Connect with us

Vijesti

Pjesnička manifestacija u prigodi 33. obljetnice 4. gardijske brigade PAUCI

Published

on

Veterani i prva S. S. samostalna satnija 4. brigade,

Hrvatska udruga Benedikt i

Matica hrvatska Split

pozivaju vas  na pjesničku manifestaciju,

B O J N I  B L A Ž E N I K A  N A  N E B E S I M A

koja će se održati 25. travnja 2024. u prostorijama udruge veterana 4.GB,

Ruđera Boškovića 25 u Splitu s početkom u 19,30 sati.

U glazbenom dijelu nastupit će klapa ELEKTRODALMACIJE.

Predstavit će se i 11. zbornik u koji su upisana imena 195 poginulih pripadnika naše brigade, a 52 pjesnika su u njega ugradili svoje poetske uratke.

Zbornik je ugledao svjetlo dana zahvaljujući županiji Međimurskoj.

Utemeljitelj i glavni urednik,
dozapovjednik prve S. S. satnije 4. brigade
pukovnik Mate Buljubašić

Advertisement

Vijesti

Jednom kada je sv. Juraj zakasnio na Svetu Misu…

Published

on

Sveti Juraj, kršćanski je svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve.

Njegovo štovanje je rasprostranjeno širom Europe, a neke ga zemlje štuju kao sveca zaštitnika. Već u 4. stoljeću izgrađene su crkve u Siriji posvećene njemu. Poznat je kao moćan zagovornik, posebice u obrani od zlog, postoje mnogobrojna svjedočanstva njegove pomoći i vidljivih ukazanja onima koji su mu se utjecali u potrebama.

U Katoličkoj Crkvi, liturgijski ga se časti 23 travnja.

Vezano za liturgiju i vidljiva ukazanja, evo jedno istinito svjedočanstvo s kršćanskog istoka:

Oko 1903., kršćanski Arapin po imenu Khalil Abufarha, crkveni upravitelj pećinske crkve u sirijskom selu Betshakhur, otišao je u crkvu da zapali ikonska kandila (svjetiljka/uljanica koja visi ili stoji ispred svete ikone) i pripremi je za Jutarnju službu.

Približavajući se crkvi, čuo je nepoznate glasove; na njegovo iznenađenje, služba je već bila u tijeku u crkvi. Kakvo je bilo njegovo čuđenje kada je, ušavši unutra, postao očevidac Božanske liturgije (sv. Mise) koju su služili anđeli i sama Presveta Bogorodica! Khalil se ukočio. Iznenada se izvana začuo topot konjskih kopita, a u pećinsku crkvu ušao je mladi ratnik te žurno otišao do Nebeske Kraljice.

“Gdje si bio, Sveti Jure?” – glasno ga je upitala. “Zašto kasniš?”

“O Vladarice, Presveta Majko Božja, na pučini je tonuo čamac, a ja sam požurio spasiti ljude koji su počeli zazivati moje ime.”

Rekavši to, Sveti Juraj je skinuo svoj mokri ogrtač, poprskavši Halilovo lice i odjeću. Na kraju Liturgije Halil je bio udostojen da primi antidoron (blagoslovljeni kruh koji se dijeli na kraju istočno-obredne Mise) iz ruku same Prečiste Djevice.

Nakon toga su nestali Majka Božja, sveti Juraj i anđeli. Malo kasnije, kada su seoski svećenik i župljani ušli u crkvu, zatekli su Halila, još mokrog od prskanja Jurjevog ogrtača, kako pažljivo drži u ruci antidoron dobijen od Presvete Bogorodice.

Za još (manje poznatih) liturgijskih i euharistijskih čudesa pogledaj:

https://www.facebook.com/…/a.361941091…/830534550868204

Priredio: Petar Salečić, Izdavačka kuća “Kyrios”

Continue Reading

Vijesti

Poznata republikanska komentatorica postala vjerna katolkinja

Published

on

“Nedavno sam odlučila otići kući. Naravno, tu je još mnogo toga što je uključeno u ovu odluku i što planiram podijeliti u budućnosti” – rekla je poznata mlada republikanska nada Candace Owens.

Ali za sada, hvala Bogu za Njegovo nježno, ali neumoljivo vođenje mog srca prema Istini.

“Ne boj se, jer ja sam s tobom; nemoj se plašiti, jer ja sam tvoj Bog. Ja ću te ojačati i pomoći ti; Ja ću te podupirati svojom pravednom desnicom.”

Ne bojim se. Krist je Kralj – uskliknula je na svom X profilu.

Objava, koja je uslijedila nedugo nakon njezina izbacivanja iz The Daily Wirea zbog javnog neslaganja s nepokolebljivim cionističkim stajalištem te novine u vezi s državom Izrael, naišla je na trenutnu reakciju čestitki katolika na internetu

Kroz ovogodišnje vazmeno bdijenje, puno poznatih i nepoznatih ličnosti, oduševljeno je pokazalo svoje obraćenje na društvenim mrežama, među ostalih i podcasterica i supruga planetarno poznatog psihologa Jordana Petersona ( a i “on je tu blizu”) kao i mnogi drugi… Shia LaBeouf, hollywoodski glumac, Eva Vlaardingerbroek, nizozemska politička komentatorica, Robert Schneider, američki glumac i komičar…

Ali i da se nešto čudno događa, pokazao je i ‘najpoznatiji svjetski ateist’ Dawkins, priznajući da je on ‘kulturni kršćanin’, da je ‘kršćanstvo daleko najdublja i najozbiljnija religija’, te tako kao i mnogi drugi poznati ateisti, možda, započeo novi put obraćenja…

Continue Reading

Vijesti

Predstavljanje knjige ‘Jasenovački popis – Lažne žrtve’ u Splitu 25.4.

Published

on

četvrtak 25. travnja 2024. godine s početkom u 18:00 sati u dominikanskom samostanu u Splitu na adresi Hrvojeva 2 održat će se promocija knjige „Jasenovački popis – Lažne žrtve“ autora Nikole Banića i Mladena Koića. Uz autore knjigu će predstaviti glavni urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić, a događaj će moderirati Andrea Černivec.

Knjiga analizira popis jasenovačkih žrtava Javne-ustanove Spomen-područje (JUSP) Jasenovac i pokazuje da taj popis sadrži tisuće lažnih žrtava, odnosno osoba koje su stradale drugdje, preživjele su rat ili nisu ni postojale, a sadrži i desetke tisuća podataka koji su statistički nepouzdani ili praktički nemogući pri čemu se ništa od toga ne ispravlja. Upravo zbog tog nedostatka uklanjanja pogrešaka je popis žrtava JUSP-a Jasenovac moguće okarakterizirati kao svojevrsnu masovnu prevaru.

>> Javna ustanova Spomen područja Jasenovac širi laži

Knjiga ima 792 stranice, 1.258 fusnota, 16 slika i tvrdi uvez, a nakladnik je Tkanica. Većina izvora koji su korišteni u knjizi je javno dostupna tako da je navode moguće i samostalno provjeriti. Ti izvori uključuju popise žrtava njemačkih, talijanskih i srpskih logora, digitalni arhiv Yad Vashema, mrežne stranice Američkog muzeja holokausta, digitalni arhiv Arolsen, popise pokopanih na grobljima, enciklopedije, biografske leksikone, povijesne knjige na temu Drugog svjetskog rata, mrežnu uslugu YouTube, mrežne stranice o sudbinama preživjelih i iseljenih osoba te mnoge druge. Analiza navedenih izvora je omogućena između ostaloga i prikladnom primjenom računalnih metoda obrade podataka.

Više o samoj knjizi je moguće pročitati na mrežnoj stranici https://jasenovac.hr.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved