Connect with us

Vijesti

Koliko vrijedi žena?

Published

on

Slika je nazvana Un Canto a la Libertad (Pjesma slobodi)

„Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.” Već od samoga početka svijeta zamisli Bog da budu jednaki. Da, i ženi dade pravo da bude jednaka. „Za ne povjerovati!”, rekli bi oni koji ženu smjestiše na nižu razinu. Ali pusti to pravo i jednakost. To je Božje pravilo. A pravila su tu da se krše.

Zaključio je tako i diktator Rafael Trujillo kada je 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao brutalno ubiti sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabal.

Vijest o njihovoj smrti razbjesnila je narod. Prije nego je njihov život okrutno ugašen, bile su mučene i stalno izlagane nasilju. Na dan svoga ubojstva bile su u posjetu svojim muževima koji su bili u zatvoru. Vraćajući se iz posjeta, na putu ih je presrela Trujillova tajna policija. Sve tri sestre i vozač bili su zadavljeni i polomljenih kostiju, a automobil je nađen u provaliji planine La Cumbre. Sestre Mirabal danas predstavljaju simbol otpora diktaturi, ali i simbol feminističkoga otpora. O njima su napisane knjige, opjevane su u pjesmama, njihove stvari izložene su u Nacionalnom muzeju povijesti i zemljopisa. U međuvremenu je 1985. godine tiskana poštanska markica njima u čast, a na Međunarodni dan žena 1997. godine u Santo Domingu na visokom obelisku koji je Trujillo dao podići u svoju čast otkrivena je slika na kojoj su prikazane sestre. Slika je nazvana Un Canto a la Libertad (Pjesma slobodi). Ujedinjeni narodi su rezolucijom od 17. prosinca 1999. godine datum njihove smrti proglasili Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog).

Krhko i lomljivo biće

Bog je ženu stvorio šestoga dana i posvetio joj puno više vremena. Tko si onda ti, čovječe, da imaš hrabrosti dignuti ruku na nju koja je od Boga ljubljena onom mjerom kojom Bog ljubi i tebe? Tko si ti, sine, da imaš pravo povisiti ton na nju po kojoj ti je život darovan? Tko si ti, oče, pa nasiljem odgajaš svoju kćer spremajući je tako da bude „jaka” kroz ono što život nosi? Znaš li odgovor na pitanje „Tko si?” Ma ti si samo običan čovjek. Ali odgovoru nije kraj! I ona je. Ona na koju podižeš svoju ruku, na koju povisuješ ton, koju silovito udaraš. I ona je čovjek. Krhko i lomljivo biće. I dok sav svoj bijes silovito na njoj iskaljuješ, ona muku muči, a glasovito šuti. Zbog nje tvoj život može izgledati kao predokus neba, ali i pakla. Tvoje ponašanje prema njoj oblikovat će tvoju buduću obitelj, ali i obitelj tvoje djece. Razumiješ li da nasilje nad ženom nije ništa drugo nego dokaz slabosti? Razumiješ li da žena ima isto ono pravo koje posjeduješ i ti? Razumiješ li da i ona ima pravo živjeti život dostojan čovjeka? Ipak, uveo si sebi dopunsko „pravo” i podredio je sebi. Uveo si ono pravo koje se zove „samovolja” i manifestirao ga u obliku nasilja nad ženom. Gromoglasan pljesak! Bravo! Upravo si dokazao da si jači, pametniji, da znaš vladati, da je žena ispod tvoje razine. Oružje koje te je vodilo prema ovom uspjehu, bilo je nasilje. Jesi li sada miran i spokojan? Slaviš li pobjedu? Ili možda ipak nemaš što slaviti? Kad bolje razmislim, zapravo, i nemaš. Žena je ta koja je dokazala svoju jakost pred nasilničkom slabošću.

Neprestano raste

U međuvremenu su i istraživanja pokazala kako broj nasilja nad ženama neprekidno raste. U prosjeku svakih 15 minuta jedna žena biva fizički zlostavljena. Međutim, to je samo obični statistički podatak koji nije do kraja istražen dok većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilje nad ženama je prisutno u svim društvima kroz različite oblike, od psihičkoga ili fizičkoga do kombiniranoga psihofizičkog nasilja. Nažalost, veliki je broj nasilja nad ženama koje nije prijavljeno, a razloga je puno: strah od počinitelja, nepovjerenje u nadležne institucije, strah da im se neće vjerovati, osjećaj krivnje i odgovornosti i slično. Neke ne prijavljuju nasilje jer nemaju prave informacije kome se obratiti, neke su ekonomski ovisne o zlostavljaču, a neke to ne učine zbog obećanja nasilnika da će se promijeniti.

Stoga ne čudi činjenica da je zakonska regulativa samo mrtvo slovo na papiru. Nezrelost društva i pojedinaca pokazuje koliko su mnogi često nijemi na prisutnost nasilja nad ženama. Istovremeno, mnogi ne prepoznaju nasilje pa se i ne bore protiv njega. U zakonu stoji kako je svaki pojedinac koji ima spoznaju o nekoj vrsti nasilja, dužan to prijaviti, ali stvarnost priča drugu priču. Nasilje nad ženama se ne smanjuje. Statistike nisu nimalo ohrabrujuće. Europska komisija je potvrdila kako je svaka šesta žena u Europi žrtva obiteljskoga nasilja, a skoro svaka druga je pretrpjela neki oblik spolnoga zlostavljanja na poslu. Austrijska Agencija za ljudska prava je prilikom istraživanja utvrdila kako je svaka treća žena u Europi suočena s nasiljem ili spolnim uznemiravanjem, a tek ih 14 posto prijavi nasilje policiji. Ekonomska kriza, nezaposlenost i siromaštvo samo su neki od uzroka nasilja kojemu su posebno izložene žene. Glavna poruka Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao neprihvatljivoga oblika društvenoga ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja kao najčešćega oblika diskriminacije žene.

Izložene uznemiravanju

Nasilje nad ženom nije njezina privatna stvar. Nasilje nad ženom se tiče svih nas. Takvo nasilje treba prepoznati, o njemu govoriti i protiv njega se boriti. Potrebno je učiniti daleko više kako bi se zakonske regulative u praksi potpuno provele. Potrebno je razvijati svijest o nasilju među ženama. Potrebno je cijeniti ženu i njezina prava svaki dan, a ne samo 8. ožujka ili 25. studenoga. Ovi datumi bi trebali biti samo podsjetnik na to koliko je žena vrijedna i koliko nasilje nad njom nije nikakvo rješenje nego samo propast. Ako pogledamo u prošlost, shvatit ćemo kako je položaj žena u društvu jedna od najzanimljivijih tema povijesti. Položaj žena u prošlosti i danas mnogo se promijenio. Bilo je nezamislivo da jedna žena bilo što drugo radi osim kuhanja, pranja i čuvanja djece. Povijest svjedoči da su žene postojale, ali nisu bile prisutne u javnim stvarima. Tijekom godina stanje ravnopravnosti žena se popravilo, ali ipak postoje poteškoće s kojima se žene suočavaju. Žene danas teže dobivaju upravljačke pozicije, poslovne ugovore na neodređeno, a izložene su i raznim vrstama uznemiravanja bilo na radnom mjestu ili u obitelji. Ravnopravnost žena nije apstraktni pojam, nego ravnopravnost u svim područjima života.

Ako si joj planirao nanositi bol, bilo psihičku ili fizičku, onda radije „upali žmigavac” i zaobiđi je. Kreni u drugom smjeru. Pritom razmišljaj o njoj. O onome što si joj učinio, što joj činiš i što si joj planirao učiniti. Razmisli i o onome što joj nisi učinio, a zaslužila je. Pomoli se za nju, ali i za sebe. Vjerujem da ćeš, budeš li išao tim putem, ubrzo ugledati znak na kojemu piše: Stop nasilju nad ženama. Ovaj put nemoj prekršiti pravilo. Zaustavi se. Vrati se toj istoj ženi i dokaži joj da je vrijedna i da je ljubiš. Jedan nepoznati autor je rekao sljedeću misao: „Ipak, žena ima jednu grešku: Ona zaboravi koliko vrijedi!” Ako je ona zaboravila, ti je podsjeti na njezinu vrijednost. Ili joj barem zahvali kao sveti Ivan Pavao II.: „Hvala tebi, ženo-majko, koja si krilo ljudskog bića u radosti i muci toga jedinstvenog iskustva, po kojemu si Božji osmijeh djetetu koje dolazi na svijet, vodilja njegovih prvih koraka, podrška njegovu rastu, uporišna točka na životnom putu.”

Nikolina Marčić/Svjetlo riječi

Advertisement

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved