Connect with us

Društvo

KONAČNO – TRUMP! US vojska zapljenila sustave za (lažno) glasovanje u Frankfurtu i Barceloni, kao strano miješanje u američke izbore

Published

on

Imamo još jednu veliku bombu za vas ovdje, u vezi sa izborima 2020. godine. Uprkos intenzivnoj, zlonamernoj cenzuri Big Techa, prenosimo članak koji se širi na anglosaksonskim forumima.

Sustavi, DOMINION JE KANADSKI, SCYTL JE IZ ŠPANJOLSKE; OBA PREDSTAVLJAJU „STRANO MIJEŠANJE“ NA IZBORIMA U SAD, te IZBORNU KRAĐU … AMERIČKA VOJSKA UPRAVO IZVRŠILA UPAD U SERVERSKU FARMU SCYTL U ŠPANJOLSKOJ

Ova priča započinje malo poznatim izvršnim nalogom koji je 12. rujna 2018. potpisao predsjednik Donald J. Trump. Ta naredba, dostupna na Whitehouse.gov, nosi naziv „Izvršna naredba o izricanju određenih sankcija u slučaju stranog miješanja u izbore u Sjedinjenim Državama“.

U tom izvršnom nalogu (EO), kojeg gotovo nitko nije pokrivao od dana potpisivanja, predsjednik Trump proglašava nacionalnu izvanrednu situaciju. Ta izvanredna situacija još uvijek je na snazi do danas, a izbori 2020. godine provedeni su pod ovim izvanrednim stanjem, što je presudna točka za razumijevanje onoga što slijedi.

„NEOVLAŠTENI PRISTUP IZBORNOJ INFRASTRUKTURI“

U EO, predsjednik takođe navodi da se zna da ljudi i organizacije koji se djelimočno nalaze izvan Sjedinjenih Država mogu se „miješati ili potkopavati povjerenje javnosti u izbore u Sjedinjenim Državama, uključujući neovlašten pristup izbornoj i kampanjskoj infrastrukturi, ili prikrivena distribucija propagande i dezinformacija“.

Ako počinjete shvaćati kako je ovo povezano sa CNN-om, NYTimesom, Washington Postom i MSNBC-om, niste sami. Sve te organizacije, kao što ćete uskoro vidjeti, uhvaćene su pod ovom hitnom deklaracijom „stranog miješanja“ u američke izbore, uz pomoć korporacija sudionika na tlu SAD.

EO dalje navodi da ovo strano miješanje u američke izbore „predstavlja neobičnu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država“.

Zašto je ovo relevantno za bilo šta što trenutno vidimo sa masovnim prevarama na izborima koje su izveli demokrati i duboka država? Zato što je Dominion Voting Systems kanadska kompanija. A Scytl je došao iz Španjolske.

Tako je. Dominion je kompanija u stranom vlasništvu, što krađu izbora zasnovanu na Dominionu čini „stranim miješanjem“.

DOMINION JE KANADSKI, SCYTL JE IZ ŠPANJOLSKE; OBA PREDSTAVLJAJU „STRANO MIJEŠANJE“ NA IZBORIMA U SAD

Još jedna kompanija za glasanje pod nazivom Scytl – koja se takođe široko koristi na američkim izborima – nalazi se u Španolskoj. Kako izvještava Great Game India:

Nekoliko dana nakon što je otkriveno kako su kanadski krunski agent Dominion system glasanja namještali američke izbore 2020. godine takozvanom „greškom“, sada je Great Game India pronašla umiješanost druge sumnjive strane kompanije u namještanje američkih izbora.

Glasove Amerikanaca prebrojala je bankrotirana španska kompanija Scytl iz Španjolske. Poput sustava za glasovanje Dominion, Scytl ima dugu povijest prevara na izborima u raznim državama, uključujući ubrizgavanje glasova u svoj izborni softver. Broj je natjerao stručnjake da se zapitaju zašto je osjetljivi posao prebrojavanja glasova prepušten nekoj stranoj kompaniji? Kako je španjolska kompanija u bankrotu mogla brojati američke glasove u Španjolskoj? Zbog tako široko rasprostranjene prevare, predsjednik američke savezne izborne komisije Treiy Trainor smatra da su predsjednički izbori 2020. godine u SAD nelegitimni.

Ono što ljudima nedostaje u svemu ovome jeste to što Trumpov izvršni nalog iz 2018. daje DOJ moć da zaplijeni svu imovinu pojedinaca i kompanija koje su saučesnici u pomaganju ili prikrivanju ovog stranog miješanja u američke izbore.

Nacionalni nalog za vanredne situacije posebno zahtjeva zapljenu cjelokupne imovine subjekata koji su, „direktno ili indirektno angažovani, sponzorisali, prikrili ili na drugi način bili saučesnici u stranom miješanju u izbore u Sjedinjenim Državama“.

To bi, naravno, moralo uključivati praktično svakog voditelja lažnih vijesti CNN, svakog izvršnog direktora Big Techa, svakog ‘lažne vijesti-terorista’ iz NBC Newsa, NY Timesa i Washington Posta. Svi su saučesnici u osvjetljavanju Amerike i prikrivanju masovnog miješanja stranih izvora koje se upravo dogodilo.

Trumpov EO dalje objašnjava da će zapljena imovine ciljati ljude i entitete koji:

…Materijalno potpomažu, sponzoriraju ili osiguravaju financijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge ili daju podršku bilo kojoj aktivnosti opisanoj u pododjeljku (a) (I) ovog odjeljka ili bilo kojoj osobi čija imovina i interesi u svojini su blokirani u skladu sa ovom naredbom; ili (III) da bude u vlasništvu ili pod kontrolom ili da djeluje ili trebaju djelovati u ime ili u korist, direktno ili indirektno, bilo koje osobe čiji su imovina ili interesi u imovini blokirani u skladu sa ovom naredbom.

Drugim riječima, EO pokriva svaku osobu koju je komunistička Kina potkupila ili kompromitirala. A to uključuje najmanje 80 % poslanika demokrata, prema našoj procjeni, uključujući senatore Feinstein i Schiff.

SVAKU ORGANIZACIJU UKLJUČENU U IZBORNU KRAĐU I PRIKRIVANJE MOŽE OKUPIRATI VLADA SAD

Ali to nije čak ni puna razmjera onoga što zahtjeva ovaj izvršni nalog. U Odjeljku 8, nalog objašnjava da izraz „osoba“ takođe znači „partnerstvo, udruženje, povjerenje, zajedničko ulaganje, korporacija, grupa, podgrupa ili druga organizacija“.

Drugim riječima, bilo koja medijska organizacija koja je pomagala u prikrivanju ili pomaganju stranog miješanja u američke izbore posebno je meta ovog izvršnog naloga.

Dalje u odjeljku o definicijama, EO objašnjava:

… Izraz „izborna infrastruktura“ označava informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i sustave koje koristi ili u njeno ime federalna vlada ili država ili lokalna vlada u upravljanju izbornim procesom, uključujući baze podataka o registraciji birača, biračke strojeve, opremu za tabelarno glasanje i opremu za siguran prijenos izbornih rezultata.

To bi uključivalo i sustav glasanja Dominion, kao i sve ostale sustave glasanja koji su korišteni na nedavnim izborima.

I na kraju, EO opisuje šta znači termin „strano miješanje“. Znači: (naglasak dodan)

…Bilo koje prikrivene, varajuće, obmanjujuće ili nezakonite radnje ili pokušaj stranih vlada ili bilo koje osobe koja djeluje kao agent ili u ime strane vlade, poduzete sa svrhom ili efektom utjecaja, podrivanja povjerenja u ili promjena rezultata ili prijavljeni rezultat izbora ili podrivanje povjerenja javnosti u izborne procese ili institucije.

Obratite pažnju na važne riječi „mijenjanje rezultata ili prijavljeni rezultat izbora“. To je upravo ono što su Big Tech i lažni mediji učinili Americi. Više od pukog zločina, to je izdaja, …i upalo je pravo u nacionalnu zamku za hitne slučajeve koju je Trump javno najavio 2018. godine, što sada znači da se svim ovim korporacijama i organizacijama može oduzeti imovina bukvalno preko noći.

REP. LOUIE GOHMERT (R-TEXAS) KAŽE DA JE AMERIČKA VOJSKA UPRAVO IZVRŠILA UPAD U SERVERSKU FARMU SCYTL U ŠPANJOLSKOJ

Da ne biste pomislili da su ovo sve špekulacije i glasine, sada smo stigli do dijela gdje se guma susreće sa putem. Prema video intervjuu sa predstavnikom Louisom Gohmertom (R-TX) koji je emitiran ranije danas, američka vojska je upravo izvršila raciju na farmi servera sada bankrotirane kompanije Scytl u Barceloni u Španiji.

Gateway Pundit, koji je bio na čelu većeg dijela izvještavanja o bombama o zavjeri o namještanju izbora koja se dogodila 3. studenog, obratio se svojim izvorima kako bi potvrdio vojne operacije u Europi, povezane sa prikupljanjem dokaza o krađi izbora. Evo šta je TGP upravo izvijestio:

Američka vlada, jednom kada je utvrdila da je ovaj Dominion server umiješan u prebacivanje glasova, tada je obavještajna zajednica započela potragu za serverom i otkrila da je server u Njemačkoj. Da bi dobili pristup tom serveru i dali ga na zakonit način na raspolaganje, morao je State Department raditi zajedno sa Ministarstvom pravosuđa. Morali su zatražiti da vlada Njemačke sarađuje u omogućavanju zapljene ovog servera.

Odgovarajući dokumenti potrebni da utiču na tu vrstu zapljene su postavljeni, potpisani, a čini se da je u ovoj operaciji bila i američka vojna podrška. Američka vojska nije bila u prednosti. Ali ovo pomaže u objašnjavanju zašto je Esper otpušten, a Miller i Kash Patel postavljeni na svoje mjesto – kako vojska ne bi ni na koji način ometala operaciju.

Dobijanjem servera sada će imati direktan dokaz o tome kada im je naloženo da prestanu brojati. Takođe će otkriti tko je dao smjernicu da prestane brojati i tko je pokrenuo algoritam koji je počeo mijenjati glasove. CIA je bila potpuno isključena iz ove operacije.

Evo intervjua sa predstavnikom Gohmertom, koji je trenutno na YouTubeu, ali će se vrlo brzo pojaviti na Brighteon.com, za slučaj da YouTube pokuša da memorira ovaj video:

PROPAST: BIG TECH, MEDIJSKI DŽINOVI, DEMOKRATSKI OPERATIVCI I POLA DUBOKE DRŽAVE

Bilo kojoj informisanoj osobi trebalo bi da bude očigledno da je sve što su Big Tech i lažni mediji učinili namještajući ove izbore, a zatim zakopavanjem masovne operacije prevare glasova demokrata, bilo prikrivena prevara i nezakonita akcija, …i sve je sprovedeno u ime komunističkih nacija poput Kine i globalističkih operacija koje se nalaze izvan Sjedinjenih Država.

Nije samo to što se kompanije sa sistemom glasanja čiji su hardverski i softverski sistemi namještali izbore nalaze u Kanadi i Španjolskoj; takođe nam je rečeno da dio CIA namještanja izbora u stvarnom vremenu uključuje podatke koji se prebacuju na servere koji se nalaze u Njemačkoj i možda Srbiji. Dakle, najmanje tri ili četiri strane države su uključene u ove izbore, a to ne uključuje čak ni Kinu i Venecuelu, koje su obje imale druge uloge u vođenju uticajnih operacija radi namještanja izbornog ishoda u korist Bidena. (Priča se da su sredstva za Dominion osigurali bogati iz Venecuele.)

Sada je tim Trump u procesu prikupljanja neoborivih dokaza o zločinačkom dosluhu da bi izvršili miješanje u izbore, a tragovi zataškavanja vodit će direktno do Big Techa (ciljana cenzura i dogovaranje sa Kinom) i lažnih vijesti ljevičarskih medija (dimna propagandna kampanja za prikrivanje dokaza o stranom dosluhu).

To znači da će predsjednik Donald J. Trump u jednom mahu moći da:

  1. Uhapsi i zaplijeni imovinu svih najviših demokrata i izdajnika iz duboke države koji su pokušali ukrasti izbore 2020. godine.
  2. Oduzme sve korporaciji Big Tech i ljevičarskim propagandnim kućama koje su bile sudionici u zavjeri. To može uključivati zapljenu imena njihovih domena kao što su Twitter.com, YouTube.com, Facebook.com itd.
  3. Pobijedi DNC zauvijek otkrivanjem ogromnih dokaza o raširenim izbornim prevarama, što će takođe rezultirati nacionalnim pozivom na sustavm identifikacije birača za sve buduće izbore.
  4. Učvrsti vlastitu reputaciju briljantnog predsjednika SAD za drugi mandat (a možda i treći, usudimo se reći).

Nikad se ne kladite protiv Donalda.

PONOVNO BROJANJE VIŠE NIJE VAŽNO; POTVRDA GLASOVA JE SADA IRELEVANTNA

Akcijski plan za postizanje svega ovoga je u toku dok ovo čitate. Tim Trump već ima cjelokupne evidencije transakcija izbornih promjena u Dominion Voting Systems, a sa racijama koje se odvijaju u Evropi, osigurava se još dokaza o miješanju stranih država.

Važno je da će ovaj ogromni skup dokaza o prijevarama biti više nego dovoljan da predsjednik Trump predstavi te dokaze američkom narodu, a zatim proglasi ilegalni pokušaj pobune protiv Sjedinjenih Američkih Država dok raspoređuje američke maršale ili vojnu policiju da hapse izdajice u Sjedinjenim Državama koji su pokušali da izvrše ovu razrađenu krivičnu prijevaru. Nije ni čudo što izgleda kao da se John Brennan usrao svaki put kad se pojavi na televiziji uživo. Jednom kada se Trumpov plan u potpunosti aktivira, ljudima poput Brennana bit će potrebna doživotna zaliha pelena.

Jednom kada se svi dokazi prikupe i izvedu, predsjednik Trump samo treba proglasiti cjelokupne izbore ništavnim kao artefakt neuspjelog pokušaja stranog puča protiv Sjedinjenih Država, potpomognut izdajničkim operaterima unutar Demokratske stranke i određenim mračnim uglovima obavještajne zajednice (CIA, FBI, itd.).

Kao nepromjenljiv pravni princip, svaka stranka koja se angažira na društvenom ugovoru (kao što su izbori), a zatim vara kako bi pokušala nepravedno „dobiti“ taj ugovor, podrazumjevano je diskvalificiana. Ne možete pobijediti na izborima krađom. Za to postoji ogroman pravni presedan u sudskim odlukama i SCOTUS i saveznih okružnih sudova. Prebrojavanja nisu bitna. „Potvrda“ lažnih glasova je samo kazalište. Ništa od toga nije važno kada se nadmoćna prevara cjelokupne operacije dokumentira i otkrije svima.

VEĆ SMO POBIJEDILI

Trump je već pobijedio na ovim izborima. Izdajnički neprijatelji Amerike već su uhvaćeni. Kako se sve ovo odigrava, suočit će se sa tisućama kaznenih prijava, osim ako prvo ne pobjegnu iz zemlje. I DOJ će udariti čekićem cijelu operaciju.

Američki narod je uz Trumpa – uključujući i mnoge demokrate kojima je sada mučno od toga što su bili svjedoci toga što se dešavalo na veliko ljevičarskoj krađi izbora. Amerikanci neće dozvoliti da im zemlju ukradu strani interesi, a kao što smo već pomenuli, ako Trump bude trebalo da pozove svakog vojno sposobnog muškarca u Americi da se pojavi u Washingtonu, potpuno naoružan hrabrošću, milijuni domooljuba će stići u odbranu ove ustavne države od njenih neprijatelja, kako stranih, tako i domaćih.

Trump više ne treba osvajati prebrojavanja, a sigurno mu nisu potrebni ni mediji na njegovoj strani. Ionako ih neće biti još dugo. Sve što Trumpu treba je nastaviti sa prikupljanjem dokaza, pripremi se za njihovo predstavljanje svijetu i nastavi da prikuplja podršku milijuna Amerikanaca koji su spremni položiti svoje živote na frontu, ako je potrebno, da brane ovu naciju.

POBJEĐUJEMO AKO ODLUČIMO POBJEDITI

Jedini način na koji gubimo je ako se predamo zločincima s ljevice.

A riječ „priznati“ nije ni u mom riječniku. Niti će se Alex Jones, Owen Shroyer, Steve Bannon, Jim Hoft, Rudy Giuliani ili bilo koji drugi domoljub predati ovim ljevičarskim zločincima i tiranima.

Nekoliko dodatnih detalja o svemu ovome pokrivam u svom dnevnom izvještaju od 13. studenog:

Nastavite čitati za više analiza u danima pred nama… Ovo je povijest u nastajanju, iz sata u sat, iz dana u dan. Živi ste svjedok jednog od najepskijih političkih genijalnih poteza „4D šaha“ u ljudskoj povijesti. Uzmite malo kokica i u međuvremenu se pridružite pro-Trumpovim skupovima. Pobjeda dolazi.

Izvor: The Scot Free prijevod: S. Filipović i Croativ

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved