Connect with us

Vijesti

KAKO JE SVETI BAZILIJE SPASIO ČOVJEKA KOJI JE PRODAO DUŠU VRAGU I ODREKAO SE KRISTA

Published

on

Ovo je ispričao Heladije, čestit i svet čovjek koji je prvo služio velikom svecu, biskupu Baziliju kao pomoćnik, zatim kao njegov nasljednik i koji je svjedočio njegovim čudima…

Kršćanski senator Proterije, posjećujući Sveta mjesta, smislio je kako posvetiti svoju kćer Bogu kao redovnicu. Istodobno je vrag, iskonski mrzitelj svega dobrog da to spriječi potaknuo žudnju za djevojkom u srcu jednog od senatorovih robova. Sluga je znao da je djevojka daleko iznad njegovog dosega, pa je čarobnjaku priznao svoju tajnu, obećavši puno zlata u zamjenu za pomoć u osvajanju djevojčine ruke. Isprva je čarobnjak odbio da se zaplete u stvar, ali je naposlijetku nagovoren rekao: “Ako želiš, poslat ću te svom gospodaru, vragu. Pomoći će ti ako pristaneš izvršavati njegove upute.”

Jadni je sluga obećao: “Učinit ću sve što on naredi.”

“Jesi li spreman potpisati dokument kojim potvrđuješ da se odričeš Krista?”, upita čarobnjak.

“Jesam, ako mi daš što želim”, odgovori rob.

“U tom ću ti slučaju pomoći”, rekao je čarobnjak koji je vragu napisao: “Budući da je, o Gospodaru, moja dužnost nagovoriti ljude da napuste kršćansku vjeru i dovesti ih pod tvoju vlast, povećavajući tako broj tvojih podanika, šaljem ti ovu mladost. On gori od žudnje za djevojkom i molim te da mu omogućiš da je dobije. Ako to učiniš, moja će se slava proširiti i privući ću ti još štovatelja.”

Čarobnjak je dao pismo mladiću i rekao mu: “Kad padne mrak, idi na pogansko groblje i drži ovo pismo u zraku. Vražji će te podvodnici odvesti do njihova gospodara.”

Patetični rob pohitao je na groblje da pozove demone. Brzo su se pojavili i doveli zavedenog do svog princa. Ugledavši Sotonu na uzvišenom prijestolju okruženog s bezbroj mračnih, zlikovskih zloduha, predstavio je pismo. Vrag ga je upitao: “Vjeruješ li u mene?”.

“Vjerujem.”, izjavio je mladić.

“Odričeš li se Krista?”, upita vrag.

“Odričem”, odvrati sluga.

“Vi kršćani često mi dolazite kad želite pomoć”, žalio se Sotona, “ali kad dobijete ono što želite, izdate me i vratite se Kristu, koji vas, ljubazan i pun ljubavi, prihvaća. Želim da vlastitom rukom napišeš izjavu koja svjedoči da se dobrovoljno odričeš Krista i svog krštenja, da si zauvijek moj i da ćeš trpjeti vječne muke sa mnom. Ako to učiniš, ispunit ću ti želju.”

Mladić je pristao.

Zmija koja uništava duše smjesta je poslala demone razvratnosti koji su u djevojci pobudili čežnju za mladićem tako moćnom da se srušila i grčeći se od grčeva požude, zavapila je ocu: “Sažali se nadamnom! Sažali se nad svojom jedinom kćeri! Dopusti da se oženim našim slugom, u kojeg sam se beznadno zaljubila. Ako me odbiješ, bit ćeš uzrok moje smrti i morat ćeš odgovarati za mene na Sudnjem danu!”

Otac je bio užasnut i jadikovao: “Jao meni, grešniku! Što te snašlo, kćeri? Tko te očarao, svjetlo mojih očiju? Nadao sam se da ću te zaručiti za nebeskog Zaručnika i vidjeti kako se pridružuješ društvu anđela, slaveći Boga u psalmima i hvalospjevima. Gledao sam u tebe kao u jamca svoga spasenja, ali ti besramno zahtijevaš da te udam za roba. Ne ponižavaj se i ne šalji me žalosnog dolje u Had, dijete moje!”

Djevojka se nije obazirala na svog oca, već je inzistirala: “Ako odbiješ moju molbu, ubit ću se!”.

Otac je popustio njenom preklinjanju i savjetima srodnika i prijatelja, umjesto gledanja njenog kraja samoubojstvom.

Pozvavši slugu, dao je pristanak na neravnopravnu uniju i podario mu veliko bogatstvo. Tada je pozvao svoju kćer, govoreći: “Dođi besramnice i spremi se da zauzmeš svoje mjesto u krevetu ovog neotesanog zlotvora. Mislim da ćeš se gorko pokajati zbog svog ponašanja”.

Izvršeno je đavolsko vjenčanje, a sluge su ubrzo primijetile da mladoženja ne ide u crkvu i ne prima Sveta Otajstva.

“Sigurno znate”, rekli su mladenki, “da vaš suprug nije kršćanin, već otpadnik?”. Čuvši to, obuzela ju je tuga, pala je na zemlju, rastrgala lice noktima i neprestano se udarala po prsima plačući: “Nitko koji ne posluša svoje roditelje ne može se spasiti! Kako ću reći ocu za ovu novu sramotu, teško meni, pala sam u propast! Zašto sam se ikad rodila?”

Njezin ju je suprug pokušao utješiti, govoreći da su optužbe klevetničke. Utješila se u njegovim riječima i rekla mu: “Ako želiš dokazati svoju nevinost i odagnati tugu iz moje jadne duše, pođi sutra sa mnom u crkvu i u mojoj nazočnosti primi svečista Otajstva. Tada ću ti povjerovati.”

Ne mogavši više prikriti istinu, suprug joj je objasnio da je svoje spasenje prodao vragu.

Na to je ostavila po strani žensku suzdržanost (šutljivost i povučenost) i mudro požurila do svetog Bazilija.

“Smiluj mi se, učeniče Kristov!”, zavapila je. “Sažali se nad onom koja nije poslušala oca i predala se đavolskoj zabludi!”

Nakon što je sve ispričala, Basil je pozvao njezina muža. Pitao je je li priča istinita, a mladić je, uplakan, odgovorio: “Da, Božji hijerarhu, to sigurno jest. Čak i da sam šutio, okolnosti bi proglasile istinu.”

Svetac je upitao: “Želiš li se vratiti našem Gospodaru, Isusu Kristu?”

“Više od svega drugog”, priznao je muškarac. “Ali ne mogu.”

“Zašto?”, pitao se Bazilije.

“Jer sam napisao dokument u kojem sam zanijekao Krista i podložio se vragu”, objasnio je čovjek.

“Ne brini se. Bog je čovjekov prijatelj i prihvaća pokajanog grešnika”, uvjeravao ga je Bazilije.

Čovjekova se supruga bacila pred svečevim nogama i povikala: “Pomozite ako možete, Kristov učeniče!”.

“Vjerujete li da se možeš spasiti?”, upita svetac čovjeka.

Na to nesretnik poviče: “Vjerujem, Učitelju; pomozi mojoj nevjeri!”

Svetac ga je uzeo za ruku, nad njim napravio znak Križa, te ga uputio da se neprestano moli i zaključao u sobu u sklopu crkvenog kompleksa. U međuvremenu, Bazilije je u njegovo ime molio tri dana, nakon čega je posjetio pokornika i pitao: “Kako si, dijete?”.

“U najnesretnijem sam stanju, Učitelju”, odgovorio je mladić. “Užasavam se demona. Gađaju me strijelama, bacaju kamenje i vrište. Drže moju izjavu i viču: “Ti si došao k nama, a ne mi tebi!”

Dajući mu malo hrane, svetac je napravio znak križa preko jadnog mladića, a zatim ga opet zatvorio u sobu. Nekoliko dana kasnije, vratio se i pitao: “Kako ti ide, dijete?”.

“Čujem prijetnje i plač, ali više ne vidim neprijatelje”, odgovorio je čovjek.

Bazilije mu je dao još malo hrane, a nakon što se pomolio za njega, zaključao vrata i otišao. Četrdesetog dana vratio se i pitao: “Dijete, kako stoje stvari s tobom?”

“Dobro idu, sveti oče”, rekao je čovjek. “Vidio sam te u snu kako se boriš za mene i pobjeđuješ đavla.”

Sveti Bazilije izgovorio je molitvu, pustio ga iz zaključane prostorije i odveo u svoju kućicu. Sljedećeg jutra pozvao je svećenstvo, redovnike i ljude koji vole Krist i proglasio: “Braćo, slavimo Boga, Prijatelja čovjeka! Evo, Dobri Pastir želi uzeti ovu izgubljenu ovcu na svoje rame i odnijeti u crkvu. Večeras Ga moramo preklinjati da pobijedi i posrami neprijatelja naše duše.”

Vjernici su se okupili u crkvi i molili cijelu noć za pokornika uzvikujući: “Gospodine, smiluj se!”. U zoru je Bazilije, u pratnji kongregacije skandirajući psalme i hvalospjeve, doveo mladića i odveo ga u crkvu. Odjednom je vrag počeo pokušavati odvući oboljelog od sveca. “Sveče Božji, pomozi mi!” zavapio je čovjek. Zli je toliko nasilno povukao svoju žrtvu da se Bazilije bojao da bi ga mogao izgubiti.

“O besramni rušitelju duša, kneže tame i propasti!”, zagrmio je sveti biskup Bazilije, “zar ti nije dovoljno što si izveo svoje vlastito uništenje i ono svojih sljebenika? Kada ćeš prestati progoniti ovo jadno stvorenje moga Boga?!”

“Gadiš mi se, Bazilije”, procjedio je Sotona.

“Gospodin te odagnao vraže!”, viknuo je hijerarh.

Pakleni duh je odgovorio: “Prekoračuješ svoje granice, Bazilije. Nisam se približio ovom nitkovu; on je došao k meni. Žarko se odrekao Krista dajući mi ovaj dokument koji ću na Posljednji Dan predstaviti Velikom Sucu.”

“Blagoslovljen Gospodin, Bog moj!” uzvikne Bazilije i nastavi: “Znaj, vraže, da ti ljudi neće odustati od molitve dok se ne odrekneš tog papira.” Zatim, okrenuvši se vjernicima, svetac im je zapovjedio: “Podignite ruke prema Nebesima i zavapite`Gospodine, smiluj se (Gospodi pomiluj) !`”

Vjernici su digli ruke i opetovano, plačući, vapili ‘Gospode smiluj se; i evo, dokument koji je napisao mladić izbjegao je Sotonin dohvat i odletio zrakom u ruku blaženika. Bazilije se silno obradovao i zahvalio Bogu, a zatim glasno upitao mladića da svi čuju: “Prepoznaješ li ovo, brate?”

Čovjek je odgovorio: “Da, biskupe Božji, osobno sam to napisao.” Na to je veliki Bazilije raskomadao papir naočigled svih, uveo đavolsku žrtvu u crkvu i dao mu Božja Otajstva (pričestio ga). Poslije je naredio da se za vjernike priredi lijepa gozba, a zatim je uputio mladića kako pobožno živjeti i vratio ga njegovoj ženi, slaveći Gospodina i zahvaljujući mu na Njegovoj milosti.

+ + + + + + + + +

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

Advertisement

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved