Connect with us

Vijesti

‘POLJUBAC SMRTI’: ljubavni jezik ruskih ljepotica-špijunki na tajnim misijama

Published

on

Rad u obavještajnoj službi oduvijek se smatrao muškim poslom, ali bez obzira na to mnoge dame su se jako dobro snašle u redovima KGB-a.
Kraljice špijunaže posjedovale su izvanredne manire, oštar um, neobičnu ljepotu, ali i neobično oružje – “poljubac smrti”.

Obavještajne službe oduvijek su uključene u odnose velikih političkih sila poput Rusije u čijim su redovima, osim agenata okrutnog lica i hladnog srca, i na prvi pogled nježne heroine – špijunke koje sugovornike razoružavaju svojim šarmom i bistrinom uma, a zatim vješto “izvlače” potrebne informacije.

Twitter snubljivanje Edwarda Snowdena od poznate ruske špijunke Anne Chapman

U svom poslu koriste se najrazličitijim metodama – koketiraju sa sugovornicima, manipuliraju njihovim osjećajima, igraju psihološke igrice i rade nemoguće stvari, ali kad im “zapne”, uvijek im je pri ruci svoje tajno oružje.

“Poljubac smrti” – ljubavni jezik ruskih špijunki

Muškarcima je u špijunskom poslu puno lakše: mogu fizički nadjačati svoje protivnike, ali i vješto sakriti oružje u pojasu hlača ili ispod jakne.

Kod žena to nije slučaj – one češće nose elegantne haljine koje ističu njihove atribute (ispod kojih se ništa ne može sakriti) i torbice u koje jedva da stane čak i ruž.

Zato je specijalno za žene u ruskoj obavještajnoj službi KGB osmišljeno posebno oružje koje neće izazvati sumnju i koje je dovoljno kompaktno da ga nosite sa sobom.

Mali kalibar, smrtonosni hitac

“Poljubac smrti”, pištolj u obliku ruža za usne koji savršeno stane i u najmanju žensku torbicu, odmah je zarobio ruske špijune. U njemu je bio samo jedan metak izuzetno malog kalibra – samo 4,5 milimetara.

Posebnost ove puške bila je u tome što se nije mogla puniti streljivom, već je bila namijenjena samo za jedan hitac – onaj kobni. Stoga su dame morale biti svjesne činjenice da imaju samo jednu priliku eliminirati suparnicu i da im život praktički ovisi o mirnoj ruci i preciznom nišanjenju.

Kako ste saznali za “poljubac smrti” ako je bio u arsenalu špijuna

“Poljubac smrti” koristio se samo u iznimnim situacijama, a dugo se nije ni znalo za njegovo postojanje. Špijunke su se svesrdno brinule da njihova torbica nikada ne padne u pogrešne ruke i da protivnica ni na trenutak ne posumnja da ruž koji uvijek nosi sa sobom krije strašnu tajnu.

Za ovo ubojito oružje ruskih kraljica špijunaže doznalo se (relativno) nedavno, tek 1965. godine, kada su dvije dame privedene na granici Istočne i Zapadne Njemačke.

Najgore od svega je što ih je policija zaustavila iz sasvim drugih razloga, ali je pretragom pronađen i “ruž”.

Vijesti

Tko su čuvari tradicije?

Published

on

Nedavno smo imali priliku gledati na YouTube-u Guardians of Tradition, treću i posljednju epizodu trilogije Mass of the Ages koja bilježi liturgijske promjene od Drugog vatikanskog sabora i pokazuje ljepotu  tradicionalne latinske mise (TLM).

Posljednje poglavlje, Čuvari tradicije, svojevrstan je pogled na pitanje “gdje smo sada”. Prati postupno oživljavanje interesa i procvat TLM-a pod pontifikatima svetog pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta do restrikcije nametnute zbog motu proprio pape Franje Traditionis Custodes.

Continue Reading

Vijesti

„Bojni blaženika na nebesima“ – novi zbornik pjesama promoviran u Udruzi veterana legendarnih Pauka

Published

on

„Trideset i tri minuše ljeta od prisege naše dok svi bijasmo na broju, a onda smo poletjeli kao sokolovi po raznim bojišnicama, a 200 položiše život na oltar Domovine“, zapisao je u uvodniku i novog, jedanaestog zbornika „Bojni blaženika na nebesima“ njegov autor, pjesnik Mate Buljubašić i tako već dvanaest godina. Ovaj marni utemeljitelj, organizator i voditelj ove manifestacije šalje poziv na akciju svojim prijateljima i pjesnicima da im pera ne malaksaju: “Dozovimo pjesme i utonimo u njihovo blaženstvo koje neka nas spoji u zajedništvu s blaženicima na nebesima i ovjenča nezaboravom“.

Ugođaj u Udruzi veterana slavnih Pauka i brojnost publike dokazuje da naši blaženici na nebesima nisu zaboravljeni, baš naprotiv. Zato smo se i večeras, 25. travnja, okupili tako brojni, uočnici 33.obljetnice osnutka slavne i udarne Četvrte gardijske brigade i došli izvoru pamćenja i nezaborava, promociji najnovijeg 11. Zbornika domoljubne poezije.

Početak programa i himna, oda radosti našoj voljenoj Domovini glasovima klape Elektrodalmacija bez kojih je ova fešta nezamisliva. Ujedinjeni u molitvi, dubokoj zahvalnosti minutom šutnje uzvratismo poštovanje poginulim suborcima crvenih beretki ,prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima 8.349 poginulih u Domovinskome ratu i hrabrim sinovima rata koji se živi vratiše svojim domovima ali ne izdržaše izazove svakodnevnice.

U ime župana Splitsko – dalmatinske županije riječ pozdrava uputio nam je umirovljeni
pukovnik Mirko Čondić ne skrivajući radost brojnošću prisutnih i zanosom pjesnika domoljubnih misli, živog sjećanja na žrtvu podnesenu za mir, slobodu i demokraciju koje
danas živimo. Pljesak zahvalnosti upućen je g. Siniši Novaku iz Međimurja čijim je nesebičnim zalaganjem, trudom i pažnjom tiskan i objavljen ovogodišnji Zbornik u punom sjaju. Zahvalnost zaslužnim donatorima objavljena je na stranicama Zbornika. Poznat nam je podatak da je malo, pitomo Međimurje ostalo bez svojih 76 sokolova, poginulih dragovoljaca.

Sudeći prema pljesku u dvorani, vrijeme je za pjesnike. Voditelji programa pukovnik Mate Buljubašić i dr.sc. Ivana Čagalj Dizdar nadopunjuju se u svojim ulogama. Ivana poziva na krasnoslov autore stihova dok ih drugi voditelj sa zahvalnošću nagrađuje vrlo dojmljivom zahvalnicom s likom hrvatskog heroja, ratnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka, general bojnika.

Inače, sadržaj Zbornika uključuje autorske radove pedeset i dva pjesnika. Prema riječima Ivane Dizdar lektorice ovog izdanja, nisu svi pristigli radovi objavljeni jer nisu
ispunili tražene uvjete. Petnaest se pjesnika izmjenjivalo na sceni čitajući svoje stihove, a naša se srca prepuštala ljepoti doživljaja ne ostavljajući mjesta tuzi, jer večeras slavimo naše heroje. Siniša Novak svojim stihovima slavi kapu, crvenu beretku jer glavu čuva od obijesti ljudske, dok svojim akrostihom Branka Mlinar moli Boga da zauvijek čuva vrutak rajski, milu nam Domovinu. Pjesnik Ilija Protuđer pita nas svojim stihom jesu li heroji zaboravljeni, a č.s. Bernardina Crnogorac grli Vukovar, dom svih Hrvata. Zvonimir se Hazdovac ne odvaja od svojeg i našeg Feniksa, i tako redom.
Pjesnici, laureati večeri su: Danica Bartulović, Tonči Borovac, Nađan Dumanić i Nikša
Krpetić. Dvoranom je odzvanjao dugotrajni pljesak dok su primali zasluženo priznanje.

Završetak ove posebne večeri označila je pjesma klape Elektrodalmacije uz cjelovečernju pratnju poznatog glazbenika Jurice Karuza na glasoviru. Svi su članovi klape nagrađeni priznanjem za dugogodišnju vjernu suradnju. Nagradili su i nas u dvorani emotivnim domoljubnim pjesmama velike simbolike „Molitvom za Tebe“, „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“ i „Moja lanterna“.

Bila je to vrlo uspješna večer, sadržajnog svečarskog programa, lijepo i usklađeno vođena, ponosna i slavljenička. I na kraju, sočna i slasna jer se druženje nastavilo uz ukusan domaći domjenak.

Hrvatska Udruga Benedikt, Margita Vučetić

Continue Reading

Vijesti

OBNOVIMO KRŠĆANSKI SVIJET Tradicionalni programi kućne škole sljedeće godine

Published

on

Krist je uskrsnuo!

Kao dio naših nastojanja da obnovimo kršćanski svijet, blagoslovljen sam što sam bio dio predavanja Instituta Avila za učenike kod kuće – piše Timothy Flanders urednik OnePeterFive-a.

Htio sam obavijestiti sve o novim satovima kućne škole ove jeseni i proljeća u partnerstvu s Avila Institutom. Nudit ću uživo, online i interaktivne tečajeve za obitelji koje pohađaju kućnu školu i imaju učenike u višim razredima srednje škole. Ovi tečajevi namijenjeni su učenicima 11. i 12. razreda (odluka roditelja za učenike starijih razreda). Trenutno imamo dva tečaja otvorena za upis za jesenski semestar koji počinje u rujnu. Kliknite donju poveznicu za više pojedinosti i prijavu za pohađanje jednog ili oba izvrsna tečaja za vaše dijete!

Marija, kraljica Kućne akademije

Jesen 2024./2025

Uvod u Sveto pismo (Program: Ovaj tečaj održavat će se uživo jednom tjedno i namijenjen je studentima na svim razinama biblijske pismenosti. Cilj ovog predmeta je da se studenti duhovno okoriste Svetim pismom, kao i da steknu bolje razumijevanje katoličke uporabe i heretičke zlouporabe Svetog pisma.

Ocjenjivanje je prošao/nije prošao. Studenti koji pohađaju nastavu ili gledaju snimku uživo i završe dva projekta dobit će prolaznu ocjenu.

Instruktor: Timothy Flanders
Datumi: 12. rujna – 12. prosinca 2024

Latinski 101 (Program: Ovaj tečaj održavat će se uživo dva puta tjedno kako bi se naučio latinski na temelju tradicionalne latinske mise i Novog zavjeta. Osmišljen je za studente na svim razinama latinskog jezika. Cilj ovog predmeta je da studenti steknu bolje razumijevanje latinskog teksta svete mise kako bi gorljivije molili i razumjeli istinu katoličkih nauka sadržanih u njemu.

Instruktor: Timothy Flanders
Datumi: utorkom i četvrtkom, 12. rujna – 12. prosinca 2024.
Vrijeme: 13:00 istočno vrijeme
Format: uživo, online i interaktivno
Školarina za predavanja koja se održavaju jednom tjedno iznosi 250 USD. Nastava koja se održava dva puta tjedno košta 375 USD. Plaćanje se vrši prilikom upisa. Ili vas pozivamo da nam se pridružite s našim Platite koliko možete planirati, našim programom stipendiranja koji odgovara vašim financijskim potrebama.

Vaš u Kristu,

Timothy Flanders, Urednik OnePeterFive-a

Timothy S. Flanders stekao je diplomu grčkog i latinskog na Državnom sveučilištu Grand Valley 2010.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved