Connect with us

Vijesti

Pismo protiv umjetne inteligencije

Published

on

Šefovi bezbrojnih tehnoloških korporacija zajedno s znanstvenicima su zajedno napisali pismo protiv umjetne inteligencije. Ovo pismo u cijelosti prenosimo, iz portala Hladna istina.

foto: Generiarano AI-em, Nightcafe Cretor

        Pauzirajmo veliki eksperiment s umjetnom inteligencijom

„Sustavi umjetne inteligencije s ljudsko-konkurentnom inteligencijom mogu predstavljati duboke rizike za društvo i čovječanstvo, kao što nam je pokazalo opsežno istraživanje priznato od strane vrhunskih laboratorija za umjetnu inteligenciju. Kao što je navedeno u široko prihvaćenim Asilomar AI principima, napredna umjetna inteligencija mogla bi predstavljati duboku promjenu u povijesti života na Zemlji, te bi je trebalo planirati i upravljati s odgovarajućom pažnjom i resursima. Nažalost, ova razina planiranja i upravljanja se ne događa pošto smo posljednjih mjeseci vidjeli laboratorije umjetne inteligencije zaključane u nekontroliranoj utrci za razvojem i uvođenjem sve moćnijih digitalnih umova koje nitko – čak ni njihovi kreatori – ne mogu razumjeti, predvidjeti ili pouzdano kontrolirati.

  Suvremeni AI sustavi sada postaju konkurentni ljudima u općim zadacima i moramo se zapitati: Trebamo li dopustiti strojevima da preplave naše informacijske kanale propagandom i neistinama? Trebamo li automatizirati sve poslove, uključujući i one koji nas vesele? Trebamo li razviti neljudske umove koji bi nas na kraju mogli brojčano nadmašiti, nadmudriti, zastarjeti i zamijeniti? Trebamo li riskirati gubitak kontrole nad našom civilizacijom? Takve se odluke ne smiju prenijeti na neizabrane tehnološke vođe. Snažne sustave umjetne inteligencije treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati. Ovo povjerenje mora biti dobro opravdano i povećavati se s veličinom potencijalnih učinaka sustava. Nedavna izjava OpenAI-ja u vezi s umjetnom općom inteligencijom, navodi da “U nekom trenutku može biti važno dobiti neovisnu reviziju prije nego što započnete s obukom budućih sustava, a za najnaprednije napore pristati na ograničenje stope rasta računala koje se koristi za stvaranje novih modeli.” Slažemo se. Ta točka je sada.

  U skladu s tim pozivamo sve laboratorije za umjetnu inteligenciju da odmah zaustave na barem 6 mjeseci obuke AI sustava moćnijih od GPT-4. Ta bi pauza trebala biti javna i provjerljiva te uključivati sve ključne aktere. Ako se takva pauza ne može brzo donijeti, vlade bi trebale uskočiti i uvesti moratorij. Laboratoriji umjetne inteligencije i neovisni stručnjaci trebali bi iskoristiti ovu stanku za zajednički razvoj i implementaciju skupa zajedničkih sigurnosnih protokola za napredni dizajn i razvoj umjetne inteligencije koji su strogo revidirani i nadzirani od strane neovisnih vanjskih stručnjaka. Ti bi protokoli trebali osigurati da su sustavi koji ih se pridržavaju sigurni izvan razumne sumnje. To ne znači pauzu u razvoju umjetne inteligencije općenito, samo povlačenje iz opasne utrke ka sve većim i nepredvidljivim modelima crnih kutija s novim mogućnostima.

  Istraživanje i razvoj umjetne inteligencije trebalo bi se preusmjeriti na to da današnje moćne, najsuvremenije sustave učinimo točnijim, sigurnijim, razumljivijim, transparentnijim, robusnijim, usklađenijim, pouzdanijim i odanijim.

  Paralelno, programeri umjetne inteligencije moraju surađivati s kreatorima politika kako bi dramatično ubrzali razvoj robusnih sustava upravljanja umjetnom inteligencijom. Oni bi trebali uključivati najmanje: nova i sposobna regulatorna tijela posvećena umjetnoj inteligenciji; nadzor i praćenje visoko sposobnih AI sustava i velikih skupova računalnih sposobnosti; sustavi provenijencije i vodenih žigova koji pomažu u razlikovanju stvarnog od sintetičkog i za praćenje curenja modela; robustan ekosustav revizije i certificiranja; odgovornost za štetu prouzročenu umjetnom inteligencijom; snažno javno financiranje tehničkog sigurnosnog istraživanja umjetne inteligencije; i institucije s dobrim resursima za suočavanje s dramatičnim ekonomskim i političkim poremećajima (osobito u demokraciji) koje će umjetna inteligencija prouzročiti.

  Čovječanstvo može uživati u cvjetajućoj budućnosti uz AI. Nakon što smo uspjeli stvoriti moćne AI sustave, sada možemo uživati u “AI ljetu” u kojem ubiremo plodove, projektiramo te sustave za jasnu dobrobit svih i dajemo društvu priliku da se prilagodi. Društvo je zaustavilo druge tehnologije s potencijalno katastrofalnim učincima. Možemo to učiniti ovdje. Uživajmo u dugom AI ljetu, a ne srljajmo nepripremljeni u jesen.

  Potpisnici ovog zajedničkog pisma su:

  Steve Woznik (Apple osnivač), Elon Musk (Tesla & Twitter), Jaan Tallinn (Skype osnivač), Evan Sharp (Pinterest osnivač), Yuval Noah Harari (autor i profesor) i puno drugih u javnosti manje znanih, ali ne i manje važnih osoba. Dovoljno je reći da se među potpisnicima nalaze stručnjaci za umjetnu AI s najvažnijih fakulteta i članovi Kineske akademije znanosti !?

  Sada je na kraju red navesti tehnološka objašnjenja. Na ovom portalu smo u siječnju bili objavili razgovor s umjetnom inteligencijom. Riječ je bila o umjetnoj inteligenciji koja se nalazi chat.open.ai internet adresi. Tehnološki govoreći riječ je o umjetnoj inteligenciji razine GPT-4 čije korištenje potpisnici podržavaju.

  S druge strane umjetna inteligencija razine GPT-5 bi se trebala razviti do kraja ove godine. Riječ je o AI koji se neće razlikovati od običnog čovjeka, a istovremeno će imati neograničeno veće mogućnosti obrade podataka. To sve znači da će AI razine GPT-5 moći imati vlastite motivacije i raditi puno poslova bolje nego ljudi !?

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved