Connect with us

Vijesti

Milan Vrkljan: Anonimni izvor iz HDZ-a i Pupovčeva kampanja ‘budi Srbin”

Published

on

2018. godine poznati nogometaš Mesut Özil poklonio je turskom Predsjedniku Erdoganu svoj igrački dres na kojemu je rukom napisao „mome predsjedniku Erdoganu, poštovanje, Mesut Özil.“ Na tu vijest nastala je opća konsternacija u njemačkoj javnosti. Özil je igrao za Njemačku reprezentaciju, imao je njemačko državljanstvo i rođen je u Njemačkoj.

Svi mediji i javni djelatnici su pitali Özila „kako Erdogana možeš zvati svojim Predsjednikom“, sve si od Njemačke dobio i s tom si izjavom ponizio i uvrijedio Njemačku. Özil je nakon tri tjedna od objave fotografije sa Erdoganom, morao napustiti reprezentaciju. Poruka je jasna – voli svoje, ali poštuj tuđe, te ne budi nezahvalan, već budi pristojan, piše saborski zastupnik Milan Vrkljan:

Hrvatski građani su prije nekoliko dana doživjeli još jednu provokaciju i poniženje u režiji tandema Pupovac-Plenković. Naime, Pupovac je pokrenuo kampanju pod nazivom „Budi Srbin“, koju financiraju hrvatski porezni obveznici. Cilj kampanje je potaknuti hrvatske državljane da se izjašnjavaju na popisu stanovništva Srbima. Znači, hrvatski građani su bedasti i ne znaju što su po nacionalnosti, pa ih Plenković i Pupovac prosvjetljuju i pozivaju ih da se izjasne Srbima.

>> Hrvatska pravoslavna crkva

Pravo na slobodu izbora svakome građaninu je zajamčeno Ustavom i temeljnim vrijednostima Europske Unije. Međutim, potpredsjednik Vlade Milošević izjavljuje da Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji, te ponovno klevetnički spominje NDH. Tko daje pravo potpredsjedniku Vlade da osporava elementarno pravo koje ima svaki građanin, a to je pravo slobode izbora!? U čemu je problem da se netko osjeća Hrvatom i ima pravoslavnu vjeru?

Je li Plenkovićev potpredsjednik guverner Hrvatske? Tko mu daje pravo da kleveće državu čiji je dužnosnik te krši i vrijeđa hrvatske građane, gazi demokratske i civilizacijske vrijednosti?

Vratimo se ponovno njemačkoj politici. Njemačka Vlada ima Povjerenika za integraciju. Njegov posao je da stranci koji duže žive u Njemačkoj, postanu politički Nijemci, znaju jezik, jednostavno – da se osjećaju dijelom njemačkog političkog i kulturnog identiteta. Njemačka vlada smatra, da ukoliko se Turci, koji su u Njemačkoj brojni, ne integriraju, da će nastati paralelno društvo koje će proizvesti društvene napetosti, pa i konflikte.

Plenković i njegov HDZ smatraju da se Srbi ne trebaju integrirati u Hrvatski društveni život, već, dapače, da trebaju isticati svoje srpstvo. Čak štoviše, trebaju smatrati Vučića svojim predsjednikom, i sve to trebaju plaćati hrvatski građani. Usput, taj Vučić nikada nije izjavio da je odustao od cilja da Srbija bude do Virovitice, Karlovca i Karlobaga.

>> POPIS 2021: HRVAT – PRAVOSLAVAC – HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Turčin Erdogan ne prijeti da će anektirati Muenchen ili Hamburg, ali Vučić i družina prijete Hrvatskoj te konstantno iznosi laži i kleveće Hrvatsku.
Treba li nam njemački slučaj s igračem Özilom biti poučak? Trebamo li se zapitati zašto identičnu kampanju kao Pupovac u Hrvatskoj vode predstavnici Srba u Crnoj Gori? Pa to nije slučajno, to se vodi iz Beograda.

Hrvatski političari su plaćeni od hrvatskih građana da vode brigo o njihovim interesima. Moja je obveza kritički promišljati i raditi na napretku i zaštiti hrvatske države i njezinih građana.

Kad se postavi zdravorazumno pitanje te navedu nepobitne činjenice, javlja se anonimni izvor iz HDZ-a i kleveće da sam huškač, da se meni sudilo, da sam jednostavno odvratan čovjek. Uvijek ista metoda, galama i laž kako bi se istinu sakrilo, jer, kao što je pisano prije 2000 godina, „tama se boji svjetlosti“.

Tom anonimnom Bačiću, Plenkoviću ili Šeksu želim pojasniti.

Milanović: “Joviću, sitni doušniče, Pupovac je lider hrvatskih Srba, koliko si i ti znanstvenik!”

Bio sam potpredsjednik, a potom i privremeni predsjednik HDZ-a u Zagrebu 2002, godine. Tadašnji zagrebački HDZ je prvi na hrvatskoj političkoj sceni prepoznao korupciju kao temelj društvenih problema. Donijeli smo i rezoluciju pod nazivom „Čist obraz“, te su nas zbog toga Sanader i Šeks smijenili. Meni su nudili razne pozicije da se okrenem protiv tadašnjeg vodstva zagrebačkog HDZ-a, što sam odbio. Nakon dolaska Sanadera na vlast, Mladen Bajić pokreće kazneni postupak protiv mene.

Postupak koji je, osim što je bio smiješan, bio je i groteskan. Poznato je da je DORH po dolasku Bajića na njegovo čelo, pa sve do danas, pod čvrstom kontrolom vladajuće strukture. DORH služi vladajućoj strukturi, on skriva kriminal i korupciju, ali isto tako po potrebi montira optužnice za nepodobne osobe. Upravo su mene putem kaznenog progona pokušali ušutkati. Međutim, ti dečki su zaboravili da se ja nisam bojao ni 91., kada sam organizirao i bio prvi šef saniteta ličkog ratišta, pa se slijedom toga doista nisam bojao jugo-udbaških tužitelja.

O vjerodostojnosti pravosuđa neki dan se izjasnila i Europska Komisija, naveli su da imamo najgore pravosuđe u EU. To pravosuđe jednostavno nije imalo osnove da me osudi, ali su izveli poznati manevar. Umjesto da me oslobode, slučaj su doveli do zastare, i to namjerno. Motiv je jasan. Duboka država putem ovakvih montiranih procesa nastoji opasne protivnike svoje korumpirane politike spriječiti u djelovanju.

Ja svojim radom i borbom za pravednu Hrvatsku pokazujem da se njihovih smicalica ne bojim, jer da imam „putra na glavi“ onda bih šutio i bio kao većina današnjih političara.

Vladajućoj vrhuški smeta da se iznosi istina.

>> Hrvatsko kraljevstvo više od 200 godina prije SPC-a, imalo je vlastitu pravoslavnu crkvu! Karlovački arhiepiskop nosio je titulu Patrijarh Hrvatski!

Njima smeta da se govori o Ovršnom zakonu, o aferama Krš-Pađene, BORG, Uljanik, Brodotrogir i nizu drugih. Njima smeta što sam otvorio teme bankrota zdravstva, pljačke HZZO-a i HDZ-ovih kadrova koji su vlasnici privatnih bolnica i poliklinika, a u isto vrijeme su pročelnici klinika u javnom sektoru. Smetaju im svi koji ukazuju na korupciju i kriminal u hrvatskom društvu.

Njima smeta spominjanje onoga što je Europska komisija objavila – da, poslije Bugara, imamo najmanju platežnu moć. Njima smeta spominjanje činjenice da će se ove godine oboriti još jedan rekord, u 1. razred će krenuti 5000 djece manje. Istodobno, zar bismo trebali zatvoriti oči kada se ministri naokolo vozaju s jahtama i besramno demonstriraju svoje bogatstvo i socijalnu neosjetljivost?

Nadalje, vladajuće strukture štite srpske ratne zločine, nijedan čuvar srpskih logora nije osuđen!? Kako je to moguće? Zašto nije Republika Srbija tužena za ratnu odštetu? Zašto Republici Srbiji nije blokirano pregovaranje s EU?

>> >> POPIS 2021: HRVAT – PRAVOSLAVAC – HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Po Plenkoviću, Šeksu i družini mi trebamo prihvatiti biti građani drugog reda u Europskoj uniji, mi trebamo prihvatiti da nas se sustavno ponižava i još da im se divimo. Taj film više neće gledati! Ogromna većina hrvatskih građana više ne želi tolerirati bezakonje, korupciju i antihrvatsku histeriju koju provodi Plenković s Pupovcem.

Hrvatska je naša Domovina i druge nemamo. Hrvatski građani žele državu vladavine prava i jednakosti. Mi na to imamo pravo, i uspjet ćemo jer je nas više! Hrvatski narod je jedan od najstarijih naroda u Europi, i znat će se izboriti za civiliziranu Državu u kojoj su svi jednaki pred zakonom!

Duboko vjerujem u zrelost hrvatskog naroda, vjerujem u konačni uspjeh, nas je više, napisao je Milan Vrkljan.

Vijesti

Starešina: “Ako poruči premijeru da ‘širi dimnu zavjesu‘ i da nadležnost nije važna, pitam se – za koga sad radi Laura?”

Published

on

Nakon mnogih, u Rumunjskoj traljavo odrađenih postupaka pod američkim sponzorstvom, ali ne vidjevši aferu vlastitog brata, tešku 30 milijuna €, pitam se za koga, ova predstavnica Ceausescuove zlatne mladeži (kći komunističkog tužitelja) – danas radi?

Očekivala sam da će glavna europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi za neslužbeni ulazak u hrvatsku izbornu kampanju pričekati barem raspisivanje izbora. Krenula je prije, intervjuom na televiziji N1 prošle nedjelje. Nemam uopće problem s time da Ured europskog tužitelja (EPPO) bude aktivan i u izbornoj kampanji. Naprotiv.

Novac iz europskih fondova toliki je mamac (i hrvatskim) klijentelističkim lobijima povezanima s izvršnom (političkom vlašću) da u Hrvatskoj teško nalazi put prema onima koji bi se njime koristili kao potporom razvoju, osobito kad je riječ o manjim i srednjim poduzetnicima.

Prečesto se njime potpomažu pašnjaci bez krava i ovaca, izmišljeni voćnjaci i tulipani, a bliskost vlasti u prednosti je nad kvalitetom projekta. I logično mi je i da uoči izbora europsko tužiteljstvo naloži neko zvučnije uhićenje kako bi poslalo poruku da nadzire trošenje europskog novca, da se prijevare i potkradanje ne isplate.

No očekujem da pritom ne izlazi iz svoje uloge zaštitnika europskog novca i nadzornika njegova trošenja te da se služi sredstvima primjerenima standardima kaznenih postupaka u demokratskim državama. A da se suzdrži od poteza koji ostavljaju dojam pokušaja političkog utjecaja na izbore.

Plenković treba ustrajati

Prozvavši nekoliko puta tijekom intervjua premijera Andreja Plenkovića za ‘podizanje dimne zavjese‘ jer je osporio EPPO-ovu mjerodavnost za istrage zloporabe novca na Geodetskom fakultetu, koji prema tvrdnjama hrvatske vlade nije bio iz fondova EU-a, nego iz hrvatskoga državnog proračuna, Kövesi je duboko zagazila u sferu politike.

Europska tužiteljica može sutra zatražiti uhićenje Andreja Plenkovića ako do njega vode tragovi nezakonitoga trošenja europskog novca. Ali nije primjereno da politički proziva predsjednika hrvatske vlade insinuirajući prikrivanje kriminala. I da pritom banalizira pitanje mjerodavnosti u pravosudnim postupcima, kao nešto nevažno. Jer za nju je, navodno, važno samo – je li se dogodila prijevara.

U zapadnoj je pravnoj tradiciji pitanje odgovornosti početna točka svakoga pravosudnog postupka, točka na kojoj taj postupak pada ili ide dalje. Bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju ako Kövesi jednoga dana odluči pokrenuti istragu trošenja novca iz francuskog ili njemačkog državnog proračuna.

Hrvatska ima vrlo neugodna iskustva s banalizacijom pitanja mjerodavnosti u slučaju tužiteljica Haaškog suda (i Arbour i Del Ponte) i njihovim ‘misijama‘ pisanja povijesti i donošenja pravde, a da bi danas kao članica EU-a bez propitivanja mjerodavnosti prihvatila svaku aktivnost nove europske misionarke pravde. Zato se nadam da će Plenković u ovom slučaju ustrajati u zaštiti nacionalnoga pravosudnog suvereniteta. I da bi učinio isto da je riječ o Sandri Benčić ili Ivanu Penavi, a ne o Nini Obuljen Koržinek. S druge strane, bilo bi mi drago vidjeti i što više EPPO-ovih postupaka zbog zloporabe europskog novca koji se zasnivaju na čvrstim dokazima, prikupljenima praćenjem tragova novca, a ne na medijskoj distribuciji privatnih poruka.

Za koga sad radi Laura?

Danas, u vrijeme pojačanoga ruskoga hibridnog rata i pokušaja utjecaja na izbore u Europi, osobito je važno da (i) glavna europska tužiteljica djeluje striktno unutar svojeg mandata. U slučaju Kövesi to je dodatno važno jer njezino obiteljsko i profesionalno nasljeđe u Rumunjskoj pozivaju barem na oprez. Kći rumunjskoga javnog tužitelja iz vremena Ceauşescua i juniorska košarkaška reprezentativka (oboje upućuje na bliskost komunističkoj dubokoj državi) ekspresni profesionalni procvat doživjela je nakon 2000., pod okriljem američke administracije koja je od nje napravila ikonu borbe protiv korupcije u Rumunjskoj.

Optužila je Kövesi mnogo vladinih dužnosnika. No suđenja su pokazala da su joj predmeti bili odrađeni traljavo, na krilima politike i medijskih kampanja, uz pomoć obavještajnih službi. Mnogi su poslije pali na sudu, uključujući i postupak protiv bivšeg premijera Victora Ponte, kojeg je 2016. natjerala na ostavku.

No sumnjivu klijentelističku aferu svojeg brata Sergiua Lascua, člana Uprave rumunjskoga državnog distributera plina Trasgaza, i njegove supruge, tešku tridesetak milijuna eura, nije primijetila. Odrađena američka antikorupcijska agenda u Rumunjskoj donijela joj je imenovanje na dužnost glavne europske tužiteljice. Ne vjerujem u tužitelje koji djeluju kao produžena ruka politike. Zato, kada Kövesi poruči hrvatskom premijeru (ma tko bio) da ‘širi dimnu zavjesu‘ i da mjerodavnost nije važna, ja se pitam – za koga sad radi Laura?

Višnja Starešina / Lidermedia

Continue Reading

Vijesti

Misteriozan nestanak britanske princeze Kate povlači mnoga pitanja

Published

on

Velika Britanija, čini se, ima običaj malo-pomalo izgubiti nešto ili nekoga s radara – prvo je nestao špijun zbog kojeg su Britanci zaoštrili odnose s Rusijom, a onda je “mrak” progutao i najpopularnijeg člana kraljevske obitelji – pišu srbijanski mediji.

Princeza o kojoj se mjesecima nitko nije javljao, iznenada preminuli plemić i markiza čudnog prezimena koja bi mogla imati aferu s prijestolonasljednikom ovih su dana u središtu medijske pomame u Velikoj Britaniji.

Scenarij pomalo nalikuje zapletima romana Agathe Christie, samo što, na zgražanje znatiželjne javnosti, genijalni Hercule Poirot ovoga puta ne može riješiti misterij koji se događa na kraljevskom dvoru. Umjesto brkatog detektiva, takvim se slučajevima u stvarnosti bave operativci MI6.

Za razliku od Poirota, oni su još uvijek skloniji skrivanju informacija nego otkrivanju, pa su tako već godinama dio još jedne velike misterije koju je mogla napisati i Agatha Christie – misterija nestanka špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

Britanska princeza Kate zadnji put je viđena u javnosti 25. prosinca, a onda je iznenada objavljeno da će nekoliko mjeseci biti izvan javnosti zbog “operacije abdomena”.

Kensingtonska palača, međutim, uporno odbija pružiti “dokaz života” Kate Middleton – javnost je preplavljena, a točka vrenja dosegnuta je kada je na Instagram profilu kraljevskog para objavljena fotografija princeze s djecom, što govori agencije ubrzo povukle kad su shvatile da je priča o fotomontaži.

Je li princeza živa? Gdje je otišla? Ima li njezin nestanak veze sa smrću Thomasa Kingstona, bivšeg dečka njezine sestre, a sada muža sestrične princa Williama? Kakvu ulogu u tome igraju modrice koje se vide na Williamovom vratu i njegovo povlačenje s nekoliko javnih događaja? Tko se u njezino ime putem Instagrama ispričao zbog uređene fotografije?

I ima li sve to veze s markizom od Cholmondeleyja, bivšim Kateinim prijateljem, za kojeg se sumnja da je u nešto bližem prijateljstvu s princem Williamom?

Pitanja se gomilaju, odgovora nigdje, a teorije zavjere rastu na društvenim mrežama dok obožavatelji princeze pozivaju da se ona “oslobodi”. Pokret “slobodne Kate” polako zaživljava i na internetskim platformama, kao što se svojedobno dogodilo kada su obožavatelji Britney Spears, baš u virtualnom svijetu, krenuli osloboditi slavnu pjevačicu očevog nametnutog skrbništva.

Ako je princeza doista nestala, javnost doista ima razloga strahovati za najpopularniju članicu kraljevske obitelji. Ne bi bilo prvi put da su Britanci izgubili svoju “narodnu princezu”, a ne bi bilo ni prvi put da su spomenuti špijuni MI6 “izgubili” nekoga na koga su trebali paziti.

Već godinama je nemoguće pronaći obitelj Skripal, oca i kćer, Sergeja i Juliju, unatoč tome što Britanija i njeni saveznici njihovo trovanje, navodno nervnim plinom “novičok”, koriste za antirusku propagandu.

Naime, dok je služio u Oružanim snagama Rusije, sredinom devedesetih, Skripal je bio regrutiran od strane britanskih obavještajaca kako bi im prenio državne tajne. U Rusiji je 2006. godine osuđen na 13 godina zatvora jer je agentima MI6 tajno proslijedio imena ruskih agenata koji su tajno djelovali u Europi. Četiri godine kasnije pomilovan je i razmijenjen, a potom je dobio azil u Britaniji gdje je počeo raditi za britansku obavještajnu službu.

Nakon trovanja, odnosno otpuštanja iz bolnice, Skripalu se gubi svaki trag. I ne samo to, britanske tvrdnje o ruskoj krivnji nikad nisu dokazane, već su bivši špijun, kao i njegova kći Julija, potpuno nestali s radara. Isto kao Kate.

Godine 2019. majka Sergeja Skripala zatražila je od ruske policije da njega i njegovu kćer Juliju proglasi nestalima. Prema riječima Viktorije, Skripalove nećakinje, ona je zadnji put razgovarala sa svojom rodbinom 24. srpnja 2018., te naglašava da se postupci Ujedinjenog Kraljevstva “mogu smatrati otmicom ruskih građana”.

Ona smatra da London koristi Juliju Skripal kao taoca za promicanje svojih interesa, a kako piše Izvestija, “trovanje” Sergeja Skripala i njegove kćeri bilo je potrebno Ujedinjenom Kraljevstvu za zaoštravanje odnosa s Ruskom Federacijom.

Stoga je moguće da je Zapad, a posebice sama Velika Britanija, mogla inscenirati trovanje njezine rodbine vojnim nervnim agensom kako bi nametnula antiruske sankcije i destabilizirala međunarodnu situaciju.

Viktorija Skripal je ranije tvrdila da se Julija, a možda i njen ujak, ako je još živ, prisilno drže na teritoriju jedne od britanskih vojnih baza.

Britanski mediji, baš kao i u slučaju Kate Middleton, poprilično su škrti oko Skripalovog nestanka. Što se njih tiče, Julia i Sergei zapravo nisu nestali, kao što nije ni Kate. Navode da su Skripaljevi proveli dvije godine u sigurnoj kući MI6, a odatle su “odjahali” prema horizontu, u neku drugu zemlju pod nekim drugim identitetom.

Da britanske službe odbijaju provesti zajedničku istragu s Rusima i utvrđuju što im se dogodilo, a to je manje važno. Kao što je apsolutno nebitno što javnost ne vjeruje da su princezi potrebni mjeseci i mjeseci da se oporavi od operacije, jer je bila živa i zdrava, pozirala je samo 17 sati nakon poroda.

Ista se javnost, međutim, i dalje pita što se dogodilo sa špijunom ruskog podrijetla, o čemu svjedoče objave na društvenim mrežama, gdje mnogi Skripalov nestanak uspoređuju s nestankom princeze.

I glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova primijetila je neobičnu sličnost između dva misterija.

Kako je istaknula, Britanci u svemu odmah pronađu “novičok” i “ruku Moskve”, ali ne mogu pronaći princezu.

“Što sve nisu pronašli tisućama kilometara od Britanije, pa možda nađu kraljevsku osobu pred nosom.” Mislim da će, sudeći po trenutnom tempu, stići do subote. Možda će se Skripal konačno pojaviti negdje tamo, pored Kate”, zaključila je Zakharova.

Kad bi ih Poirot tražio, mogli bi se pojaviti. Do tada, teško da će britanski obavještajci iz MI6, kod kojih je svojedobno internirao i princezin suprug William, javnosti otkriti išta više od onoga što žele da mislimo i znamo.

“Jeste li svijetu pokazali Kate Middleton?” Jeste li pronašli obitelj Skripal?”, upitala je Zakharova Britance prije nekoliko dana. Nije dobila odgovor.

Umjesto toga, britanski mediji objavili su da je princeza Kate “napravila svoje prve korake natrag u život” – posjetila je svoju omiljenu farmu, izgledajući “sretno, odmorno i zdravo”. Nema fotografije princeze, ali ima izjava “očevidaca”.

“To su isti očevici koji su rekli ‘važne stvari’ o Salisburyju, Amesburyju i ‘novičoku’?” Čuo sam od drugih očevidaca da je na istoj farmi Sergej Skripal stajao za pultom i pakirao ručno rađene rezance. I sasvim slučajno, prošla je medicinska sestra iz berlinske klinike Charita, koja vikendom honorarno radi u tajnom engleskom kemijskom laboratoriju Porton Down.

Tajno je dala ekspresnu analizu Njenom Visočanstvu i otkrila ‘ruku Moskve’ i u tome. Naravno, još uvijek nema fotografija cijele ove pastorale. Zato su britanski tabloidi prisiljeni svoje tekstove popratiti starim slikama”, narugala se Zakharova ovom londonskom triku.

Continue Reading

Vijesti

Najveći muški svetac koji je ikada živio nije bio ni…

Published

on

Najveći muški svetac koji je ikada živio nije bio ni svećenik, ni biskup, ni đakon, ni pustinjak, ni redovnik nego suprug, otac i radnik – sv. Josip. (sv. Josemaria Escrivá)

Danas slavimo blagdan svetog Josipa, zaštitnika cijele Crkve i hrvatskoga naroda. Josip je bio pravedan čovjek dobra srca i velikog pouzdanja u Boga. Brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji.

Čovjek vjere i poslušnosti, vjeran čak i onda kada je poslušnost tražila od njega velike žrtve koje nije razumio. Slijedimo i mi njegov primjer i molimo za njegov zagovor jer svetost nije povlastica malobrojnih, nego poziv svima.

Sveti Josipe, brižni čuvaru Svete obitelji i zaštitniče cijele Crkve i hrvatskoga naroda, budi u nebeskoj slavi zagovornik svakoga od nas da u kušnjama života i teškoj borbi između dobra i zla ustrajemo na putu istine i ljubavi. Svojim svetim zagovorom izmoli za naše obitelji da budu Bogu odane, vjerne, pobožne i hrabre za sve životne kušnje; takve će biti jamstvo naše crkvene i narodne budućnosti.

Sveti Josipe, bdij nad našom domovinom i svim njezinim stanovnicima da nam bude blagoslovljeno prebivalište na putovanju u vječni život, gdje ćemo se jednog dana naći zajedno s Tobom, s tvojom svetom Zaručnicom i našom Majkom Marijom i sa svom nebeskom Crkvom u ljubavi, radosti i svjetlosti Presvetoga Trojstva: Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

fb/Z. G.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved