Connect with us

Vijesti

Na vama je red da probudite Trnoružicu

Published

on

“Svi koji istinski vole zaručničku Crkvu imaju sposobnost, u svom vremenu, mjestu, situaciji, probuditi uspavanu ljepoticu poljupcem.”

“Svi koji istinski vole zaručničku Crkvu imaju sposobnost, u svom vremenu, mjestu, situaciji, probuditi uspavanu ljepoticu poljupcem”, piše Aidan Nichols na posljednjoj stranici svoje upravo objavljene autobiografije. Čvrsta molba vjernog sina Crkve, dolazi na kraju njegova objašnjenja kako se našao – vrlo cijenjen i naširoko objavljivan konzervativni teolog – izopćen jer je potpisao pismo u kojem je tražio ispravak onoga što se činilo krivovjerni pontifeks – piše Julian Kwasniewski u Crisis Magazine-u.

Bez obzira na to mislite li da je bio opravdan u tom postupku, tvrdnja da svi zaljubljenici u zaručničku Crkvu imaju sposobnost probuditi je postavlja ozbiljna pitanja za vas i mene.

Imamo li doista taj kapacitet? Ako je tako, kako će poljubac izgledati u našem vlastitom “vremenu, mjestu, situaciji?” I volimo li doista ovu zaručničku Crkvu?

Vjerujem da volim Crkvu. Kad sumnjam u to, primijetim da zapravo nastavljam hodati preko nje, kao da je most, svojim postupcima implicirajući da mislim da će izdržati. U najmanju ruku, “ponašam se kao da je istina”, pokazujući barem malo sigurnosti.

Mislim da ovaj klimavi most Crkve vodi negdje gdje nijedan drugi most ne tvrdi da vodi. Ili ako ga radije smatramo brodom, mislim da ima jedra, kompase i mornare koje drugi brodovi nemaju, unatoč curenju.

More se nedvojbeno diže. Nebo je tamno, a uz dim tvornica, bezvoljni hedonizam zastire zvijezde. Ideološke morske zmije proždiru naše muškarce, žene i djecu, gušeći im identitet, kastrirajući prirodnu želju, pustošeći njihovo znanje o dobru.

Unutar samog čamca časnici i pomorci buše rupe u čamcu, siluju njegove putnice ili sabotiraju navigacijsku opremu. S obzirom na situaciju, što možemo učiniti?

Prvo, trebali bismo otkriti (ili se sjetiti) zašto je uopće postojao čamac. Ako Crkva postoji, to je zato što postoji potreba za spasenjem. To je zato što je Bog htio da postoje konkretni i objektivni načini na koje možemo iskoristiti. Sakramenti i sve što je potrebno da bi se oni ostvarili – od biskupa i svećenika do arhitekata i starica koje brišu prašinu po crkvama – tu su s razlogom. Ovo je poanta Velikog poslanja.

Jedini razlog zašto smo trebali “Pođite i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga” je taj što je na neki način bilo potrebno da budemo uključeni u ovo trojstveno otajstvo. Razlog zašto bismo ih trebali poučavati da obdržavaju “sve što sam [Isus] zapovjedio” bio je taj što su te zapovijedi bile za naše dobro. U biti, mi vidimo zapovijed istovremeno kao zapovijed istine i života. Vjera u različite stvarnosti (doktrina) podrazumijeva se u učeništvu, kao i određeni način življenja u ljubavi (moral).

Dakle, moramo zapamtiti da brod postoji s razlogom; a da nije tako, utopili bismo se u mračnom oceanu neiskupljenog čovječanstva. To bi trebao biti barem početak odgovora zašto ne bismo trebali bušiti doktrinarne i moralne rupe u našem jedinom prijevozu.

Drugo, moramo brinuti o putnicima na brodu. Ovo bi trebalo uključivati djela milosrđa, kao što je upoznavanje naših prijatelja s velikim umjetničkim djelima, glazbom i književnošću, kao i njihovo odvođenje u kapelu klanjanja.

Kada hijerarhija ne samo da ne sluša ili ne podučava, nego čak i štiti svoju nevinu djecu od planova zlih ljudi, naša je dužnost postati ne samo učeni, već i suosjećajni. Građani zemalja prvog svijeta trebaju duhovnu, intelektualnu i psihološku hranu jednako kao i fizički izgladnjeli ali sretni stanovnici zemalja trećeg svijeta.

Ponovno učenje navigacijskih tehnika moja je posljednja točka. To uključuje i molitvu i proučavanje – Lectio Divina i ono što bih mogao nazvati lectio naturae, ili učenje iz mnogih aspekata stvarnosti.

Dok sam putovao s ruksakom na koledžu, sjećam se da sam pokušavao triangulirati položaj svoje grupe na strani planine u divljini Teton. Moj jedini alat bili su tradicionalna topografska karta i magnetski kompas. Taj put nisam uspio jer sam u svom izračunu slučajno udvostručio devijant magnetskog sjevera na pravi sjever.

Teološka, filozofska i moralna navigacija uglavnom je ista. Kako se možemo usuditi triangulirati svoju poziciju u tim područjima ako ne koristimo više podatkovnih točaka? To je ono što znači dijalog vjere i razuma: vjera traži razumijevanje, traži potvrdu našeg položaja na gori Gospodnjoj. Zato moramo učiti iz prve Božje knjige, iz znanosti, iz umjetnosti, iz molitve, a posebno iz crkvene tradicije koji tečaj uzeti i gdje se utaboriti.

Tanzanijski svećenik nedavno mi je zahvalio na mom pisanju. Istaknuo je da će laici igrati veliku ulogu u nastavku obrane pologa vjere. Citirao je nadbiskupa Fultona Sheena:

Tko će spasiti našu Crkvu? Nisu to naši biskupi, to nisu naši svećenici i nije to redovništvo. Na vama je, ljudi. Imate umove, oči i uši da spasite Crkvu. Vaša misija je da se svećenici ponašaju kao svećenici, da se vaši biskupi ponašaju kao biskupi, a da se redovnici ponašaju kao redovnici.

Unatoč miješanim metaforama čamaca, mostova i putovanja s ruksakom, moj cilj je jednostavan. Bilo da o njoj – ili o njemu – razmišljamo kao o mostu, čamcu, putniku s ruksakom ili uspavanoj ljepotici, nismo iscrpili mogućnosti djelovanja u ime Crkve. Možete moliti i čitati i poučavati i slušati.

Ti si ljudsko biće s ljubavlju u srcu i rukama s kojima obrađuješ smrznutu užad. Nije lako spriječiti ljude da buše rupe na brodu ili još gore. To se može činiti obeshrabrujućim i ponekad nezahvalnim zadatkom. No, kako je dokazao tanzanijski svećenik, nije baš nezahvalno. “Molim vas, da nikada vas nitko i ništa ne obeshrabruju”, rekao je.

Imajući sve to na umu, vrijeme je da nešto poduzmete.

Vaš je red da poljubite uspavanu ljepoticu. Ona to treba.

Julian Kwasniewski /Crisis Magazine-u. Ilustracija…

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved