kako pripada polusvijetu. Zato je i održala onako dobar, umjeren, pametan, konzistentan državnički govor. I to napamet, bez papira. Uvjerljivo najbolje obraćanje javnosti koje sam čuo u posljednjih 20 godina.
Sad imamo što smo tražili. Čovjeka koji je na konfliktima, sukobima i podjelama u ovom društvu gradio svoju koncepciju, političku karijeru i imidž. Na optužbama vlastite zemlje za “fašizam”, “ksenofobiju”, “revitalizaciju ustaštva”. Na uvredama upućenim najranjivijim skupinama. Na pljuvanju po vrijednostima i svetinjama do kojih naš hrvatski narod drži. Jednako kao i Bernardić i SDP. Njihova boljševička narav, njihovo totalitarno naslijeđe im ne dopušta drugačije. Oni su mentalni zatočenici svoje revolucionarne ideološke matrice. Ako je to budućnost Hrvatske, napravili smo “pravi” izbor. Bravo! 
Promjena će, naravno, biti. Jedino je problem što svaka promjena može ići u dva smjera – ka boljem i ka gorem.
Je li moguće da nam novi predsjednik svojim znanjem i umješnošću stvori bolju (ili kako on kaže “normalnu”) državu? Naravno. Ako ga je kojim slučajem danas, u 54-oj godini života, Bog prosvijetlio i nadahnuo nekim posebnim moćima i sposobnostima – u što čisto sumnjam.
Tko preživi Zokijev mandat i sljedeće parlamentarne izbore pričat će što je bilo.

Laku noć Hrvatska!

Zlatko Pinter

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved