Connect with us

Istaknuto

Kraj priče o Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Split!?

Published

on

Slika 1. Planirana zgrada OHBP na mjestu plućnog odjela, idejno rješenje (jutarnji.hr)

Priča o Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Split (OHBP) je zanimljiva i poučna jer pokazuje nedostatak strategije razvoja zdravstvenog sustava RH, pokazuje neodgovorno ponašanje odgovornih osoba (ministara, ravnatelja, gradonačelnika). Rezultat tog ponašanja je da KBC Split još nema Objedinjeni bolnički hitni prijam.

Kao bivšem djelatniku drago mi je da će KBC Split konačno dobiti OHBP. Sada kada je zaokružena financijska konstrukcija i kada je potpisan Ugovor za očekivati je da se ta priča konačno završi. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Objedinjenog hitnog bolničkog prijama u KBC-u Split (OHBP) potpisali su ravnatelj KBC-a Split prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Sredstva od 80 milijuna kuna trebaju osigurati Europska unija (31 milijun za opremu), Republika Hrvatska (39 milijuna) i Splitsko-dalmatinske županije (10 milijuna). Projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2021. godine!?

Priča o objedinjenom bolničkom hitnom prijamu započela je u prošlom stoljeću, a zadnjih 10 godina je učestalo obnavljana ali bez konkretnog rezultata. Kada se u bolnici počelo pričati o rušenju zgrade plućnoga odjela i izgradnji nove zgrade OBHP-a postavljali smo pitanje tko će to platiti i tko će raditi u OBHP-u budući da smo imali kroničan manjak liječnika specijalista koji jedino mogu raditi na takvom mjestu. Odgovor je bio da će EU finacirati projekt u iznosu od 85% troškova i da će sve biti rješeno. Evo nekih poveznica na temu OBHP-a:

https://split.com.hr/novosti/vijesti/nova-hitna-pomoc

Nova hitna pomoć, 17.10.2012. Piše: Goran Leš

“Zahuktava se priča o novoj zgradi Objedinjenog hitnog bolničkog prijama. Peterokatno arhitektonsko djelo Jurice Jelavića privuklo je pozornost svih, a posebno bolničkog osoblja KBC-a Split. Naime, gradnjom ovog objekta konačno bi se riješio problem neadekvatnog i skučenog prostora Hitnog prijema koji se danas koristi.”

Prije nego je raspisan natječaj o idejnom rješenju imamo objavu:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-nova-splitska-megahitna-vrijedna-20-milijuna-eura-na-krovu-ce-biti-smjesten-i-heliodrom/1059299/

Početkom 2015. godine počinje gradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u KBC-u Split. Velebna i moderna zgrada trebala bi se prostirati na čak deset tisuća četvornih metara, a njezina gradnja financirat će se iz fondova Europske unije. Za taj je projekt bolnica dobila 20 milijuna eura, a Ministarstvo zdravlja obvezalo se dati još oko tri milijuna eura. Priprema dokumentacije uslijedit će nakon ljeta, a ravnatelj bolnice Kolja Poljak vjeruje da bi gradnja trebala početi tijekom 2015. Piše: Zrinka Korljan Objavljeno: 02. kolovoz 2013. 23:38

Objedinjeni prijem uključivat će sve hitne bolničke prijeme, osim dječjeg, ginekološkog i psihijatrijskog. U samoj zgradi nalazit će se operacijske sale za velike i male zahvate, sve ordinacije, odjel intenzivne njege… Na krovu će biti helidrom, a prijem će tunelom biti povezan i sa zgradom u kojoj će se pacijenti oporavljati nakon zahvata. Time će i njihovo premještanje nakon boravka u šok-sobi novog prijema biti ugodnije i jednostavnije. Računa se da bi se prijem istodobno mogao brinuti o 100 pacijenta. Zanimljivo, svoj će prostor u tom objektu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja. Inače, dnevni protok pacijenata u hitnom prijemu splitskog KBC-a tijekom sezone kreće se oko 400 pacijenata.

Ovako je pisala novinarka o megalomanskom projektu prije natječaja, bez osigurane financijske konstrukcije!?

Natječaj za OBHP raspisan je 13. studenoga 2015. i trajao je do 15. veljače 2016. godine. Na natječaj je pristigo 11 radova. Pobjednik javnog natječaja bio je zagrebački studio XXL. Otkupljeno je 5 prvih radova za što je isplaćeno 360.000 kuna.

Nakon što su bili poznati rezultati natječaja imamo objavu:

https://www.radiodalmacija.hr/gradnja-objedinjenog-hitnog-bolnickog-prijema-kbc-a-split-krece-2017-godine/

Gradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC -a Split kreće 2017. Godine (VIDA GRUJIN – 4. TRAVNJA 2016.)

Ništa se nije dogodilo. Procjena troškova izgradnje zgrade bila je oko 150 milijuna kuna! Po projektu zgrada je imala 4.000 četvornih metara neto površine.

Nakon izbora dolazi novi ministar zdravstva i imamo objavu:

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/d5pc-gdje-je-nestalo-92-milijuna-kuna-za-objedinjeni-hitni-bolnicki-prijam-kbc-a-split

Gdje je nestalo 92 milijuna kuna za Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Split? 07.02.2017. u 23:23h D.N

Od gradnje planiranog splitskog OHBP-a neće biti ništa. Kočnicu je Ministarstvo zdravlja podiglo u rujnu prošle godine.

Ništa nije nestalo jer nikakva sredstva nisu bila planirana od strane Ministarstva zdravstva niti postoji dokumentacija o isplati KBC-u Split.

U rujnu 2016. Ministarstvo zdravstva nije bilo suglasno s nastavkom aktivnosti.

Ministarstvo zdravstva ni 2018. godine (novi ministar) nije dalo zeleno svjetlo da čelnici KBC-a krenu u pregovore oko izvedbenog projekta nakon što je završen arhitektonsko-urbanistički natječaj na kojemu je odabrano pet najboljih radova, a pobijedio je zagrebački “Studio XXL”. Za Ministarstvo zdravstva je projekt bio preglomazan 4.000 kvadrata neto, a oni su smatrali da je dovoljno 2.000 kvadrata. Na projekt i broj kvadrata nije bilo primjedbi od strane ministarstva prije izbora novog ministra. Navodno je projekt u 85% iznosu trebao biti financiran od strane europskih fondova, a 15 % iz državnog proračuna, ali nema dokaza da je taj navod točan. Sadašnji projekt će biti financiran iz europskih fondova samo s 31 milijunom kuna (38,75%) i to za medicinsku opremu.

“Zanimljiva je priča i o tome zbog čega je odabrana lokacija plućnog. To je, naime, bio jedini komad terena na koji je bolnica bila upisana kao vlasnik. Ostalo zemljište je gradsko i nije moglo konkurirati za EU program. U međuvremenu je ravnatelj bolnice dr. Ivo Jurić potpisao sporazum s gradonačelnikom Ivom Baldasarom te je KBC omogućeno da se upiše i na ostatak zemlje.” https://www.index.hr/clanak.aspx?id=949090

Nažalost, natezanje KBC-a Split i Grada Splita oko bolničkog zemljišta trajalo je 22 godine!

Danas možemo pročitati slijedeće:

“Kako je predviđeno, OHBP će se u bolnici na Firulama “protezati” od Hitnog pedijatrijskog prijema pa sve do Hitnog kirurškog prijema”

“U prvoj fazi izgradio bi se dio OHBP-a gdje je sada Hitni pedijatrijski prijem, dakle u prizemlju stacionara bolnice, i ti bi radovi trebali trajati šest mjeseci. Nakon toga, u taj novouređeni dio preselio bi se Hitni kirurški prijem, a tada bi se prišlo uređenju prostora gdje se sada nalazi HKP i dio Odjela za traumatologiju. I ti bi radovi trebali biti završeni u idućih šest mjeseci.”

“Nakon završetka prve faze OHBP-a, sadašnji Hitni kirurški prijem (HKP) seli u taj novi dio (bivši Hitni interni prijem), a Traumatologija 1 seli u Zavod za traumatologiju i ortopediju, koji se otvara na prvom katu Firula (bivša ginekologija), i stvaraju se uvjeti za drugu fazu izgradnje OHBP-a, gdje je sada Traumatologija 1 i HKP. Nakon izgradnje druge faze OHBP-a, HKP se vraća na sadašnje mjesto, a s Križina (gdje je privremeno) na Firule, gdje je i prije bio, vraća se Hitni interni prijem”

Slika 2. Novi projekt (PLOČE Online)

Dakle, ono što se moglo napraviti prije 10 i više godina tek će se napraviti 2021.! U neformalnim razgovorima predlagali smo da se izmjesti odjel traumatologije i da se u prizemlju uredi Objedinjeni bolnički hitni prijam. Građevinski dio se mogao napraviti brzo (za 2 do 4 mjeseca) bez velikih ulaganja, jedino bi u novu opremu trebalo uložiti znatna sredstva.

Objedinjeni hitni bolnički prijam se mogao napraviti uređenjem prizemnoga dijela zgrade na čijem je zapadnom dijelu hitni kirurški a na istočnom (krajnjem dijelu) pedijatrijski prijam. Trebalo je iseliti odjel za traumatologiju, napraviti nužne građevinske preinake, nabaviti dodatnu opremu i 80% hitnog prijama bi bilo objedinjeno. Umjesto žurnog uređenja pravili su se mega planovi: rušenje zgrade plućnog odjela i izgradnja velike zgrade, ukupno 4000 četvornih metara korisnog prostora.

Da nije bilo megalomanskih planova KBC bi imao OHBP prije 2015. godine, a mogla ga je imati i mnogo prije! Kada je priča o OHBP postala glavna tema u bolnic neki od nas kazali smo da je to neizvedivo. Financijska konstrukcija nije bila jasna, a glavni problem bio je nedostatak liječnika i sestara koji bi radili na OHBP-u (govorilo se o 100 djelatnika). Na OBHP-u trebaju (moraju!) raditi najiskusniji liječnici a ne specijalizanti! Specijalizanti su na OHBP-u zbog edukacije i pomoći. Nažalost, neki ni danas ne shvaćaju navedeno!

Dalje se navodi:

“Dodajmo da se vodstvo bolnice pohvalilo i s drugim projektima, od uređenja bivšeg rodilišta na 2500 kvadrata gdje će se objediniti traumatologija i ortopedija, što će biti gotovo za godinu dana. Stacionarni dio Zavoda za traumatologiju i ortopediju je dovršen, a u tijeku je izgradnja četiriju operacijskih dvorana, koje će biti dovršene u svibnju 2021. godine (završeni građevinski radovi i opremljene dvorane).”

“KBC Split je dobio i novi kirurški blok i to prvi puta nakon 45 godina, a on se nalazi na prvom katu Firula, gdje su bile bivše operacijske dvorane Klinike za ginekologiju i čije će otvaranje biti u studenome ove godine. Gradit će se u krugu KBC-a Split na Firulama i nova zgrade Poliklinike s velikom podzemnom garažom.”

Kada se zna da se Klinika za ženske bolesti i porode preselila u novu zgradu 2009./10. godine postavlja se pitanje zašto se prostor staroga rodilišta nije renovirao i koristio tijekom 10 godina? Za postojeće stanje najodgovornije je Ministarstvo zdravstva RH, jer nema strategiju razvoja na razini države, koje nije osiguralo sredstva za preuređenje prostora i opremu. Naravno, i rukovodstva KBC-a ima svoj dio odgovornosti jer nije bilo uporno da se postojeći prostor stavi u funkciju. KBC nema novca jer ne radi po gospodarskim načelima već po načelu cijena i limita koje određuje HZZO i Ministarstvo zdravstva.

Kako doći do OHBP-a?

“Što se tiče pristupnih cesta, bit će s dvije strane, s južne strane te sa sjeverne, s Poljičke ceste uz Novo rodilište”

Slika 3. Pristup OHBP-u s istoka (MJ)

Pristup hitnim prijamima je katastrofalan! Nužno je rješiti parkiranje unutar bolničkoga kruga. U bolnički krug može ući i parkirati tko poželi! Na bolnički parking drugih bolnica mogu ući samo vozila s dozvolom i parkirati na dopuštenim mjestima! Pristup hitnim prijamima mora biti slobodan u svakom trenutku, što u Splitu nije slučaj! Postojeće stanje je sramotno i daje vrlo lošu sliku o bolnici i gradu. Ako se u drugim gradovima i bolnicama može ograničiti ulaz u bolnički krug zašto se to ne može samo u Splitu? Priče o novoj garaži za parkiranje građana su samo priče …

Slika 4. Gradska prometnica unutar bolničkog kruga (pristup hitnim prijamima) (MJ)

Gradska uprava je glavni krivac što su građani izgubili parkirališni prostor nasuprot Hitne pomoći. Grad Split je na bivšem parkiralištu za građanstvo dao dozvolu za izgradnju stambeno-poslovne zgrade (tzv. Lazarica) pa su građani više nemaju gdje parkirati, postojeća garaža je nedostatna. Nekada su planovi bili da se na tom mjestu uredi parkirališni prostor za građanstvo u donjim etažama a da iznad toga bude bolnički hotel ali je grad sve to izigrao!

Priča o OHBP-u je jedna od priča lošeg planiranja i lošeg rada odgovornih (ministara, ravnatelja i gradske uprave). Priča o OBHP-u KBC-a Split pokazuje da Ministarstvo zdravstva RH nema jasnu strategiju razvoja (unatoč stateških planova koje ima) pa svaki ministar ima svoju viziju, na lokalnoj razini se prave megalomanski planovi za koje nema novca ni kadrova, Grada Splita se ponaša kao da ga problemi KBC-a ne interesiraju (izgradnja oko bolnice, pristupne ceste, parkiranje unutar bolničkoga kruga, gradska prometnica kroz bolnički krug). Posebno treba naglasiti da cesta koja vodi do hitnih prijama služi kao gradska poveznica za stanare i ljude koji rade istočno od Klinike za plućne bolesti što je nedopustivo!?

Slika 5. Izlazni put s hitnog kirurškog prijama (MJ)

Nažalost, u Hrvatskoj politika određuje tko će obavljati neku funkciju bez obzira na sposobnost i druge kvalitete pa imamo ovo stanje. Zbog politike nije napravljena reforma zdravstvenoga sustava koji je u ovom obliku neodrživ. Sustav se urušava ali odgovornima to nije jasno ili zbog karijere ne žele ništa napraviti.

Nadam se da će KBC Split konačno rješiti pitanje OHBP-a. Sumnjam da će cijeli plan (izgradnja, rekonstrukcija i pristupne ceste) biti izvediv u postavljenim rokovima jer je gospodarska situacija jako loša… Ono što se može rješiti za tjedan dana je pitanje ograničenog ulaza i parkiranja unutar bolničkoga kruga KBC-a Split jer postojeće stanje daje jako lošu sliku o gradu i KBC-u.

Dr. Marko Jukić

(“s margine političkoga spektra”)

Istaknuto

Uz čestitku za Dan državnosti

Published

on

Hrvaticama i Hrvatima, jer je Hrvatska  prije svega država hrvatskog naroda, a uz Hrvate i 22 nacionalne manjine i ostalim hrvatskim državljanima čestitam Dan državnosti!

Nakon povijesnih lutanja, pogrešnih saveza i tragičnih uključivanja u druge države, Hrvati su uz ogromne žrtve i danak u krvi izborili svoju samostalnu državu Hrvatsku.

Dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne države Hrvatske rekao je;

„”Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo i nećemo nikom dopustiti sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude!”

Nažalost Hrvatska za mnoge nije bila željena država. U njoj živi još dosta onih koji je ni nakon 34 godine ne podnose i ne mire se s njenim postojanjem.

A ni Hrvatima nije onakva kakvu su željeli i očekivali. Dopustili su  da njome vladaju  stare jugoslavenske strukture,  njihovi nasljednici i sljednici uz europske i svjetske asocijacije i moćnike.

Imamo Hrvatsku, ali nemamo državu kojom vladaju Hrvati koji su je željeli, nego oni kojima nije stalo do njenog razvoja kao države hrvatskog naroda, koji  zloupotrebljavaju ljudska i manjinska prava i nameću svoj identitet, negirajući pravo Hrvatima na njihov identitet.

Nepravedna i netransparentna privatizacija, mediji u sumnjivom i netransparentnom vlasništvu, korupcija, nepotizam i sveopće urušavanje životnih vrednota, uzroci su nezadovoljstva i iseljavanja.

Hrvatska je nažalost podijeljena, pa se državotvorni i suverenistički Hrvati moraju za njeno uređenje tek izboriti.

Nakon detuđmanizacije 2000. razoreno je sve  što predstavlja hrvatsku državotvornost od strane vladajuće koalicije 2000. godine na čelu sa premijerom Ivicom Račanom i dva mandata predsjednika Stjepana Mesića!

Stjepan Mesić kao predsjednik države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga razorio je pobjedničku Hrvatsku vojsku. Umirovio je 12 hrvatskih generala, raspustio sve ratne postrojbe i ostavio Hrvatsku bez obrane.

Iz osobnog animoziteta i mržnje prema prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu otvorio je javno stranom novinaru predsjedničku arhivu, što je postupak bez presedana u čuvanju državnih tajni i spisa. Te je spise zatim neselektivno dijelio Haškom tužiteljstvu, kojemu je bio tajni svjedok u procesu protiv Tihomira Blaškića. Takvo ponašanje suprotno je ustavnim dužnostima i ovlastima Predsjednika Republike, po članku 94 i članku 105 Ustava RH. NN 85/2010  

Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti. U slučaju Predsjednika Mesića svoju ustavnu obvezu nije ispunio ni Hrvatski Sabor, ni Ustavni sud, jer nisu pokrenuli postupak o ocjeni ustavne odgovornosti Predsjednika države.  Ustavni sud je po članku 129 dužan pratiti ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti izvijestiti Hrvatski sabor i odlučivati  u skladu s Ustavom, o odgovornosti Predsjednika Republike.

Znači da su u ovom Mesićevom ponašanju zakazale tri institucije hrvatske državnosti;

Predsjednik države svojim neustavnim ponašanjem, Hrvatski Sabor i Ustavni sud koji uopće nisu ni  pokrenuli postupak ispitivanja odgovornosti Predsjednika države.

Ivica Račan  kao predsjednik Vlade bio je odgovoran po članku 113 Ustava RH za rad Vlade i  gospodarski  razvitak   zemlje.

Prodajom  državnog bogatstva, zlatnih poluga, dokapitalizacijom Banaka iz Proračuna, a zatim njihovom prodajom,  narušena je  financijska i gospodarska  stabilnost i  sigurnost države.

Tako su Hrvati birajući nesposobne i politički neodgovorne stranke i pojedince kojima nije stalo do hrvatske sami sebi nažalost „uredili“ državu.

Međutim, Hrvatska je prekrasna zemlja sa bogato očuvanom tradicijom i kulturom, zemlja u kojoj pored hrvatskog naroda u suživotu mogu lijepo živjeti svi drugi i drugačiji, naravno uz uvjet da  je vole i poštuju kao svoju državu izgrađujući hrvatsku naciju!

Lili Benčik/ hrvatskepravice/ domoljubni.hr

Continue Reading

Istaknuto

Laži i obmane Stjepana Mesića i družine u Kumrovcu 2024.godine

Published

on

„Dan mladosti“ okupio je u  Kumrovcu  posjetitelje prosječne životne dobi od 89 godina!?

Kaže drug Stipe u svom govoru u Kumrovcu da komunizma nije bilo, da je to bila NOB?  Piše li to drug  Stipe, neku novu povijest NOB-a u kojoj negira ulogu Josipa Broza Tita  kao predsjednika KPJ u vođenju NOB-a.?

„Oni koji revidiraju povijest, moćni i preglasni trebali bi objasniti tko je ubio 80 000 ljudi, žena i djece u Jasenovcu samo zato što su različiti.

Katolička crkva u Jasenovac na dan obilježavanja proboja pošalje jednog svećenika, dok na Macelj dođu brojni biskupi, svećenici i časne sestre.

Mi imamo statističke podatke koliko je za vrijeme NDH u četiri godine ubijeno antifašista i ja ne znam o čemu oni misle kada govore o spomeniku žrtvama komunizma.

I tu nema komunizma: BILA JE TO NOB!

Kakve “žrtve komunizma” kada komunizma tada nije niti bilo…

Bila je to samo borba za čovjeka – BORBA ZA SLOBODU!“

Nas pionire osmoškolce učili su u  školi u Jugoslaviji  da je avangarda radnika i seljaka, Komunistička partija Jugoslavije na čelu sa drugom Titom povela narode i narodnosti Jugoslavije u Narodno-oslobodilačku borbu! Mi smo kao osmoškolci znali cijeli tijek NOB, sve ofenzive, a sada bivši predsjednik lupeta da nije bilo komunista, da je to bila NOB.

To je neki novi drug Stipe!? Od komunista, do ustaše. Od negiranja Jasenovca do optuživanja za Jasenovac. Od veličanja Tita, do negiranja Tita! Čista manipulacija, obmanjivanje javnosti , a vjerodostojnost nula.

Kako on voli tužakati zbog izgovorene riječi, neka samo tuži, pa ću mu na sudu predočiti tone knjiga u kojima piše da je pripremajući oružani ustanak, Politbiro Centralnog komiteta KPJ  u Beogradu  27. lipnja 1941.donio odluku o osnivanju Glavnog štaba Narodno oslobodilačkog pokreta Jugoslavije , za čijeg je zapovjednika imenovan generalni sekretar KPJ, Josip Broz Tito. KPJ je službeno odlučila donijeti odluku o pokretanju oružanog ustanka 4. srpnja, dan koji je kasnije u SFRJ slavljen kao Dan borca. Žikica Jovanović Španac ispalio je prvi hitac 7. srpnja, na datum kasnije proglašen Danom ustanka u SR Srbiji. 12. srpnja KPJ je proglasom pozvala narode Jugoslavije na oružanu borbu.

Članovi Glavnog štaba, uz Tita, bili su članovi Politbiroa KPJ: Milovan Đilas, Edvard Kardelj, Rade Končar, Franc Leskošek, Ivan Milutinović i Aleksandar Ranković, te istaknuti komunistički vođe Sreten Žujović, Ivo Lola Ribar i Svetozar Vukmanović- Tempo.

Vrhovni štab od kraja siječnja 1942. boravi je u Foči. Tu je donesena odluka da se uz partizanske jedinice, koje su pod kontrolom komunističke partije preko komesara i zapovjednika, koje imenuje Vrhovni štab, prime i četnici, koji su samo kokardu na kapi zamijenili sa crvenom zvijezdom.

Četnička zlodjela opisao je Adil Zulfikarpašić u  knjizi “Put u Foču”. Adil Zulfikarpašić bio je visokopozicionirani član  partizanskoga pokreta, koji je putovao u Foču na sastanak s Titom u Vrhovni  štab. Na putu je saznao da su mu četnici ubili brata i počinili strašne pokolje muslimana;“ Tu na mostu je izvršeno klanje muškaraca – objašnjava nam Božović – kapetan Sergije Mihajlović i komandant mjesta prota Vasilije Jovičić naredili su, da se svi muškarci muslimani pohapse. Poslije su svi oni koji su bili veći od konjičkog karabina poklani. Ali ljudi su ubijani svuda: i po kućama, dvorištu, ulicama. Kasnije je red došao na žene i na djecu. Drina je izbacivala leševe. Da se to spriječi, razrezivali bi im trbuhe, onda bi tijela potonula.“

„Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba“ rekao mu  je Tito kad je  tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

„Ali to nije protusrpska politika.To je protukoljačka politika“   rekao mu je Zulfikarpašić,

„Ti izgledaš slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš“  odgovorio  mu je Tito opraštajući se.

Očito drug Stipe računa na kratko pamćenje i nepoznavanje povijesnih činjenica.

Čisti  povijesni revizionizam za isprane mozgove,  jer treba skinuti odgovornost komunista za počinjene zločine.

Pa da njega i javnost  malo podsjetim na  povijesne  činjenice: i to logičnim slijedom:

1.Tko je vodio Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945.godine?

Komunistička partija Jugoslavije

2. Tko je vodio Komunističku partiju Jugoslavije?         

Josip Broz Tito

3.Tko je bio doživotni predsjednik Jugoslavije?

Josip Broz Tito

4.Tko je bio vrhovni zapovjednik Jugoslavenske vojske JNA?

Maršal Josip Broz Tito

5.Tko je vladao u Jugoslaviji , koja stranka?

Komunistička partija Jugoslavije, sa predsjednikom Josipom Brozom Titom

6.Koji društveni sistem je vladao u Jugoslaviji?

Komunistički sa Komunističkom partijom na čelu, koji su preimenovali u -socijalistički. Na 6. kongresu u Zagrebu 1952. Komunistička partija Jugoslavije -KPJ, promijenila  je naziv u Savez komunista Jugoslavije- SKJ.

7. Što je bila Narodnooslobodilačka borba?

Oslobodilački rat i komunistička revolucija za novo  komunističko društveno uređenje.

I nakon ovih nespornih povijesnih činjenica, koje su im naravno dobro poznate, kako uredništvo portala sabh.hr može onakve Mesićeve nebuloze uopće objaviti? Pa to je ponižavanje Josipa Broza Tita, a ne njegovo veličanje. Sam sebi proturječi u reviziji povijesti NOB-a kojom  se kao ponosi.

Od kuda Stipi to negiranje uloge Komunističke partije Jugoslavije-KPJ?  

Negira Stipe komunizam zbog zločina, zbog Rezolucije EU Parlamenta od 19.9 2019. koji je komunizam kao totalitarni režim i način vladanja izjednačio sa fašizmom i nacizmom.

Dokumenti pokazuju da je KPJ u poslije ratnoj  vladavini znatno ograničila građanske i političke slobode, privatno vlasništvo, slobodno tržište, i  potiskivala je tradicionalne vrijednosti poput religije i nacionalne/etničke baštine. Svi oni koji tu politiku nisu podržavali ubijani su, bili  progonjeni politički i sudski.

Evo  drug Stipe ne zna za žrtve komunizma ;“ ja ne znam o čemu oni misle kada govore o spomeniku žrtvama komunizma“, ali zna za žrtve „antifašiste“. E sada me zbunio,  ja više ne znam na koje to antifašiste misli drug Stipe, ove kameleone kao što je on ili ove borce NOB-a rođene nakon završetka NOB-a iz SABA RH?

Poznate su žrtve 2.svjetskog rata, iako ih ex komunisti kao on umnažaju i multipliciraju, ipak se istina probija.

Zločini komunizma koje drug Stipe negira itekako su dokumentirani u Martirologiju don Ante Bakovića (Goražde, 4. srpnja 1931. – Zagreb, 26. siječnja 2017.) Ovaj hrvatski katolički svećenik i hrvatski domoljub  u bivšoj državi robijao je ukupno deset godina, u sedam zatvora , a kasnije je djelovao kao publicist, novinar, reformator i demograf.

 Punih 17 godina radio je na enciklopedijskom izdanju Martirologija, u kojemu je na 1100 stranica iznio dokumentirane podatke o 664 ubijena svećenika i mučenika Crkve u Hrvata u vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća.

Napisao je i knjigu Drinske mučenice u kojoj je opisao svoje osobno svjedočenje o mučeničkoj smrti časnih sestara koje su beatificirane 24. rujna 2011. u sarajevskoj dvorani Zetra,

Okružni narodni sud u Zadru osudio je 28. prosinca 1946. zemljoradnika Josu Begonju iz Privlake (Zadar) na dvije godine lišavanja slobode s prisilnim radom i dvije godine gubitka političkih prava zbog “kriv. djela protiv općih narodnih interesa”, jer je u ljeto 1946. govorio među narodom da mu se ukazala Gospa, “u namjeri da stvori kod drugih uvjerenje o nesigurnosti današnjeg poretka, a u cilju ometanja napretka, obnove i izgradnje naše zemlje, te stvaranja nepovjerenja prema našoj narodnoj vlasti i u cilju ličnog korišćenja”. Mate Rupić, Vladimir Geiger (prir.), Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti. Dalmacija, Slavonski Brod – Zagreb, 2011.

Franjo Habulin pak ne poznaje povijest ni NOB-a ni kasnije, pa tvrdi da se gradilo bratstvo i jedinstvo. Vidjelo se na djelu to bratstvo i jedinstvo u velikosrpskoj i JNA agresiji 1991-1995.

Drug Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, „borac“ NOB-a , rođen 1957.godine priča nebuloze u svojoj reviziji povijesti, pa tvrdi da se  „Za Tita se gradila i živjela demokracija svaki dan u pravnom i pravednom društvu izgrađenog SOCIJALIZMA.“

To „demokratsko, pravno i pravedno društvo“ je ubijalo politički nepodobne, neistomišljenike po svijetu, a zadnje je je bilo 1989. godine kada je u Njemačkoj ubijen Anto Đapić, stric hrvatskog političara Ante Đapića iz Osijeka.

To „demokratsko, pravno i pravedno društvo“ je 1. studenoga 1978. osudilo studenta Jakoslava Davida Rojnicu, na tri godine Golog otoka, na temelju iskaza dvoje svjedoka da im je dao nekoliko brojeva lista ‘Nova Hrvatska’, a jednom od njih i knjigu Ive Rojnice.

To „demokratsko, pravno i pravedno društvo“ „priuštilo“ mu je tortute, batinanje, liječenje elektrošokovima u zatvorskoj bolnici i besplatan „boravak „u logoru na Golom otoku.

Jakoslav David Rojnica odlučio je 2019. napisati knjigu  jer je želio ukazati na činjenice i napisati istinu, najviše zbog mladih koji trebaju znati istinu kako se povijest ne bi ponovila.

Jakoslav Rojnica predstavlja 100 tisuća ljudi koji su osuđeni za slične krimene. 30 tisuća presuda je doneseno, a točan broj  ljudi koji su netragom nestali , bačeni u jame, fojbe nikada se neće saznati, jer je jugoslavenski režim strahovladom sprječavao ljude da svjedoče.

„Druge države otvaraju granice, a mi smo naše okovali od susjeda, k tomu državni establišment DAN POBJEDE naziva okupacijom.“ Nastavio je drug Habulin svoju povijesnu „edukaciju“.

Nevjerojatno je kako se može ovako na očigled lagati i manipulirati? Hrvatske granice nisu zatvorene, putuje se samo sa osobnom iskaznicom, granice su čak  i previše porozne, pa ih ilegalno prelazi na tisuće migranata.

Ne kaže se uzalud da je komunizam sazdan od laži i nastao na laži. Samo ova dva primjera drugova Mesića i Habulina dokaz su točnosti te definicije.

Jugonostalgičari, jugofili, titoisti i komunisti nikako ne žele priznati da su u ime komunističke ideologije počinjeni masovni zločini. Da oslobođenje od fašizma i nacizma u komunističkim zemljama nije donijelo slobodu, nego nove progone, nove logore, nove zabrane i ograničavanja slobode i ljudskih prava, samo u ime neke druge ideologije. Rasni zakoni zamijenjeni su ideološkim. Tko nije prihvatio komunističku ideologiju bio je meta te „slobode“.

U ime te slobode ubijeno je 536 833 ljudi, bačenih u jame, rudnike i neobilježena grobišta na više od 940 lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj po popisu MUP-a  i  oko 600 po slovenskoj evidenciji.

I da nije kako drug Stipe kaže „krivca za zločine koji su se dogodili na kraju Drugog svjetskog rata,  traže na pogrešnoj strani…“ svjedoče zločini na Daksi i u Dubrovniku u listopadu 1944.godine, znači prije završetka rata, koje su počinili partizanski „osloboditelji!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Continue Reading

Istaknuto

Tomislav Tomašević krši Ustav i Zakone RH!

Published

on

Zastave LGBT ne mogu  samostalno vijoriti, već samo sa desne strane zastava RH, ako je službeno proglašena kao zastava jedinice lokalne uprave i samouprave ili zastava jedne od 22 nacionalne manjine koje su navedene u Ustavu RH.

A kako LGBT zastava niti jedno od toga nije, ne može se službeno vijoriti!

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: „Ja odlučujem o tome koje će zastave na gradske jarbole, ja dajem suglasnost“

I još nadodaje;“ Kada bi svi imalo pravo odlučivati o tome koje zastave staviti na gradske jarbole, pa kako bi to izgledalo?“

Takva vrsta samovolje je ipak ograničena. Da,  on odlučuje, ali u okviru ovlasti koje mu daju Ustav RH i Zakon o  grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika  Republike Hrvatske  ( NN 55/90), i u skladu sa Pravilnikom o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave.( NN 94/1998 )

Je li LGBT Zastava proglašena zastavom grada Zagreba ili Zagrebačke županije ili neke od 22 nacionalne manjine koje su nabrojane u Ustavu RH?

Nije, to je zastava jednog pokreta!

Tomislav Tomašević time krši Ustav RH, jer LGBT zastava nije zastava niti jedne jedinice lokalne uprave i samouprave, ni nacionalne manjine.

Pravilnik o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1998_07_94_1289.html

Članak 15.

Ministarstvo uprave vodi očevidnik o izdanim odobrenjima grba i zastave jedinicama lokalne samouprave.

Očevidnik iz stavka 1. ovog članka vodi se u obliku knjige formata 420 ¤ 297 mm i mora imati pobrojane stranice.

U očevidnik iz stavka 1. ovog članka unose se slijedeći podaci: redni broj; naziv jedinice lokalne samouprave i njeno sjedište, brojčana oznaka rješenja kojim se daje odobrenje, datum izdavanja odobrenja, datum uručenja grbovnice i napomena.

Članak 18.

Ako se zastava jedinice lokalne samouprave ističe uz zastavu Republike Hrvatske, tada se zastava jedinice lokalne samouprave nalazi sa desne strane gledano sa ulice prema zastavama.

Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu županije, tada se zastava općine odnosno grada nalazi sa desne strane gledano s ulice prema zastavama.

Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu Republike Hrvatske i zastavu županije tada se zastava županije nalazi sa lijeve strane, a zastava grada ili općine sa desne strane od zastave Republike Hrvatske gledano sa ulice prema zastavama.

LGBT zastava nema očevidnik, nije prijavljena kao zastava jedinice lokalne uprave i samouprave i ne može se službeno vijoriti!

Što znači da su člankom 15 i člankom 18  Pravilnika o postupku davanja odobrenja grba i zastave jedinici lokalne samouprave točno propisani uvjeti i propisi o postavljanju drugih zastava uz onu Republike Hrvatske, a uvijek gledano s ulice prema zastavama.

Pod „drugim zastavama“ misli se na one županije, grada i/ili općine. Tako se zastava JLS-a (jedinica lokalne samouprave) ističe uz zastavu Republike Hrvatske s desne strane. Ako se zastava općine ili grada ističe uz zastavu županije, tada se zastava općine odnosno grada nalazi s desne strane gledano s ulice prema zastavama, a ako želite staviti sve, onda zastavu općine ili grada ističete s desne strane, a zastavu županije s lijeve strane od zastave Republike Hrvatske. Postavljanje zastave EU nije propisano ovim Pravilnikom, ali gledajući  prema instituciji, ona se nalazi desno od zastave države.

Iz navedenog proizlazi da LGBT zastava nema očevidnik, nije prijavljena kao zastava jedinice lokalne uprave i samouprave i ne može se službeno vijoriti!

Po članku 137. Ustava RH, u obavljanju poslova iz svojeg djelokruga tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave samostalna su i podliježu samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti ovlaštenih državnih tijela.

Što radi MUP? Zar nitko ne štiti  Ustav i zakone RH?

Zašto ovo pišem? Jer je dosta samovolje pojedinaca ili stranaka kada se dočepaju vlasti. Onda misle da su nedodirljivi i iznad Ustava i Zakona RH.

Po Istri su se vijorile  IDS-ove i talijanske zastave bez hrvatskih zastava. Prijavila sam MUP-u i sada svugdje gdje se viju, mora prva biti zastava RH, pa onda sve ostale.

Furio Radin je bio domišljat, pa je Zajednica Talijana za svoju zastavu uzela onu države Italije i uz blagoslov  IDS-a, po istarskim gradovima vijore se  na izbor zastave! Pored hrvatske ( natjerala sam ih da je postavljaju) vijore se talijanska, županijska, EU, gradske….

Stoga ovaj tekst šaljem Ministru u nutarnjih poslova i svim odgovornim osobama, da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo poštivanje Ustava i Zakona RH, jer smo svi po Ustavu i Zakonima jednaki. Zakone RH svi moramo poštivati inače ćemo živjeti u anarhiji, samovolji i strahovladi pojedinaca na vlasti.

Lili Benčik/hrvatskepravice

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved