Connect with us

Vijesti

KORIZMA: Osobne i obiteljske molitve, koje su posebno važne u ovom posebnom vremenu

Published

on

Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu uvede obiteljsku molitvu. Ona je jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji – piše Tea Kvarantan u 24Sata

Korizma je dobra prilika da obitelj u svoju svakodnevnicu krene uvoditi obiteljsku molitvu. Obiteljska molitva je svakako jedna od najvažnijih molitvi, i jako je moćna. Iz nje izvire snaga kršćanske obitelji i svećenici je preporučuju posebno u korizmi jer rješava nesuglasice i napetosti u obitelji. 

Naime, samo obiteljska molitva pobjeđuje sve nerede i probleme u jednoj obitelji. Ako nema obiteljske molitve, onda je sve puno teže. 

– Ne znam, zašto nam je tako teško moliti? Zašto nam je teško okupiti se pet minuta na zajedničku obiteljsku molitvu – pita se fra Ignacije Alerić u jednom od svojih članaka i istovremeno odgovara: ‘Bog nam je dao u jednom danu 24 sata, a to je 1.440  minuta. Od toliko minuta u jednom danu, zar ne možemo pet minuta moliti, kao jedna normalna kršćanska obitelj.

Ako ti je teško pet minuta moliti, samo se sjeti koliko je minuta odnosno sati Isus za nas nosio svoj preteški križ, i koliko je sati trpio muku na križu’. Fra Alerić sugerira da ako želiš dobro, mir i blagoslov svojoj obitelji i djeci, onda uvedi u obitelj molitvu. Tada će  obitelj dobiti novu snagu i ljepotu zajedničkog života. Tako će u obitelji biti razgovora i dogovora, a nestat će samovolje i nadglasavanja.

 – Danas započni obiteljsku molitvu. Tako će biti više zdravlja i duše i tijela u tvojoj obitelji. Na kraju korizme osjetit ćeš ponovnu radost i ljepotu obiteljskog zajedništva. I tada će se uistinu dogoditi neopisiva radost Uskrsa – piše fra Alerić.

O obiteljskoj molitvi često se govori, nju s oltara preporučuju svećenici, ali zbog današnjeg užurbanog načina života, ona kao da se negdje izgubila. Rijetke su te obitelji koje imaju sreću naći se za večerom za istim stolom i pomoliti se prije nje ili, recimo, nakon večere zajednički moliti krunicu. No, bez obzira na sve dnevne obaveze, bitno je da obitelj tijekom dana nađe vremena za molitvu, a možda je čak najbolje ujutro, prije nego roditelji odu na posao, a djeca u školu. 

Važnost obiteljske molitve posebno se ističe u odgoju djece i definitivno učvršćuje obitelj te hrani i osnažuje i vjeru svakoga pojedinoga člana obitelji.  Činjenica jest da je nekada obiteljsko sastajanje u molitvi bilo pravilo, a ne izuzetak, bilo u gradu ili, pak, selu.

Ujutro bi se, i to posebno u korizmi, zajednički molio Anđeo Gospodnji Potom bi u podne, iako to danas zvuči nevjerojatno, vjernici pomolili gdje god bili, što je ipak bio češći slučaj na selu gdje se radilo u polju, vinogradu… I tada bi se ponovno molio Anđeo Gospodnji. Radilo bi se sve do navečer kada nastupa središnji molitveni događaj- večernja molitva. Prije same molitve govorile su se preporuke za obitelj, susjede, prijatelje. 

No, poseban je značaj večernje molitve u obiteljima za vrijeme korizme. Kako u korizmi nije bilo okupljanja van domova, obitelji su tijekom svih četrdeset dana molile i okupljale u određeno vrijeme kada su se molile molitve karakteristične za korizmu, a pjevao se Gospin plač. 

I sam papa Franjo preporuča obiteljsku molitvu kroz vrijeme korizme. Kao povlašteno mjesto u kojem se može živjeti iskustvo radosti praštanja Sveti Otac vidi upravo obitelj. Obitelj je, ističe, temeljna zajednica društva i Crkve, mjesto u kojem se žive najintimniji i najbliži odnosi i komunikacija. Upravo je zato obitelj mjesto i najvećih međusobnih ranjavanja i uvreda.

“Praštanje je bit ljubavi koja može razumjeti pogreške i ispraviti ih. U obitelji se odgaja za oprost, zato što smo sigurni da ćemo u njoj pronaći razumijevanje i podršku, unatoč pogreškama koje možemo učiniti”.

24sata

I sveta majka Tereza govorila je “Obitelj koja moli ostaje zajedno”.

“Vjerujem da je svijet razočaran i puno pati zbog premalo ljubavi u obiteljima. Nemamo vremena za djecu, nemamo se vremena radovati jedni drugima. Mislim da jednostavno moramo u svoje živote dovesti živote Isusa, Marije i Josipa iz Nazareta. Ako od svojega doma učinimo drugi Nazaret, mir će i radost vladati svijetom.

Ljubav počinje u roditeljskoj kući. Ljubav živi u obitelji. Danas u svijetu ima toliko patnje i nesreće upravo zbog nedostatka ljubavi u obiteljima. Kada bismo poslušali Isusa, čuli bismo kako nam ponavlja ono što je jednom rekao: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.” Ljubio nas je umirući i pateći na križu. Da bismo se međusobno ljubili i unijeli ljubav u život, moramo započeti svoj rast u ljubavi u krilu svoje obitelji”, govorila je sveta majka Tereza. 

S obzirom da je vrijeme korizme pravo vrijeme za uvođenje obiteljske molitve, 24 sata donosi vam molitve za sreću u obitelji.

ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA OBITELJ

Gospodine Isuse, u rane tvoga Presvetoga Srca stavljam sebe i sve članove svoje obitelji. Ponizno te molim, oprosti nam sve naše grijehe i učini naša srca po svojem Srcu, blagom i poniznom. Molim te da svojom Predragocjenom Krvlju prekriješ, ispuniš i zaštitiš mene i članove moje obitelji. Isuse Kriste,  ti i jedini Gospodin i naš Gospodar, samo ti imaš svu vlast nad svima nama.

Gospodine Isuse, opečati svojom Presvetom Krvlju sve članove moje obitelji, prostore u kojima živimo i radimo, sve ljude s kojima se susrećemo i surađujemo, sva prijevozna sredstva kojima se služimo, sve izvore dohotka i sva materijalna sredstva koja su nam od Boga namijenjena i koja već posjedujemo.

Molim te, Isuse, opečati svojim svetom Krvlju hranu koju jedemo, vodu, zrak i lijekove koje uzimamo. Isuse, otkupi mene i sve članove moje obitelji od optužbi kojima nas Zli optužuje pred Ocem. Otkupi nas od ljudi koje smo na bilo koji način povrijedili. Molim te da u sve njih uđe tvoja ljubav, praštanje, zdravlje duše i tijela.

Isuse, ulij nam svoju ljubav za sve ljude, osobito one koje teško prihvaćamo i one koji nas ne vole. Neka tvoja sveta Krv, Isuse, slomi snagu svake loše navike među nama, svih negativnih riječi, misli, želja, osjećaja i postupaka. Otkloni od nas posljedice negativnosti iz prošlosti. Po svojoj muci i uskrsnuću učini nas otvorenim za sve što nam želiš dati. Neka nas tvoja Krv opere i iscijeli sve naše rane.

Neka snaga tvoje Krvi slomi u nama i među nama sva negativna naslijeđa duha i duše koja se žele prenijeti na nas od pokojnih članova naše obitelji (zastati i nabrojati). Isuse, svojom svetom Krvlju operi ih i otkupi kod nebeskog Oca i uvedi ih u svoju slavu. Hvala ti za tvoju i našu Majku, za krsne zaštitnike članova moje obitelji, za anđele čuvare svakog od nas, za njihovu neprestanu pomoć i zaštitu. Slava tebi, Gospodine Isuse! Amen.

Woman praying

MOLITVA ZA SREĆU U OBITELJI

Gospodine Isuse, zahvaljujem ti za svakog člana svoje obitelji. Vjerujem da je svaki od njih Tvoj posebni dar za mene i poziv da ih nastojim usrećiti. Svoju si ljubljenu djecu podario meni da budu moja djeca, moji ukućani. Oprosti mi što toliko puta nisam s njima postupao(la) kao s Tvojom djecom. Oprosti svakome od nas grijehe koje smo počinili jedni protiv drugih, protiv Tebe.

Gospodine, predajem Ti sve obiteljske probleme, i molim Te, da nam dadneš mudrosti i snage da ispravimo sve što je sebično, što nije u ljubavi, što je krivo i neispravno u našoj obitelji, sve što nije po Tvojoj volji i što razara našu obiteljsku ljubav i sreću. (Ovdje se mogu staviti posebne nakane odgovarajuće obiteljskoj situaciji:

 • Razdijeljenost tjelesna ili duhovna u obitelji;
 • Nedostatak ljubavi i razumijevanja;
 • Neplodnost ili spontani pobačaji;
 • Tvrdoglavost ili neposlušnost djece;
 • Kad djeca ne mogu naći bračnog druga;
 • Loše navike članova obitelji (alkoholizam, droga, pušenje…;
 • Nezaposlenost i siromaštvo;
 • Bračna nevjera, opasnost od rastave, razoren brak…;
 • Bezbožnost i nedostatak molitve i života po vjeri;
 • Nedostatak zdravog poštovanja i međusobna neodgovornost;
 • Loši međususjedski odnosi;
 • Nepoštivanje zakona i svaka druga nakana…)

Dođi, Gospodine Isuse, dođi u moj život, uđi u moje obiteljske probleme. Okruži svakog člana moje (ove) obitelji svojim anđelima, zaštiti nas od napasti svakog zla, čuvaj nas od svake opasnosti i stradanja. Pošalji svoga Duha u izobilju da bi svaki član obitelji bio obnovljen na Tvoju sliku.

Neka mir Duha Svetoga ispuni ovu kuću i ostane s nama sada i uvijeke. Vjerujem Riječi Tvojoj, Gospodine: “Vjeruj u Gospodina Isusa i bit ćeš spašen ti i Tvoj dom!” 

Davor Puklavec/PIXSELL

MOLITVA PRESVETOM TROJSTVU ZA OBITELJ

Slavimo te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si dostojanstvo obitelji ustanovio na sliku svoga Trojstvenog zajedništva ljubavi. Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju naš, jer si se udostojao roditi u ljudskoj obitelji i jer si svojom žrtvom na križu bračnu ljubav od rane grijeha iscjelio, te bračno i obiteljsko zajedništvo ljubavi i vjernosti učinio sakramentom svoga saveza s Crkvom. Hvalimo te, Duše Sveti Tješitelju, koji po sakramentu ženidbe, zajedničkoj molitvi i nedjeljnoj euharistiji, kršćansku obitelj neraskidivo ujedinjuješ i posvećuješ, da može biti svetište života i škola kršćanske ljubavi. Ponizno te molimo, Svemogući Bože, da se po uzoru na Svetu Obitelj, u našem kršćanskom domu, ostvari božanski naum o braku i obitelji – da naša obitelj bude istinska zajednica vjere, života i ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Molitve po izboru

Preporuči Gospodinu rado one osobe i nakane koje su ti na srcu i za koje si se obvezao moliti: tvoje roditelje, braću, sestre, rođake, prijatelje, tvoje poglavare, dobročinitelje i neprijatelje, pravednike i grešnike, duše pokojnika.
Izaberi jednu ili drugu molitvu i pokušaj se vlastitim riječima obratiti Bogu. Možeš tu primijeniti dio molitava iz pohoda Presvetomu. Ali nemoj moliti žurno, nego mirno, pun poniznosti i predanosti.

Za roditelje, ako su još na životu:

Bože, molim te za ljubav prema roditeljima. Ni od koga, osim tebe, nisam tako mnogo primio kao od njih: život, ljubav, brigu i dobročinstvo na dobročinstvo. Uzvrati im ono što im nisam kadar uzvratiti. Daj im mir, sreću, zdravlje, ljubav i zadovoljstvo. Očuvaj ih još dugo. Prije svega daj im svoju milost i svoj Božanski život. Amen.

Za pokojne roditelje (i baku i djeda):

Bože, zapovjedio si nam da poštujemo oca i majku, da im iskazujemo ljubav i poslušnost. Molim te za svoje roditelje (i svoga djeda i baku) prema kojima više ne mogu vršiti ovu obvezu, jer si ih već pozvao k sebi. Ono što je svako dijete osjećalo prema svojim roditeljima, žrtvovalo, dalo i činilo, to ti prikazujem zajedno sa svojim malim zaslugama, da ih primiš u svoje blaženstvo i da mi oni po svom zagovoru budu pomoć i utjeha. Amen.

fotolia

Uzajamna molitva bračnih drugova:

Bože ljubavi i života, u svojoj mudroj providnosti si nas spojio. Molim te da u vjernosti i slozi hodimo zajedno životnim putem. Posveti i produbi našu uzajamnu ljubav da idemo pred tobom u strahu Božjem i svetosti, da budemo jedno uz drugo u radosti i u patnji te da služimo jedno drugome. Blagoslovi naš savez radostima života, daj nam zdravlje, posao, zaslugu i sigurnost i sjedini nas jednom u svom blaženstvu u ljubav koja vječno traje. Amen.

Za obitelj i djecu:

Bože, praizvore života, ti si po očinstvu i majčinstvu osigurao opstanak ljudskog roda i tvoje Crkve: podaj nam da budemo dobri roditelji; neka djeca budu naše najbolje blago, što možemo dati i odgojiti za svijet i osobito za Tebe, o Gospodine! Daj nam duh požrtvovnosti, razboritosti i razumnost u odgoju, snagu dobrog primjera i čvrste kreposti.
Sveta Obitelji, Isuse, Marijo i Josipe, dopustite da naša obitelj postane slika vašeg svetog zajedništva u Nazaretu! Amen.

U teškoćama bračnog i obiteljskog života:

Pogledaj, o Bože, kako su velike nevolje pohodile naš brak i obitelj. Daj nam snage da iz ovih teškoća opet izađemo. Pomozi nam da se pokajemo zbog nepravednih djela i tražimo oprost. Dopusti nam da u istinskoj težnji, nevolji i križu pronađemo put jedno k drugome, a osobito k tebi, praštajućoj, pomirbenoj ljubavi našeg Otkupitelja. Amen.

Za djecu, ako su još mala:

Bože, ti si nam povjerio djecu; daj da ih volimo i čuvamo kao tvoju svojinu. Tebi trebaju pripadati i za tebe odrastati. Dopusti da te ljube i da te nikada ne izgube! Neka tvoja milost i sve dobro u njima dozori. Očuvaj njihovu nevinost, ne dopusti im da padnu u grijeh i daj im snage da svladaju životnu zadaću. Amen.

Za sina i kćer:

Bože, ti si pozvao moju djecu na život, ona su izrasli roditeljskoj vlasti, ali ne ljubavi i brizi. Molim te za zdravlje i sreću za njih, da svladaju životne zadaće. Očuvaj ih u svojoj milosti i ljubavi da nikad ne izgube vjeru i pošteni trud, da ostanu postojani u opasnostima života i da se jednom ponovo nađemo u tvom vječnom blaženstvu. Amen.

Za dijete koje je bolesno ili u opasnosti:

Pogledaj, Gospodine, bol moga srca! Uvijek mi je bila želja da i ovo moje dijete bude potpuno u tvojim rukama, Predobrostivi Bože, pouzdajem se u tebe; daj mi snagu i povjerenje da će opet sve biti dobro prema tvom dopuštenju. Dopusti mi moliti i žrtvovati, dopusti mi položiti svoje brige u otvorenu stranu tvoga Srca. Klanjam se tvojoj ljubavi, i onda kada boli i srce ranjava. Amen. Tea Kvarantan/24Sata

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved