Connect with us

Vijesti

Najveća tajna “duboke države” – Što je pošlo ukrivo u Hershovom izvješću?

Published

on

Ima nešto netočno u “izvještaju Hersh” o uništenju “Sjevernog toka 2”. Postoji niz nedosljednosti u ovom djelu koje me navode da vjerujem da je Hersh bio manje zainteresiran za predstavljanje istine.

Zapravo, mislim da bi bilo nemoguće prenaglasiti važnost izvješća, koje pozitivno identificira počinitelje onoga što se čini najvećim činom industrijskog terorizma u povijesti. Hershov članak ima potencijal uvelike potkopati kredibilitet ljudi na vlasti, a samim time i rat brzo okončati. To je nevjerojatno postignuće kojem svi trebamo zapljeskati.

Evo kratkog sažetka političkog analitičara Andrea Damona:

U srijedu je novinar Seymour Hersh otkrio da je mornarica Sjedinjenih Država, po nalogu predsjednika Joea Bidena, odgovorna za napade 26. rujna 2022. na plinovode Sjeverni tok koji prenose prirodni plin između Rusije i Njemačke – prenosi Webtribune.

Ovaj članak, koji je naišao na potpunu šutnju u glavnim američkim publikacijama, razbio je cijeli narativ o američkoj umiješanosti u rat kao odgovor na “neizazvanu rusku agresiju”. Otkriva dalekosežne planove da se eskalirajući sukob s Rusijom iskoristi za učvršćivanje američke gospodarske i vojne dominacije nad Europom.

Hersh je otkrio sljedeće – Operaciju je naredio američki predsjednik Joe Biden, a planirali su je državni tajnik Anthony Blinken, podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Ovaj kratki odlomak sažima primarnu tvrdnju, koja je središnja točka cijelog članka, i – po mom mišljenju – tvrdnja je dobro istražena, nepristrano predstavljena i iznimno uvjerljiva.

No postoje i drugi dijelovi članka koji nisu ni približno tako uvjerljivi i koji će nedvojbeno natjerati mnoge dobro informirane čitatelje da se češkaju po glavi.

Na primjer, ovdje Hersh govori o vremenskom planu za operaciju Sjeverni tok:

“Bidenova odluka da sabotira naftovode došla je nakon više od devet mjeseci vrlo tajnovite rasprave unutar nacionalne sigurnosne zajednice Washingtona o tome kako najbolje postići taj cilj.” Većinu tog vremena nije bilo pitanje hoće li izvršiti misiju, već kako je izvršiti bez jasne ideje o tome tko je odgovoran.

“Devet mjeseci”?

Rat je izbio 24. veljače. Plinovod je dignut u zrak 26. rujna. To je sedam mjeseci. Dakle, ako je bilo “više od devet mjeseci vrlo tajnovite rasprave unutar zajednice nacionalne sigurnosti Washingtona o tome kako” “sabotirati cjevovode”, onda moramo pretpostaviti da je spletkarenje prethodilo ratu. Ovo je ključna točka, a Hersh je ipak odbacuje kao da “nije ništa strašno”.

Međutim, to je velika stvar jer – kako ističe Andre Damon – “razbija cijeli narativ o američkom angažmanu u ratu kao odgovoru na ‘neizazvanu rusku agresiju'”. Drugim riječima, to dokazuje da su Sjedinjene Države planirale ratovati protiv Rusije, bez obzira na razvoj događaja u Ukrajini. Također sugerira da je ruska invazija bila samo paravan za Washington da provede plan koji je iznio godinama ranije.

Kasnije u članku, Hersh ponovno iznosi istu tvrdnju, ne naglašavajući njezin temeljni značaj. On kaže: “Bidenova administracija činila je sve što je bilo moguće kako bi izbjegla curenje informacija jer se planiranje odvijalo krajem 2021. i u prvim mjesecima 2022.

Istina je – kako ističe novinar John Helmer u nedavnom članku – daleko drugačija od onoga što Hersh opisuje. Evo kako Helmer to objašnjava:

Iz cjelovitog teksta Hershovog izvješća čini se da niti izvor niti Hersh nemaju “izravnih saznanja” o povijesti američkih operacija. U sabotažu i uništavanje plinovoda, koji su dospjeli u javnost prije više od godinu dana, izravno su uključene poljska i danska vlada.

Protivljenje SAD-a Sjevernom toku nije nov događaj, jer ima dugu povijest koja datira od samog početka projekta 2011. godine. Već tada se pojavio članak u njemačkom časopisu “Spiegel”, koji tvrdi da “Projekt ima za cilj osigurati dugoročnu sigurnost opskrbe Europe energijom, ali ostaje kontroverzan.”

Zašto se “Sjeverni tok” smatrao kontroverznim?

Što je kontroverzno u tome da suverene države jačaju ekonomske veze s drugim zemljama kako bi osigurale dovoljno jeftine energije za gorivo svojih tvornica i grijanje domova?

Ovo pitanje doista zadire u srž stvari, a ipak ga Hersh u potpunosti izbjegava. Zašto? Evo što još kaže:

Predsjednik Biden i njegov vanjskopolitički tim — savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, državni tajnik Tony Blinken i podtajnica državne politike Victoria Nuland — bili su glasni i dosljedni u svom neprijateljstvu prema dva plinovoda… Od svojih najranijih dana, Nord Stream su Washington i njegovi proturuski NATO partneri vidjeli kao prijetnju zapadnoj dominaciji.

Američki politički strahovi bili su stvarni – Putin bi sada imao dodatni i prijeko potreban glavni izvor prihoda, a Njemačka i ostatak zapadne Europe postali bi ovisni o jeftinom prirodnom plinu koji isporučuje Rusija – dok bi se smanjila ovisnost Europe o Americi.

Zašto Hersh brani imperijalni način razmišljanja, da ekonomske transakcije između stranih država moraju na neki način koristiti Sjedinjenim Državama ili se smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti? Nije li to uloga nepristranog novinara prikupljati informacije za svoje čitatelje? To je uloga propagandista.

Da, istina je. Da bi Putin imao “dodatni i prijeko potrebni veliki izvor prihoda”, jer tako funkcionira slobodno tržište – Prodaje plin i naplaćuje. U tome nema ničeg zločinačkog ili zlokobnog i svakako ne opravdava terorističke akte.

Nakon ove šokantne izjave, Hersch se nadovezuje sa svojom drugom zabrinutošću, da će “Njemačka i ostatak zapadne Europe postati ovisni o jeftinom prirodnom plinu koji isporučuje Rusija”.

Zašto Hersh spominje ovu dosadnu “ovisnost” “meme” koju politički aktivisti ponavljaju u mainstream medijima i što to zapravo znači?

Jednostavna činjenica je da je Njemačka dobivala jeftini plin iz Rusije, što je povećalo njezinu konkurentnost, profitabilnost i gospodarski prosperitet. Kako je to loše? Kako se pristup jeftinom gorivu može okarakterizirati kao “ovisnost”? Da možete napuniti svoj spremnik goriva za 1 dolar po galonu, biste li odbili na temelju toga da biste mogli postati ovisni?

Naravno da ne. Bio bi ti zahvalan da ga možeš kupiti tako jeftino. Dakle, zašto Hersh gura ovu besmislicu i zašto nedugo nakon toga izjavljuje sljedeće:

“Sjeverni tok 1 bio je dovoljno opasan, prema mišljenju NATO-a i Washingtona, ali Sjeverni tok 2 (bi) udvostručio količinu jeftinog plina dostupnog Njemačkoj i zapadnoj Europi.”

Zamislite da slobodno tržište doista funkcionira onako kako je zamišljeno da radi – izvlačeći ljude iz siromaštva i šireći blagostanje preko državnih granica. Vidite li koliko je ovo usko imperijalistički?

Njemačka treba ruski jeftini plin. To je dobro za njezinu industriju, dobro za radne ljude i dobro za gospodarski rast, ali i za Rusiju. Jedini za koga to nije dobro su Sjedinjene Države čija moć potkopava njemačko-rusko partnerstvo. Vidiš li to?

Inače, nikada se nije dogodio incident da Putin koristi ruski plin ili naftu u svrhu ucjene, prisile ili iznude. Nikada. To je mit koji su izmislili vašingtonski spin majstori, koji žele napraviti rascjep u njemačko-ruskim odnosima.

Evo što je Hersh još rekao:

Protivljenje Sjevernom toku 2 rasplamsalo se uoči Bidenove inauguracije u siječnju 2021., kada su republikanci u Senatu opetovano istaknuli političku prijetnju jeftinog ruskog prirodnog plina, tijekom saslušanja Blinkena za potvrdu za državnog tajnika…

Bi li se Biden suprotstavio Nijemcima? Blinken je rekao da… “Znam njegovo čvrsto uvjerenje da je Sjeverni tok 2 loša ideja”, rekao je. “Znam da bi želio da upotrijebimo svaki alat uvjeravanja koji imamo, kako bismo uvjerili naše prijatelje i partnere, uključujući Njemačku, da ne nastavljaju s tim.”

Nekoliko mjeseci kasnije, dok se izgradnja drugog plinovoda bližila kraju, Biden je odgovorio. Tog svibnja, u zapanjujućem preokretu, administracija je odustala od sankcija protiv Nord Stream AG, a dužnosnik State Departmenta priznao je da je pokušaj zaustavljanja plinovoda sankcijama i diplomacijom bio “pogrešan potez”. Iza kulisa, službenici administracije navodno su pozvali ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se tada suočavao s prijetnjom ruske invazije, da ne kritizira taj potez.

Posljedice su bile odmah. Republikanci u Senatu, predvođeni Cruzom, najavili su trenutnu blokadu svih Bidenovih kandidata za vanjsku politiku, odgađajući usvajanje godišnjeg zakona o obrani mjesecima, sve do jeseni.

Politico je kasnije opisao Bidenov zaokret na još jednom ruskom plinovodu kao “jedinu odluku, možda više od kaotičnog vojnog povlačenja iz Afganistana, koja je prijetila Bidenovom planu”.

Ovo je zanimljivo. Već znamo da su Biden i njegovi zamjenici bili odlučno posvećeni presjecanju Sjevernog toka bez obzira na rizike. Zašto se onda Biden odlučio osvrnuti unatrag i ukinuti sankcije, čak i dok je njegov tim dovršavao plan dizanja plinovoda u zrak?

Trebamo li vjerovati da se Joe Biden iznenada predomislio i odlučio slijediti manje opasnu i kriminalnu strategiju?

Ne. Kako ističe Hersh, odluka o dizanju plinovoda u zrak već je bila donesena, što znači da je administracija samo tražila način da prikrije tragove. Drugim riječima, već su radili na pravnoj obrani “uvjerljivog poricanja” koja je pojačana ukidanjem sankcija. To je i bio pravi cilj, stvoriti što veću distancu između sebe i terorističkog akta koji su već odobrili i namjeravali pokrenuti.

Evo još od Hersha:

Administracija je posrnula, unatoč tome što je sredinom studenoga dobila odgodu zbog krize, kada su njemački energetski regulatori suspendirali odobrenje za drugi plinovod Sjeverni tok.

Cijene prirodnog plina porasle su 8% u nekoliko dana, usred rastućih strahova u Njemačkoj i Europi da će zatvaranje plinovoda i sve veća mogućnost rata između Rusije i Ukrajine dovesti do vrlo neželjene hladne zime.

Washingtonu nije bilo jasno gdje se nalazi Olaf Scholz, novoimenovani njemački kancelar. Nekoliko mjeseci ranije, nakon pada Afganistana, Scholz je javno podržao poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na autonomniju europsku vanjsku politiku u govoru u Pragu – jasno sugerirajući manje oslanjanja na Washington i njegove neuspješne akcije.

Ovo je čista fikcija. Naravno, Scholz je bio samo za “autonomiju europske vanjske politike”. Što biste očekivali da će reći domaćoj publici? Zanimljivo je pitanje, vjeruje li Hersh iskreno da Scholz nije bio u Washingtonovom džepu od samog početka? Misli li da je Scholz svoju odluku temeljio na Putinovoj invaziji, a ne na sporazumima koje je sklopio s Washingtonom prije nego što je rat uopće počeo?

Podsjećamo, SAD je zadnjih 8 godina naoružavao, obučavao i pružao logističku potporu ukrajinskim snagama na istoku, čija je svrha bila priprema za rat s Rusijom.

Negira li to itko?

Ne, to nitko ne poriče.

Je li Scholz bio svjestan toga?

Naravno, on je toga bio svjestan. Svaki vođa u Europi znao je što se događa. Bilo je čak i glavnih novinskih članaka koji su do najsitnijih detalja objašnjavali što Sjedinjene Države namjeravaju. Nije to bila tajna.

I to je samo jedna nedosljednost, uostalom, nije li bivša kancelarka Angela Merkel otvoreno priznala (u intervjuu jednom njemačkom časopisu) da je Njemačka namjerno odbacila svoje obveze iz Minskog sporazuma, kako bi kupila vrijeme ukrajinskoj vojsci da biti bolje pripremljen za borbu protiv ruske invazije .

Da je! Stoga možemo biti 100% sigurni da je Scholz znao koji je bio opći plan igre. Plan je bio namamiti Rusiju u rat u Ukrajini, a zatim tvrditi da je “neizazvana agresija”. Scholz je to znao, Hollande je to znao, Zelensky je to znao, Boris Johnson je to znao, Petro Poroshenko je to znao i Biden je to znao. Svi su to znali.

Unatoč tome, Hersh želi da vjerujemo da Scholz nije znao ništa o tim razrađenim i skupim planovima, već je jednostavno donosio svoje odluke dok se razvoj odvijao u stvarnom vremenu. Ovo nije istina. Nije se dogodilo, a Hersh zna da nije.

No najveći nedostatak Hershovog rada je potpuno izostavljanje geopolitičkog konteksta u kojem se dogodio ovaj teroristički čin. SAD ne ide oko svijeta dižući u zrak kritičnu energetsku infrastrukturu za ništa. Ne.

Razlog zašto se Washington upustio u ovaj riskantan potez je taj što se suočava s egzistencijalnom krizom, koja se može riješiti samo slamanjem onih novonastalih centara moći koji prijete dominantnoj poziciji Amerike u globalnom poretku.

To je ono što se događa ispod površine. SAD pokušava vratiti kazaljku sata u slavne 1990-e, nakon raspada sovjetskog carstva. Međutim, ti su dani zauvijek prošli, a američka moć nepovratno erodira zbog temeljnog nedostatka konkurentnosti.

Da je SAD još uvijek industrijska sila kakva je bila nakon Drugog svjetskog rata — kada je ostatak svijeta bio u ruševinama — tada ne bi bilo potrebe dizati u zrak cjevovode kako bi se spriječila europsko-ruska gospodarska integracija i stvaranje ogromne slobodne zone … trgovina koja se proteže od Lisabona do Vladivostoka.

Činjenica je da SAD nije toliko važan za globalni rast kao što je nekad bio, a s druge strane, druge nacije također žele biti slobodne i slijediti vlastiti model rasta. Žele provesti promjene koje najbolje odgovaraju njihovoj kulturi, vjeri i tradiciji.

Ne žele da im se govori što da rade. Ali Washington ne želi promjene. Washington želi sačuvati sustav koji sebi daje najveću moć i bogatstvo. Hersh ignorira geopolitičke čimbenike koji su doveli do sabotaže, on proaktivno stvara dimnu zavjesu svojim pogrešnim objašnjenjima:

“Sve dok Europa ovisi o plinovodima za jeftini prirodni plin, Washington se boji da će zemlje poput Njemačke oklijevati opskrbljivati ​​Ukrajinu novcem i oružjem koji su joj potrebni da porazi Rusiju.” U ovom nemirnom trenutku, Biden je ovlastio Jakea Sullivana da okupi međuagencijsku skupinu koja će osmisliti plan.

Još gluposti… Washingtonu nije stalo do njemačkog jadnog doprinosa ratnim naporima. Washingtonu je stalo do moći, a globalna moć Washingtona izravno je dovedena u pitanje europsko-ruskom gospodarskom integracijom i stvaranjem golemog gospodarskog dobra izvan njegove kontrole.

Plinovod Sjeverni tok bio je u samom srcu ovog novog užurbanog fenomena. Bila je to glavna arterija koja je povezivala sirovine i rad Istoka s tehnologijom i industrijom Zapada. Bio je to brak zajedničkih interesa koji je Washington morao uništiti kako bi zadržao kontrolu nad regionalnom moći.

Razmislite o tome – ovo novo ekonomsko dobro (“Velika Europa”) na kraju bi ublažilo ograničenja trgovine i putovanja, omogućilo slobodan protok kapitala i rada između zemalja, i izradio propise na način da se izgradi povjerenje i ojačaju diplomatske veze.

U svijetu u kojem su Njemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim oružjem i raketnim sustavima američke proizvodnje i nema potrebe za NATO-om. Također nema potrebe za sklapanjem energetskih poslova u američkim dolarima ili za pohranjivanje američkih državnih obveznica za ravnotežu računa.

Transakcije između poslovnih partnera mogu se obavljati u vlastitim valutama, što će zasigurno uzrokovati nagli pad vrijednosti dolara i dramatičnu promjenu ekonomske moći. To je razlog zašto se Bidenova administracija protivi Sjevernom toku.

To nije samo plinovod, to je prozor u budućnost – budućnost u kojoj se Europa i Azija spajaju u ogromno područje slobodne trgovine koje povećava njihovu međusobnu moć i prosperitet, a SAD ostavlja izvana.

Mike Whitney/The Unz Review

Advertisement

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved