Connect with us

Vijesti

OVO JE PLAŠILO KURIJU!? Porast ‘pravovjernih’ i gotovo potpuni nestanak ‘progresivnih’ mladih svećenika u SAD-u

Published

on

Prema istraživanju, punih 85 posto najmlađih svećenika opisuje se kao “konzervativno/ortodoksno” ili “vrlo konzervativno/ortodoksno” u teološkom smislu, dok se samo 14 posto opisuje pripadnicima “srednje struje”.

Autor: Jonah McKeown, komentar Matija Štahan, CNA

Veliko istraživanje o usmjerenosti američkih svećenika pokazuje ogroman porast svećenika koji se sami opisuju konzervativnima i pravovjernima, dok onih koji se opisuju progresivnima među mlađim svećeničkim naraštajima praktički i nema, prenosi CNA.

Nova analiza studije za koju se tvrdi da je najveća nacionalna anketa među katoličkim svećenicima provedena u više od 50 godina, a koju je provela istraživačka skupina The Catholic Project s Katoličkog sveučilišta Amerike u Washingtonu, osim na stupanj konzervativnosti i progresivnosti među američkim svećenicima i sjemeništarcima usredotočuje se i na generacijsku dinamiku te utjecaj krize seksualnog zlostavljanja u Crkvi.

Možda još zanimljiviji, doduše malo stariji (2021.) članak je Brada Vermurlena na Public Discourse, koji još bolje osvjetljava svećeništvo u Americi, na žalost progresivnih biskupa i ‘Duboke crkve’.

U prvom dijelu, o kojemu Matija Štahan u Bitno.net, otkriva se kako svećenici u visokom stupnju osjećaju zadovoljstvo i ispunjenost, ali se istovremeno bore sa sindromom sagorijevanja, nepovjerenjem u biskupe i strahom od lažnih optužbi.

Novo izvješće iz studenog ističe “nekoliko tema koje su proizašle iz detaljnije analize kvantitativnih podataka, kao i pažljivog proučavanja kvalitativnih podataka prikupljenih iz individualnih razgovora sa svećenicima.” Studija je koristila anketne odgovore 3516 svećenika iz 191 biskupije i eparhije u SAD-u.

Važno je napomenuti kako istraživači tvrde da su svećenici koji se sami opisuju kao “liberalni” ili “progresivni” gotovo nestali iz najmlađih skupina svećenika i da su svećenici koji sebe opisuju kao “konzervativni/ortodoksni” dosegnuli više od 80 posto među onima zaređenima nakon 2020.

Graf pokazuje kako su se opisali svećenici na teološkom spektru; crvena boja označava udio “ortodoksnih”, a plava “progresivnih” svećenika s obzirom na godinu ređenja/Foto: Catholic Project

Nova analiza također je otkrila da veličina biskupije utječe na to koliko svećenik vjeruje svojemu biskupu, pri čemu će svećenici u manjim biskupijama imati više povjerenja u svog prelata nego svećenici u većim biskupijama. Svećenici koji smatraju da su u istom ideološkom taboru kao i njihov biskup – politički ili teološki – također imaju više povjerenja u nj.

Izvješće podcrtava “značajnu razliku” između političke i teološke samoidentifikacije starijih svećenika naspram mlađih svećenika. “Jednostavno rečeno, udio novih svećenika koji sebe vide kao politički ‘liberalne’ ili teološki ‘progresivne’ u stalnom je opadanju od Drugog vatikanskog sabora i sada je gotovo nestao”, stoji u izvješću.

“Više od polovice svećenika koji su zaređeni od 2010. vidi sebe na konzervativnoj strani spektra. Nijedan ispitani svećenik koji je zaređen nakon 2020. nije se opisao ‘vrlo progresivnim’”, navodi se u izvješću.

Prema istraživanju, punih 85 posto najmlađih svećenika opisuje se kao “konzervativno/ortodoksno” ili “vrlo konzervativno/ortodoksno” u teološkom smislu, dok se samo 14 posto opisuje pripadnicima “srednje struje”. Izvješće također ističe da se gotovo 70 posto svećenika zaređenih od sredine do kasnih 1960-ih opisuje kao donekle ili vrlo “progresivno”.

Drugi vatikanski koncil i kriza seksualnog zlostavljanja iz 2002. bili su prijelomni trenuci, tvrdi se u izvješću čiji podaci pokazuju da su se svećenici nakon Drugog vatikanskog koncila uglavnom počeli doživljavati kao “progresivniji”, a nakon 2002. godine kao “konzervativniji”.

Do 2020. godine, manje od 5 posto svećenika opisuje se “progresivnima”. Zaključci istraživanja u skladu su s drugim procjenama polazišta američkih svećenika posljednjih godina, od kojih je jedno iz 2021. zabilježilo sve veću percepciju o “teološki konzervativnijim ili ortodoksnijim” mladim svećenicima u usporedbi s njihovim starijim kolegama.

Odnos prema papi i biskupima

Upitnik je sudionicima ankete ponudio da ocijene koliko predano služe Bogu, papi Franji, vlastitu biskupu, braći svećenicima, župljanima, laicima i općoj javnosti. Statistika pokazuje da se 67 posto svećenika u skupini svećenika zaređenih od 2000. naglašava svoju predanost papi, naspram 82 posto onih koji su zaređeni prije 1980. Slično tome, 64 posto svećenika mlađih od 45 godina slaže se u predanosti papi Franji, u usporedbi s 82 posto svećenika starijih od 75 godina.

Izvješće navodi da u prosjeku 49 posto svećenika izražava povjerenje u svojeg biskupa. Razine povjerenja znatno su varirale među biskupijama, a podaci pokazuju da je razina povjerenja pala u odnosu na povjerenje od 63 posto iz 2001., tek godinu prije nego što je kriza seksualnog zlostavljanja, koja je razotkrila loše postupanje mnogih biskupa po tom pitanju, eksplodirala u SAD-u.

U novoj analizi, istraživači izvješćuju da veličina biskupije ima umjeren učinak na povjerenje svećenika u njihova biskupa, s razinama povjerenja među biskupijama u SAD-u u rasponu od 100% do samo 9%. Jedan od razloga za to, tvrdi se u analizi, može biti taj što je svećenicima u vrlo velikim nadbiskupijama znatno teže osobno upoznati svoje biskupe, kao i svećenike u manjim biskupijama.

Onkraj veličine biskupije, percepcija svećenika o tome dijeli li njegov biskup njegove teološke i političke stavove pokazala se prediktivnom za njegovu razinu povjerenja u tog biskupa, otkriva istraživanje. Ako se svećenik, na primjer, opisuje teološki konzervativnim, a vjeruje da je i njegov biskup teološki konzervativan, vjerojatno će prijaviti visok stupanj povjerenja u biskupa.

Nasuprot tome, ako bi svećenik obznanio da se ne slaže sa svojim biskupom u teološkim pitanjima ili političkim stajalištima, prijavio bi nisko povjerenje u njegovo vodstvo.

Svećenici su u anketi bili zamoljeni i da se slože, ne slože ili odluče ne odgovoriti na izjavu “Osobno sam doživio seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje ili pretrpio nedolično seksualno ponašanje tijekom moje formacije ili sjemeništa”. 85 posto reklo je “ne”, 9 posto “da”, a 6 posto da nisu sigurni ili ne žele odgovoriti.

69 posto svećenika reklo je da se osjeća dobro pripremljenim služiti žrtvi zlostavljanja, a 54 posto je izjavilo da to već čine. Sedamdeset i jedan posto svećenika izjavilo je da poznaju barem jednu žrtvu seksualnog zlostavljanja od strane svećenika, dok 11 posto poznaje pet ili više njih.

Samo 4 posto svećenika odgovorilo je potvrdno na upit razmišljaju li o napuštanju svećeničke službe. Prema istraživačima, neki od čimbenika povezanih s većom vjerojatnošću razmišljanja o odlasku uključuju nedostatak povjerenja u vodstvo biskupa, mlađu dob i percipirani ili stvarni nedostatak podrške.

‘Želja za jasnoćom u kaotičnom svijetu’

Komentirajući porast samoopisanih teoloških konzervativaca među mladim svećenicima, dvojica svećenika koji poznaju stanje u američkim sjemeništima za CNA ističu kako se rezultati istraživanja podudaraju s njihovim iskustvom po pitanju konzervativnosti mladića koji trenutačno ulaze u sjemeništa i postaju svećenicima.

„Muškarci koji sada dolaze za svećeništvo doista ljube Gospodina i Crkvu. Vjeruju u nju. Vjeruju da ju je On osnovao. I tako uopće ne postoji instinkt da se vjeruje bilo što osim onoga što Crkva vjeruje, da se podučava bilo što osim onoga što Crkva vjeruje”, rekao je o. Carter Griffin, rektor sjemeništa sv. Ivana Pavla II. u Washingtonu.

“Mislim da mnogi od njih reagiraju na krah sekularnog materijalizma, a mnogi su vidjeli i učinak tog materijalizma, tog sekularizma, na svoje vršnjake. Vidjeli su ljude zarobljene u grijehu, i oni sada žele učiniti razliku u  svijetu. Žele biti onima koji pomažu vratiti svjetlo, radost i nadu u svijet koji ih je, čini se, izgubio”, dodao je Griffin.

O. Bryce Sibley, svećenik biskupije Lafayette u Louisiani i koordinator za intelektualnu formaciju u sjemeništu Notre Dame u New Orleansu, istaknuo je kako vidi sličan fenomen među svojim sjemeništarcima, rekavši da je primijetio “želju za sigurnošću i jasnoćom u svijetu gdje se sve čini tako fluidnim, kaotičnim i neizvjesnim”.

Većina mladića već je konzervativne orijentacije kada uđe u sjemenište, tvrdi Sibley, a mnoge od njih oblikovale su konzervativne internetske katoličke osobnosti. Dodao je da, prema njegovu iskustvu, nitko tko se trenutačno nalazi u njegovu sjemeništu sebe ne bi opisao “progresivnim”.

Sibley, koji je zaređen 2000. godine, naglasio je kako je velika većina njegovih vršnjaka bila nadahnuta na ulazak u sjemenište, barem djelomično, primjerom svetog Ivana Pavla II. Po njegovu mišljenju, mnogi stariji svećenici školovali su se u vrijeme kada je postojao “toliki naglasak na pastoralu da su intelektualni i pravovjerni pogledi na neki način bili zapostavljeni.”

Danas je, zaključio je Sibley, manjak “phttps://www.thepublicdiscourse.com/2021/11/78799/

ravovjerja” unutar sjemeništa manji problem nego u prošlosti.

Izvor: Jonah McKeown/CNA, Bitno.net | Croativ.net | The Public Discourse

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved