Connect with us

Vijesti

Krajevne Crkve u Hrvata

Published

on

Crkva u Hrvata broji više biskupija i nadbiskupija, na čijim su čelima, dakako, biskupi ili nadbiskupi. Neki od nadbiskupa osim svoje redovite titule nose i naslov metropolita. S druge strane, neke su biskupije sufraganske. Što bi onda označavali ovi običnom puku nepoznati nazivi? Kako bismo razumjeli o čemu je ovdje riječ, potrebno je dublje ući u hijerarhijski sustav Katoličke Crkve u svijetu.

Uzmimo stoga za primjer Zagrebačku nadbiskupiju. Ova krajevna Crkva ima status metropolitanske krajevne Crkve, što znači da je to povijesna crkvena pokrajina. Nadalje, slično kao i podjela na županije, svaka crkvena pokrajina ima više manjih krajevnih Crkava. Tako su primjerice zagrebačkom nadbiskupu metropolitu (Josip kardinal Bozanić) na neki način „podređene“ još Bjelovarsko-križevačka biskupija, zatim Sisačka biskupija i Varaždinska biskupija. Njima je pridružena još jedna specifična krajevna Crkva koja obuhvaća grkokatoličke župe, odnosno župe u kojima se misa slavi po istočnom obredu, ali je istovremeno u punom jedinstvu s (Rimskom) Katoličkom Crkvom. To je Križevačka eparhija, odnosno biskupija. Ove četiri biskupije sufraganske su Zagrebačkoj metropoliji, odnosno nadbiskupiji.

Raščlanimo sad Splitsko-makarsku metropoliju. Sufraganske biskupije Splitsko-makarskoj nadbiskupiji danas su Dubrovačka biskupija, Hvarska (Hvarsko-bračko-viška) biskupija, Šibenska biskupija i Kotorska biskupija koja danas pripada teritoriju Crne Gore. U ovom je slučaju vidljivo kako podjela na crkvene pokrajine može, ali i ne mora slijediti državne granice. No treba imati u vidu kako je Kotorska biskupija nekoć bila sasvim hrvatska.

Đakovačko-osječkoj metropoliji ili nadbiskupiji sufraganske su Požeška biskupija i Srijemska biskupija, koja obuhvaća i teritorije Vojvodine u Srbiji. Riječka metropolija nalazi se iznad Gospićko-senjske biskupije, Krčke biskupije i Porečke i pulske (Porečko-pulske) biskupije. Osim toga postoji još i Zadarska nadbiskupija, koja nema sufraganskih biskupija.

U većini svjetskih država postoji još i Vojni ordinarijat, odnosno ustanova koja upravlja svećenicima u službi vojske, tj. vojnim kapelanima. U Hrvatskoj je sjedište Vojnoga ordinarijata u Zagrebu. Ondje se nalazi još i Apostolska nuncijatura, čiji predstojnik nuncij zastupa Svetoga Oca u nekoj krajevnoj Crkvi.

Kakvo je stanje u drugim zemljama hrvatskoga govornog područja? U Bosni i Hercegovini postoji jedna nadbiskupija i njoj podređene sufraganske biskupije. To je Vrhbosanska nadbiskupija na čelu s Vinkom kardinalom Puljićem, sa sjedištem u Sarajevu. Vrhbosanska se naziva jer je u vrijeme ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije 1881. godine Đakovačka biskupija još uvijek nosila naslov Bosanske biskupije. Osim ove krajevne Crkve postoje još Banjolučka biskupija, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija. Zadnjim dvjema biskupijama upravlja jedan dijecezanski biskup jer je povijesna Trebinjsko-mrkanska biskupija u ovom trenutku prema broju katolika vrlo mala.

U Sarajevu je osim toga sjedište Vojnoga ordinarijata i Apostolske nuncijature. Osim toga, Vrhbosanskoj su nadbiskupiji dodijeljene kao sufraganske Skopska biskupija i Apostolski egzarhat za Makedoniju. Na čelu ovoga egzarhata stoji mons. Kiro Stojanov koji je istovremeno skopski biskup. U Crnoj Gori pak postoji još i Barska biskupija, no ona je podređena izravno Svetoj Stolici, a ne nekoj metropoliji.

Katolička Crkva u Srbiji ima jednu nadbiskupiju. Beogradskoj nadbiskupiji podređene su Subotička biskupija i Zrenjaninska biskupija. Osim toga, zbog političkih nesuglasica, na Kosovu je aktivno posebno Apostolsko poslanstvo sa središtem u Prizrenu.

Budući da je iz zemljopisnih razloga teško podijeliti teritorij, osnovane su i biskupske konferencije koje okupljaju biskupe neke zemljopisne regije. Hrvatska biskupska konferencija (HBK) tako broji četiri metropolije, jednu nadbiskupiju koja nije metropolija, 11 biskupija i jednu eparhiju, te vojni ordinarijat. Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine (BKBiH) pripadaju jedna nadbiskupija, tri biskupije i vojni ordinarijat. Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda (Makedonija, Crna Gora i Srbija) pripadaju dvije nadbiskupije, šest biskupija i dvije eparhije.

Crkva u Hrvata trenutno broji i dva kardinala. Što bi to značilo? Katolička Crkva na razini cijeloga svijeta među biskupima bira posebne službe – kardinale – koji bi u slučaju kad Crkva ostane bez svoga pročelnika u osobi Svetoga Oca pape mogla izabrati novoga nasljednika sv. Petra, odnosno Rimskoga biskupa. Time je također demokratizirana hijerarhija Crkve. U ovom trenutku u Katoličkoj Crkvi postoji 220 kardinala. Od toga su mnogi već navršili 80 godina te više ne mogu sudjelovati u izboru novoga Pape. Svi oni imaju različite službe, neki su od njih nadbiskupi kao i hrvatski kardinali Vinko Puljić i Josip Bozanić. Ostali nadbiskupi metropoliti poput primjerice Marin Barišić (Split) ili Đuro Hranić (Đakovo) nose titulu monsinjora, pa ispred imena stoji skraćenica mons. (ranije msgr.), a ne kard. kao kardinal.

Svaka biskupija, po potrebi, može imati jednoga ili više pomoćnih biskupa. U Bosni i Hercegovini tako postoje dva pomoćna biskupa – jedan za Vrhbosansku nadbiskupiju, jedan za Banjolučku biskupiju. Pritom pomoćni biskup nije pomoćni nadbiskup. Također, premda se za biskupe redovito ne biraju članovi redovničkih zajednica, poput primjerice Franjevačkoga reda, u BiH je 2010. upravo jedan franjevac imenovan biskupom. To je mons. Marko Semren, OFM, pomoćni biskup banjolučki. U Hrvatskoj je pak franjevac kapucin mons. Ivica Petanjak dijecezanski biskup Krčke biskupije. 

Još jednu zanimljivost u rangiranju krajevnih crkava predstavlja titula primasa. Naime, povijesne crkvene pokrajine nekoć su imale po jednoga nadbiskupija (rjeđe i biskupa) koji ima presedan nad jednom ili više crkvenih pokrajina u pravnim i crkvenim pitanjima. U BiH tako primjerice ne postoji primas, ali je za to u Hrvatskoj primas nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, trenutno u osobi mons. Marina Barišića. Zanimljivo, koliku važnost ima naizgled nevažna titula primasa, pokazuje činjenica da je primas Germanije, u osobi dijecezanskoga biskupa biskupije Salzburg (trenutno mons. Franz Lackner, OFM), ima pravo nositi grimiz, što je redovito posebnost pripadnika kardinalskoga zbora Katoličke Crkve.

izvor: Svjetlo riječi

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved