Connect with us

Vijesti

Kako je čudesni šibenčanin prvi uspio uspostaviti prijateljske odnose Rusa i Perzijanaca, na užas engleskih lordova

Published

on

Ugledni preteče hrvatskih diplomata (6)

Prije četiri desetljeća, dok se u Zagrebu održavala izložba o staroj perzijskoj umjetnosti smatrao sam prikladnim podsjetiti javnost (Vjesnik, 22. veljače 1981.) na – u nas tada – sasvim napoznata Hrvata koji je bitno utjecao na rusko-perzijske odnose.

Bio je to grof Ivan Stjepan Simonić (1792.-1851.) čije ime tridesetih godina XIX. stoljeća gotovo da nije silazilo sa stupaca europskog tiska.

Dok su ga njemačke i francuske novine držale jedinim zaslužnim za “izvanredan napredak ruske politike u Aziji”, čak i “njenim utemeljiteljem”, engleski ga lordovi spominjahu s gorčinom, jer im je ozbiljno uzdrmao tridesetogodišnje napore za političku i privrednu prevlast na Srednjem Istoku.

Simonic uspomene

Životni put tog – u dvjema Jugoslavijama – potpuno zaboravljena / prešućena Šibenčanina podsjeća na uzbudljive romantične sudbine stendhalovsko-balzakovskih junaka. U najranijoj je mladosti napravio vrtoglavu vojničku karijeru u Napoleonovom Carstvu, da bi je poslije nastavio u službi ruskih careva Aleksadra I. i brata mu Nikole I. takozvana «žandara Europe».

Potomak ugledne šibenske odvjetničke obitelji, u vrijeme francuske uprave u Dalmaciji stupio je kao petnaestogodišnji momčić najprije u pandurske, a zatim u redove Dalmatinske armije. S Marmontovim dalmatinskim postrojbama ratuje protiv Austrijanaca. Poslije bitke kod Wagrama (1809.) Napoleon ga osobno unaprijedi u poručnika. U 18. godini već je satnik te s Ilirskom pukovnijom lakih pješaka nastavlja ratovati u pohodu na Rusiju. Za vrijeme katastrafalnog francuskog povlačenja pada u zarobljeništvo. Rusi ga najprije provjeravaju u carskom puku “Kremenčug”, a zatim u činu bojnika šalju u Gruziju gdje će se istaknuti u bitkama protiv buntovnih Čerkeza i ostalih brđana. Dobiva čin potpukovnika i prva ruska odlikovanja kojih će do kraja karijere prikupiti na desetke!

Godine 1822. ženi se gruzijskom ljepoticom, kneginjom i udovicom carskog pukovnika. Živi i ratuje u ambijentima i krajolicima koje je opjevao Puškin, a Ljermontov dramatično oslikao u Junaku našega doba.

Početkom lipnja 1826. Simonić kreće s manjim odredom iz Tiflisa “da bi uznemiravao neprijatelja i držao na uzdi muslimansko pučanstvo” U prvoj većoj bici kod Šamkora zapovijeda prethodnicom i “sjajnim vojničkim umijećem” pridonosi ruskoj pobjedi. Igrom slučaja na tom dijelu bojišnice perzijske postrojbe predvodio je mladi Muhamed Mirza, sin perzijskog prijestolonasljednika. (Nekoliko godina kasnije Simonić će baš njemu omogućiti da zasjedne na upražnjeno prijestolje u Teheranu!)

Varsava katedrala

U nastavku ratovanja teže je ranjen u bedro, ozlijeđena noga ostat će mu zauvijek kraća. Poslije šet mjeseci, iako na štakama, vraća se u postrojbu i sudjeluje u opsadi i zauzimanju Taurisa (Tabriza) glavnoga grada nekadanjeg Azerbejdžana. Po sklapanju mira (1828.) Rusi ga unaprijede u pukovnika, a perzijski šah Fath-Ali odlikuje “ordenom sunca i lava s dijamantima”. (Ostaje nerazjašnjeno zašto su Perzijanci odlikovali neprijateljskoga časnika, kao što je nerazjašnjeno i Šibenčaninovo veliko prijateljstvo sa šahovim unukom!) Iste godine Rusija napada Tursku i on opet pobire ratničke lovorike: unaprijeđen je u čin general-majora.

U to vrijeme Carskoj Rusiji nikako nije uspijevalo uspostaviti “dobrosusjedske” odnose s Perzijom. Osim spletkarenja Engleza, navodno je pregovore uvijek vodila pogrešna osoba. (U veljači 1829. vjerski fanatici masakrirali su novoimenovana ruskog poslanika – književnika i diplomatu Gribojedova – i cjelokupnu mu svitu!) Kada je u siječnju 1832. došlo do još ozbiljnijeg zaoštravanja odnosa, Nikola I. imenuje Simonića opunomoćenim ministrom u Perziji. Na to se odlučio poradi njegova “obrazovanja i prirodnih sposobnosti, a osobito zbog odličnog poznavanja ćudi tog naroda…”.

Teheran

Stari šah Fath-Ali imao je oko stotinu (!) sinova. Pretendent na prijestolje bio je Abas Mirza. Ostala su braća bili dijelom guverneri pokrajina, dijelom generali, a svaki će od njih iskoristiti razdor među braćom. Međutim, nakon Abasove naprasne smrti, novi ruski poslanik – da bi spriječio moguću borbu za prijestolje koja bi pogodovala Englezima – uspijeva privoliti staroga Šaha neka još za života svojim nasljednikom imenuje unuka Muhameda Mirzu (istog protiv kojeg se prethodno borio kod Šamkora!) Otad počinje ruska diplomatska prevlast u Perziji. Ona poraste još i više kad poslije smrti starog Fath-Alia na prijestolje zasjede Simonićev mladi odabranik i prijatelj.

Tijekom šestogodišnjeg boravka u Teheranu, uspijeva steći čak i naklonost vjerskih poglavara koji su dotad fanatično mrzili sve što je nosilo rusko ime. Za diplomatske zasluge dobio je najviša ruska i perzijska odlikovanja. Kroničar je zapisao da su ga čak i perzijski pjesnici opjevali “kao onoga kojeg je ruski car poslao da usreći perzijski narod”!

Poslije puna tri desetljeća (1843.) grof Ivan Stjepan Simonić posjetio je zavičaj. Austrijske vlasti ustupile su mu posebnu lađu kojom je plovio duž dalmatinske obale. Osobito svečani doček priredili su mu Šibenčani.

Umro je iznenada 5. siječnja 1851. u činu ruskog carskog podmaršala, a na dužnosti guvernera Varšave. Izlazeći iz kočije okliznuo se na poledici i zadobio smrtonosnu ozljedu lubanje. Pokopan je u varšavskoj Bazilici sv. Jana.

Napomena:

Šibenska gradska knjižnica objavila je 2013. njegove Uspomene iz Perzije, koje je Simonić izvorno napisao na francuskom jeziku.

Frano Baras (Vjesnik, 22. veljače 1981.)

Advertisement

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved