Connect with us

Kultura

“Otvoreno pismo Tomi Medvedu: otvorila su se vrata pakla i zla u napadima na hrvatski narod od strane tifusara s Neretve, Kozare, Sutjeske… a vi ne reagirate!”

Published

on

Objavljujemo u cijelosti otvoreno pismo ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu od Zbora narodne garde Dubrovnik:

Poštovani gospodine ministre Medved,

Neću vas persirati jer persiranje nije stvar kulture nego je stvar dodvoravanja. Dakle ministre Tomo, a i ostali iz Vlade RH., u posljednje vrijeme, a posebito unazad nekoliko dana otvorila su se čini se sva vrata pakla i zla u napadima na hrvatski narod i hrvatskog domoljuba od strane tifusara s Neretve, Kozare, Sutjeske, od strane jugokomunista, udbaša, kos-ovaca, partizanskih zločinaca, njihovih sinova i unuka u čemu najviše prednjače Titovi fašisti (zvani antifašisti). Uništavaju se hrvatske vrijednosti, uništava se Domovinski rat. Smetaju im branitelji, invalidi, heroji iz Domovinskog rata, obitelji poginulih i nestalih i td., a ne smetaju im partizanski zločinci-partizanske mirovine stečene na ubijanju Hrvata, oficiri JA i njihove mirovine, a vodili su zločinačke postrojbe u agresiji na Hrvatsku i mnoge druge grupacije, udruge neprijatelja Hrvatske koji iz državnog proračuna uzimaju novac.

U napadima sudjeluju svi neprijatelji hrvatske države, bili oni unutarnji ili vanjski, bili oni izdajnici ili veleizdajnici, koristeći se medijima koji su u većinskom vlasništvu neprijatelja naše Domovine. Smeta im vjera, smetaju im Crkve, smetaju im održavanja i priređivanja sv. Misa. Smeta im spomen i komemoracija komunističkih žrtava Križnog puta. Velika je urota protiv hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata što u napadima i optužbama kroz tu populaciju izdajnici i ljubitelji velikosrpske ideologije prikazuju Hrvatsku kao samog svog neprijatelja, a i navodnu opasnost za okruženje, pritom nastavljaju lažirati povijest hrvatskog naroda i lažno ga predstavljaju svijetu. Sve to čine gore navedene grupacije koje se mogu uokviriti u Titove fašiste (zvani antifašisti) na čelu sa zvijezdom petokrakom, koji su 1991. godine izvršili oružanu agresiju na Republiku Hrvatsku, a prije toga su desetljećima ubijali i zatvarali hrvatskog čovjeka. Protiv tog agresora smo se mi branitelji podigli i borili sa oznakama ZNG-e, MUP-a, HV, HOS-a i drugim pod kojim smo izvojevali pobjedu i obranili i stvorili Hrvatsku državu.

Ovi koji danas napadaju na hrvatska obilježja ljubitelji su petokrake pod kojom je opljačkana i spaljena Domovina, a narod poubijan i odveden u zarobljeništvo. Ovi Titovi zločinci danas žele preuzeti Hrvatsku državu kako bi ponovno krojili sudbinu hrvatskom narodu. Osobito se da primijetiti kad god neprijatelj progovori kroz velikosrpski rječnik većina domoljuba se povlači, zašuti i ne komentira takve izjave, a kamo li da se suprostave. Mi branitelji pobijedili smo te Titove zločince u Domovinskom ratu, a vi umjesto da održavate takvo stanje prihvaćate njihove napade, mijenjate suštinu i prilagođavate se objedima i napadima partizanskih zločinaca i njihovim idealima. Međutim, takvo ponašanje i takve izjave su vrlo opasne i vidljivo je da su kroz ovo vrijeme odmaka od Domovinskog rata učinile svoje i skoro vratile tifusarsko-partizanska pravila i mentalitet, a domoljubni braniteljski se pomalo istiskuje iz hrvatskog društva i šalje u ropotarnicu povijesti.

Na svaku tifusarsko-partizansku provokaciju kao što su bile ove zadnje u svezi HOS-ovih oznaka, ili one izjave u kontinuitetu kao što su Hrvatska je ustaška država, povampirene ustaše, zločinačka država Hrvatska i td., vi ne reagirate, dapače još šutite i ostavljate prostora za nove napade pri uništavanju Hrvata i Domovine. Nisu samo Milanovićeve izjave temelj ove zadnje hajke na Hrvatsku i njene branitelje. Iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu srpske “Novosti” unakazuju hrvatsku i njeno društvo. One gaje četništvo koje se u zbilji događa, a nikad nije bilo vaše prosvjedne note. Srpski maloumnici napadaju Hrvatsku na svakom koraku, a vi u Vladi ne reagirate. Tamo negdje kad netko obuče HOS-ovu majicu ili kaže za Dom spremni tad ste brzi u podizanju Prekršajnih prijava. Takve što štete Hrvatskoj i hrvatskom narodu hrani se milijunima iz proračuna i prešućuju se njihove gnusne napise i izjave. Kad god Pupovac napadne Hrvatsku da je ustaška, u Srbiji Vučić to amenuje. Neviđena i ne čuvena su takva ponašanja i ona su za svaku osudu. Ne postoji pomisao, a kamo li da bude stvarnost da se ministar branitelja ograđuje od svoje pobjedničke vojske ili njihovih izjava. To očito postoji samo u Hrvatskoj.

S toga, ne optužujte hrvatske branitelje i ne ograđujte se od njih i njihovih djela jer naša Domovina nije ničija privatna prćija, ona je stvorena na krvi hrvatskog domoljuba i nema nikakve veze, a kamo li dodira s tifusarsko-partizanskim zločincima. S toga, mi branitelji s Juga Hrvatske dajemo svaku potporu hrvatskim domoljubima u nastojanju očuvanja naše Domovine Hrvatske.

Uz poštovanje,


Predsjednik Zbora narodne garde Dubrovnik
pukovnik, Mladen Jurković

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Kosinjska dolina

Published

on

By

Kosinjska dolina bit će potopljena, pod vodom bit će kuće, polja, groblja, crkve, arheološka nalazišta (istražena i neistražena). Malobrojno stanovništvo bit će raseljeno i ostat će samo sjećanje i zapisi kako je nekada bilo.

Kameni Kosinjski most, građen od 1929. do 1936. godine, zamijenio je drveni most preko rijeke Like. Most povezuje Donji Kosinj s Gornjim Kosinjem, Mlakvom, Sušnjem, Podjelarom, Kosinjskim Bakovcem, Lipovim poljem i drugim mjestima. Izgradnjom novog sustava HEP Kosinj 2 i HE Senj 2 bit će potopljena naselja: Gornji Kosinj, Mlakva, Šušanj, Podjelar i drugi zaseoci.

Gradi se Tunel Gornji Kosinj – Lipovo polje kojim će se voda usmjeriti u korito rijeke Like.

U Gornjem Kosinju je crkva sv. Antuna Padovanskog (podignuta 1692. godine) koja će biti potopljena. Na crkvi su dvije ploče: jednu ploču postavili su župnik i župljani 1983, a drugu ploču postavili su lički svećenici s narodom povodom 500-te obljetnice tiskanja Rimskog glagoljskog misala, prve tiskane knjige u Hrvata.

U Kosinju su tiskana prva hrvatska glagoljska knjiga. Prva hrvatska glagoljska tiskara bila je u starom gradu Ribniku 1483. godine. (Zvonimir Kulundžić. 1960. Kosinj – kolijevka štamparstva slavenskog juga. Zagreb.; Zvonimir Kulundžić, 1983. 500. obljetnica kosinjskog misala – prve hrvatske tiskanje knjige. Zagreb.; Ivan Mance. 2013. Kosinj izvorište hrvatske tiskane riječi. Redak. Split. ISBN 978-953-336-028-7).

„Misal po zakonu rimskoga dvora“ prva hrvatska tiskana knjiga. Tiskana je 22. veljače 1483., dvadeset i osam godina nakon Gutenbergove Biblije. Primjerak Misala iz 1483. čuva se u Samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša na Ksaveru u Zagrebu.

Druga hrvatska tiskana knjiga, tiskana u Kosinju 1491., jest Brevijar po zakonu rimskoga dvora, poznatiji kao Kosinjski brevijar, čiji se jedini primjerak čuva u Nacionalnoj knjižnici sv. Marka u Veneciji.

Kosinjskim krajem vladali su Brinjski Frankopani. Kosinj je opljačkan i razoren, a stanovništvo raseljeno tijekom provale Turaka 1522. i 1525. godine.

HEP planira potopiti kosinjsku dolinu (Gornji Kosinj, Mlakvu, Podjelar i druge zaseoke) te stvoriti veliko akumulacijsko jezero. Stanovništvo će biti raseljeno, za zemlju, stambene i gospodarske objekte planira se dati neka sića (navodno 12 kuna po četvornom metru ?). Neki stanovnici dobiti će zamjenske stanove u Perušiću i drugdje. Pokušaji stanovnika Kosinja (450 potpisa), župnika iz Kosinja Pere Jurčevića, Crkve, povjesničara i arheologa nisu naišli na razumijevanje u HEP-u pa slijedi raseljavanje stanovnika i potop Kosinjske doline (polja, gospodarskih objekata, groblja, crkava, i arheoloških nalazišta).

Ostat će samo sjećanje, dok bude živih iz tog kraja, i zapisi putopisaca, povjesničara i arheologa o Kosinjskom kraju.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM – 58. Vinkovačke jeseni

Published

on

By

Ove godine su se održale 58-me Vinkovačke jeseni, smotra izvornog hrvatskog folklora i tradicijske kulture. Završnim svečanostima prethodile su Dječje jeseni gdje je preko 2 tisuće malih sudionika iz 55 društava iz cijele Hrvatske prošlo ulicama grada, predstavilo svoja sela i gradove te su pokazali ljubav prema tradiciji svoga zavičaja.

Tematski su ovogodišnje Vinkovačke jeseni vezane uz dukat,  zlatnik koji je u kulturi slavonskoga čovjeka prisutan od davnine.

Na kraju programa ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, zadnja tri dana, bilo je Svečano otvorenje, Svečani mimohod i Državna smotra izvornog hrvatskog folklora. Na središnjoj pozornici nastupile su najbolje folklorne skupine, njih 33 koje promiču hrvatski folklor i tradiciju.  Nastupili su i gosti iz Slovenije i Tajlanda.

U svečanom mimohodu centrom Vinkovaca prošlo je nešto manje od 60 folklornih skupina koje su pokazale sjaj i bogatstvo baštine hrvatskog naroda.

Nažalost, ove godine smotra je zbog svinjske kuge bila bez konjanika i konjskih zaprega.

Vinkovčani i njihovi gosti uživali su i u slavonskim delicijama te se tražilo mjesto više u Bircuzu, Slavonskom sokaku, Vinskom šoru i u kafićima. Lovačka društva dijelila su čobanac uz Bosut, djelio se i fiš-paprikaš te šaran na rašlje.

Continue Reading

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Bistričke

Published

on

By

Župa u Bistrici spominje se prvi put 1334. Župna crkva bila je posvećena sv. Petru i Pavlu. Otkada je 1731. biskup Juraj Branjug posvetio novo uređenu crkvu Snježnoj Gospi, svetište i mjesto zovu se Marija Bistrica.

Svetište Majke Božje Bistričke je hrvatsko nacionalno marijansko svetište.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Hrvatski je sabor 1715. darovao glavni oltar na čast Bistričke Gospe. Požar je 1880. oštetio čitavu crkvu osim glavnog oltara s kipom Majke Božje Bistričke koji je ostao posve neoštećen. Arhitekt Hermann Bolle obnovio je i proširio crkvu te izgradio cintor oko svetišta. Zagrebački nadbiskup dr.  Antun Bauer okrunio je 1935. čudotvorni kip Marije i Malog Isusa zlatnim krunama i proglasio Mariju kraljicom Hrvata. Biskupska konferencija proglasila je 1971. bistričko svetište Nacionalnim prošteništem čitavog hrvatskog naroda. Godine 1984. u Mariji Bistrici je održan Nacionalni euharistijski kongres.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, kada je svetište za tu prigodu posebno uređeno i dograđeno.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved