Connect with us

Zdravlje i ljepota

MOŽDA 12 NAJUČINKOVITIJIH DODATAKA HRANI za jačanje mozga i pamćenja

Published

on

Specifične hranljive materije koje se nalaze u suplementima mogu poboljšati funkciju mozga. Prvo potražite vitamine B. To je zato što čitav B kompleks djeluje kao mazivo za ćelijske funkcije, a nedostatak može dovesti do gubitka pamćenja i oštećenja kognicije. Vitamin B1 pomaže mozgu da transformire hranljive materije iz proteina i glukoze. Može pomoći kod mentalnog umora, kao i gubitka pamćenja i konfuzije.

Nedostatak vitamina B2 može dovesti do oštećenja razvoja mozga kod mladih i problema sa ponašanjem. Bez niacina, možda ćete biti skloniji depresiji, kratkotrajnom oštećenju pamćenja i anksioznosti. Vitamin B6 pomaže u stvaranju neurotransmitera dopamina i serotonina.

1. Vitamin B12

Vitamin B12 je neophodan hranljivi sastojak u mijelinu, masnom omotaču koji okružuje nervni sistem. Niski nivoi mogu doprinijeti gubitku pamćenja. Vitamin B12 takođe pomaže u donošenju kisika u moždane stanice i smanjuje upale. Najveći izvori B12 su jetrica, plavozelene alge poput klorele i pivskog kvasca. Takođe možete uzimati B12 sublingvalno (ispod jezika). Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Neurology (2011) pokazuje da će oni koji nemaju dovoljno B12 vjerojatno postići niži rezultat na kognitivnim testovima i čak imati manji mozak!

Ako imate memorijsku maglu ili otežano pamtite, vjerojatno imate nedostatak B12 koji treba liječiti. U stvari, studija u Finskoj objavljena u časopisu Neurology 2010. godine otkrila je da ako konzumirate hranu bogatu B12, možete smanjiti rizik od Alzheimmerove bolesti kasnije u životu. Maglovitost i problemi sa pamćenjem su dva glavna znaka upozorenja na nedostatak vitamina B12, što ukazuje na njegovu važnost za zdravlje mozga.

Foto: Elemental.medium.com

2. Folna kiselina

Folna kiselina je neophodna za proizvodnju RNK i DNK, što je neophodno za pamćenje i učenje i za rast djece. Vitamin B holin povećava brzinu metabolizma u mozgu i metabolizma masti. Od ove hranljive materije mozak stvara acetilholin, koji je najvažniji neurotransmiter koji je uključen u inteligenciju, memorijsku funkciju i održavanje strukturnog integriteta sinapsi. Acetilholin se smanjuje kako starimo. Holin stimulire njegovu proizvodnju. DMAE (dimetilaminoetanol) je kemijski sličan holinu i pomaže u stvaranju i održavanju funkcije neurotransmitera, poboljšava memoriju i podiže raspoloženje.

3. Lecitin

Lecitin se u Evropi koristi za liječenje senilnosti. Pomaže u metabolizmu masti. Lecitin čini oko 30 procenata suve težine mozga. Kada kupujete lecitin, tražite marke koje sadrže najmanje 30 procenata fosfatidilholina. Utvrđeno je da su i holin i lecitin korisni kod Parkinsonove bolesti. Ljudsko majčino mlijeko je mnogo bogatije lecitinom nego kravlje mlijeko. Druga važna komponenta lecitina je inozitol, koji ko-funkcionira sa holinom kao metabolizatorom masti i pojačivačem mozga. Vitamin B12 može pomoći u sintezi RNK.

4. Fosfatidilserin

Fosfatidilserin je fosfolipid koji je pokazao sposobnost da poboljša memoriju i kognitivne sposobnosti. Pomaže u održavanju integriteta moždanog tkiva i fluidnosti staničnih membrana, što pogoduje prijenosu neurona. Prirodno se javlja u moždanim stanicama, a količine se smanjuju kako starenje nastupa.

5. Vitamin E

Vitamin E pomaže u zaštiti mozga od oštećenja slobodnih radikala i zauzvrat odgađa početak demencije. Istraživači za Okinavski program u Japanu proučavali su razinu vitamina E kod starijih na Okinavi i otkrili da je nivo vitamina E u krvi 30 posto veći od nivoa Amerikanaca. Stariji tamo prirodno jedu superhranu, poput slatkog krompira i hrane koja sadrži puno vitamina E, poput orašastih plodova, sjemenki, maslina, maslinovog ulja, biljnih ulja, avokada, pšeničnih klica, integralnih žitarica i lisnatog zelenog povrća. Ako ne unesete dovoljno vitamina E iz ishrane, suplementi mogu pomoći.

Napomena: Ako uzimate lijekove za razređivanje krvi, veoma je važno da se obratite lječniku prije nego što uzmete bilo koji dodatak vitamina E.

6. Vitamin C

Nedostatak vitamina C može dovesti do preosjetljivosti, umora i depresije. Vitamin C je takođe antioksidans, te štiti osjetljive nervne stanice. Vitamin C se može naći u voću (posebno citrusima) i povrću, uključujući zelenu i crvenu papriku, paradajz i zelene, lisnate sorte poput špinata i mahuna. Napomena: Vitamini C i E sinergijski djeluju na zaštitu od demencije.

7. Minerali: kalcij, magnezij, cink, bor, željezo, kalij

Kalcijum i magnezijum su potrebni za pravilno funkcionisanje mozga. Bor pomaže u unapređenju mentalne budnosti. Željezo pomaže u stvaranju neurotransmitera i DNK. Bez magnezijuma možemo biti skloniji konfuziji, letargiji i depresiji. Kalij je potreban za održavanje normalnog nivoa neurotransmitera. Tokom trudnoće, cink osigurava pravilan rast mozga fetusa. U mozgu postoji znatna količina cinka.

8. Beta-karoten i vitamin A

Beta-karoten i vitamin A pomažu u prenošenju više kiseonika u mozak i sprječavaju umor. Istraživanje u Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry pokazalo je da nizak nivo vitamina D utiče na rad mozga. Povećavanje količine ove hranljive materije u tijelu bilo izlaganjem suncu ili dodacima može vam pomoći da mentalno budete u formi kako starite.

9. Aminokiseline

Terapija aminokiselinama može poboljšati vaš mentalni kapacitet za uživanje u svijetu. L-glutamin lako prelazi krvno-moždanu barijeru i postaje glutaminska kiselina. Služi kao moždano gorivo i kao zaštitno sredstvo. L-metionin njeguje moždane ćelije i pomaže holinu da promovira razmišljanje. L-fenilalanin djeluje kao neurotransmiter. Pretvara se u noradrenalin i dopamin, koji su neurotransmiteri koji promoviraju mentalnu budnost. L-taurin je antioksidans, elektronski regulator za nervne stanice i kemijski prijenosnik za mozak.

L-tirozin stimulira proizvodnju dopamina, noradrenalina i epinefrina, promovirajući budnost i svijest; čak poboljšava i motivira raspoloženje. Nizak nivo dopamina može doprinijeti depresiji, autizmu, šizofreniji i hiperaktivnosti. N-acetilcistein je antioksidant koji pomaže u stvaranju glutationa. Poboljšava kognitivne funkcije i stabilizira neurološko pogoršanje. Koenzim K10 takođe djeluje kao antioksidans i smanjuje se u našem mozgu kako starimo. Razmislite o oktokosonalu za kratkotrajnu upotrebu, na primjer kod oštećenja mozga nastalih povredom glave, moždanim udarom ili šokom.

10. Omega-3 esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline omega-3 su važne jer mozak čini 60 procenata masti. Neuroni se takođe sastoje od masti i neurološkog tkiva, ili onoga što bismo nazvali bijelom ili sivom materijom. DHA (dokozaheksaenojska kiselina), najzastupljenija masnoća u mozgu, i EPA (eikozapentaenojska kiselina) u omega-3 masnim kiselinama poboljšavaju zdravlje ćelija vašeg centralnog nervnog sistema i pružaju strukturnu podršku, tako da neuroni mogu da komuniciraju. Majčino mlijeko sadrži DHA, zbog čega se preporučuje da bebe doje ako je ikako moguće.

Nizak nivo DHA povezan je sa gubitkom pamćenja i Alchajmerovom bolešću, a što stariji, postajete sve je potrebnija DHA. Studija objavljena u medicinskom časopisu Alzheimer’s and Dementia 2010. godine pokazala je da se degenerativni uvjetii poput ovih mogu spriječiti, pa čak i obrnuti. Stariji dobrovoljci koji su imali problema sa pamćenjem pokazali su poboljšanje nakon uzimanja 900 mg DHA tokom 24 nedjelje.

Druga istraživanja su pokazala da DHA takođe pomaže u verbalnom tijeku. Još bolje, kada se kombiniraju sa 12 mg luteina, poboljšavaju se memorija i stopa učenja.

11. Acetil-L-karnitin

Aminokiselina, spoj nalik vitaminu, poboljšava memoriju stabilizacijom membrana, pojačavajući proizvodnju energije i čineći prijenos nerva efikasnijim. Stimulira proizvodnju i apsorpciju acetilholina u mozgu.

12. Đumbir

Istraživanje sprovedeno u RMG Biosciences iz Baltimora pokazalo je da su ekstrakti đumbira (Zingiber officinale) i kalanga (Alpinia galanga), člana porodice đumbira, pomogli da se spriječi proizvodnja upalnih kemikalija u mozgu, a zauzvrat je usporio napredovanje neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimmera.

B. D./Logicno.com

Advertisement

Vijesti

LJEKOVITO Kim i crni egipatski kim

Published

on

Ljekovita biljka kim dvogodišnja je i uspravna, do 90 cm visoka biljka, razgranatih stabljika s perastim listovima koji su poredani u donjem dijelu biljke poput crjepova. Cvjetovi su bijeli, a vrlo rijetko su oni koji rastu u planinama crvenkaste i crvene boje. Plodovi su sitni, duguljasto jajasti i dijele se u dva mala, uska sjemena. Korijen je vretenast. Raste u velikim količinama kao divlji u sjevernoj Africi, osobito u Egiptu, Aziji i Europi.

Zbog izvanredne ljekovitosti danas se plantažno uzgaja u velikim količinama u SAD-u, sjevernoj Africi, Rusiji i Europi. Prije više od 4000 godina su ga osobito upotrebljavali stari Egipćani. Dokazano je da je upravo crni egipatski kim najljekovitija vrsta kima. Koliko su ga cijenili Egipćani najbolje govori činjenica da su arheolozi pronašli u piramidi, u grobnici faraona Tutankamona jednu bocu ulja od crnoga kima. I stari grčki filozof Dioskorid spominje ga u 1. stoljeću kao djelotvoran lijek protiv bolesnih bubrega jer stimulira bubrege i mokraćni mjehur te tako izbacuje mokraću, kamenac i pijesak.

 U ljekovite svrhe upotrebljava se samo sjeme i ulje od uzgajanoga kima. U kimu se, među ostalim, nalaze: beta sitosterol, bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, folna kiselina, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, alfa linoleinska kiselina, antiupalne omega-3 i omega-6 masne kiseline. Prema znanstvenim istraživanjima u sjemenkama kima ima više od 100 raznih ljekovitih tvari, a jedna od njih je eterično ulje. Posebno se naglašava njegova ljekovita tvar nigellon. Ovdje donosim desetak recepata, na koji način ćete iskoristiti veliku ljekovitost crnoga, egipatskog kima.

Kim u prehrani. Kim se preporučuje za mnoga jela, a pogotovo pri pravljenju kruha i kobasica. Kada se priprema tijesto za kruh, doda se jedna mala žlica cijeloga ili samljevenoga sjemena crnoga kima. Isto tako se kod pripreme mesa za kobasice na jedan kg mljevenoga mesa doda mala žlica cijeloga ili mljevenoga sjemena crnoga kima. Također, korijen kima se isto može koristiti u prehrani. Kada se bere sjeme, može se iskopati i korijen, ali ga treba dobro oprati i očistiti. Stavite ga da se kuha u jelu, dobroga je ukusa i vrlo koristan za želudac. Kod velikoga nadimanja i smetnji u želucu uzimajte s vodom ili mlijekom dvaput dnevno poslije jela 1 malu žlicu mljevenoga kimova sjemena. Također kod oteklih žlijezda treba svakom jelu dodati 1 malu žlicu mljevenoga kima. Isto tako, osobama koje su obuzete strahom i nedostaje im hrabrosti, preporučujem svako jutro sažvakati desetak sjemenki kima. 

Čaj od sjemena kima. Uzmite 1 vrhom punu malu žlicu dobro istučenoga kimova sjemena, stavite u 2 dl vrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji. Nakon toga procijedite te popijete toplo i na gutljaje. Triput dnevno pije se po jedna šalica čaja od sjemena kima za vrijeme jela. To pojačava apetit i probavu, sprječava nadimanje, grčeve u želucu i crijevima i nervozne smetnje u želucu i crijevima. Dojenčad i mala djeca također mogu piti ovaj čaj, uz dodatak prokuhane vode u omjeru 1 : 1.

Čajna mješavina kima i tormentile. U 1/2 l vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu istučenoga sjemena kima i 1 vrhom punu malu žlicu ljekovite biljke tormentile, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Poslije ručka popije se 1 šalica ovoga nezaslađenog čaja, toplo i na gutljaje. To je izvanredan čaj protiv nadimanja. Ako je nadimanje vrlo jako, dnevno se piju 2 do 3 šalice nezaslađenoga čaja, vrlo toploga i na gutljaje.

Čajna mješavina. Uzmite 15 g dobro istučenih sjemenki kima, 15 g đumbira u prahu, 30 g korijena sladića i 5 g istučenoga sjemena anisa te ih pomiješajte u jednoj većoj zdjeli. Zatim stavite 1 vrhom punu veliku žlicu ove mješavine u 1/2 litre vrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Poslije doručka, ručka i večere popije se po 1 šalica ove čajne mješavine. To odlično djeluje kod svih smetnji u želucu i crijevima.

Čajna mješavina kima, anisa i komorača. Uzmite jednake dijelove kima, anisa i komorača i dobro ih zajedno sameljite. Jednu malu žlicu ove mješavine stavite u 2 dl vrele vode, promiješajte, poklopite i ostavite 10 minuta poklopljeno te popijte toplo i na gutljaje. Triput dnevno pije se po jedna šalica ovoga čaja, a djeca smiju piti polovicu od toga. To je vrlo djelotvorno protiv nadimanja, kako kod djece tako i kod odraslih.

Uvarak. U 1/2 litre vode stavite veliku žlicu samljevenih sjemenki kima, promiješajte, stavite na peć i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Zatim skinite s peći i ostavite da odstoji 15 minuta te procijedite kroz dvostruku gazu. Pije se dvaput dnevno po 1 šalica ovoga uvarka poslije jela, toplo i na gutljaje. Time se odstranjuju plinovi i grčevi uslijed napuhanosti, jača želudac i crijeva te uklanjaju problemi sa želucem i neugodni zadah iz usta.

Crni kim u kombinaciji s kozjim mlijekom. Grčevi u mišićima mogu se ukloniti vrlo djelotvorno na sljedeći način: uzmite 1 veliku žlicu kimovih sjemenki i 2 velike žlice ljekovite biljke steže/tormentile i stavite u 1/2 l kozjega mlijeka, promiješajte, stavite na peć i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Zatim ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte za doručak toplo i na gutljaje. Jednaku količinu napravite uvečer i popijte za vrijeme večere. Prije spavanja bolna mjesta mišića izmasirajte medom i stavite preko toga prozirnu foliju. Ujutro skinite foliju i namazana mjesta operite toplim jabučnim octom pomiješanim s vodom u omjeru 1 : 1. Kura traje tjedan dana. Grčevi u mišićima nestanu i redovito se više ne pojavljuju.

Tinktura. Uzmite 50 g zgnječenoga kimova sjemena i stavite u jednu staklenku pa prelijte s 3/4 l dobre rakije (najmanje 40 postotne), dobro zatvorite i ostavite na toplom mjestu 2 tjedna. Potom procijedite i ulijte u tamnu bocu i stavite u hladnjak. To je izvanredan pripravak protiv nadimanja i želučanih smetnji.

Kim u vinu. Uzmite 2 velike žlice kimova sjemena i stavite u jedan lončić pa prelijte s 1/2 litre kvalitetnoga domaćeg bijelog vina, promiješajte i ostavite da se kuha 10 minuta na laganoj vatri. Skinite s peći i procijedite. Dnevno se popije 1/4 litre ovoga uvarka, a pomaže kod proljeva, hemoroida, pospješuje mokrenje i izbacuje crijevne nametnike.

Ljekovito ulje kima. Dobiva se destiliranjem svježega kimova sjemena. Primjena je i unutrašnja i vanjska. Razni oblici kožnih oboljenja 2 do 3 puta dnevno masiraju se ovim uljem, osobito kod neurodermitisa. Unutrašnja upotreba provodi se tako da se triput dnevno 15 minuta prije doručka, ručka i večere nakapa na komadić crnoga kruha 10 do 15 kapi i pojede. Kod težih kožnih bolesti upotreba ulja je istodobno i unutrašnja i vanjska! U slučaju gljivičnih infekcija vagine, žene moraju dvaput tijekom dana i navečer prije spavanja natopiti tampon ovim uljem i uvući ga u vaginu. Provodi li se to tjedan dana, po potrebi i duže, uspjeh je nevjerojatan.

Mješavina čaja. Promiješajte 1 veliku žlicu crnoga kima, jednu malu žlicu kamilice i pola male žlice anisa i stavite to u šalicu vrele vode. Poklopite i ostavite 15 minuta poklopljeno pa procijedite. Kada se ohladi na oko 40 stupnjeva, dodajte malu žlicu kaduljina meda pa popijte toplo i na gutljaje. Pije se 1 šalica ujutro natašte, jedna tijekom dana i jedna prije spavanja. Pije se tako 3 tjedna. To je jako dobar pripravak protiv bronhitisa i kašlja.

Sirup protiv astme. U mikser ubacite 1 malu žlicu crnoga kima, 3 češnja domaćega bijelog luka i 1 veliku žlicu meda od kadulje kako bi se sve dobro izmiješalo i nastao sirup. Svako jutro natašte uzima se po 1 mala žlica ovoga sirupa, i tako svaki dan tijekom 3 tjedna. Ovo je vrlo djelotvoran pripravak ako patite od astme. 

Izvor: Svjetlo riječi/fra Juro Marčinković

Continue Reading

Sci/Tech

ZNANOST POTVRDILA: Tamna čokolada i zeleni čaj – recept za savršenu koncentraciju

Published

on

Nove studije otkrile su da su tamna čokolada i zeleni čaj idealna kombinacija za podizanje energije i povećanje koncentracije koja po ovim studijima opada kako dan odmiče.

Ova kombinacija se pokazala učinkovitijom od kave. U znanstvenoj studiji sponzoriranoj od strane Hershey kompanije, istraživači iz sveučilišta Northern Arizona testirali su mentalnu reakciju sudionika u ovom testiranju koji su jeli čokoladu u različitim količinama.

Učesnici koji su jeli čokoladu sa 60% kakaa bili su mnogo pažljiviji i sa većim mentalnim fokusom, ali je njihov krvni pritisak bio povečan.

Međutim, sudionici koji su konzumirali tamnu čokoladu sa aminokiselinom L-theaninom, koja se nalazi u zelenom čaju imali su normalan krvni pritisak sa takođe povećanom koncentracijom.

„Ovo otkriće je nevjerovatno“, rekao je Larry Stevens, profesor psihologije na NAU koji je vodio studiju. “Cilj ove studije je bio iskoristiti maksimalni potencijal čokolade bez straha da će utjecati na srce što smo i uspjeli.“

Nakon ove studije, moguće je da će Hershey kompanija napraviti proizvod koji će sadržavati čokoladu i zeleni čaj.

(G. CIR/Agencije)

Continue Reading

Zdravlje i ljepota

GIHT: Kako ga jelom i pićem držati pod kontrolom

Published

on

Giht (ponekad se koristi naziv “podagra” kada uključuje nožni palac) je bolest ili zdravstveno stanje kojeg obično obilježavaju ponavljajući napadi upalnog artritisa – piše u hr.wikipediji.

Manifestira se kao crven, osjetljiv, vruć i natečen zglob. U većini slučajeva (u približno 50 % slučajeva) zahvaćen je metatarzofalangealni zglob nožnog palca. Giht je metabolička bolest, koja nastaje kao posljedica trajno visokih razina mokraćne kiseline u krvi (hiperuricemija) i taloženja kristala mononatrijevog urata u zglobovima i drugim dijelovima tijela.

Kako pravilnom prehranom držati pod kontrolom probleme s gihtom i skoro potpuno smanjiti upalne procese?

Koji su prirodni pripravci koji najviše pomažu u neutralizaciji i smanjenju mokraćne kiseline koja je uzrok bolesti?

Pogledajte izvrstan video:

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved