Connect with us

Vijesti

KAKO TISUĆU GODINA MOŽE PROĆI KAO JEDAN DAN?

Published

on

KAKO TISUĆU GODINA MOŽE PROĆI KAO JEDAN DAN? (2 Pet 3,8 / Ps 90,4)

Arhimandrit Kleopa ispričao je sljedeći događaj: “Jednom davno redovnik iz jednog samostana se neprestano pitao: “Kako tisuću godina može proći kao jedan dan?”

Ali u raju je tako lijepo i postoji tako veliko blaženstvo da se tisuću godina u njemu čini kao jedan dan.
Redovnik se nekoliko godina molio Majci Božjoj i rekao: “Majko Božja, moli se Spasitelju Kristu, da mi On otkrije kako tisuću godina prolazi kao jedan dan. Jer znam da su ove riječi Duha Svetoga istinite.”

Tri godine se molio i Bog mu je to pokazao.
Jednog je dana izašao iz hrama i počeo čitati akatist Majci Božjoj. Ključevi hrama su mu bili u ruci.
Iznenada je ptica uletjela u hram i sletjela ravno na ikonostas. Takva je ljepota bila ova ptica koju u ovom životu nitko nije vidio. Perje joj je bilo prekriveno svim duginim bojama, na glavi mu je virila prekrasna kresta, oči su joj pregledavale sav ukras crkve. Svako je pero bilo slično dragom kamenu.

Redovnik je, ugledavši pticu, pomislio: “Ma, uhvatit ću je! Kad bih mogao uzeti samo pero s nje!”
Odjurio je do ptice, a ona je poletjela i potom sjela na pod, sjela u samo srce hrama – pretvarajući se da ne može dalje letjeti. Redovnik je potom ispružio ruke da ga zgrabi, ali ptica je odletjela na trijem.

I opet, kad je skoro stavio ruku na nju, ptica se opet vinula, ali ne visoko, i odletjela iz crkve u samostansko dvorište, a zatim sjela na ogradu. Kad je redovnik dotrčao do ograde, ptica je odletjela u šumu. Redovnik je preskočio ogradu govoreći: “Gospode, pomozi mi da je uhvatim!”

A onda je ponovo stavio ruku kraj ptice a ona odletjela na veliku čistinu. „Gospode, ne ostavljaj me. Pusti me bar da uzmem jedno njezino pero!“ Kad je jurnuo do ptice usred čistine, odletjela je do smreke. Tada je monah zavapio: “Gospode, nisam bio dostojan uzeti barem jedno njegovo pero! Gospode, Gospode, kakva prekrasna ptica! Nikad nisam vidio tako lijepu pticu!”

A onda je ptica odjednom zapjevala pjesmu koju nikada nije čuo na zemlji. Bio je to Anđeo u formi ptice, ali redovnik to nije znao; i tako je stajao i gledao pticu, a ona mu je pjevala 355 godina.

Monahu se činilo da je prošao samo sat vremena, a za sve to vrijeme nije ostario, umorio se, nije htio jesti ni piti i nitko nije na njega naišao.

Tada je ptica odletjela, a monah se, vidjevši ključeve crkve u svojim rukama, sjetio: “Oh, jao meni, hram je još uvijek otvoren, idem ga zaključati.” Došao je u samostan s ključevima od hrama, ali nije prepoznao svoj samostan. Crkva je izgledala drugačije, a ćelije su bile drugačije.

U sebi je pomislio: “Ili sam poludio, ili to nije naš samostan.” Znajući da je bio odsutan samo sat vremena ili više, redovnik je s ključevima u rukama otišao do vratara. Vratar je ugledao starog muškarca sijedog brade blistavog lica i rekao mu:

“Blagoslovi, oče!” Što vas vodi do nas?
“Brate, zaključat ću crkvu.”

 • Odakle si?
 • Odavde, iz samostana.
 • A kamo si otišao?
 • Da, evo, otišao sam, nedaleko.
  “Oče, ali ti nisi jedan od naših.”
  “Zar me ne prepoznaješ, dijete, ali ja sam redovnik, poglavar samostana i zaključat ću crkvu!”
  “Čekaj, oče, idem reći opatu.”
  I rektor je te noći u snu vidio otkrovenje i tri puta čuo glas: “Otvorite vrata samostana da uđe golub Gospodnji!”
  “Oče, dolazi stari redovnik blistavog lica i kaže da želi zaključati crkvu, kao da je poglavar samostana.”
  “Pusti ga unutra, dijete, jer ovdje se krije velika tajna! Pođi s njim ovdje, k meni.”

Kad su došli, opat ga upita:
“Oče, prepoznaješ li me?”

 • Ne.
 • “Prepoznajete li samostan?”
 • Više ga ne prepoznajem. Prepoznajem Crkvu, ali čini se da više nije ono što je bila. Imala je drugi krov.
 • “Kamo si otišao, oče?”
 • “Išao sam ovdje nedaleko, u šumu.”
  Opat je naredio da zazvone samostanska zvona i okupio je cijelo bratstvo, tristo redovnika, u crkvu. Zatim je starog redovnika stavio u sredinu crkve, neposredno prije/kraj ikonostasa, kako bi ga svi mogli vidjeti, i pitao:

“Oče, prepoznajete li nekoga od ovih redovnika?”
“Ne prepoznajem nikoga!” Odgovorio je.
“Prepoznajete li ovog redovnika?” – upita opat redovnike.
“Ne znamo”, odgovorili su.
“Oče, ako kažete da ste otišli prije sat vremena, tko je onda bio opat kad ste otišli?” – upita tada opat.

 • Otac Hilarion.
  “Nadstojnik?”
 • Otac Ambrozije.
  “Tko je bio sakristan?”
 • “Otac Geronije”.
  Tada opat reče:

“Velika tajna otkrivena je među nama.” Pozovite samostanskog arhivara ovdje. – Kada je arhivar došao rekao mu je: – Donesi ovdje samostanski arhiv posljednjih nekoliko stotina godina i pogledaj kad je postojao takav sastav redovnika.

Tražio je u zapisima od prije pedeset godina, tražio je u stotoj godišnjici, tražio je i dvjesto i tristo godina, ali ih nije našao. I počeo je gledati još dalje te je na samostanskom tavanu, koji je imao tristo pedeset i pet godina, pronašao neke stare, pročišćene anale. A kad je počeo čitati: “takav-takav, takav i takav”, našao ih je.

“Oče, kad ste napustili samostan?”
“To mora biti prije sat vremena.”
“Oče, što si se molio Bogu prije nego što si otišao?”
“Dugo sam molio i čitao molitve Majci Božjoj, da mi Spasitelj otkrije što znači u psalmima: “Jest, u tvojim je očima tisuća godina kao dan jučerašnji, što je prošao, kao straža noćna.” (Ps 90,4)

“Oče, pa evo ti je Presveti i Najdivniji Bog ispunio molitvu tvoje svetosti. Niste htjeli vjerovati ili čak ni vjerovali, već ste se samo htjeli u to uvjeriti. Dakle, otkako ste otišli, prošlo je tristo pedeset i pet godina!”

Starac je počeo plakati. A opat mu kaže:

“Vidiš li, oče, da ti je Bog pokazao čudo pošto si se molio s vjerom?” Ako vam se tristo pedeset i pet godina činilo jednim satom, vjerujete li sada da je tisuću godina pred Bogom kao jedan dan?

“Vjerujem oče!”

Tada opat naredi svećeniku da se brzo odjene. Donio je Sveta Otajstva (Pričest) i pričestio starca pred svima.
Starješina je primio Tijelo i Krv Kristovu i rekao:
“Oci, oprostite mi, donio sam vam veliko zaprepaštenje.

Lice mu je sjalo poput sunca. Tada je zamolio sve da oproste, a zatim umro u hramu. I otišao je u raj, u one ljepote koje nitko nikada ne može opisati, jer sveti apostol Pavao kaže: “Ono što oko nije vidjelo i uho nije čulo i u srce nije unišlo, Bog je pripremio za oni koji Ga ljube “(1. Kor. 2,9) ..

Kakve nam ljepote daruje Dobri Bog, molitvama Njegove Prečiste Majke i svih svojih svetaca. Amen.”

Uredio: Petar Salečić, izdavačka kuća Kyrios

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved