Connect with us

Vijesti

Nalazimo se u jednom od najkrvavijih oktava u crkvenom kalendaru! Zašto je to tako?

Published

on

Mnogi se šokiraju kada dođu na sv. misu 26. prosinca, i umjesto da čuju više o „djetetu Isusu”, suočeni su s mučeništvom. „Blagdan sv. Stjepana prvomučenika” je od antičkih vremena u crkvenom kalendaru. Stariji je od božićnog ciklusa i zato nije prebačen u neko drugo vrijeme.

Ali mučeništvo tu ne staje. Nalazimo se usred božićne osmine, osmine ispunjene krvlju kao što ćemo vidjeti.

Što je osmina (oktava)? Ali prvo, možda će se neki od vas pitati što se podrazumijeva pod pojmom „oktava”. Oktava je razdoblje od osam dana u kojem se crkveni blagdan slavi za cijelo to razdoblje kao da je sve isti dan. U suvremenom liturgijskom kalendaru izričito promatramo samo dvije oktave, a to su Božić i Uskrs.

Tjedna nakon Božića, mnoge liturgijske molitve govore o danu Božića kao da je još uvijek Božić. Primjerice, neke od molitava i antifona kažu sljedeće: „Danas se rodio naš spasitelj, Krist Gospodin“. „Čistunac“ bi mogao reći, ali nije se danas rodio, rodio se u subotu 25. prosinca; no, u kontekstu oktave, to još uvijek Božić. Božić predstavlja jedan dugi dan od osam dana od subote 25. prosinca do subote 1. siječnja.

Isto je i s Uskrsom gdje cijeli tjedan naviještamo: „Ovo je dan, što ga učini Gospod…”.

Zašto osam dana? Neki kažu da je to prisjećanja na osmi dan kada je Krist uskrsnuo. Znam, mislili ste da je treći dan. Ali bio je i osmi dan! Jer Bog koji je stvorio svijet u sedam dana, sedmoga dana (subota ili sabat) je odmarao. Ali Krist je uskrsnuo osmog dana (nedjelja). Dakle, jutro uskrsnuća je i trećeg i osmog dana! Drugi kažu da praksa osmine (oktave) seže u židovska vremena gdje su se neki blagdani (primjerice blagdan Hanuke i blagdan sjenica) slavili u periodu od 8 dana.

U starom kalendaru bilo je više oktava kao što su: Bogojavljenje, Duhovi, Svi sveti, Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije, Uzašašće, Presveto Srce Isusovo itd. Nisu sve to bile povlaštene osmine (oktave) u kojima se nisu mogle slaviti druge svetkovine. Uskrs i Duhovi bili su zapravo jedine dvije oktave koja su u potpunosti izostavljali sve druge blagdane. Druge oktave, poput božićne osmine, dopuštali su slavljenje drugih blagdana, ali su se i dalje odnosili na blagdan osmine (oktave).

Dakle, evo nas u vrijeme božićne osmine i, u snažnom smislu, to je još uvijek Božić. Rođenje našeg spasitelja Krista Gospodina je  toliko važan blagdan da njegovo obilježavanje protežemo na cijeli tjedan i na osmi dan.

Sermon on December 27, 2020: Christmas 1 — St. Paul's Episcopal Church

Krvava oktava. Jedna od upečatljivih stvari u vezi božićne osmine (oktave) je njena krvavost. To je jedan od najkrvavijih tjedana unutar ciklusa crkvenog kalendara. Tako 26. prosinca, dan nakon božićne večere, slavimo blagdan Stjepana prvomučenika. A 28. prosinca slavimo blagdan Nevine dječice koju je Herod ubio želeći ubiti Krista. Dok 29. prosinca slavimo blagdan svetog Thomasa Becketa, koji je ubijen u Canterburyskoj katedrali. Čak je i sv. (kralja) Vaclava o kojem rado pjevamo „na Stjepanov blagdan” zvjerski ubio vlastiti brat.

Čemu sva ova krv, čemu ovo mučeništvo? To je kao crveni cvijet Božićne zvijezde, koji nas u svečanom duhu Božića podsjeća na svjedočanstvo vjere. Zato jer je jasno da je Isus došao na ovaj svijet, u konačnici da umre za nas. Njegova kolijevka (vjerojatno od drveta) u koju je bio položen, ruke i noge svezane pelenama, neizbježno upućuju na drvo njegova križa gdje su mu, još jednom, ruke i noge bile vezane čavlima i, nakon što je umro, bio zamotan u platno.

Krv božićne oktave nas isto tako podsjeća da će i mnogi od nas podijeliti Kristovu sudbinu. Ovaj svijet je mrzio Krista i nije imao mjesta za njega. Ni ovaj svijet nema mjesta za prave kršćane, a krv mučenika proteže se kroz stoljeća svjedočeći o mržnji svijeta prema autentičnim Kristovim učenicima i istini koju oni svjedoče.

U krvavoj oktavi odzvanjaju Kristove riječi: „Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi“ (Iv 15,19). Mučenici božićne osmine (oktave) govore amen!

Čak i sv. Ivan apostol, čiji se blagdan isto tako događa u oktavi (27. prosinca) kaže amen. Jer, iako nije podnio mučeništvo, on je i iz svoje zatvorske ćelije na Patmosu proglasio svoj amen: „Ja, Ivan, brat vaš i suzajedničar u nevolji, kraljevstvu i postojanosti, u Isusu: bijah na otoku zvanu Patmos radi riječi Božje i svjedočanstva Isusova“. (Otk 1, 9).

Pobjeda. Svi ovi mučenici (sv. Stjepan, Nevina dječica, sv. Toma Becket i sv. Vaclav), i patnik (sv. Ivan apostol), isto tako proglašavaju pobjedu koja je njihova s Isusom Kristom koji je rekao: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“ (Iv 16, 33). Nadalje, „ne boj se onoga što ti je trpjeti! Evo, Sotona će neke od vas baciti u tamnicu da budete iskušani. Bit ćete u nevolji deset dana. Budi vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života“ (Otk 2, 10) Da, Gospodine, Duh i Zaručnica kažu amen!

Jesam li Vam poželio sretan Božić?

Četvrta strofa pjesme „Mi smo Tri kralja s Istoka“ glasi:

Smirna je moja, a njezin gorak miris

odiše životom u tami

tugovanja, uzdisanja, krvarenja, umiranja

zapečaćenog u grobnici hladnoj kao kamen.

Izvor

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved