Connect with us

Vijesti

Najmoćnije obitelji na svijetu – Klan Carnegie

Published

on

Ovdje vam donosimo jedan članak o famoznom i zloglasnom klanu Carnegie koji smo skinuli sa njemačke stranice Liste der mächtigsten Familien der Welt, u prijevodu Lista najmoćnijih obitelji na svijetu. Tu se vide obiteljske veze klana s najbogatijim i najutjecajnijim obiteljima u svijetu. Te najmoćnije obitelji su tzv. Crno plemstvo koje stoji iza ove agende koju provodi i naša Vlada – premosi Hrvatski ratnik.

Škotski klan Carnegie star je preko 600 godina i pripada britanskom plemstvu. Prema obiteljskoj tradiciji, njegovi preci su bili peharnici škotskih kraljeva. Peharnici su bili dvorski službenici koji bijahu odgovorni za opskrbu kraljevskog dvora pićem. Peharnici su kralju često služili piće pa se taj naslov smatrao vrlo prestižnim.

Od 1959. ogranak klana Carnegie daje vojvode i stoga je izravno ispod kraljevske obitelji u hijerarhiji britanskog plemstva.

Mnogi članovi klana su bili uključeni u britansku politiku i držali visoke položaje u britanskoj vojsci. Međutim, ova se objava fokusira na veze klana s poslovnom i financijskom elitom.

Trenutni poglavar klana je vojvoda David Carnegie (1961). On je kraljičin rođak. Radio je u investicijskoj banci i brokerskoj tvrtki Cazenove. Banku je gotovo 200 godina kontrolirala obitelj Cazenove, potomci Hugenotskih izbjeglica. Godine 2009. banka je prodana JP Morgan Chaseu, najvećoj banci u Sjedinjenim Državama. Banka Cazenove je bila kraljičin osobni broker (izvor). David je od oca naslijedio bogatstvo od 41 milijun funti (oko 55 milijuna američkih dolara) (izvor).

Carnegie u SAD-u

Andrew Carnegie (1835.-1919.) je bio jedan od najvažnijih američkih industrijalaca. Smatra se jednim od najbogatijih ljudi u povijesti te je rangiran kao drugi najbogatiji Amerikanac svih vremena (izvor). Bogatstvo koje je stekao bi u današnjem vremenu vrijedilo oko 370 milijardi dolara (izvor). Moguće da je bio mason (izvor).

Vjeruje se da je Andrew Carnegie potjecao iz klana Carnegie (izvor). Kupio je dvorac u Škotskoj u kojem su prije živjeli škotski klanovi (izvor). Andrew Carnegie je rođen u Škotskoj. Njegova majka je moguće potjecala iz škotskog klana Morrison. Andrew Carnegie se osjećao povezanim sa Škotskom. Opisao je svoje rodno mjesto u Dunfermlineu kao “za mene najsvetije mjesto na zemlji” (izvor). Dunfermline je dio regije Fife u Škotskoj. Poglavica klana Carnegie ujedno je i vojvoda od Fifea.

Andrew Carnegie je definitivno bio povezan sa škotskim klanovima. Bio je predsjednik Društva Svetog Andrije u državi New York (izvor) koje je osnovano 1756. godine a postoji i danas, te je to najstarija dobrotvorna udruga u New Yorku. Društvo su vodili škotski klanovi uključujući klanove Murray, Livingston Drummond. Društva Svetog Andrije postoje u mnogim bivšim britanskim kolonijama (SAD, Kanada, Australija i druge). Između ostalog, služe za promicanje kontakata između škotskih kolonijalnih obitelji.

Godine 1892. Andrew Carnegie je osnovao tvrtku Carnegie Steel Company, koja je ubrzo postala vodeća čeličana u SAD-u. Godine 1901. prodao je tvrtku JP Morganu koji ju je uključio u US Steel, tvrtku za proizvodnju čelika koju je osnovao. U to je vrijeme US Steel bio najveća svjetska kompanija za proizvodnju čelika, a nekad čak i najveća tvrtka na svijetu. US Steel je sada drugi najveći američki proizvođač čelika.

Andrew Carnegie je bio rođak i poslovni partner Škota Georgea Laudera, koji je također bio aktivan u američkoj industriji čelika. Bio je u upravnom odboru US Steela. Drugi važan partner bio je Henry Phipps, koji je bio prijatelj s Carnegiejem od djetinjstva. Obitelj Phipps je ženidbom ušla u britanske plemićke obitelji. Kći Henryja Phippa, Amy udala se za rođaka britanskog premijera i masona Winstona Churchilla. Obitelji Lauder i Phipps i danas su dio američke elite. Phippovi su sada milijarderi.

Andrew Carnegie je bio član Društva hodočasnika, elitne anglo-američke mreže (izvor), stoga je vjerojatno poznavao britansku kraljevsku obitelj koja vodi tu elitnu mrežu. Društvo promiče britansko-američke odnose. U društvu je bilo zastupljeno nekoliko škotskih klanova.

Andrew Carnegie je veliki dio svog bogatstva donirao Carnegie Corporation of New York, zakladi koju je sam osnovao, a koja je dugo bila jedna od najbogatijih i najvažnijih zaklada anglo-američke elite. Danas ima neto vrijednost od 3,6 milijardi dolara. Zakladu trenutno vodi američki političar Thomas Kean koji je potomak kolonijalne obitelji Livingston koja je bila među ocima utemeljiteljima Sjedinjenih Država, a potječe od škotskog klana Livingstone .

Andrew Carnegie osnovao je i financirao Carnegie Endowment for International Peace, koji se i danas smatra jednim od najmoćnijih think tankova na svijetu. Upravni odbor think tanka trenutno uključuje članove milijarderskih obitelji Oppenheimer, TataBirlaPritzker, kao i člana  jordanske kraljevske obitelji(od 17. studenog 2021.).

Andrewova pranećakinja, Nancy Carnegie (1900.-1994.), udala se za Jamesa Stillmana Rockefellera koji je bio predsjednik Citibank (sada Citigroup), američka banka koja je više od 50 godina jedna je od najvećih banaka na svijetu. James je s očeve strane potjecao iz obitelji Rockefeller i obitelji Stillman s majčine strane .

Carnegie u Velikoj Britaniji

Charles Carnegie, 11. grof od Southeska (1893.-1992.), oženio je unuku britanskog kralja Edwarda VII. Kralj Edward VII bio je viši slobodni zidar (izvor).

James Carnegie, drugi grof od Southeska (umro 1669.) bio je poznat kao Crni grof jer se govorilo da je studirao crnu magiju u Italiji.

Mary Carnegie (1899.-1996.), kći grofa Carnegieja, udala se u bankarsku obitelj Smith (izvor). Obitelj  Smith  jedna je od najstarijih i najvažnijih obitelji u britanskoj financijskoj eliti.

James Carnegie (1910.-1996.), sin Carnegie Earla, bio je zet Constance Bowes-Lyon. Constance je s majčine strane potjecala iz bankarske obitelji Smith (Izvor). Njezin otac, poglavica škotskog klana Lyon, bio je pradjed današnje kraljice Elizabete II.

John Fraser Carnegie (1922.-2011.), unuk Carnegie Earla, oženio je kćer poglavice klana Mackinnon. Johnova kći udala se u klan Bruce (izvor).

Škot David Carnegie (1772.-1837.) je bio potomak grofa Carnegieja. David se preselio u Švedsku i 1803. godine osnovao trgovačko poduzeće koje je kasnije preraslo u današnju Carnegie Investment Bank, jednu od vodećih švedskih banaka. Obitelj Carnegie još uvijek je bila uključena u tvrtku sve do početka 20. stoljeća. Od tada je pod kontrolom Švedske.

Lancelot Carnegie (1861.-1933.) je bio sin grofa Carnegieja. Bio je britanski ministar i veleposlanik. Uveden je u Tajno vijeće koje je bilo tajni savjetnik britanske kraljevske obitelji. Njegova majka potjecala je iz škotskog klana Murray i bila je kći grofa. Lancelot je oženio Alice de Gournay Barclay koja s očeve strane potječe iz obitelji Barclay, i iz obitelji Gurney s majčine strane. Barclay i Gurney su dvije kvekerske obitelji koje su izgradile britansku Barclays banku, jednu od najstarijih i najvećih banaka na svijetu. Barclayevi potječu iz  klana Barclay. Njegove dvije kćeri, Lancelota Carnegie i Alice udale su se u obitelj Gurney i klan Murray. Alicein brat George Head Barclay oženio je kćer američkog bankara Henryja Chapmana koji je bio predsjednik Njujorške burze. Chapman je radio za britansku Barings banku. Supruga Georgea Heada Barclaya s majčine je strane potjecala iz obitelji Jay koja je bila jedna od utemeljitelja SAD-a.

Klan Carnegie ženidbom se povezivao s mnogim drugim škotskim klanovima.

Popis najmoćnijih i najbogatijih obitelji na svijetu možete naći ovdje.

Izvor: Liste der mächtigsten Familien der Welt

izvor: Udruga Hrvatski Ratnik

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Vijesti

Hrvatska – Sretan ti Dan državnosti!

Published

on

Hrvatska slavi Dan državnosti – prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Posebno, svečarsko raspoloženje vladalo je tog 30. svibnja diljem Hrvatske, osobito na zagrebačkom Trgu svetog Marka.

foto: mreže

Nakon desetljeća komunističke vlasti i jednoumlja, u Saboru su se okupili zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima koji su održani u dva kruga, u travnju i svibnju 1990., i na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ.

“Bio je to doista velik događaj – vlast u Hrvatskoj preuzimali su ljudi koji za dotadašnje vladavine komunističkog jednoumlja pretežno nisu bili podobni. Znatan broj njih doživio je u tom vremenu razne oblike šikaniranja, a neki su bili i politički zatvorenici“, zapisao je povjesničar Ivo Perić.

Na konstituirajućoj sjednici izabrano je vodstvo novog višestranačkog Sabora, za predsjednika Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

“Mislim da izražavam osjećanje svih zastupnika ako kažem da iskazano veliko povjerenje birača u ovaj Sabor nalaže svima da poštujući prošlost usmjerimo svoj poglede na budućnost, da okupimo sve ljude dobre volje, sve duhovne, stručne, materijalne potencijale zemlje u ostvarenju zajedničkoga cilja – slobodne, demokratske i suverene Hrvatske“, kazao je tada Domljan.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stipe Mesić, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Tuđman: Nisam sumnjao da će hrvatski narod pokazati zrelost na izborima

Obratio se nazočnima i istaknuo kako je Hrvatski državni sabor kroz povijest bio čuvar suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice.

Kazao je i kako nije sumnjao da će hrvatski narod pokazati svoju zrelost na prvim demokratskim izborima, “iz kojih je proizišao Sabor“, te izrazio uvjerenje da će “on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini“.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće.

Sabor konstituiran 30. svibnja 1990. radio je nešto duže od dvije godine i u tom je razdoblju, odrađujući dio mandata u posebnim, ratnim okolnostima, donio povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, kao i “božićni Ustav”.

Vijenci i svijeće za poginule za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade u povodu Dana državnosti položit će vijence kod Spomenika domovini.

Povodom Dana državnosti i svetkovine Tijelova, koji padaju na isti dan, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša vodit će misno slavlje u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, nakon čega će premijer Plenković s članovima Vlade prisustvovati smjeni straže Kravat pukovnije.

Dan državnosti bit će obilježen i u drugim gradovima. Na vukovarskom Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata predstavnici Grada odat će počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služit će se sveta misa za Domovinu.

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved