Connect with us

Vijesti

POTRES U BEČU – U JEDNOM DANU ČETIRI VELIKA IZNENAĐENJA: Kurz se povukao iz politike, kancelar Schallenberg se povlači…

Published

on

Višestruki politički potres koji je danas zatresao Austriju, ući će u austrijsku poslijeratnu povijest – donosi Fenix-Magazin.de.

U jednom danu četiri velika iznenađenja. Prvo je bivši austrijski kancelar i do danas u podne aktualni čelnik Narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz, kojeg Državno tužiteljstvo za borbu protiv gospodarskog kriminala i korupcije sumnjiči za prevaru, korupciju i lažne izjave, na konferenciji za novinare izjavio da se povlači sa svih političkih dužnosti. Potom je kasno poslijepodne aktualni austrijski kancelar Alexander Schallenberg iznenada najavio povlačenje sa svoje funkcije, i to  samo nepuna dva mjeseca nakon što je 11. listopada prisegnuo pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom na kancelarsku dužnost. I to uz obrazloženje da mu “nikada nije bila namjera niti cilj preuzeti mjesto predsjednika Narodne stranke”, koja je nakon današnjeg Kurzovog potpunog povlačenja iz politike ostalo prazno.

“Čvrstog sam mišljenja da bi se obje funkcije, šefa vlade i predsjednika najjače stranke u Austriji, trebale spojiti u jednoj ruci. Stoga ću svoje mjesto kancelara staviti na raspolaganje čim se unutar stranke dogovori smjer”, pojasnio je Schallenberg.

>> U Austriji moguć preokret!? Generalni štrajk, ne će doći na posao, ne će ništa kupovati…

Navečer su svi mediji i javna nacionalna televizija ORF izvijestili da je gotovo sigurno, unatoč tome što će Predsjedništvo ÖVP-a zasjedati tek sutra poslijepodne, da je mogući Schallenbergov nasljednik aktualni ministar unutarnjih poslova, tvrdolinijaš  Karl Nehammer.  Kao Nehammerova nasljednica spominje se ministrica za Ustav i EU Karoline Edtstadler, koja je već bila državna tajnica u austrijskom MUP-u.

I kada se je već mislilo da je za danas previše iznenađenja, ORF je objavio u kasnim večernjim satima još jednu ostavku: Ovoga puta ministra financija i Kurzovog dobrog prijatelja Gernota Blümela, a koju je najavio video-snimkom na Facebooku. Ostavku je dao ne samo na ministarsku dužnost nego i na dužnost predsjednika “Narodne stranke” podružnice Beč.

“Ja sam se odlučio za moju obitelj”, rekao je Blümel, zaželivši svima koji ostaju u austrijskoj politici “svako dobro”. “Bila mi je čast”, poručio je ministar financija u ostavci.

Austrijski mediji izvještavaju da su Zeleni, mlađi i partner “narodnjaka” u vladajućoj koaliciji prihvatio “rošadu”  u redovima ÖVP-a i moguće preuzimanje kancelarske dužnosti od strane Karla Nehammera. Nehammera nazivaju tvrdolinijašom zbog striktnog kursa prema migracijskoj i doseljeničkoj politici, te odbijanja primitka izbjeglica iz Afganistana.

Ono što se također večeras spominje su i mogući prijevremeni opći izbori u Austriji već 2022. umjesto redovnih 2024. godine. Ono o čemu se također izvještava je mogućnost da će sutra poslijepodne Predsjedništvo ÖVP-a napraviti rošadu među aktualnim ministrima iz redova “narodnjaka”, tako da bi moglo doći do promjene ne samo šefa vlade, nego i nekoliko članova vlade. Većina medija piše da je ministrica gospodarstva Margarete Schrämböck, a možda i još neka od njenih kolegica “na odstrelu”. Više o tome znati će se sutra poslijepodne.

Ono u čemu su svi analitičari i dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika večeras bili jedinstveni je da u Austriji nešto ne štima kada zemlja svakih nekoliko mjeseci  mijenja kancelara. I to u ovoj dramatičnoj situaciji širenja koronavirusa, kada su sve oči zabrinutih Austrijanaca uprte u saveznu Vladu.

Da podsjetimo! Epicentar današnjeg višestrukog političkog potresa u Austriji bio je u 12. bečkom stambenom okrugu gdje je nešto prije podneva bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz objavio potpuni odlazak iz politike. A time i odlazak s mjesta predsjednika Narodne stranke, što je izazvalo domino efekt i seriju potresa tijekom dana. Sve do Saveznog kancelarstva, sjedišta austrijske vlade u Beču.

Mnogi mediji u Austriji, ali i u Europi i šire danas su se pitali da li je austrijska Vlada pred raspadom?

Kurz je danas rođenje sina naveo kao razlog zbog kojeg se povlači iz politike, u kojoj , kako je rekao, “ima osjećaj da ga se progoni”, nakon svih sumnjičenja i optužbi Državnog tužiteljstva za gospodarski kriminal da je umiješan u korupcijsku aferu. Kada je 2017. godine preuzeo kancelarsku dužnost tadašnji 31-godišnji Kurz je bio najmlađi predsjednik vlade u Europi i svijetu.

U austrijski politički vrh ušao je prije toga kao državni tajnik za integraciju, te potom ministar vanjskih poslova. Kako je Kurz danas rekao, osvrnuvši se na sve svoje političke dužnosti, iz politike se povlači nakon 10 godina političkog djelovanja.

Fenix-magazin/MD/Snježana Herek

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved