Connect with us

Vijesti

MISLI O BOGU, MUŠKARCU I ŽENI

Published

on

Kada čujem Bocellija, vidim boje. One se prelijevaju od grimizne, preko plave i žute do blistavo bijele. S daškom zelene; poput toskanskih padina, tamo pored njegova Lajatica. I Kandinski, onaj dosadnjikavi dirigent paletom i apstraktnim oblicima, doživljavao je slična sinestetička iskustva. Slušao bi glazbu i vidio boje.

Prenosio ih je na platna, no ta platna su lišena ljubavi. Čista zaigranost, koloristička eksplozija i natruhe slikarske poezije. Kada, pak, čujem toskanskog tenora, te boje su plahe no postojane, u vjetru duše ih naslućuješ; one su trenutak, a opet su vječne. One su ljubav. Biti plah, biti slutnja, moći proniknuti duboko, a da ni ne znaš kada i zašto, može prava ljubav. Može jedina prava ljubav. Može Bog.

Koliko je Boga u Bocellijevu glasu, koliko Boga u Caravaggiovom kistu, koliko Boga u peru Dostojevskog? Koliko je talenta u majci koja odgaja dijete? Koliko je talenta u Bogu pa talente stvara?

Nemam odgovore na Božje tajne niti znam zašto ja nemam ni jedan talenat. Možda…imam jedan maleni – čini mi se da znam voljeti. Znam, dakako, i mrziti (Bože mi oprosti). No, koliko god ja volio neko sporedno biće (jer svi su sporedni pored Boga), koliko god se žrtvovao, ginuo, darivao, ustrajao, umirao, živio i plamtio, taj moj talenat ostao je neostvaren. A Caravaggio je završio rimski ciklus u San Luigi dei Francesi, Dostojevski je napisao „Bjesove“, dok je Andrea svojim pjevom ispunio noći na Teatru del Silenzio. Možda nisam dovoljno talentiran. Možda sam priprosta eksplozija nedorečenih napirlitanih formi poput škrabotina Kandinskog. Možda nisam plah i krotak. Dao sam se isuviše naslutiti, pa to više nije naslućivanje, već očiglednost koja postaje napadna i drska. Možda sam ipak u svemu netalentiran. Za svijet. A nije li Onaj koji nije od ovoga svijeta taj koji želi predanje, umiranje i plamen? Da, krivo sam usmjerio sve svoje čežnje…

Teško je voljeti ženu. Tu čudnu zvjerku koja obožava maglu. Maglu tvojih osjećaja, misli i postupaka. Ako nisi u magli svega za nju, nego ustraješ u jasnoći morske bure, onda nisi za ljubav prema ženi. Žena sanja budalaštine, opija se ispraznošću, žudi za sigurnošću, ali samo onda kada je sigurnost nesigurna. Veliki je talenat udovoljiti ženi koju voliš. Ako si romantik, to plačljivo dijete masonerije, osuđen si na poraz. Ako si stoik, to stupidno dijete mačističke propagande, malo duže ćeš izdržati, no kada tad – svakako propadaš. Dakle, trebaš očijukati između toga dvoje. Čak i tada, to treba biti tek jedan mali dio tvoga odnosa prema njoj. Puno veći, najveći, treba biti činjenica da je u tvom životu jedini prioritet, jedini zbog kojeg ćeš biti i romantik i stoik i sve drugo što se od tebe traži, jest Bog. Ako imaš njega, imaš sve. Svemu te ući, u svemu te vodi. Sve ti poravnava, gazi te da bi te pridobio, veliča te da bi te ponizio. I u svim tim ornamentima Božjeg postupanja, ti trebaš shvatiti da je jedino On vrijedan svake ljubavi, svake slave i svakog divljenja. Kada to shvatiš, tek onda si talentiran. A i taj talenat je Njegov dar. Ništa nije tvoje.

Ispričat ću vam priču. Poznavao sam ženu koja je poznavala Boga. Živjela je poslušnim životom, slušala svoje roditelje, krstila se, krizmala, nikad se nije izgubila u razvratu i pijančevanju. Cijelog života vrlo savjesna, vjerna tradiciji, jednostavno – samobesprijekorna. Poznavao sam i čovjeka koji je lutao, koji je bio rasipni i izgubljeni sin, koji nikad nije dopustio da ga Bog posve prožme, a koji je nakon nekog vremena počeo moliti, živjeti u čistoći, ispovijedati se, primati pričest i uz sve svoje ljudske nedostatke tražio put ka Gospodinu. Njih dvoje su bili zajedno. Volio ju je više od sebe i tako se ponašao prema njoj. Nakon nekog vremena, čovjek ostade sam jer je onoj pitomoj i tvrdoj ritualki, nerijetko lišenoj svjedočenja Božje ljubavi prema ljudima, tako došlo. Kao…smetale je sitnice. Naknadno, čovjek joj je oprostio nadajući se da će shvatiti da je pogriješila, no ona ga u svojoj emocionalnoj ispodprosječnosti izloži nesvjesnim manipulacijama samo svojstvenih ženi. On, naprotiv, uz jednu krunicu dnevno, moli i drugu za nju. E, sada, kviz pitanje: tko tu vapi za Božjom ljubavi? Stariji sin (ona) koja Ocu služi dan i noć i sve Njegovo njeno je, ili mlađi sin (on) koji bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se? Oboje, dakako. No oboje i griješe. Svatko u svoje vrijeme. Netko prije, netko kasnije.

Kaže Pavao Efežanima: Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! Podnosite! Mi smo ljudi, zar ne? Daleko od savršenosti. Stoga griješimo. Ta kako ćemo biti Njegovi ako se ne umijemo podnositi? Kako ćemo biti Njegovi ako očekujemo savršenost u zemaljskom grotlu u kojem savršenosti nema? Kako ćemo biti Njegovi ako smo sitničavi, nespremni za žrtvu i samodopadni? Stariji sin, koliko god je bio častan i bogobojazan, ipak nije shvatio vrijednost povratka mlađeg. Nije shvatio što je ljubav Oca! Rasrdi se, a onaj mlađi raskalašenik reče: Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Kakve li poniznosti, kakve li ljubavi…

Stoga, budite oprezni sa ženama, znaju biti otrovne krinke. Ili jednostavno, malčice naprasite i ponosne. To ne znači da u njima nema ljubavi. Ima i na pretek. Samo…budite oprezni. Jer one znaju ljubiti samo ako ih ljubite (Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje?), znaju uživati vašu pažnju, poštovanje  i laskati vam, dok ne shvate da im smeta detalj. One vas čak znaju i voljeti, a da vas ne vole. Takav je svijet u kojem živimo. Svijet s Bogom, al ne baš uvijek s Bogom.

Teško je voljeti ženu puninom sebe, a očekivati ljubav zauzvrat. Teško je biti biblijski muž, a očekivati biblijsku ženu u ovo vrijeme rasula svete Crkve u čijim hramovima ponajviše sjede žene, a rijetko koja biblijska. Biblijskoj ženi ne smetaju sitnice, biblijska žena vas poštuje jer zna da ju volite kao samog sebe. Onako kao što Krist voli svoju crkvu. Biblijskoj ženi ljubav pokazuje da je muž poštuje a ne sitnice, a biblijskom mužu poštovanje pokazuje da ga žena voli. Sve ostalo je sporedno, svjetovno i površno. Sve ostalo nije od Boga.

Davor Stipan

Advertisement

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved