Connect with us

Vijesti

Krsnik: Plenkovićev ministar odbio presudu Visokog upravnog suda za registraciju Hrvatske Pravoslavne Crkve      

Published

on

Plenkovićev ministar odbio sudsku presudu za registraciju Hrvatske pravoslavne crkve      

Piše: Vjekoslav Krsnik  

Ništa tako očigledno ne oslikava kontrolu Plenkovićeve Vlade nad hrvatskim sudstvom, koje bi po Ustavu trebalo biti neovisno, kao ovih dana odbijanje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice da prihvati presudu Visokog upravnog suda i registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Registracija Hrvatske pravoslavne crkve je izuzetno važno političko, identitesko i vjersko pitanje jer je status Hrvata pravoslavne vjeroispovijesti grubo narušen djelovanjem tzv. Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj. Ističemo ono “tzv.” jer ta vjerska zajednica pravno ne postoji u Republici Hrvatskoj pošto nije registrirana, pa praktički djeluje ilegalno.

Nije registrirana jer je krajnje nevjerojatno da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje postojanje Republike Hrvatske, ali je apsurd na kvadrat da iako ne postoji uživa punu potporu ne samo sadašnje HDZ-ove vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Njezin protupravni privilegiran položaj  potječe još od vladajuće Kukuriku koalicije na čelu sa SDP-ovim premijerom Ivicom Račanom.

Hrvatska pravoslavna crkva (Karlovačka arhiepiskopija) osnovana 1707.g. dakle 215 godina prije kanonskog priznanja SPC-a (rozo zemljovid pokazuje proširenost do Budimpešte)

Upravo je zastupnik Ante Prkačin (Domovinski pokret) u Hrvatskom saboru razotkrio skandalozan ugovor što ga je pokojni Račan prije 19 godina potpisao s nepostojećim predsjednikom nepostojećeg Episkopskog savjeta, a koji je omogućio nelegalno djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Na tu intervenciju premjer Andrej Plenković je izjavio da je to prvi put kako netko u Saboru pokreće to pitanje. Ante Prkačin nije dobio odgovor na pitanje premijeru: “Hoćete li revidirati taj ugovor. On je zreo za poništiti”.

Takva nelegalna Srpska pravoslavna crkva djeluje u Hrvatskoj više kao parapolitička subverzivna organizacija nego kao vjerska zajednica. Njezinu subverzivnu djelatnost nije razotkrila hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija SOA nego američka CIA. U nedavnom izvješću CIA navodi da SOA nema istaknutu ulogu u Hrvatskoj još od 2000. godine, dakle od Račanove koalicije, te da se većinom koristi za unutarstranačke borbe. CIA u tom istom izvješću ističe da Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj djeluje prije svega kao promotor velikosrpske politike, a ne kao vjerska institucija koja brine o vjernicima.

Svećenstvo takve SPC-a u Hrvatskoj izravno plaća hrvatska vlada koja pokriva sve njihove godišnje troškove. Većina svećenika su državljani Srbije, najčešće se spominje Jovan Ćulibrk koji je za vrijeme rata bio pripadnik Niške specijalne vojne jedinice. Što je još skandaloznije takva nelegalna SPC u Hrvatskoj svake godine ubire na milijune eura od nekretnina što ih je dobila spomenutim ugovorom s Ivicom Račanom. Taj novac se šalje u Srbiju za financiranje SPC-e.

Treba podsjetiti da u Hrvatskoj živi značajan broj građana koji se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vjere za razliku od pravoslavnih vjernika koji pripadaju Srpskoj nacionalnoj manjini. Na popisu stanovništva 2011. godine oko 17.000 Hrvata se izjasnilo pravoslavcima. Zbog raznih političkih i povijesnih okolnosti nisu bili vjerski organizirani kao što je to bilo za vrijeme NDH kada je postojala Hrvatska pravoslavna crkva na čelu s patrijarhom Germogenom koja je bila priznata od Carigradskog patrijarha i Vaseljenskog sabora pravoslavnih crkava. Porazom NDH partizani su likvidirali Germogena i cijelo svećenstvo dok je svećenstvo Srpske pravoslavne crkve bilo pošteđeno.

Pokušaj da se obnovi Hrvatska pravoslavna crkva pokrenuo je, kao predstavnik Europske pravoslavne crkve koja ima sjedište u Parizu, arhiepiskop Aleksandar koji je inače bugarski državljanin. On je 2016. godine od Ministarstva uprave zatražio registraciju Hrvatske pravoslavne crkve. 30 mjeseci nakon toga, umjesto propisanih 30 dana, Ministarstvo uprave je odbilo zahtjev za registraciju Hrvatske pravoslavne crkve.

Da se službena hrvatska politika, a to se posebno odnosi na sadašnju vladu Andreja Plenkovića, protivi uspostavi Hrvatska pravoslavne crkve dokazao je i posljednji popis stanovništva 2021. godine kad je Hrvatima pravoslavne vjere bilo uskraćeno pravo da iskažu svoju vjeroispovijest, što je naravno gruba povreda Ustava. Iza toga naravno stoji zastupnik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskome saboru Milorad Pupovac koji je po svojim protuhrvatskom djelovanju vođa subverzivne velikosrpske “pete kolone” u Hrvatskoj.

Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve i uspostava njezine autokefalnosti jednostavno bi poništilo protuzakonito postojanje i djelovanje  tzv. Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koja čak i državu u kojoj djeluje, na način kako je to opisano u izvješću CIA-e, ne priznaje. Nevolja je u tome što Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti nisu dobro organizirani da bi se izborili za svoje ustavno pravo.

Postoji doduše Udruga hrvatskih branitelja pravoslavne vjere koja je proistekla iz Domovinskog rata. Njoj je na čelu umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ratko Despot, ali ta se udruga, iako poduzima neke poteze, još nije profilirala kao snaga koja će se izboriti za legitimnu uspostavu autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve. Ona ne podržava sadašnjeg arhiepiskopa Aleksandra s obzirom da je on predstavnik Europske pravoslavne crkve iz Pariza, a ne Carigradskog patrijarha koji okuplja pravoslavne crkve u svijetu.

Po nekim procjenama u Hrvatskoj ima oko 40.000 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti, ali sve vlade pod utjecajem velikosrpskog agenta, i k tome saborsakog zastupnika Milorada Pupovca, uporno ignoriraju i spriječavaju tim građanima da imaju vlastitu Hrvatsku pravoslavnu crkvu.

Ovih dana problem registracije Hrvatske pravoslavne crkve koji je pokrenuo arhiepiskop Aleksandar je dobio novi pravosudni nastavak budući je Visoki upravni sud u sastavu Sanja Štefan, predsjednica, te Ante Galić i Ljiljana Karlovčan-Đurović presudio da se poništava presuda Upravnog suda u Zagrebu od 15. listopada 2020. godine i rješenje Ministarstva uprave od 16. siječnja 2019. godine i predmet vraća tuženiku na ponovni postupak.

Praktički je time Visoki upravni sud potvrdio zahtjev za registraciju Hrvatske pravoslavne crkve, ali se Ministarstvo pravosuđa i uprave oglušilo na presudu Visokog upravnog suda i 22. ožujka 2023. donijelo rješenje što ga je potpisao ministar Ivan Malenica kojim je ponovno odbijen zahtjev hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra za upis u Registar vjerskih zajednica pod nazivom Hrvatska pravoslavna crkva.

Sve u svemu politilčko-pravosudna bitka za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve se nastavlja, s jedne strane djelatnošću arhiepiskopa Aleksandra, a s duge strane nastojanjem, još uvijek nedovoljno snažne udruge Hrvata pravoslavne vjeroispovijesti, da Hrvatska konačno dobije autokefalnu Hrvatsku pravoslavnu crkvu priznatu od Carigradskog patrijarha i Vaseljenskog sabora pravoslavnih crkava.

Izazov je i te kako velik jer je djelovanje nelegalne tzv. Srpske pravoslavne crkve pod izdajničkom zaštitom hrvatskih vlasti uzelo toliko maha da  će za pravedno ustavno rješenje položaja Hrvata pravoslavne vjeroispovijesti trebati uložiti dosta truda i napora, pa se tom pravednom rješenju u postojećim okolnostima zasada ne vidi kraja.

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved