Connect with us

Vijesti

Jugo-komunistički zločini u Dubrovniku 1944./45.

Published

on

Slika 1. Naslovnica knjige Hrvoja Kačića

Daksa – simbol komunističkog terora

Daksa je najveće pojedinačno stratište i grobište dubrovačkog kraja. Daksa je simbol komunističkog terora nad hrvatskim stanovništvom dubrovačkog kraja. Nakon takozvanog oslobođenja Dubrovnika uslijedio je komunistički teror (ubijanje, zatvaranje, konfiskacija imovine, zastrašivanje stanovništva). Danas je poimence poznato 697 žrtava (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja koje su „oslobodioci“ s crvenom zvijezdom petokrakom ubili.

Partizani i preobučeni četnici ušli su u Dubrovnik 18. listopada 1944. godine bez borbe. Odmah nakon ulaska „oslobodioci“ su ubili 11 mladića, iz Konavla, na Orsuli i njihova tijela bacili niz liticu u more. Marko Trtoman i njegov brat su bili među uhićenima. Njegov brat je ubijen, a Marko je uspio pobjeći i kasnije je svjedočio o zločinu na Orsuli. Uslijedila su hapšenja viđenijih Dubrovčana, intelektualaca, svećenika, trgovaca. Dana 24., 25. listopada ubijene su 44 osobe na Daksi. Poslije su ubili još 9 osoba, za njih se zna jer su nađeni posmrtni ostatci žrtava ali otočić Daksa nije u cijelosti istražen i očekuje se da će biti još posmrtnih ostataka žrtava. Dana 19. lipnja 2010. posmrtni ostatci 53 žrtve su dostojno pokopani. DNK analizom je utvrđen identitet 18 žrtava, dok je za 35 žrtava identitet nepoznat, još nije utvrđen.

Po nekim navodima na Daksi je ubijeno najmanje 79 osoba. Nakon ulaska partizana ukupno je ubijeno više od 190 Dubrovčana. Njihova tijela se nalaze na više mjesta: otočić Daksa, groblje Boninovo, gubilište Gospa od Milosrđa, u Slanom, na Korčula (Vranina blizu Vele Luke) i drugdje. Nakon ubojstva tijela nekih žrtava bačena su u more. Ubijeni su ugledni dubrovački intelektualci, svećenici, državni dužnostnici i obični građani. Svi su redom bili – Hrvati!

Žrtve na Daksi ubijene su vatrenim oružjem kalibra 9 mm (pištoljski kalibar) hitcem u potiljak. Žrtve su bile bez odjeće i obuće.

Na dubrovačkom području ubijena su 24 svećenika (redovnika), među ubijenima je poznati svećenik Petar Perica („padre Perica“), autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek´ se ori.

Komunisti su 29. listopada po Dubrovnik polijepili letak (presuda “U ime naroda Jugoslavije”) na kojem su naveli imena 36 osoba koje su osudili na smrt streljanjem. Suđenja nije bilo, nije postojao nikakav sud, nije bilo ispitivanja svjedoka, osuđeni nisu znali za što ih optužuju. O nepostojanju suda svjedoči i izvješće Ante Jurjevića Baje (organizacijski sekretar Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju):

„Što se tiče narodnih neprijatelja do sada ih je otpremljeno što ovamo što onamo oko 60 među njima i 8 popova odnosno fratara pored svega toga mnogi se kriju i nemože ih se otkrit a sad će bit i teže obzirom na saveznike koji će ih štiti jedino tu može iskusni ljudi i vojnici, mi smo nakon streljanja objavili plakatom ali dosad ne sve samo tek sutra izlazi jedan dio u javnost a potpisali smo sud komande područja jer drugoga nismo imali o ovome svemu dajte vaše mišljenje bilo kako bilo ubit ih se mora a za ove koji se skriju treba će učinit sve da ih se uhvati jer to su kaporjuni. Narod je prilično na samu situaciju zadovoljan samo neznamo šta će bit nakon ovih streljanja jer se već narod za njih interesuje i pita kad će taj narodni sud djelovat….“ (izvadak iz izvještaja od 25. listopada 1944. godine). Prema vlastitoj izjavi, intervju 1992., Baja je bio u Dubrovniku već 19/20 listopada 1944. Godine, po drugom izvoru dva-tri dana kasnije.

Nepotpuni popis žrtava pokolja na Daksi:

 1. Tomislav Baća
 2. Petar Barbir, tipograf
 3. Slavko Barbir, student
 4. Boris Berković, novinar
 5. fr. Marijan Blažić prof.
 6. Ante Brešković, trgovac
 7. Baldo Crnjak, obrtnik
 8. don Mato Dobud
 9. Milan Goszl, trgovac
 10. don Mato Kalafatović-Milić
 11. dr. Niko Koprivica, gradonačelnik Dubrovnika, odvjetnik
 12. don Đuro Krečak
 13. Ivo Knežević, zemljoradnik
 14. Ivan Kubeš (Kubesch), službenik
 15. Jure (Đuro) Matić, listonoša
 16. Željko Milić, kapetan duge plovidbe
 17. Makso Milošević, prof., ravnatelj Dubrovačke gimnazije
 18. Antun Mostarčić, prof.
 19. Ivan Nikić, službenik
 20. Niko Nunić, dipl. pravnik, tajnik općine Dubrovnik
 21. Nikola Obradović, zemljoradnik
 22. Ivo Peko, ravnatelj Krugovalne postaje Dubrovnik i novinar
 23. o. Petar Perica
 24. dr. Baldo Poković, odvjetnik
 25. Mato Račević, školski podvornik
 26. Vido Regjo
 27. don Josip Schmidt
 28. Nedjeljko Dinko Šarić, porezni službenik
 29. Ante Tasovac, redarstveni izvidnik
 30. fr. Toma Tomašić, prof.
 31. Martin Tomić
 32. Josip Tuta, student
 33. Frano Vojvodić, predsjednik mješovitoga Hrvatskoga zbora Gundulić u Dubrovniku, donačelnik Dubrovnika
 34. Marijan Vokić, vozač
 35. Frano Žiška, umirovljeni časnik
 36. dr. Ivo Karlović, gradonačelnik Dubrovnika

Treba spomenuti sramotnu činjenicu da ukopu posmrtnih ostataka na Daksi (2010. godine) nije bio nazočan nitko od “odličnika” grada Dubrovnika iako su uredno bili pozvani. U to vrijeme gradonačelnik Dubrovnika bio je Andro Vlahušić.

Jugo-komunistička vlast je uništila vojna groblja NDH širom Hrvatske pa i u Dubrovniku (Domobransko groblje), nije dopuštala pokapanje žrtava niti bilo kakav spomen na njih od strane obitelji. O pokoljima se nije smjelo javno govoriti, niti komemorirati ili obilježiti smrt nevinih Hrvata.

Snimljen je dokumentarni film (2019. god.) „Tajne Dakse“. Ljiljane Bunjevac Filipović je redateljica i scenaristica filma, snimatelj Damir Bednjanec, a montažerka Nina Koletić. (2019.)

Ubijene su 193 osobe, uz samo 13 presuda u kojima se spominje 46 osuđenih. Dakle 147 osoba je ubijeno bez ikakve formalne presude!

Mnogo mobiliziranih hrvatskih mladića je poginulu u bespotrebnim jurišima na Risanj i Ledenice iznad Risnja. Juriš na Risanj bio je dio zločinačkog komunističko-četničkog plana da pogine što više mladića hrvatske nacionalnosti. Glavni komesar JRM-a Dragiša Ivanović je između ostaloga jednom komesaru kazao: “ Među vašim borcima ima dosta onih koji su klasni neprijatelji. Prema njima morate biti nemilosredni i uvijek ih gurati u prve redove i najteže zadatke”.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku otvorilo je 2004. godine spis u povodu počinjenih zločina, saslušani su razni svjedoci. Navodno nisu utvrđeni sudionici tog ratnog zločina protiv civilnog pučanstva pa nitko nije i neće odgovarati za počinjene zločine!?

Udruga Daksa 1944/45. čuva uspomenu na žrtve komunističkog terora u Dubrovniku.

Povjesničar Trpimir Macan “Antifašizam je postao paravan za likvidaciju svjesnih i aktivnih nacionalnih snaga. A ratovanje na strani Saveznika upotrebljivom međunarodnom iskaznicom i alibijem za diktatorsku samovolju, za uzurpirano tumačenje povijesti”

Antifašizam je dijametralno suprotan komunizmu, nedopustivo je izjednjačavati antifašizam s komunizmom. Antifašizam nije totalitarizam,

Izvori: Hrvoje Kačić (Dubrovačke žrtve), Tomislav Jonjić (Ante Jurjević – Baja o pokolju Dubrovčana u jesen 1944.), Petar Vulić, Petar Horvatić, wikipedija i drugi.

Crvena zvijezda petokraka je simbol komunističkih zločina i terora!

Dr. Marko Jukić

Vijesti

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina proxy CIA-e!

Published

on

U slučaju da niste čuli, MSM sada priznaju da je Ukrajina opunomoćenik CIA-e.

To znači da Putinova invazija na Ukrajinu NIJE bila neprovocirana i da su SAD ekspanzionisti koji ruše suverene nacije radi geopolitičke dobiti – piše na X profilu @WarClandestine.

SAD su donijele rat Putinu pred vrata.

Što znači da je svaka stvar koju su vam zapadni mediji rekli o ratu u Ukrajini bila utemeljena na laži. Sve analize koje ste čuli od pompoznih MSM govornika temeljile su se na pretpostavci da je Putin to učinio ničim izazvan, samo zato što je “doslovno Hitler”. Ništa od toga nije bila istina.

Ispostavilo se da su Putinove optužbe da zapadne obavještajne službe kontroliraju Ukrajinu bile točne, stoga je njegov napad više nego opravdan. Zamislite samo da je Rusija financirala nacističke milicije u Kanadi, započela građanski rat, svrgnula vladu, zatim uspostavila vlastiti marionetski režim, zatim postavila ruske obavještajne baze i biolaboratorije po cijeloj našoj sjevernoj granici. Svaki bi Amerikanac tražio da se Kanada i Rusija sravne s zemljom. Pa to je upravo ono što su SAD učinile Rusiji i ljute su.

Rusija je pokušala ući u NATO, odbijeni su. Rusija je pokušala pregovarati nenasilnim sredstvima za rješavanje sukoba, što im je odbijeno. Rusija je UN-u pokušala iznijeti svoje pritužbe zbog američke proizvodnje biološkog oružja i špijunaže, što je odbijeno. Rusija je pokušala ići diplomatskim putem, a Zapad je samo vikao “ruske dezinformacije”, a oni su bili ti koji su gurali dezinformacije.

Zapad se također potrudio cenzurirati neovisne novinare poput mene koji vam to govorim od prvog dana, jer da je javnost cijelo vrijeme znala ovaj detalj, ne bi podržali slanje naših dolara poreza tamo.

Ovo će mnogim Amerikancima biti teška pilula za progutati, ali Rusija nije negativac u ovom scenariju. Zapad je, a nije ni blizu.

Što prije svi to prepoznamo, prije ćemo moći počistiti nered.

Continue Reading

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved