Connect with us

Vijesti

NAJBOGATIJI HRVAT JE ‘MATAN NAŠIH DANA’: Uspio je preskočiti Tedeschija, a Todorić mu nije nikakva konkurencija

Published

on

Promocija biografske knjige poduzetnika Branka Roglića bijaše doista na visokoj razini. Održana je u elitnom zagrebačkom hotelu koji je više puta mijenjao ime i vlasnika, a na mjestu događaja pojavila su se ugledna imena hrvatske politike i biznisa. Tako smo mogli primijetiti dvojicu bivših predsjednika: Stjepana Mesića, koji je čak i govorio, posebno naglasivši kako je Roglić živi dokaz da se može uspjeti i ostati moralan, te Ivu Josipovića.

foto: Klix.ba

Došao je i aktualni predsjednik Zoran Milanović, dok je premijer Andrej Plenković poslao Zvonka Kusića kao specijalnog izaslanika. Inače, ovaj ugledni liječnik i sveučilišni profesor, donedavni predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ozbiljno se zagrijao i zaigrao u ulozi premijerova malog od kužine. Pa još neka netko kaže kako politika, odnosno vlast, nije opijum ne samo za narod nego i za njegove ponajbolje sinove i kćeri.

No, osim političara, skup su uveličala i neka poznata poslovna imena poput Franje Lukovića, bivšeg direktora najveće, nekad hrvatske Zagrebačke banke, Jake Andabaka, vlasnika brojnih hotela na lijepom plavom Jadranu, Radimira Čačića, sadašnjeg župana varaždinskog, čija je ministarska karijera praćena sukobima interesa, a poduzetničko-građevinska naplaćenim, a neizvršenim radovima. Uz Mesića, publici se obratio i povjesničar Tvrtko Jakovina, sljedbenik jugoslavenske historiografije. Predstavljanje je bučno i opširno najavljeno i ispraćeno intervjuima, izvješćima i fotografijama u Jutarnjem i Večernjem i u ostalim medijima, a glavna, sedamdesetšestogodišnja zvijezda dana oslikana je najljepšim bojama kao svijetla točka tranzicije i nada u bolju budućnost.

Saznali smo između brojnih detalja i to da je Branko Roglić jedini vlasnik Orbico grupe koja ima osam tisuća zaposlenih u čak dvadeset zemalja i s godišnjim prihodom od 2,3 milijarde eura. Također smo saznali kako mu je porastao rejting jer je postao najbogatijim Hrvatom, preskočivši čak i Emila Tedeschija, dok mu Ivica Todorić više nije nikakva konkurencija. Živcira ga Razmetljivost, nema ni recepciju na ulazu u tvrtku ni zaštitare, on sam se želi predstaviti kao iznimno skroman obiteljski čovjek, štoviše, kao vjernik. Voli zaigrati na balote sa svojim mještanima u Župi Biokovskoj, odakle potječe i europarlamentarka koja se ne boća jer trenutno razbija glavu problemima demokracije i demografije. Opušta se uz ribolov s devetmetarskog broda koji i nije tako mali ni tako skroman. Strastveni je kolekcionar umjetničkih djela, gotovo kao Nadan Vidošević ili Ivo Sanader. O razlozima zbog kojih se razišao s Kuzmom Kovačićem ne želi govoriti. U poslu je, kaže, desničar, a u duši ljevičar, ma što to značilo, što je inače karakteristična kombinacija naših poduzetnika koja bi se mogla objasniti i ovako: bili su sirotinja pa su se naglo obogatili, bili su privrženici starog sustava, ali im je tek u novom krenulo, u socijalizmu su sanjarili, u kapitalizmu ostvarili svoje snove.

Nema sumnje da je junak naše priče sposoban, promućuran, okretan i snalažljiv čovjek. Potječe iz podbiokovskog kraja Imotske krajine u kojemu su se rađali baš takvi ljudi kojima je materijalna bijeda bila snažan impuls za preživljavanje. Najprije je bio Raosov Kikaš pa onda Matan. Kikaš je bio prosjak, a njegov unuk Matan već nešto drugo, on je bio galantar koji je proputovao Češku i Njemačku sa svojim dućanom obješenim oko vrata i stekao solidnu imovinu. Roglić je Matan novog vremena, galantar na visokoj razini. On se osobno obogatio preko svake mjere, ali njegov doprinos hrvatskom gospodarstvu nje veći od Kauflandova, na primjer, ili doprinosa Josipa Gucića koji je imao čak devet tisuća zaposlenih. Ipak je to samo trgovina robom za široku upotrebu na domaćem i stranim tržištima. Tim je čudnija ovolika pažnja kojom je okružen. Nitko se više ne pita otkud lova, kako je sve to počelo, tko stoji iza njega i slično.

Kao elektroinženjer prije rata bio je zaposlenik u splitskoj Industriji za radioelektroniku i telekomunikacije, ali tek nakon devedesetih počinje njegov uspon na vrhove. Reći će da on nije sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji, ali odmah zatim sam sebe demontira potvrđujući kako je preuzeo Croatia baterije koje su, istina, ubrzo nakon toga propale. S Antom Markovićem, posljednjim predsjednikom vlade bivše države, osnovao je negdje u Austriji zajedničko poduzeće. Danas kaže kako se taj dugogodišnji glavni direktor “Rade Končara” nije razumio u biznis. Mnogi ga povezuju s bratićem Markom Roglićem, iako tvrdi da s njim nema nikakve veze, kojega je raspad Jugoslavije zatekao na mjestu direktora Ina-toursa, vanjskotrgovinske firme koja je, između ostalog, služila za financiranje tajnih operacija jugoslavenskih obavještajnih službi.

Marko Roglić svojevremeno je, sedamdesetih i osamdesetih, bio šef Službe državne sigurnosti za Dalmaciju te direktor Uniondalmacije za vrijeme čijega je direktorovanja u tom poduzeću zaposlen student teologije, kasniji neslavni premijer u nezavisnoj Hrvatskoj. Ima još jedan zanimljiv detalj. Novcem, valjda spomenutog Ina-toursa, Marko Roglić devedesetih pokreće Splitski tjednik koji promovira ustaštvo s očitom namjerom kompromitiranja nove hrvatske države. Nešto slično kao famozni “Labrador”. Marinko Božić formalni je vlasnik i glavni urednik lista, Marko Roglić je predsjednik Izdavačkog savjeta, zamjenik mu je Mario Plenković, profesor na FPN-u, a članovi Tomislav Đorđević, potpredsjednik Sabora SRH i oficir JRM-a, Velimir Srića, predsjednik Republičkog komiteta za znanost, bankar Tonči Pocrnja, filmski redatelj Veljko Bulajić, nogometni trener Ćiro Blažević, partizanski književnik Jure Franičević Pločar, novinar Džavid Husić, Goran Milić, glavni urednik Yutela, te Ante Županović, predsjednik Zajednice općina Dalmacije. Zanimljivo društvo. Istaknuti pripadnici jugoslavenskih vlasti, ili barem veći dio njih, koji se sada  preferiraju na hrvatski, i to ekstremni nacionalizam.

Bilo kako bilo, Branko Roglić nikako se ne može riješiti svojih dubokih političkih veza i sklonosti. Financirao je obnovu kuće Mike Tripala, apostrofirajući svoju navodnu bliskost “hrvatskom proljeću”, ali će komentirati kako to nije bio nikakav masovni pokret za nacionalnu ravnopravnost, nego tek pokret za modernu decentraliziranu državu. Bio je, uostalom, vidjeli smo, ortak Ante Markovića, devet je godina bio savjetnik Stjepana Mesića kao predsjednika Republike. Nikad objašnjeno podrijetlo novca za skupocjene predsjednikove stanove vodi, po mnogima, upravo prema Rogliću. Roglić se pojavljuje i kao podupiratelj Mosta u fazi njegova nastajanja, kad se još nije znalo hoće li ova lista nezavisnih krenuti ulijevo ili udesno. Član je i paramasonske udruge Lionsa.

Kao dobro obaviješten čovjek, prisilno je naplatio svoja dugovanja od Agrokora noć prije nego što će ovaj Todorićev gigant otići u stečaj ili takvo nešto. Postoje zaista dvije vrste naših tajkuna. Jedni su igrali samo na jedan trenutak, misleći kako je on vječan, i samo na jednu politički kartu i propali su kad se sudbina okrenula na drugu stranu. Bili su torbari koji ništa nisu znali o poslovima i poduzećima koji su im dopali u ruke. I završili su pred sudovima i u zatvorima, ako nisu pobjegli u BiH. Takvi su Miroslav Kutle i Josip Gucić. A ovi drugi imaju svoju dobro organiziranu mrežu utjecaja, domaću i međunarodnu, staru i novu, javnu i tajnu, prilagodljivu svakom vremenu i podobnu svakom režimu. Ne zna se vlada li politika njima ili oni politikom. Oni su ta toliko u zadnje vrijeme spominjana duboka država. Takav je, evo, i Branko Roglić, ali nipošto nije usamljen. Ozbiljna su mu konkurencija, recimo, Emil Tedeschi, Goran Štrok, Jako Andabak, Franjo Luković, Ante Vlahović ili Dubravko Grgić. Pripadnici političke elite smjerno im se klanjaju, primaju od njih nagrade, ljetuju na njihovim brodovima i u vilama, dolaze revno na njihove promocije i obiteljska druženja. U takvu jednu mrežu ulovljeni su ne samo gospodarstvo nego i sama politika, mediji i kultura. I opravdano je zaista pitanje: Tko zapravo vlada ovom zemljom? Narod zacijelo ne! Autor:Josip Jović /7dnevno | dnevno.hr

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved