Connect with us

Vijesti

Povijesni povratak sinjske alke u Beč nakon 115 godina

Published

on

Ovaj trodnevni međunarodni povijesno-kulturni spektakl i promocija turističke Hrvatske, koju s Austrijom vežu uske povijesne veze i prijateljstvo, a čiji je pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske, završava u nedjelju 18. lipnja u povijesnoj palači Kursalon u središtu Beča svečanom večerom za 350 uzvanika -piše Snježana Herek u Večernjem.

Brojni hrvatski mediji, ali i neki austrijski, već danima iscrpno izvještavaju o senzacionalnom gostovanju Sinjske alke prvi put u povijesti izvan granica Hrvatske, i to u Austriji, u Badenu i Beču od 16. do 18. lipnja. Preciznije rečeno, o povratku sinjskih alkara u Beč nakon čak 115 godina. Naime, hrvatski vitezovi u lipnju daleke 1908. godine gostovali su u Beču, tadašnjoj prijestolnici Austro-Ugarske Monarhije, nekada zajedničke države u kojoj su Habsburgovci bili i vladari hrvatskih zemalja. I to u povodu svečane proslave 60. obljetnice vladavine cara Franje Josipa I. Pritom nisu trčali vitešku igru, nego su paradno defilirali bečkim ulicama i bili sudionici svečanog mimohoda pred glavnim carskim dvorcem.

Slično će se dogoditi i ove nedjelje, 18. lipnja, kada će se alkarska povorka iz Sinja prvo u časnom predvorju diljem svijeta poznatog bečkog dvorca Schönbrunn, jedne od najljepših baroknih palača Europe, predstaviti Bečanima i njihovim brojnim turistima svečanim mimohodom, a potom i sudjelovanjem na ekskluzivnom primanju u  tom raskošnom dvorcu te poslije u glorijeti. Bit će to zasigurno ne samo sjajna promocija grada Sinja i Cetinske krajine nego i cijele Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske.

A kako ne bi sve ostalo samo na svečanom mimohodu, vodstvo Viteškog alkarskog društva (VAD) Sinj, u suradnji s vodstvom Kasačke udruge u gradu Badenu, udaljenom 25 kilometara južno od Beča, dogovorili su za subotu 17. srpnja, dan uoči predstavljanja Sinjske alke u Beču, promotivnu konjičku utrku na povijesnom kasačkom trkalištu Badener Trabrennbahn (BTV) . I to s pripetavanjem, da pokažu Austrijancima dinamiku sinjske alkarske svečanosti i njen svjetski sjaj. I to ne samo ove jedinstvene tradicionalne viteške utrke nego i bogate i raznovrsne hrvatske kulturne baštine. A onu glazbenu stanovnicima Badena i okolice već u petak, prvog dana gostovanja Sinjana u Austriji, predstavila je impozantnim koncertom Gradska glazba Sinja. 

Ovaj trodnevni međunarodni povijesno-kulturni spektakl i promocija turističke Hrvatske, koju s Austrijom vežu uske povijesne veze i prijateljstvo, a čiji je pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske, završava u nedjelju 18. lipnja u povijesnoj palači Kursalon u središtu Beča svečanom večerom za 350 uzvanika. Među njima bit će i visoki hrvatski i austrijski politički dužnosnici i diplomati te eminentni gospodarstvenici i kulturni djelatnici. S hrvatske strane, kao poseban Vladin izaslanik, nazočan će biti ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. Kako je cijelom tom povijesnom događaju od prvog dana potporu davalo i veleposlanstvo RH u Austriji, među uzvanicima će biti i hrvatski veleposlanik  Daniel Glunčić. Ostali su pokrovitelji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, turistička zajednica grada Sinja te Večernji list kao medijski pokrovitelj.

Kako je proteklih dana i mjeseci često pitanje među Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima bilo kako to da se ponovno vraća u Beč poslije više od stoljeća Sinjska alka, najprepoznatljiviji brend grada Sinja, nakon duge i bujne povijesti i bogate nematerijalne baštine koju je UNESCO 2010. stavio na svoju reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, odgovor smo potražili kod više za to zaslužnih “krivaca”. A nakon razgovora s nekima od njih shvatili smo da je povijest svijeta prepuna nepredvidivih i urnebesnih ljudi i događaja za koje bi čovjek pomislio da su plod nečije bujne mašte. Ali nisu! Kad pročitate ovaj tekst do kraja, uvjeriti ćete se i sami u to.

Prvo svakako treba započeti s idejnim začetnikom, inicijatorom i predlagateljem koncepta gostovanja Sinjske alke u Austriji Ivanom Župom. Kako je u razgovoru za Večernji list ispričao ovaj bečki Hrvat i umirovljeni novinar, na ideju da Alku ponovno približi Beču došao je posve slučajno nakon što je surfajući internetom pročitao naslov “Alka u Parizu”.

“Tog trenutka na pamet mi je pao moj pokojni brat koji me je još za života pitao zašto u Sinj ne dovedem svoju austrijsku novinarsku ekipu da napravi reportažu o Sinjskoj alci i alkarima. I to mi više nije dalo mira. Iako sam rodom iz Trilja pokraj Sinja, nikoga povezanog s Alkom nisam osobno poznavao. U Sinj sam otišao 2021. godine, slikao sam Alku, sve što sam mogao pokupiti vezano uz ovu vitešku igru – pokupio sam. Kada sam se vratio u Austriju, našao sam se krajem ožujka 2022. na kavi u Kasačkom klubu u Badenu s poznanicom Austrijankom, koja je prije tamo radila i ispričao joj da tražim trkalište gdje bi alkari mogli nastupiti. Slučajno nam je tada ususret došao i domar Petri, koji je također čuo moju priču i za pet, šest dana već sam dobio poziv tajnika BTV-a da dođem na sastanak. Nakon što smo razgovarali o mojoj ideji i prijedlogu za gostovanje Sinjske alke, ubrzo sam dobio i pismenu ponudu BTV-a o tome što sve nudi alkarima za dolazak na hipodrom u Baden. I tako je sve krenulo”, ispričao nam je Župa dodavši: “S austrijskom sam ponudom otputovao u Sinj i već nekoliko dana kasnije, 19. travnja prošle godine već sam imao prvi službeni razgovor s vodstvom Viteškog alkarskog društva Stipom Jukićem i njegovim timom, tajnikom Nasićem, alajčaušem, harambašom, vojvodom i ostalima u vezi s gostovanjem alkara u Badenu. Samo mjesec dana kasnije, u svibnju, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva došlo je u Baden pogledati trkalište. Prije toga niti je Baden poznavao Sinj, niti Sinj Baden.”

Foto: Stipe Jukic, Privatna arhiva

Kako je Župa istaknuo, ono što je sigurno bilo presudno za odluku Badenske kasačke udruge (BTV) bio je poziv na Sinjsku alku upućen njenom predsjedniku Josefu Kirchbergeru, koji je s njim došao na prošlogodišnju Alku tri dana kao počasni gost. Nakon Kirchnergova velikog oduševljenja ovom jedinstvenom viteškom igrom te povijesnokulturnim znamenitostima grada Sinja i njegovom čudesnom nebeskom zaštitnicom Gospom Sinjskom koja je, prema predaji, otjerala Osmanlije, nad kojima su 1715. godine Sinjani slavili veličanstvenu pobjedu, a koje je gostu iz Austrije pokazao ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i profesor njemačkog jezika, filozofije i logike fra Joško Kodžoman, odluka o gostovanju Alke u Badenu bila je sve bliže.

“Kad je dr. Kirschberger, koji je godinama bio u visokoj austrijskoj politici, oduševljeno rekao kako je Sinjska alka za Sinj i Hrvatsku ono što je Španjolska škola jahanja za Beč i Austriju, to mi je bio znak da smo uspjeli”, naglasio je Župa. U rujnu je, kako je rekao, izaslanstvo VAD-a došlo pogledati zadnju kasačku utrku sezone u Badenu i tada je već bilo jasno da će uskoro donijeti odluku. I nju su alkari donijeli u studenome i odredili 17. lipanj 2023. kao datum održavanja promotivne trke u Badenu. U siječnju ove godine u Baden je došlo sedmočlano izaslanstvo iz Sinja na konkretni dogovor o programu i osobama zaduženima za realizaciju tog projekta.

“Htio sam da to bude međunarodni povijesni događaj i predložio sam Sinjanima da u projekt uključimo i hrvatska kulturno-umjetnička društva, glazbenike, folkloraše, tradicijske obrte i drevne običaje i ostale posebnosti kako bi se u bogatom popratnom programu, uoči pokazne utrke alkara, promovirali  turistički potencijali Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske”, dodao je.  Župa se također pohvalio  kako mu je uz Hrvate iz Hrvatske i Austrije te Bosne i Hercegovine u program uspjelo uključiti i gradišćanske Hrvate iz AustrijeMađarske i Slovačke.

“Ovaj će susret biti zabilježen kao povijesni susret Hrvata srednje Europe, kojem je poveznica bila Sinjska alka”, uvjeren je inicijator gostovanja alkara u Badenu i Beču.

“Velika hvala uspješnom hrvatskom poduzetniku u Beču Josipu Šušnjaru na prihvaćanju organizacije gostovanja Sinjske alke u Austriji, koji će u svom prestižnom Kursalonu ugostiti oko 350 uzvanika. Divna je to gesta i sjajan gastronomski završetak obilježen sinjsko-dalmatinskim specijalitetima koje će pripremiti profesori i učenici SSŠ bana Josipa Jelačića u Sinju, kojim će biti stavljena točka na i ovom trodnevnom spektaklu”, istaknuo je Župa, uz izuzetno emotivnu poruku:

“Ovu Alku u Austriji posvećujem mojem pokojnom bratu i zahvaljujemo čudesnoj Gospi Sinjskoj da je do toga uopće došlo. Gospa Sinjska pomogla je i zagrebačkom nadbiskupu i hrvatskom kardinalu i blaženiku Alojziju Stepincu da radi čuda. A projekt gostovanja Sinjske alke u Badenu i Beču za mene je čudo jer je nastao u tako kratko vrijeme da su mnogi mislili kako nema šanse da uspije.”

A uspio je, kako je ustvrdio Župa, i to koordiniranom suradnjom Sinjana s Austrijancima, austrijskim Hrvatima i ostalima. Na austrijskoj strani posebno je istaknuo, uz hrvatskog poduzetnika Josipa Šušnjaru, i sadašnjeg i bivšeg predsjednika Udruge hrvatskih poduzetnika u Beču Gorana Tomaševića Niku Ilića koji su nabavili veliki šator za brojne izvođače u Badenu te im osigurali jelo i piće, kao i čelnika BTV-a Kirchbergera. Svakako treba spomenuti i potpredsjednika i glavnog tajnika BTV-a Herwiga Schneidera Horsta Neumanna te ostale iz  Kirchbergerova tima.

Ono što je, prema Župinim riječima, posebno značajno jest da će u sklopu projekta biti predstavljena i nova brošura o Sinjskoj alci. I to trojezična, na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, koja će se dijeliti posjetiteljima, među njima i stranim turistima u Badenu i Beču.

Ali, kako je dobro poznato da je jedno imati ideje, a drugo oživotvoriti ih u praksi, potražili smo organizatora gostovanja Sinjske alke u Beču i Badenu i vlasnika vrlo uspješne austrijske poslovne grupe “SHI” na području aktivnosti i projekata vezanih za slobodno vrijeme i turizam, kulturu i kulturnu tehnologiju te nekretnine Josipa Šušnjaru, Hrvata iz Pule s bečkom adresom, u čijim je rukama i prekrasna klasicistička glorijeta iz 1775. godine kao i tipične bečke heurige, odnosno vinske taverne, u imperijalno raskošnom baroknom dvorcu Schönbrunn, nekadašnjem habsburškom carskom ljetnikovcu. Jer bez Šušnjare, koji godinama nesebično pomaže Hrvate u Beču, posebice mlade i studente, teško da bi bilo gostovanja Sinjske alke u Beču i Badenu. Barem ne u ovakvom spektakularnom izdanju i opsegu. U razgovoru za Večernji list, na naš upit koliko mu je teško ili lako bilo organizirati dolazak alkara u Beč i Baden Šušnjara nam je odgovorio: “Gledajte, to je zahtjevan projekt u kojem se mora voditi računa i o najmanjim sitnicama, jer je riječ o javnom događaju, kako u Badenu tako i u Beču. Naravno da to ne može organizirati pojedinac ili dvoje ljudi, iza toga stoji cijeli jedan tim međusobno povezanih ljudi, kako onih iz Hrvatske tako i ovdje iz Austrije. Kako je moja poslovna grupa “SHI” iz Beča, uz Viteško alkarsko društvo iz Sinja i Turističku zajednicu grada Sinja organizator gostovanja Sinjske alke u Austriji, oformili smo tim sjajnih ljudi koji je mjesecima radio na tom projektu, pod vodstvom moje djelatnice Melanie Schneider. Zato je najbolje da nju pitate koliko je teško ili lako bilo dobiti sve dozvole i ispuniti sve sigurnosne i ostale uvjete za ovaj javan događaj. Ali ono što mi je posebno važno jest zahvaliti svima na suradnji, prije svega onima bez kojih ne bi bilo ovog povijesnog spektakla. Prije svega idejnom začetniku i inicijatoru Ivanu Župi. On je svojom nevjerojatnom energijom i entuzijazmom napravio veliki dio posla. Svaka mu čast! Ali tu su bili i brojni profesionalci, kao i drugi dragi, marljivi nesebični ljudi te volonteri koji su svojim radom pridonijeli da ovaj projekt uspije. Među njima svakako treba spomenuti predsjednika i tajnika VAD-a Stipu Jukića i Ivana Nasića, gospođu Doru Ruždjak Podolski, redateljicu koja je organizatorski i programski odradila golem dio posla, njenu suradnicu Marinu Pejnović i ostale članove toga tima, kao i tim BTV-a iz Badena, na čelu s Josefom Kirchbergerom. Golem posao odradili su i naši dragi hrvatski poduzetnici iz Beča, sadašnji i bivši predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji Goran Tomašević i Niko Ilić, koji su okupili i organizirali volontersku pomoć i potporu projektu. Svakako treba istaći i hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, čiji su nam entuzijazam i spremnost na potporu i pomoć svakog trenutka bili važni u tijeku realizacije ovog, ne baš jednostavnog projekta. Zato još jednom hvala svima na tom timskom radu.”

Ivan Župa, (lijevo), Daniela i Josip Šušnjara, veleposlanik Glunčić i alkarski vojvoda Mario Šušnjara na promociji Alke na Hrvatskom balu u Beču

Foto: Snježana Herek

Mnogi su se, kao i mi, pitali kako je uopće Josipu Šušnjari pošlo za rukom uvesti alkare i konje u elitni Schönbrunn u kojem vrijede najstrože mjere zabrane.

“Ne bih sada spominjao pojedinosti, ali uspjeli smo, to je najvažnije. Jako sam sretan zbog toga, a vjerujem i naši alkari. Sigurno je tome pripomogla i činjenica da je Sinjska alka nematerijalno svjetsko kulturno dobro UNESCO-a i da već postoji i prethodna povijesna poveznica između Alke i Beča. Može se reći da će to biti povijesna promocija sinjskih alkara i premijerno predstavljanje 27 prekrasnih konja u bečkom Schönbrunnu, a prvi put u jahačkoj povorci bit će i pet konja iz Austrije, tako da će na ekskluzivnom primanju u dvorcu i njegovoj raskošnoj glorijeti biti toga dana mnogo toga za razgovor”, pojasnio je vlasnik SHI Groupa u Beču, s austrijske strane glavni organizator senzacionalnog gostovanja Sinjske alke u Austriji. Na upit što očekuje od ovog međunarodnog spektakla, Šušnjara nam je odgovorio: “U prvom redu mnogo zadovoljnih posjetitelja, posebice Austrijanaca, mnogo pozitivne energije i da nas taj dan posluži lijepo vrijeme. Također, očekujem da naši alkari predstave našu hrvatsku tradiciju i kulturu u najboljem svjetlu. Jer to će biti promocija ne samo naše tradicionalne viteške igre nego ćemo promovirati i našu kulturu, turizam i gastronomsku ponudu, kako Sinja i Cetinske krajine tako i Hrvatske”.

Voditeljicu Šušnjarina tima Melanie Schneider pitali smo što joj je bilo najkompliciranije u realizaciji ovog projekta i koliko je dugo na njemu radila. 

“Mjesecima. Najizazovniji dio bio je dobiti potrebne dozvole od nadležnih tijela i zadržati engleski jezik kao radni jezik između mene i organizatora u Hrvatskoj, budući da je jako mnogo dokumentacije bilo na hrvatskom i njemačkom jeziku. Konstantno smo jedni drugima sve dokumente prevodili na engleski kako bismo izbjegli pogreške u komunikaciji. Od početka nam je važno bilo osigurati sigurnost posjetitelja na licu mjesta, od vatrogasaca i zaštitara do medicinskog osoblja i veterinara. Budući da je ulaz slobodan, u prvi mah nije bilo jasno koliko ljudi možemo očekivati na ovom događaju. Sada su stvari puno jasnije i, prema najavama na internetu, očekujemo u Badenu više od 5000 posjetitelja tijekom dana. Samo iz Hrvatske dolazi više od 250 sudionika. Bit će to pravi spektakl koji će, osim sinjskih alkara, obilježiti prigodnim programom i hrvatski i austrijski glazbenici i bendovi, ples i zabava za djecu i odrasle. Program počinje u subotu u 10 sati kulturno-zabavnim sadržajima i tradicionalnim sinjskim radionicama i traje do 18 sati kada je na redu glavni program, odnosno Sinjska alka na povijesnoj kasačkoj stazi, koja će završiti u 19,30 sati. Za nedjelju je planirana promocija konja u Schönbrunnu, a na kraju dana svi ćemo zajedno svečanom večerom u bečkom Kursalonu Josipa Šušnjare završiti ovaj povijesni događaj za Hrvate i Austrijance. Jako sam uzbuđena zbog ovog projekta i ponosna jer sam ga uspjela iskoordinirati sa svim volonterima i organizatorima u Hrvatskoj i Austriji”, rekla je Schneider. Naglasila je, kada je preuzela vođenje i koordinaciju ovog projekta, da je prvo pomislila kako će Austrijancima biti velik i izazovni zadatak predstaviti takav povijesno-kulturni događaj i da će morati slijediti mnogo smjernica da taj događaj bude uspješno realiziran.

“Prvo ishođenjem svih potrebnih dozvola nadležnih tijela te državnih i drugih institucija kako bi konji uopće mogli doći u Austriju. Drugo, naravno da je bilo potrebno planirati i uskladiti popratni program za boravak hrvatskog izaslanstva i naših gostiju u Austriji. Tu su i koordinacija i postavljanje austrijskih štandova, sastavljanje programa glazbenih nastupa u bliskoj suradnji s organizatorima iz Hrvatske, stalni kontakti sa sjajnim i vrlo odgovornim ljudima za kasačku stazu koji su uvijek bili spremni pomoći. A sve s ciljem da taj dan u Badenu posjetitelji uživaju i dožive nešto posebno. A za to je trebalo uskladiti sve do posljednjeg detalja: od ulaska na trkalište i parkiranja posjetitelja do smještaja i osiguranja obroka za sudionike te zbrinjavanja djece, zatim  predstaviti vinare i postaviti štandove s pićem te osigurati sanitarne čvorove za posjetitelje i osigurati nesmetan pristup priredbi invalidima i osobama s poteškoćama pri hodanju”, pojasnila je Schneider.

Nakon što je sa svih strana spomenuta izuzetna spremnost za pomoć i suradnju predsjednika BVT-a dr. Josefa Kirchbergera i njegova tima, upitali smo ovog velikog ljubitelja i vlasnika brojnih konja koji je već 40 godina u konjičkom sportu što kao domaćin promotivne utrke Sinjske alke očekuje u Badenu?

“Očekujem veliki događaj i da Austrija konačno upozna i vidi kulturno blago Hrvatske. Sam sam uvijek iznova iznenađen time koliko Austrijanci zapravo malo poznaju ne samo Hrvate nego i svoje susjede. Zato je ova priredba važna. Hrvati će nam približiti ovu svoju veličanstvenu višestoljetnu tradiciju, a u jedinstvenost viteških igara osobno sam se uvjerio prošle godine kada sam bio počasni gost Sinjske alke. Sjajno sam primljen, nikada to neću zaboraviti, kao ni činjenicu da je Alki prisustvovao gotovo cijeli hrvatski politički vrh, od predsjednika države i premijera do predsjednika Hrvatskog sabora i više ministara i njihovih stranih gostiju. Toga kod nas u Austriji nema u kasačkom sportu. Predsjednik države još nikada nije bio kod nas na trkalištu u Badenu, iako je staro više od 130 godina te potječe iz 1892. godine i vremena Monarhije, a i danas je jedno od najljepših ljetnih konjskih trkališta Europe”, rekao nam je dr. Kirchberger, koji je godinama radio u saveznom Ministarstvu za kulturu Austrije  i visokoj austrijskoj politici.

“Za nas je velika čast da je vodstvo Viteškog alkarskog društva u Sinju odlučilo sa Sinjskom alkom doći u Baden. To je prilika da Austrijanci vide da u turističkoj Hrvatskoj nije sve samo u kupanju na moru nego da prepoznaju da Hrvatska ima i bogatu tradiciju i kulturnu povijest”, istaknuo je predsjednik BTV-a Baden. Napomenuo je kako “nije bilo lako” organizirati nastup sinjskih alkara u Badenu, ali da je VAD iz Sinja organizaciju utrke povjerio iskusnom hrvatskom poduzetniku u Beču Josipu Šušnjari i njegovu timu koji je taj posao odradio “vrlo profesionalno” sa svim sudionicima i organizatorima u Hrvatskoj i Austriji.

“Veleposlanstvo RH u Austriji odmah je podržalo ideju inicijatora Ivana Župe o promociji Sinjske alke u Badenu i Beču. Na tome smo od početka usko surađivali s našim poznatim  poduzetnikom u Austriji Josipom Šušnjarom čija je SHI grupa organizator ovog megaprojekta u koordinaciji s ostalim akterima u Hrvatskoj te austrijskim gradom Badenom, koji je također dao svoj obol organizaciji ovog povijesnog događaja”, rekao je u razgovoru za Večernji list hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

“Republika Hrvatska 1. srpnja svečano obilježava 10. obljetnicu svog članstva u Europskoj uniji, a ovaj iskorak Sinjske alke prema Austriji naglasiti će i europsku, a ne samo hrvatsko-austrijsku dimenziju ovog događaja”, ustvrdio je Glunčić. Dodao je da je “jako ponosan da se sve to događa upravo u vrijeme njegova veleposlaničkog mandata u Austriji”. Ocijenio je da će se ovaj povijesno-kulturni događaj, na kojem će se vijoriti naša zastava s hrvatskim grbom, odraziti i na daljnje unapređenje austrijsko-hrvatskih bilateralnih odnosa, uz napomenu kako je pozvao i svoje kolege, strane diplomate akreditirane u Austriji na Dane Alke u Badenu i Beču.

“A što se tiče Austrijanaca, za njih će to biti neka vrsta podsjetnice na zajedničku austrijsko-hrvatsku povijest”, rekao je hrvatski veleposlanik. Istaknuo je kako je on osobno, kao i članovi hrvatskog diplomatskog zbora, ugodno iznenađen da je ovaj megaprojekt u relativno kratkom vremenu uspješno “logistički postavljen na noge, internacionaliziran i realiziran”.

Kada smo kod internacionalizacije Sinjske alke, potražili smo mišljenje i predsjednika Viteškog alkarskog društva u Sinju Stipe Jukića, koji nam je u telefonskom razgovoru rekao: “Sinjska alka kao jedinstveno nematerijalno kulturno blago Hrvatske i svijeta pod zaštitom UNESCO-a slabo je prepoznato izvan granica Hrvatske i zato smo donijeli odluku o internacionalizaciji Alke. To znači da nam je želja da ljudima vani pokažemo naše vrijednosti i upoznamo se s njihovim vrijednostima, i to je razlog da smo se mi u Društvu odlučili za promociju u prijateljskoj nam Austriji.” Predsjednik VAD-a naglasio je kako je alkarska povorka već pozvana da sljedeće godine nastupi na defileu u Ženevi na poziv prijateljske joj udruge čiji predstavnici već godinama dolaze na Sinjsku alku, a alkari na njihove svečanosti u Ženevu.
Vezano za aktualno gostovanje u Austriji, Jukić je napomenuo kako će  alkari u Badenu pokraj Beča održati “promotivnu trku s pripetavanjem, pri kojoj će biti proglašen pobjednik, ali ne i slavodobitnik, jer je riječ o skraćenoj i pokaznoj verziji ove viteške igre. Posebno je izrazio važnost svečanog mimohoda alkarske povorke u bečkom carskom dvorcu Schönbrunn.

“To je kultno mjesto prepoznatljivo širom svijeta, što Alki daje dodatnu vrijednost”, ustvrdio je čelnik VAD-a. Napomenuo je kako put Badena i Beča putuje više od 260 osoba, cijela alkarska povorka i uprava, glazba, mažoretkinje, KUD-ovi, obrtnici, ali i mnoštvo građana Sinja i Cetinskog kraja, osobnim automobilima, autobusima i zrakoplovom.

“Kao da smo jaka nogometna reprezentacija, pa putuju i navijači za svojim miljenicima”, ponosno je dodao Jukić. Istaknuo je da vrlo zahtjevan projekt gostovanja Sinjske alke u Austriji ima za cilj u Sinj privući što više Austrijanaca kako bi na domaćem terenu vidjeli originalno izdanje ovog jedinstvenog vjekovnog viteškog konjaničkog natjecanja koje se već stoljećima uvijek održava na istoj drevnoj stazi koju danas nazivamo Alkarskim trkalištem, a vodi od Velikog mosta preko potoka Goručice prema Petrovcu, kako su mi objasnili Sinjani. I kako bi s njima slavili slavodobitnika, koji iz tri trke gađanjem u alku sakupi najviše punata (bodova).
Prema svemu iznesenom, gostovanje Sinjske alke u Austriji, koja se inače u Sinju održava već gotovo tri stoljeća svake prve nedjelje u kolovozu i njen izlazak iz okvira Hrvatske očito je bio pogodak “u sridu”. I potvrda, ne samo njene ponovne internacionalizacije nakon 115 godina nego i činjenice da je Alka postala hrvatski izvozni brend prepoznat i u Europi, u kojoj je unatoč burnoj višestoljetnoj povijesti uspjela nadživjeti sve careve, kraljeve, države i ostale vladare, jašući svojim autentičnim putem.

Advertisement

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved