Connect with us

Vijesti

Prema Tolkienu samo Crkva može sačuvati civilizaciju

Published

on

Tema očuvanja tradicije usred progona bila je duboko ukorijenjena u Tolkienovo srce.

ilustr: Esquire/Shutterstock

J.R.R. Tolkien je 1944. godine napisao da će „kao i u prijašnjem mračnom dobu, kršćanska Crkva sama prenijeti iole značajniju tradiciju umne civilizacije – nepromijenjenu i neoštećenu, to jest, ako ne bude bačena u nove katakombe. Sumorne misli, stvari koje se zapravo ne mogu znati; kao i budućnost koja je neprobojna, osobito mudrima, jer ono što je stvarno važno uvijek je skriveno od suvremenika, a sjeme onoga što će biti tiho klija u nekom mračnom zaboravljenom kutu“. Tema očuvanja tradicije usred progona bila je duboko ukorijenjena u Tolkienovo srce. Gandalf govori o tome u devetom poglavlju knjige Gospodara prstenova: Povratak kralja:

Ipak, nije naš posao da upravljamo svim plimama svijeta, već da ovim godinama u koje smo postavljeni priskočimo u pomoć svojim snagama, čupajući korijenje zla na poljima koja su nam poznata, tako da oni koji budu živjeli poslije mogu imati čistu zemlju za obrađivanje. Kakvo vrijeme će oni morati imati, nije na nama da zaključujemo.“.

Iako proširena misao o njegovoj zabrinutosti u vezi s napuštanjem latinskog, tradicionalnih liturgijskih oblika ili teologije možda nije došla do nas, važno je prepoznati da je Tolkienu bilo neugodno poistovjetiti se s “duhom Drugog vatikanskog sabora“. Nije to bila slučajnost, već nešto što je proizašlo iz cjelokupnog odnosa prema tradiciji i vjernosti naslijeđenoj kulturi. Tolkien je imao dubok osjećaj za jedinstvo kulture, jezika, povijesti i rituala. Jedan od razloga zašto je stvorio toliko jezika i mitova koji su se jedva pojavljivali u njegovim velikim djelima bio je taj što je mitska i kulturna pozadina koju je stvorio, čak i kad se rijetko spominjala, davala osjećaj “potpunosti“ ili dubine njegovim svjetovima. Slijedom toga, trebali bismo zapamtiti da nelagoda zbog modernizacije Katoličke Crkve i Tolkienov afinitet prema fiktivnom prikazu stvarnosti nije samo slučajnost; to je smisleno i ispravno jer je to dvoje išlo zajedno u Tolkienovom viđenju stvarnosti. Ako istovremeno volimo Tolkienov etos i promjene nastale nakon Drugog vatikanskog sabora, moramo shvatiti da nismo razumjeli ili jedno ili drugo do kraja: jer oni su nespojivi.

Tolkien je zanijekao da je njegova trilogija bila striktna alegorija ili paralela s katolicizmom. U pismu prijatelju isusovcu, koji je čitao rukopis prije objavljivanja, Tolkien je napisao:

Gospodar prstenova je u svojim temeljima religiozno i katoličko djelo; u početku je to bilo nesvjesno, ali kasnije svjesno u reviziji. Zato nisam stavio, ili izrezao, praktički reference na bilo što poput ‘religije’, na kultove ili prakse, u imaginarnom svijetu. Jer religiozni element je apsorbiran u priči i simbolici“.

Iako je istina da je Tolkien želio da njegov stvoreni svijet djeluje pomalo poganski i da ne izgleda kao alegorija Europe, to je svakako bila u određenom smislu, ali je nordijska i anglosaksonska inspiracija posvuda. Njegovo odbijanje da piše striktno prema kršćanskoj alegoriji, poznato je zbog nesuglasica s Lewisom oko Narnije i to ga je vjerojatno nagnulo u smjeru implicitne religije. Međutim, ponekad to nije bilo tako implicitno; u istom pismu, Tolkien priznaje istinu da Galadriel vidi kao referencu na Djevicu Mariju. Međutim, Tolkienova izrazito konzervativna vizija nadnaravnog toliko je duboka da se ne mora ilustrirati ukrasima koji privlače pozornost i koji to izvikuju.

Njegov svijet Međuzemlja temelji se na monarhiji, tradiciji, opskurnim, a opet duboko smislenim ritualima koji uključuju svete i uzvišene jezike. Njegov svijet nastanjen je kraljevima i seljacima, ali i čarobnjacima i moćnim bićima. Ekonomija kraljevstava je distributivna. Muškarci Međuzemlja su visoki, jaki i zgodni, a žene lijepe s delikatnom žestinom (ne zaboravite Éowyn koja vitla mačem!). Tolkien je u svoja kreativna djela unio svoje srce i najdublje osjećaje s ciljem da nam pokaže što je “prava“ stvarnost. Zbunjujuće je i pomisliti što bi Consilium mislio o religioznosti Shirea; čini se očiglednim da hobitska mudrost Sama Gamgeeja ne bi imala vremena za Novus Ordo. Ako Tolkienov tradicionalizam treba otkriti u njegovoj trilogiji i njegovim pismima, uzmimo ovu obljetnicu kao priliku da ih ponovno razmotrimo imajući to na umu: iz njegovih dobro obrađenih i kultiviranih polja možemo mnogo naučiti o tome što je dragocjeno i što mora biti sačuvana u našim vlastitim.

Izvor priprema: QuoVadisEcclesia

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved