Connect with us

Vijesti

Poruka hrvatskog branitelja pravoslavca

Published

on

Ovaj gore je dragovoljac ODRRH, 91-95

Objavu hrvatskog hrvatskog branitelja pravoslavca, Gorana Macure, bez korekcija, prenosimo sa stranice Hrvatske pravoslavne crkve.

“Rušio četničke tenkove i vbr-ove po šibenskom zaleđu. Za gospodina Pupovca, da zna da je ovaj gore pravoslavac. Da nas ima ovakvih (po nekim mojim istrazivanjima) 12600 .

U razmišljanju kako uopće započeti  misao koju bi pretočio u pisanu riječ, po glavi mi se mota milijon i jedna situacija vezana za raznorazne akcije u Domovinskom ratu pa do današnjih svakodnevnih zbivanja u našoj Domovini.

Ja osobno kao branitelj i kao građanin ne mogu ne primjetiti i ne mogu šutjeti o ponašanju Vlasti prema braniteljskoj populaciji i stradalnicima Domovinskog obrambenog rata. Kroz moje djelovanje i ukazivanje na problematiku kroz koju prolaze branitelji i stradalnici Domovinskog rata pridonio sam samo toliko da osobno imam problema i sa okolinom i sa zakonom. No jedina moja misao i vodilja kroz moj nekakav opus je kritika koja bi trebala dovesti do uređenijeg nam društva. Svakojako djelovanje naše političke scene se svodi na kritiku Pavelića i Tita. Onako iskreno, ma koji su to ljudi. Hoću reći, zar se njima ne tribaju baviti povjesničari i razno razne institucije. Kao da Hrvatska nije postojala i prije njih.  Drže nas u mraku prošlosti i nameću nam se raznorazne ideologije. Te ideologije  ne da su odumrle nego su fosilne nalazine i ne želim se uopće baviti tim likovima i ovo je previše šta sam ih spomenuo. Baviti se prošlošću i mudrovati oko nje, a pred nosom nam se kopa jama. Zanemaruje stradanje mojih sugrađana, mojih dragih seljaka iz šibenske okolice gdje današnji veliki mirotvorci (četnici) posijaše takvo zlo da se i dan danas osjeti miris leševa i krvi.

U ovo vrime kao i svake godine svi se sjete i Vukovara i Škabrnje. Slušaju se stradavanja, iživljavanja i svo ostalo zlo šta napravi taj kokardaš i petokrakaš nad mojom Hrvatskom. To slušanje mojih suboraca, ratnika i heroja traje, pa ni  sam ne mogu opisati tu kratkoću te  vremenske jedinice. Osobno ne mogu i neću stati na putu kojeg sam započeo, veličanje Domovinskog rata i davanja do znanja ko nas je napadao. Da su današnji mirotvorci  ( Pupovac i Milošević ) bar jednom riječju, kroz ovaj period od završetka  obrambenog Domovinskog rata, spomenuli pravoslavce u Domovinskom ratu. Da da, te ljude kojih nije mali broj, negdje oko 12600, koji su ginuli sa svojim katolicima. Koji su gledali svojim očima muku i jad šta napravi Srbin po Hrvatskoj. Ti mirotvorci, toliko ignoriraju tu činjenicu da neće niti da nas pokapaju pod Hrvatskom zastavom. Jedina zadaća, kako moja tako i tih ljudi, je bila ustati i braniti svoje. To svoje, to je moj susjed moj grad i moje selo. To svoje, to je naš Dom. Ponosan sam na svoju odoru na svoje ročnike i na roditelje koji su mi dali da njihovu dicu vodim kroz rat. Ponosan sam na njih na njihovu mladost i njihovu odgovornost u svakoj situaciji. Ponosan sam i sritan šta su se svi zivi i zdravi vratili svojim roditeljima. Hvala Vam šta ste došli, iz cile moje Hrvatske  braniti moj grad od martićevaca, jugo vojske i četnika. Ta mladost je imala 18 godina, ja kao puno stariji, oni 18, ja 22g. Ovo je samo mali osvrt na odgovornost koja mi je dana u tim ratnim trenutcima. Danas se mirotvorčevo postojanje veže uz veličanje ugroženosti. Da nije propagiranja ugroženosti, nebi bilo te postojanosti.

Promatrajući današnjost i ponašanje Plenkovića i Milanovića u Vukovaru, šta reći, možda najbolje ništa. Pričaju o pomirbi, a njih dvojica na noževima. Sad da maknemo njih dvojicu i da se uhvatim mirotvoraca, Pupovca i Miloševića. Svaka čast dečki, svaka Vam čast. Koristite situaciju samo tako, tirate svoje i kad se pogleda to sa strane, nema Vam se šta reć. Politika Vam je ustrajana i ima kontinuitet. Može Vas biti sramota, izvukli ste od ove Vlade maksimalnu podršku glede Varivoda, poklonio Vam se cijeli državni vrh. Lipo ste vratili tu gestu.

Mene niste iznenadili. Dali ste mi do znanja da sam u pravu. Da stojite iza one fašističke politike, sto za jednog. Vi ste to i preuveličali i stavili 1000 za jednog.  Meni samo kroz cilo ovo vrime nije jedna stvar jasna, sa kim bi se ja to triba miriti. Sa kim bi se to tribali Hrvatski građani miriti. Ja koliko znam, mi se sa nikim nismo svađali. U mojoj glavi je slika  srpskog tenka koji tuče po mom gradu. Mislim da bi se ti tribali izviniti i pokajati. Silovanje pomirbe, a ispod žita da se gura ideja o građanskom ratu i bacanje čudnih vijenaca u Dunav, na dan stradavanja Vukovara. Ona gluma na proslavi godišnjice vra Oluja. Pričate o pomirbi, podilili ste dicu u Vukovaru na srpsku i hrvatsku. Pričate o pomirbi, pravoslavni živalj ne može mrdnuti od vas. Uz vas dobro prolaze samo kokardaši, silovatelji i ubojice.

Zanimljivo kako netko promini dijalekt i narječje priko noći. No uzmimo da je to osobna stvar pa po meni i odraz kulture nekog pojedinca. O čemu se radi, primjetih da pojedine strukture naše Vlasti (znamo da nam je vlast trodiobena, da ne tupim o tome. Ko nezna neka negdi pročita šta to znači) zanemaruju Ustav i Zakon. Taj Ustav i Zakon jasno kaže kako se mora ponašati u Saboru. Ako saborska zastupnica kao predstavnica srpske nacionalne manjine govori u sabornici ekavicom, kakovo je to ponašanje. Zar ta gesta nije provokacija. Kako to da gospodin Milošević odjednom kaže hiljadu, a cili život govori tisuću. Hoću reći, mislim da tako i predstavnik talijanske manjine može govoriti talijanski, molim da mu se osigura prevoditelj.

Sad kad sam se taknuo talijanskog manjinca. Lipa gesta i sa njegove strane. Svi se sićate kad je prije par miseci na knjižnici u Rijeci osvanula talijanska zastava. Nije vam upala u uho izjava od dotičnog i nitko ni slova na tu izjavu. Stvarno smo slobodna zemlja i ispunjena ljubavlju. Izjava tog lika je: „ to je za svaku osudu i ne podržavam taj čin, ali zar i Vi niste dali u Splitu naziv ulici po Mili Budaku“.  Ova izjava je toliko jadna i provokativna da se krv u žili ledi. Koji smo to MI gospodine Radin.  Od naših vladajućih nitko se nije osvrnuo ni sa jednom riči prema ovom mirotvorcu. Da idem pojašnjavati šta je ovaj rekao, nema smisla. Ajmo se ostavit ovih mirotvoraca i Beograđana hrvatskih.

Šta se sve događa sa braniteljima dok ovi pričaju o pomirbi. Tomo Medved, dragi moj Tomo, izjavi da su i članovi SDSS-a branili Hrvatsku. Pored ove izjave Milorad dodaje „ da je svim srbima glavni grad Beograd“.  Kroz ovakve izjave se pravoslavni živalj koji je branija Hrvatsku stavlja u istu poziciju kao i Pupovčevi.

Vi  gospodo vladajući odabrali ste Pupovca i njegove za partnere, a ne mene i jos dvanajst i nešto tisuća pravoslavaca koji su ginuli za Hrvatsku i nemojte nas miriti sa nikim. Mi ne želimo pomirbu, mi ne želimo suživot, mi ne želimo da nam dica idu u srpske škole. Zašto to ne želimo? Zato šta se nismo s nikim ni svađali, mi živimo sa našim katolicima (suživot je stepenica ispod), naša dica idu u hrvatske škole i uče povijest sviju nas.

Jedno pitanje mi se mota po glavi, vezano uz izjavu gospodina Pupovca. Prije spomenuti kaže „da je od Srbije očekivao pomoć“. Mene samo zanima, u tim vrimenima kad je on očekivao pomoć, dali je ta pomoć tribala biti u kruhu ili u tenkovima. Nitko ga to nije pitao od naših vođa i partnera. Ta velika neka da se dogodila, mislite da bi gospodin Pupovac dozvolija nošenje cvića na grobove hrvatskih vojnika. Kao šta rekoh, pa ne daju da se lijes Hrvatskog branitelja pravoslavca prekrije Hrvatskom zastavom, a pričaju o pomirbi. Ne mogu ni zamisliti kako bi prošli mi koji smo dragovoljno pristupili obrani jedine nam Domovine. Ipak nismo po službenoj dužnosti stavili šahovnicu niti smo se kao pojedinci izvlačili na radnu obvezu (svaka čast i takvima, ali stvarnim). Ja kao dragovoljac u to vrime 90., kad sam se stavija na raspolaganje, lipo sam proša od Pupovčevih. Danas hoćete da im virujem, vi slobodno.  Ajmo se ostavit ovih mirotvoraca i Beograđana hrvatskih.

Sedamdeset pet tisuća branitelja danas je bez posla, svakakve im se mane nalaze samo da se ne zaposle. Oko četri tisuće branitelja je počinilo suicid. Svaki dan desetak branitelja umre u dobi od 50 do 54 godina. Šta se tiče zapošljavanja branitelja, naveliko se krši zakon kroz famozno bodovanje pred komisijom, tzv. Intervju. U riješenju na žalbu koje sam ja osobno dobija stoji: „ ne ulazimo u sistem bodovanja jer nije zakonski regulirano, a po sistemu bodovanja me srušilo.  Govorimo o namještenju u policiji i na općinskom sudu. Gospoda u policiji su dobila napismeno od Ministarstva branitelja da se u mom slučaju drže zakona. Pazite policiji se šalje dopis da se drže zakona. Sad vi prosudite sami. Na ovaj način se ruši braniteljska populacija i dica stradalnika Domovinskog rata.

Jedina moja motivacija u nekakvom daljnjem radu je snaga ljudi, stradalnika Domovinskog rata te svih Branitelja koji na razne načine nekako dođu do mene i davaju mi podršku. Kroz to njihovo javljanje, naslušao sam se sudbina i sudbina. Pitanje koje mi  se mota po glavi, pa jeli te ljude i te patnje itko ikad saslušao i dao im njihova prava i socijalnu sigurnost. Zato kroz ove dane kad se nacija siti stradalnika i branitelja, puni suosjećaja pomislim na ove naše lidere koji glumataju domoljublje. Puna su im usta branitelja i zahvale. Mislite da ikog briga, to traje i traje, godinama. Eto nesmin o tom ni govorit jer me kazneno gone zbog ovakvih objava. Kad ih spomeneš javno, to tako ide. Mi svi živimo pod istom kapom i borimo se skupa za život. Ne želimo da nas ovi koji nas se nikad nisu sitili, sićaju ni danas ni sutra. Gospodo Srbi nanjeli ste veliku sramotu sami sebi. Kad Vam to dođe do glave onda je stečen uvjet za tu nekakvu pomirbu, ali ne po vašim uvjetima.

Dragi moji Vukovarci, Škabrnjo moja, neka Vas dragi bog čuva. Može vlast ne dozvoliti Miljaniću da govori, ima Miljanić 12600 usta i glasova (Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje – ur. op.).

Velika zahvala Aleksandru, arhiepiskopu Hrvatske pravoslavne crkve šta misli na duše pokojnih pravoslavnih Branitelja, kao i na sve stradalnike i Branitelje iz obrambenog Domovinskog rata.”

Goran Macura

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved