Connect with us

Vijesti

PLAŠI LI SE PAPA KARDINALA? Od svih kritičara Fiducia Supplicans jedini je kardinal Sarah izdvojen za napad? ZAŠTO?

Published

on

Papin biograf Austen Ivereigh pozvao je kardinala Roberta Saraha da ponudi svoj crveni zucchetto papi, drugim riječima: prestane biti kardinal zbog osude kontroverzne vatikanske Deklaracije „Fiducia Supplicans“.

„Kardinal Sarah optužio je papu za krivovjerje, čime krši svečanu prisegu pred Bogom koju je položio kao kardinal“, napisao je Ivereigh u objavi 9. siječnja na društvenoj platformi X.

„Sada mora vratiti svoj crveni zucchetto. Ako je uvjeren u svoju savjest, mora šutjeti, vjerujući povijesti i Bogu da će ga opravdati. To je proročanstvo. Sve ostalo je politika moći”, zaključio je biograf pape Franje.

Isusovac James Martin, zagovornik LGBT+ ideologije, podijelio je Ivereighovu objavu, čime je potvrdio slaganje s procjenom papinog biografa.

Kardinal Sarah je u pisanom odgovoru na vatikansku Deklaraciju opisao ‘blagoslove’ istospolnih parova kao „herezu koja ozbiljno potkopava Crkvu“.

Pišući detaljno o pokušaju razlikovanja formi blagoslova, mons. Sarah je izjavio:

„Dopustite mi stoga odmak od ispraznih rasprava o značenju riječi blagoslov. Možemo moliti za grješnika, možemo od Boga tražiti njegovo obraćenje. Možemo blagosloviti čovjeka koji se okreće prema Bogu da ponizno isprosi milost istinske i radikalne promjene života. Molitva Crkve nikome nije uskraćena.

Ali nikada se ne može preusmjeriti blagoslov za legitimizaciju grijeha, strukture grijeha ili čak nadolazeće prilike za grijeh. Skrušeno i pokajničko srce, čak i ako je još daleko od svetosti, mora biti blagoslovljeno.

Ali upamtimo da, pred licem neobraćenih i okorjelih srdaca, iz usta sv. Pavla ne dolaze riječi blagoslova, nego ovo upozorenje: ‘Tvrdokornošću svojom i srcem koje neće obraćenja zgrćeš na se gnjev za Dan gnjeva i objavljenja pravedna suda Boga koji će uzvratiti svakom po djelima’“.

Sarahovo protivljenje Deklaraciji „Fiducia Suplicans“ nije protivljenje papi Franji, već je umjesto toga potez kojim se „čvrsto i radikalno suprotstavlja herezi koja ozbiljno potkopava Crkvu, Tijelo Kristovo, jer je protivna katoličkoj vjeri i Tradiciji”.

Teologija svetog Tome Akvinskog prekorava papinskog biografa

Profesor filozofije Edward Feser odgovorio je Ivereighu, zamjerajući mu tvrdnju da kardinal Sarah treba podnijeti ostavku zbog kritiziranja krivovjernog dokumenta koji je napisao kardinal Fernández, šef Dikasterija za nauk vjere.

„Kad bi Ivereigh znao toliko o katoličkoj teologiji koliko o zagovaračkom novinarstvu, shvatio bi da kardinal koji sumnja u papinu pogrješku ima dužnost obznaniti to, čak i javno, kao čin pomoći papi, baš kako je naučavao Toma Akvinski”, napisao je Feser.

Feser smatra da biskup ima pravo i dužnost pod određenim uvjetima javno ispraviti papu, pozivajući se na univerzalnog crkvenog učitelja, sv. Tomu Akvinskog.

Kad Akvinski komentira prijekor apostola Pavla nad sv. Petrom zbog Petrova ponašanja prema nežidovskim kršćanima zbog njegova straha od židovskih kršćana (usp. Gal 2,11-21), primjećuje da je „način ukora bio prikladan, tj. javan i jasan“ jer je Petrov stav „predstavljao opasnost za sve“.

Toma Akvinski u „Summa Theologiae“ (II-II q. 33, a. 4) navodi da u slučaju „ugroze vjere podanik treba ukoriti svog prelata, čak i javno“.

Feser u svom osvrtu ističe da prijekor sv. Pavla nije predstavljao „uzurpaciju Petrovog autoriteta“.

Toma Akvinski kaže: „Apostol suprotstavio Petru u vršenju vlasti, a ne u njegovoj vlasti vladanja“.

Za Akvinca, ne radi se o tome da Petar nije imao papinski autoritet, nego je u ovom slučaju njegovo korištenje istog dovelo do zloporabe. Ono što je sv. Pavao radio bilo je podsjećanje Petra na njegovu dužnost i nauk. Na taj je način, kaže Toma Akvinski, „Pavao koristio Petru“ i pomogao mu tako što ga je ispravio.

Feser je također citirao sv. Franju Saleškog, koji je slijedio nauk Tome Akvinskog – papu se može ispraviti u određenim situacijama. Kaže sljedeće:

„Dakle, papa može pogriješiti u svojim vlastitim razmišljanjima, kao što je to činio Ivan XXII., ili biti potpuno heretik, kao što je možda bio Honorije… Kad griješi u svom vlastitim stavovima, mora biti poučen, savjetovan, uvjeren; kao što se dogodilo s Ivanom XXII. Dakle, sve što papa kaže nije kanonsko pravo ili zakonska obveza; on mora definirati i postaviti zakon za vjernike, i on mora zadržati dužni red i formu nauka… I opet ne smijemo misliti da je u svemu njegov sud nepogrješiv, ali je samo onda kad daje sud o pitanje vjere koja su potrebna cijeloj Crkvi; jer u posebnim slučajevima koji ovise o ljudskim činjenicama on može pogriješiti, nema sumnje, iako nije na nama da ga kontroliramo u tim slučajevima…“ („The Catholic Controversy“, str. 225-26).

Izvor LifesiteNews | QuoVadisEcclesia

Vijesti

“ZASTRAŠUJUĆE?” Soros bi mogao pokupovati preko 220 medijskih postaja u SAD

Published

on

Liberalni financijer George Soros kupio je glavni udio u drugoj najvećoj američkoj radijskoj tvrtki i mogao bi steći “efektivnu kontrolu” nad više od 220 postaja diljem zemlje, izvijestio je u srijedu New York Post.

Soros Fund Management kupio je oko 400 milijuna dolara duga medijske grupe Audacy tijekom stečajnog postupka, izvijestile su novine pozivajući se na sudske podneske. Milijarder je kupio dug po otprilike 50 centi za dolar od hedge fonda HG Vora, nastavlja se u izvješću, uz napomenu da će, nakon što stečajni sud odobri posao, Soros posjedovati oko 40% ukupnog duga Audacyja.

Iako 40% nije većinski udio, izvor je rekao za New York Post da bi Soros ipak mogao steći “efikasnu kontrolu nad medijskim divom kada izađe iz stečaja”.

Audacy posjeduje 227 glazbenih, sportskih i radio postaja u 45 američkih država. Tvrtka također posjeduje CBS Radio, koji upravlja s 11 informativnih postaja uključujući KCBS iz San Francisca i WCBS iz New Yorka. Nakon godina pada prihoda, Audacy je početkom prošlog mjeseca podnio zahtjev za stečaj s 1,9 milijardi dolara duga.

Bude li se dogovor sklopio kako je objavljeno, Audacy će biti najnoviji dodatak Sorosevom rastućem medijskom carstvu. Soros Fund Management pridružio se konzorciju vjerovnika za kupnju Vice Media prošlog ljeta, plativši 350 milijuna dolara za preuzimanje bivšeg medijskog velikana koji je nekoć bio procijenjen na 5,7 milijardi dolara.

“Insajderski izvor” kojeg citira New York Post opisao je ugovor s Audacyjem kao “zastrašujući”, rekavši kako vjeruje da Soros namjerava iskoristiti svoj udio kako bi utjecao na javno mnijenje uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora – prenosi Tribun.

Continue Reading

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved