Connect with us

Vijesti

POZNATI EKONOMIST: U slovenskom arhivu pronašao sam dokumente koji dokazuju da je Udba stvorila tajkune u RH!

Published

on

Vašeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića napadaju jer želi otvoriti arhive koji bi još svašta otkrili o pljačci države od strane komunista, Udbe i KOS-a, kazao je u Bujici Rado Pezdir.

Dok su vaši ljudi za vrijeme rata krvarili, oni su trgovali naftom, švercali cigarete i zlato, prali novac i uzimali firme. Sve je bilo dogovoreno: Partija i službe pripremili su se još 80-ih za raspad Jugoslavije i privatizacijsku pljačku – rekao je u Bujici mladi Rado Pezdir, slovenski ekonomist i predavač na Prirodoslovno-matematičkom i informatičkom fakultetu u Kopru i Međunarodnom fakultetu za društvene i poslovne znanosti u Celju.

Dodao je: – Vašeg ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića napadaju jer želi otvoriti arhive koji bi još svašta otkrili o pljačci države od strane komunista, Udbe i KOS-a! Zalažem se za ekonomsku lustraciju, poništenje privatizacije i oduzimanje kapitala udbaškim tajkunima! Bez novaca – oni će biti ništa – i u Sloveniji i u Hrvatskoj!

Pezdir je u Bujici otkrio i kako je nastalo carstvo Milanovićevog intimusa i omiljenog tajkuna Emila Tedeschog: – “Tedeschi je u svom CV-u prešutio nastanak poslovnog carstva. 1988. godine u Muggiji kod Trsta Svetozar Tedeschi i tada mladi Emil Tedeschi, osnovali su tvrtku “Rothem”. Inicijativom zagrebačke Komunističke partije lihtenštajnska tvrtka “Capital Plant” dala im je osnivački kapital od 50 tisuća švicarskih franaka! Znači, prvi kapital kojim su raspolagali do njih je došao nalogom partije iz Zagreba! Novac se sakupljao po legalnim poduzećima koja su vodili komunistički direktori u Hrvatskoj i onda je nestajao u Lihtenštajnu, da bi se kasnije vraćao u obliku investicija. Na taj način nastalo je još dosta hrvatskih tvrtki. Na “Rothem” sam naišao u više dokumenta u arhivu koje je ostavila “Služba državne bezbednosti”. Tedeschijeva firma dobavljala je raznu robu u Jugoslaviju, uzimala je za to novce, a robe – nema! To se stalno ponavljalo, što nije normalno i kriminal je. Da nisu bili protežirani od Partije i službi, došli bi na crnu listu zbog takvog “poslovanja”, ali se to nije nikada dogodilo! Oštetili su na taj način razne tvrtke, a među njima i zagrebačko “Sljeme”… Mnogi današnji tajkuni nastali su tako što su u dogovoru sa službama bivše Jugoslavije i Partijom, pljačkali hrvatske tvrtke, novac izvlačili van i kasnije ga “investirali” u privatizaciji… Zato se često i u Sloveniji i u Hrvatskoj pojavljuju neki fiktivni strani investitori, fondovi, no bilo je i onih koji su naprosto došli s puno gotovog novca. Tako su nastajali tajkunski imperiji. Kada bi otvorili arhive u Hrvatskoj, znali bi točnije što se sve dešavalo…

Samo u jednoj godini, sredinom 80-ih iz INA-e je znalo nestati preko 100 milijuna njemačkih maraka, nestao im je svaki trag – tvrdi Rado Pezdir, koji smatra da je zbog takvih saznanja ubijen i Stjepan Đureković, zbog čega se sada u Muenchenu sudi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću. Prema riječima voditelja, presuda udbaškim šefovima očekuje se 26. srpnja.

PEZDIR: – Najgori grijeh Stjepana Đurekovića bio je to što je previše znao o INA-i. Znao je gdje ide novac iz INA-e. Znao je da onaj tko ima novac ima i državu, znao je što Udba radi (i kako radi), pa je postao prijetnja za jugoslavenski sistem. Pa što da je Nijemcima rekao gdje ide novac, gdje se nalaze crni fondovi, off shore računi?! Osim toga, shvatio je i što je komunizam pa je prešao na drugu stranu…. Morali su ga ušutkati. INA je bila veliki monstrum, prava hobotnica off shore-ova preko koje je novac odlazio iz Hrvatske. Uglavnom, INA-ina inozemna poduzeća davala su fiktivne kredite koji su potom pretvarani u vlasništvo. Brojna hrvatska poduzeća danas imaju fiktivne vlasnike, a njihovi stvarni vlasnici upravo su oni koji su pumpali novac iz INA-e preko off shore računa. “Petronet” je primjer takvog poduzeća. Panamski papiri trebali bi dokazati sve ovo o čemu govorim … Mnogo tih off shore poduzeća nalazi se u Lihtenštajnu, Luksemburgu ili na Kanarskom otočju… Neka off shore kompanija kupila bi naftu u Italiji i onda tu naftu prodala INA-i. No, INA kao nije imala novaca pa bi od te iste kompanije podigla kredit, uz ogromne kamate i ogromnu maržu … I tako bi nafta došla u Hrvatsku, a novac odlazio iz INA-e, iz Hrvatske prema Italiji pa dalje prema Lihtenštajnu ili Kanarskim otocima. Tako su opljačkane stotine milijuna maraka, a kasnije se dio tog novca vratio u Hrvatsku… Trebalo bi konačno otvoriti jugoslavenske arhive u Hrvatskoj pa vidjeti. Većina tih današnjih tajkuna nikada nisu bili neke velike poslovne zvijezde, nema tu nikakvog “hollywoodskog scenarija” nego je sve bila “stvar partije”, dio službe, pa je dobro pitanje – od kuda im novac!? Udba je od početka znala što se događa, ona je i krojila raspad Jugoslavije – pa su morali akumulirati kapital negdje kako bi poslije raspada mogli nastaviti svoju priču!

Od kuda novac za obranu Mustača i Perkovića?

PEZDIR: – Riječ je o milijunskom iznosu. Tko to plaća, to možemo samo nagađati. Ali očito postoji interes da ih se obrani, da ne ispričaju sve ono što znaju. taj novac Perković sigurno za života nije mogao zaraditi, pa je očito das ima “dobrotvore” koji sve to plaćaju.

Rado Pezdir otkrio je da se i danas u neke marine na Jadranu ulaže udbaški kapital, a s nekim sinovima bivših komunističkih moćnika povezani su političari iz dvije najveće hrvatske stranke: – Vanja Špiljak mnogo ulaže, a ima veze čak i u predsjedništvu HDZ-a!

U mutnim poslovima s inozemstvom, naročito je prednjačio ogranak Saveza komunista u Rijeci: – Pronašao sam dokumente koji govore o tome kako je riječko poduzeće “Velebit” šezdesetih godina švercalo cigarete koje bi nabavljali od tada najvećeg europskog švercera, mafijaša Ettorea Ciccarellija. Švercali su se i žestoka pića, droga, morfij (od kojega se radio derivat heroina), 46 tona sjemenki marihuane. Sve kockarnice u Istri, Umagu, osamdesetih je godina držala talijanska mafija – a sve to – i šverc i kockarnice, radilo je uz dopuštenje i u suradnji s tadašnjom vlaščću – komunistima i Udbom! Iz kockarnica se novac, primjerice, izvlačio preko kreditne službe kockarnice, od kuda je išao za Panamu, pa preko Švicarske natrag u Hrvatsku. S tim se novcem kasnije svašta financiralo – pa i ubojstva emigranata, poput onoga Stjepana Đurekovića!

Pezdir o NK Rijeka: – Rijetke su tvrtke u bivšoj državi mogle dobiti devize za kupovinu sirovina iz vana. No, bilo ih je, bilo je tvrtki koje su devize mogle zadržati. One su ih fiktivnim poslovima krale iz opticaja i stavljale ih u Riječku banku, a ona ih je tada konvertirala i pretvarala u dinare. Onda se taj novac prebacivao u NK Rijeka koja je njime kupovala igrače, prala novac i financirala razne aktivnosti bivše službe.

O BANKAMA: – Bilo je i u Hrvatskoj banaka koje su odrađivale poslove za službe, ali najviše ih je bilo u Sloveniji. Slovenske banke bile su specijalizirane za takve poslove. Primjerice Ljubljanska banka. Ali i Privredna banka Zagreb potkraj sedamdesetih godina je dobiva u svemu tome veliku ulogu,i ona ide zajedno s INA-om i njenim poslovima. Početkom osamdesetih postaje nelikvidna, skoro je propala zbog INA-e – jer se previše kralo, ali onda stupa u slovensku tranziciju, vrlo brzo staje na noge i postaje veliki igrač. Kupuje i tvrtku “Elan” u krajnje sumnjivim okolnostima. Ma, svašta se tu radilo, pravo komunističko “bratsvo i jedinstvo”. Pljačkalo se sve što se moglo, pa i Hrvatske autoceste, koje su osamdesetih pljačkane masovno! Dobar primjer toga su Petrol (najveći trgovac naftom u Sloveniji) i INA. I jedna i druga tvrtka osnivale su off shore poduzeća po svijetu, pa su ta poduzeća jedna s drugima trgovala – čime se izvlačio novac iz Petrola. To se događalo između 1991. i 1995. – kada je trajao Domovinski rat. Vaši dečki, od Vukovara do Dubrovnika, krvarili su, a Udba i komunisti infiltrirani u SDP i HDZ krali su naftu!

Rado Pezdir iskazao je i otvorenu sumnju u transparentnost kredita koje je od Nove ljubljanske banke dobio Krešimir Milanović, brat šefa SDP-a Zorana Milanovića: – Čudno je to jako. Nitko normalan ne daje tako veliki kredit poduzeću koje zapravo i ne postoji, koje nema “track record”. Ne bih želio osuđivati, ali kada imate poduzeće koje ne postoji, a dobiva ogromne kredite – onda znamo o čemu je riječ! Stotine tisuća eura dati firmi koja nema prave uvijete i koja posluje na sumnjiv način, jako je čudno. Mislim da bi se institucije obje države trebale ozbiljnije pozabaviti time!

Zbog kontroverznih otkrića o Milanu Kučanu, bivši šef slovenske države najavio je tužbu protiv Rade Pezdira: – Milan Kučan zaprijetio mi je tužbom jer sam ga direktno povezao s talijanskom mafijom, pisao sam o tome u listu “Reporter”. Kockarnicama u Portorožu i Gorici dominirali su talijanski mafijaši – prvo su surađivali s komunistima, a kada se Jugoslavija raspala – sa slovenskim vlastima. Pa talijanske vlasti koje se bore s mafijom imaju sve te dokumente. Sve piše: kako mafija desetljećima surađuje sa slovenskim vlastima, prvo komunistima, a onda ovima danas!

Pitao je voditelj Bujice Pezdira o prijatelju Stjepana Mesića, koji mu je “posudio” novce za kupnju stana: – To je ta priča, uvijek novac dolazi od “prijatelja”. A taj “prijatelj” neki je off shore centar. Samo treba naći put novca. Ako ga nađete – raskrinkali ste ih.

Voditelja je zanimalo i zašto hrvatski arhivi nisu otvoreni i koliki je to problem za potencijalne istražitelje korijena privatizacijske pljačke.

PEZDIR: – I ekonomija je dio povijesti, pa bi i nju kao svu ostalu povijest trebalo istražiti. No, razočaralo me što hrvatski arhivi još uvijek nisu otvoreni. Naši su otvoreni još početkom devedesetih. Ako vi svoje još uvijek držite zatvorene – to znači da Hrvatska štiti drugu državu, bivšu državu – i još k tome agresorsku državu!

Rado Pezdir objavio je knjigu “Slovenska tranzicija od Kardelja do tajkuna” koja je postala pravi hit u Deželi: – U knjizi govorim o tome kako je Slovenija promašila put u tranziciji. Umjesto da je došla do slobodnog tržišta, došla je do situacije u kojoj su interesne grupe prisvojile državu. Nisam mogao shvatiti gdje smo pogriješili, kako smo mogli krenuti krivim putem. No, na koncu se ispostavilo da uopće nismo išli krivim putem, već unaprijed određenim putem, putem koji su ranije odredili komunisti i Udba. Ponavljam – da nisu imali novaca danas ne bi imali državu (države).

Udbaški kapital najvjerojatnije stoji i iza većine medija u Sloveniji i Hrvatskoj: – Velika većina slovenskih medija u vlasništvu je off shore kompanija. Nejasno je tko je vlasnik. Uvijek ih nekako možete namirisati, ali nikada zgrabiti. Tako je s Mladinom, Delom, većinom televizija, ali Slovence sve to ne zanima previše. I to je najveći problem – nisu problem mediji već nezainteresiranost ljudi!

Na kraju je Rado Pezdir objasnio – što je to “ekonomska lustracija”: – Trebalo je još devedesetih detektirati gdje su crni fondovi, off shore računi i kompanije. Da se to detektiralo, da je svima njima uzet taj prljavi novac – njih više ne bi bilo, bili bi obični klošari, a Hrvatska ili Slovenija u puno boljem ekonomskom stanju. No, nikad nije kasno da dobijete normalnu državu, makar prošlo 25 godina od raspada Jugoslavije. Treba ih se neprestano progoniti, a ne im gledati kroz prste.

U uvodnom prilogu emisije mogli smo čuti publiciste i istraživače Romana Leljaka i Božu Vukušića koji tvrde kako je proces raspadanja Jugoslavije vodila i režirala upravo Udba. To je bio strogo nadzirani proces, kažu. Dodaju i kako je Udba stajala iza svih većih poduzeća tadašnje države, a koja su danas u rukama tajkuna.

VUKUŠIĆ: – Još sedamdesetih godina prošloga stoljeća Udba je radila na konfederalizaciji Jugoslavije ili na njenom raspadu te na uvođenju višestranačja i tržišne ekonomije. U sklopu tih planova pronalazili su se i podobni ljudi koji su bili predviđeni da budu tajkuni i bogataši, a pronalazila su se i poduzeća koja treba razbiti i iz njih izvući novac. Taj je novac onda išao “van”, na vanjske (off shore) račune, a potom je vraćan u Hrvatsku i njime su se kupovala poduzeća.

LELJAK: – Iz tog je razloga ubijen i Stjepan Đureković. On je bio direktor u INA-i, znao je što se događa, znao je za kriminal – i zato su ga ubili. Zato danas imamo suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, čiju obranu financiraju neki hrvatski tajkuni!

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Vijesti

DP: Bezuvjetno zadržati mlade ljude u Hrvatskoj, jer “su stranci neadekvatni za naše područje!”

Published

on

Lipovac Pehar: Moramo zadržati mlade u Hrvatskoj jer oni imaju energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije!

Zastupnica DP-a Dubravka Lipovac Pehar: ”Mladi ljudi danas odlaze iz Hrvatske jer idu za boljim životom. Mi želimo zadržati to stanovništvo jer s njim gubimo fertilnost, energiju, inovativnost i potencijal za opstojnost hrvatske nacije”.

”Svjedoci smo i doseljavanja velikog broja stanovnika iz zemalja Azije i Afrike. Jedan dio svog života provela sam u Afganistanu te sam upoznala kulturu, vjeru i način života tog stanovništva. Oni su, u usporedbi s našim radnicima i inženjerima, neadekvatni za naše područje. Hrvatska ne bi trebala svoje tržište rada zamijeniti takvim radnicima”.

”Mi ćemo sve učiniti kako bismo pomogli u ograničavanju popunjavanja tržišta rada takvim stanovništvom kroz suverenitet, gospodarske i političke korake i demografsku obnovu. Moramo obnoviti naše tržište rada i zadržati naše vrijedne radnike koji su svuda u svijetu priznati i uredno plaćeni”.

”Covid pandemija nam je pokazala koliko smo ovisni o velikim globalnim lancima, a što nam pokazuje da moramo stvoriti svoje proizvodne kapacitete i doprinijeti našoj prehrambenoj samodostatnosti. Dokazano je i koliko smo u kriznim situacijama ovisni o turizmu, što nas čini ekonomski krhkima i naglašava potrebu za diversifikacijom gospodarstva i razvojem drugih sektora”.

”Zašto se ne bismo potrudili poljoprivredu postaviti na svoje noge? Nama se sada pružila prilika kada ćemo to i učiniti. Naša je Hrvatska puna resursa koje možemo iskoristiti, od stanovništva, mladih, do nas koji smo ovdje u Hrvatskom saboru. Učinimo sve kako bismo doprinijeli razvoju Hrvatske!”.

#Domovinskipokret

Continue Reading

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved