Connect with us

Vijesti

MAASAI Pleme ponosnih ratnika koje više cijeni prirodu nego sjaj suvremenog svijeta

Published

on

„U životu nisam vidio iskreniji osmijeh, iskreniju sreću ni sa čime, tako da sam naučio cijeniti ‘ništa’“, opisuje u emisiji Put pod noge svoje afričko iskustvo putnik Marin Zovko koji je posjetio dom plemena Maasai te ostao zatečen svime što je tamo doživio i vidio.

MAASAI PLEME

/ Tihana Semijalac

Maasai Land područje je dviju država, Kenije i Tanzanije, koje nastanjuju nekoć poznati ratnici, afričko pleme Maasai. Usprkos utjecajima suvremenog svijeta ovaj narod ostao je vjeran svojoj tradiciji i kulturi te i dalje živi u potpuno suživotu s prirodom.

Foto: Pixabay

U emisiji Put pod noge HKR-a ugostili smo putnika Marina Zovka koji je posjetio dom plemena Maasai te ostao zatečen svime što je tamo doživio i vidio.

„Taj prvi susret kad sam došao u Maasai Land i kad sam upoznao poglavicu u tom kampu bio je kao da se znamo već stotinama godina, kao da nismo dvije različite kulture, kliknuli smo si na prvu. Tu prvu večer smo razgovarali uz vatricu do pet ujutro, drugu večer do četiri ujutro, postavio sam mu stotine pitanja, zanimalo me je puno toga“, rekao je Marin dodajući: „Puno sam naučio o samoj prirodi, naučio sam je više cijeniti. Tamo sam vidio što znači život u skladu s prirodom, jer nemaju trgovine, struje, vode, nemaju zidanih kuća. To su male manjate od pruća i blata. Žive u malim zajednicama, razbacani po cijelom Maasai Landu. Uzgajaju stoku i preživljavaju. Ako je godina dobra, ako ima kiše i ne prejakog sunca rodi i voće i povrće pa imaju i toga.“

Foto: Pixabay

Zanimljiva je tradicija ovog afričkog plemena, pojašnjava naš gost, da sebe smatraju vlasnicima sve stoke na svijetu. Ipak, iako ih uzgajaju, krave ne jedu, već ih koriste za mlijeko i mliječne proizvode, njima iskazuju bogatstvo i razmjenjuju ih s drugim plemenima za neke poljoprivredne kulture.

Foto: Pexels (Kureng Dapel)

Odjeveni u tradicionalne crvene i plave komade tkanine vezane oko ramena i struka te s mačevima i kopljima u rukama vrlo su prepoznatljiva slika ovog dijela Afrike. Naizgled ratna oprema u skladu je sa životnim uvjetima, jer okruženi su hijenama, lavovima i drugim životinjama te moraju biti spremni za samoobranu. Maasai također njeguju tradiciju obučavanja ratnika morana kroz tri ciklusa od po  4-5 godina, a na kraju svakog ciklusa mladići biraju hoće li se vratiti uobičajenom životu ili će ostati s moranima, što između ostaloga podrazumijeva da neće imati doticaja s civilizacijom te će živjeti i hraniti se isključivo u prirodi.

Dok žene svakodnevno odlaze po kilometrima udaljenu vodu, skupljaju drva za vatru i pripremaju hranu, muškarci se bave stokom, a djeca veselo trčkaraju oko manjatica igrajući se i pjevajući. S obzirom na veliku udaljenost od gradova, Maasai su se kao zajednica organizirali i napravili vlastite škole kako bi djeca usvojila osnovna znanja. Za posjeta jednoj takvoj školi Marin Zovko obradovao je djecu i učitelje donacijom školskog pribora koji je prikupio prije svog odlaska u Afriku.

Foto: Pixabay

Uza sve doživljaje posebno iskustvo za Marina ipak je bilo kumstvo na svadbi plemena Maasai zbog čega se nakon dvije godine vratio u Afriku. „Svaka buduća žena mora biti u svojoj novoj manjatici, u toj kućici od pruća i blata, tako da sam imao priliku i sagraditi jednu kućicu tj. pomoći u izgradnji. Nas trojica-četvorica smo u dva i pol dana sagradili pristojnu kućicu“, pojašnjava Zovko opisujući i sam čin svadbe: „Iz njegova sela se išlo u njezino selo na pregovore koji su se odvijali na njihovu maasai-jeziku koji apsolutno ništa nisam razumio, ali imao sam osjećaj da sve razumijem. Na povratku u njegovo selo dočekalo nas je oko 300 Maasaija. Sve se odvija na otvorenom, na livadi; žene su na jednoj, a muškarci na drugoj strani; žene pjevaju jedne, a muškarci druge pjesme i skaču u vis; mlada je sat vremena prolazila kroz povorku okupljenih Maasaija do svoje manjate i onda se počelo piti ritualna pića. Vani nasred livade žene su dva dana pripremale hranu, krumpire, voće, povrće, 15 janjaca i 15 kozlića. Ja sam kao kum dobio veliki lavor sa svim nožicama, poglavice i starješine dobili su iznutrice kao lavovi, a ostali narod ostalo meso, rebrica, butove… Oko ponoći su se razišli, zapravo samo su nestali u tom mraku“, opisuje svoje doživljaje naš gost Marin Zovko kojega je afričko iskustvo prilično promijenilo: „Više mi nije materijalno na prvom mjestu, jer vidio sam što znači prava sreća, ljudi su tamo apsolutno sretni, a nemaju apsolutno ništa. U životu nisam vidio iskreniji osmijeh, iskreniju sreću ni sa čime, tako da sam naučio cijeniti ‘ništa’.

Cijelu emisiju Put pod noge poslušajte ovdje:

izvor: HKM

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved