Connect with us

Vijesti

Koristi li Hamas taktike biblijskih Amalečana

Published

on

Taktike Hamasa podsjećaju na ono što su u Bibliji činili Amalečani. Nakon izlaska iz Egipta, Izrael je prvi puta okusio rat u borbi s Amalečanima.

Napad Hamasa na Izrael 7. listopada bilo je poput nečega iz ranog dijela Srednjeg vijeka. Napadači su ušli na tuđi teritorij, ne kako bi ga osvojili ili kako bi pljačkali nego kako bi ubijali nedužne i kako bi uzeli taoce. Usmrtili su mladu ženu, oteli stare ljude s ulica, ubili su obitelji i njihovu djecu. Taktike Hamasa podsjećaju na ono što su u Bibliji činili Amalečani – donosi Novi život.

Božje prokletstvo

Nakon izlaska iz Egipta, Izrael je prvi puta okusio rat u borbi s Amalečanima. (Izlazak 17, 8-16) Dok Mojsije sjedi na brežuljku s podignutim rukama prema gore, koje su pridržavali Aaron i Hur, Jošua je pobijedio neprijatelja u dolini ispod njih.

Nakon što je sve završilo, Jahve je dao zakletvu: „Jahvin stijeg u ruku! Jahvin je boj protiv Amalečana od naraštaja do naraštaja!“ (Izlazak 17, 16) Jahve se zakleo na borbu sve dok sjećanje na Amaleka ne bude izbrisano pod nebom. 

Jahve se držao obećanja. Zapovjedio je kralju Šaulu neka povede rat prema potpunom uništenju Amaleka. (1. Samuelova 15, 1-3) Šaul je pobijedio u ratu, ali je poštedio amalečkog kralja Agaga i većinu njegovog blaga. Šaul je ubio Agaga kod Gilgala, no Amalečani su preživjeli.

Malo prije završetka Davidovog progonstva u Filisteji, Amalečani napadaju njegov kamp kod Ciklaga, otimaju žene, djecu i blago. Prije nego što je David bio pomazan za kralja Jude, otišao je za amalečanskim napadačima i vratio je žene, djecu i dobra. (30, 1-20)

Četiri stotine Amalečana pobjeglo je od Davida (30, 17), što znači da je Amalek preživio. No Jahve nije zaboravio na svoju zakletvu. Zlikovac iz knjige o Esteri je Haman, Agagit, (Estera 3, 1; 8, 3), potomak kralja koji se borio protiv kralja Šaula. Estera je na mudar način postavila zamku Hamanu i Gospodin, iako to nije bilo naznačeno, vodio je događaje na način da je Haman završio nabijen na vješala, koja je on sam načinio za Esterinog rođaka Mordokaja. Ovo je zadnji puta da čitamo o Amalečanima u Starome zavjetu. Jahve je ispunio svoju prijetnju. Amaleka se sjećamo samo zbog Biblije, gdje je opisan kao zaboravljen narod. U drevnome svijetu postojalo je mnoštvo opakih naroda. Asirci su bili užasno okrutni, a Kanaanci su također zaslužili Jahvinu kaznu. Zašto je Jahve označio Amalečane kao posebno okrutne?

Amalečani u ratu

Specijalnost Amalečana je napadanje slabijih. Mojsije podsjeća Izrael na sljedeće: „Na putu napadoše te, jer si bio umoran i iznemogao, pobiše kod tvoje zadnje čete sve, što od umora zastadoše za tobom, bez straha od Boga.“ (Ponovljeni zakon 25, 18) Amalečanski jahači napali su Ciklag, u vremenu kada su David i njegovi ratnici pošli u ratnički pohod zajedno s Filistejcima kako bi se borili protiv Šaula, kada su u kampu bili prisutni samo žene i djeca. (1. Samuelova 30, 2-3) Haman je želio uz pomoć Ahasvera istrijebiti prognane Židove. 

Amalečani nisu samo okrutni. Amalečani su suprotnost, foto-negativ Izraela. Ponovno i ponovno Jahve daje naputke Izraelu neka se brine za siročad, udovice, strance i druge ranjive skupine ljudi. (Izlazak 22, 22; Ponovljeni zakon 10, 18; 14, 29; 24, 19-21; 26, 12-13). Na planinama Ebal i Gerazim, Izrael izgovara prokletstvo nad svakime tko ”pokaže nepravdu strancu, udovici ili siročadi”. (Ponovljeni zakon 27, 19) Mnogi proroci upozoravali su Izrael i njegove vođe neka ne zlostavljaju slabije. (Izaija 1, 17; Jeremija 7, 6; 22, 3; Ezekiel 16, 49; Zaharija 7, 10) 

Amalečani ne čine nažao ženama i djeci kao dio ”kolateralne štete”. Amalečani ne izvršavaju Božje zapovjedi, kao što je činio Izrael, a koje su se odnosile na ubijanje muškaraca, žena, djece i životinja u kanaanskim gradovima. Izrael nije napao Jerihon, Aj ili Hormah kada su muškarci bili izvan tih gradova. Izrael je napao dobro utvrđene gradove, osvojio ih je i ponudio te gradove u dimu i vatri Jahvi. Amalečani posebno ciljaju na žene i djecu, na slabe. Amalek je protiv Izraela. To je narod čiji su način življenja, vrijednosti i vojne taktike u izravnoj suprotnosti protiv svrha koje Jahve ima za čovječanstvo. 

Jeka Amaleka

Hamas nije Amalek. Hamas se ne nalazi izravno pod prokletstvom Jahve. Hamas definitivno nije isto što i palestinski narod. Na tisuće Palestinaca su kršćani i mnogi muslimani Palestinci protive se Hamasu i njegovim nasilnim metodama. Ne možemo uspoređivati Hamas i Amalek i ne možemo opravdavati ili čak predlagati genocid. 

No, taktiku koju je Hamas upotrijebio 07. listopada bila je taktika Amaleka. Hamas nije jedina teroristička skupina koja se bori poput Amaleka. Desetljećima su teroristi koristili žene i djecu kao žive štitove. Indonezijski islamisti koriste žene kao bombašice- samoubojice. Boko Haram koristi djecu kao ”ljudske bombe”, dok su terorističke skupine u Afganistanu ubijale trudne žene i djecu u rodilištima. Kroz svoje metode i odgovore, Izrael riskira postati zrcalo onoga što rade njegovi neprijatelji. 

Bog koji je pročistio Amaleka s ove strane nebesa i dalje je Gospodar svemira. To je isti Bog koji je i dalje odlučan uništiti nasilje, pogotovo nasilne koji napadaju nemoćne. Bog ne samo da mrzi Amalečane, nego i sve ljude koji žele prolijevati krv i činiti nasilje. Bog ”ispituje srca pravednih, ali njegova duša mrzi opake i one koji vole nasilje”.  (Psalam 11, 5) Šest stvari koje Jahve mrzi su: „Oči ohole, jezik lažan i ruke, koje prolijevaju krv nedužnu, srce, koje kuje zle misli, noge, koje brzo trče na zlo…“ (Izreke 6, 17-18) 

Molitva za pravdu

Isus vlada željeznom palicom i razbija narode kao lončariju. (Otkrivenje 2, 27) Isus će sve svoje neprijatelje položiti sebi pod noge. Ne samo Amalečane iz Hamasa, nego svakoga čije je srce okrenuto prema nasilju i svakoga tko mrzi milosrđe. Ponekad Isus poražava nasilnike tako što ih obraća k sebi, a ponekad uništavanjem istih. Bez obzira na način, trebamo moliti Isusa za ostvarenje Njegove pravde. 

Hvala Bogu, imamo molitve, knjige pjesama slavljenja, Psalme, knjigu koja je prepuna molitava za ostvarenje pravde i koja govori o sudu nad opakima. Sada je dobro vrijeme za maknuti prašinu s takvih knjiga i zamoliti Isusa neka istjera i neka se obračuna sa svakim duhom Amaleka, bez obzira na nacionalnost. 

Autor: Peter. J. Leithart; Izvor: Thegospelcoalition.org;

Prevedeno (Ivan H.) i objavljeno u Novizivot.net.

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved