Connect with us

Vijesti

Komentar novog glavnog urednika Glasa Koncila: Tko je odgovoran za žrtve u jami Jazovki

Published

on

Čak trideset jednu godinu nakon što je otkrivena masovna grobnica u jami Jazovki pokraj Sošica, u koju su komunizmom zadojeni počinitelji 1943. i 1945. godine bacili izmučena i ubijena tijela mahom Hrvata, među kojima su, osim vojnika, bili i brojni bolesni, stariji, žene i djeca, redovnice… napokon su u srpnju ove godine iskopani posmrtni ostatci najmanje 814 osoba iz te jame.

Dosad se procjenjivalo da ih je 400-tinjak, no kad su iz jame izvađene kosti koje bi pripadale otprilike tolikomu broju ljudi probalo se još dublje kopati. Jeza je morala obuzeti svjedoke ekshumacije pod vodstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih ministarstava kad su ušavši dublje, sloj po sloj, shvatili da utroba žumberačke jame čuva dvostruko više ubijenih nego što se mislilo. Broj od najmanje 814 žrtava smaknutih bez suda i presude mogao bi biti i veći jer po iskazima svjedoka u blizini postoji još nekoliko jama s posmrtnim ostatcima žrtava koje tek treba istražiti, piše BranimirStanić, glavni urednik Glasa Koncila.

Neodgovorena pitanja

Sada se s pravom očekuju službeni odgovori na stara, ali i dalje aktualna pitanja: tko je, s imenom i prezimenom, i pod čijim vodstvom, odgovoran za počinjene zločine; koja je povezanost zločina i njegovih počinitelja sa 30-godišnjim odugovlačenjem ekshumacije; kako će se i kada utvrditi identitet žrtava; kada i gdje će biti dostojno pokopane… Riječ je o pitanjima praktične naravi na koja uz samo malo dobre volje mogu lako odgovoriti institucije demokratske zehttps://www.glas-koncila.hr/uz-odluku-austrijskoga-parlamenta-o-komemoraciji-na-bleiburgu-suociti-se-s-trecom-ideologijom/mlje kakva je proklamirano i Hrvatska.

Kada se odgovori na ta pitanja, tu međutim nije kraj, nego tek početak. Jer ako ostane neodgovoreno pitanje što uopće današnjemu naraštaju i onima koji tek dolaze znači vrijednost žrtve stotina nedužnih osoba pobacanih tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata u jamu Jazovku, tada žrtve iznova podnose mučeništvo.

Obrnuti redoslijed

U suvremenoj je kulturi općenito, pogotovo među mladima, na djelu proces amputacije svijesti o prošlosti, a tim se složenim fenomenom obilato koriste oni koji vođeni sebičnim interesima žele prikriti ili relativizirati istinu iz hrvatske prošlosti 20. stoljeća. Nerijetko je jedna ideologija proteza drugoj, jer povijest uči da ideologije nažalost ne mogu umrijeti, mogu samo zaspati i po potrebi se buditi. No uzme li se u obzir da upravo povijest može imati snažnu odgojnu dimenziju za nove naraštaje, ledina na kojoj su sredinom srpnja poredane kosti ubijenih može postati prizorište suočavanja s istinom koja poziva da se prema svima u društvu, pogotovo najranjivijima, iskaže minimum humanosti.

Svima koji su godinama tragali za svojima najmilijima prizor posloženih lubanja i kostiju može izazvati jezu, ganuće i bolnu spoznaju o patnji njihova stradanja te donekle mir i zadovoljštinu ako se pristupi identifikaciji tijela i dostojno ih se pokopa. No bližnji ne će osjetiti strah pred skeletima iz Jazovke. Njih se kao »aveti iz prošlosti« mogu uplašiti samo oni koji imaju njihovu krv na rukama i njihovu smrt na duši ili su sudjelovali u pokušajima zataškavanja počinjenih zločina. Jer tek je sada, pred kostima koje su nakon 75 godina na svjetlo srpanjskoga dana izvađene iz tame, moguće rekonstruirati čitav kauzalni lanac, makar obrnutim redoslijedom: od ekshumacije zemnih ostataka žrtava 2020. preko ignoriranja vlasti nakon demokratskih promjena da vjerodostojna informacija o grobnom mjestu iz 1989. dovede do iskapanja, čemu su pak u doba komunističke vladavine prethodila desetljeća ušutkivanja, zatvaranja i mučenja svjedoka i pokušaja da se nabacivanjem velike količine smeća skrije jama, pa sve do korijena – krvavih događaja iz 1945. i 1943. koji vape za ispunjenjem pravde, a najmanje što se može učiniti, osim dostojanstvenoga ukopa, imenovanje je i procesuiranje odgovornih za zločine.

Gospodar povijesti

Zašto je pak Crkvi stalo do toga da se uključi u spomen na žrtve Jazovke i, uopće, zašto je iz godine u godinu posljednja tri desetljeća nad jamom, osim moleći za pokojne, preko svećenika i biskupa pozivala na otkrivanje (povijesne) istine o stravičnom zločinu? Ne samo zato što se od nje traži djelo milosrđa (»mrtve pokopati«), nego i stoga što uz nastojanja mjesne udruge gotovo ni jedna druga institucija nije ozbiljnije poduprla pothvat otkrivanja istine o zločinačkom pohodu na nedužne.

Kontinuitet višedesetljetne crkvene prisutnosti oko jame Jazovke simbolično je tijekom očevida i iskapanja posmrtnih ostataka žrtava pokazivala tiha prisutnost mjesnoga katoličkoga svećenika koji je izvlačenje kostiju pratio s molitvom na usnama. No, vjernički gledano, Bog nikad nije napustio nevine žrtve, bio je s njima u njihovim molitvama i vapajima tijekom mučeništva, jecao je zajedno s onima koji su ga molili za snagu da izdrže nasrtaje divljačke zloće.

Preko kostiju posloženih na »najlonski oltar« pod vedrim nebom Bog se opet objavio kao gospodar povijesti te se iznova potvrdilo da ništa što je skriveno ne će ostati tajno, piše Branimir Stanić.

Na slici: Novi glavni urednik Branimir Stanić i ex. urednik Ivan Miklenić

foto: Zg-nadbiskupija

Advertisement

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved