Connect with us

Vijesti

PRIJETI LI HRVATSKOJ RAT? Meter za portal Dnevno o tome što će biti s Hrvatskom: ‘Ostaje nam samo jedno’

Published

on

Glavni urednik i analitičar portala Geopolitika.news dao je komentar za portal dnevno.hr na temu o kojoj se posljednjih dana često govori unutar Europske unije – kako od strane visoke politike i obrambenih struktura tako i medija – o mogućnosti izbijanja rata na europskom kontinentu. Prenosimo

“Mnogi su to rekli prije mene, ali dopustite mi da to kažem snagom svog ureda – moglo bi doći do rata u Švedskoj”, rekao je nedavno švedski ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin, dodavši kako je “potrebno brzo poduzeti mjere kako bi se ublažila prijetnja iz Rusije”. Sličnu je poruku poslao i njemački ministar obrane Boris Pistorius, koji ističe da je rusko-ukrajinski rat povijesna prekretnica za Njemačku.

“Gotovo svakodnevno čujemo prijetnje iz Kremlja. Tako da moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin mogao jednog dana napasti neku zemlju NATO-a”, rekao je Pistorius u intervjuu za njemački Der Tagesspiegel, upozorivši da stručnjaci očekuju da bi se to moglo dogoditi u razdoblju od idućih pet do osam godina.

A panika trese i Poljsku, čiji je ministar obrane Władysław Kosiniak-Kamysz također istaknuo da “moramo biti spremni za svaki scenarij”, dok je zapovjednik češke vojske Karel Řehka naglasio da je “nužno početi s opsežnim naoružavanjem i obukom vojske”.

Ništa se ne može samo tako isključiti

U svakom slučaju, jedno je sigurno. Strah se više ne skriva, a trebamo li se i mi bojati, upitali smo Zorana Metera, analitičara i urednika portala Geopolitika news, koji je uvjeren da ni SAD-u ni Rusiji nije u interesu pokretanje trećeg svjetskog rata.

“Svi stručnjaci znaju da bi taj rat prije ili poslije prerastao u nuklearni rat, jer si niti jedna od tih država ne može priuštiti poraz u međusobnom konvencionalnom ratu. No, ništa se ne može samo tako isključiti, ni Prvi svjetski rat tada nije željela niti jedna europska sila, ali do njega je došlo”, podsjeća Meter.

Kada imate niz pogrešnih poteza, upozorava, kotač se zavrti i više ga se ne može zaustaviti, a eskalacije prerastaju u incidente, incidenti u krize, krize u ratove…

“Sada uočavamo kako raste oštra retorika, a možemo reći i histerija u Europi, pogotovo istočnih članica Europske unije, ali i nordijskih, gdje se odašilju poruke kako će prije ili kasnije početi rat između NATO-a i Rusije. Međutim, nisam baš siguran da se to radi iz iskrenih pobuda u smislu da ti koji to govore u to i vjeruju”, analizira Meter pa produbljuje kontekst.

‘Hrvatska se ne mora bojati’

“Prije svega mislim da je to posljedica s jedne strane izbora u SAD-u gdje je došlo do blokade sredstava za pomoć Ukrajini. Tom se retorikom pokušava podići temperatura da bi se potaknulo zakonodavce da se pojača financijska i vojna pomoć Europske unije prema Ukrajini jer SAD se iz toga polako povlači.  I to ne samo jer postoji mogućnost da Donald Trump pobjedi na izborima, nego i zato što su sada preokupirani sukobima na Bliskom istoku”.

A u histeriji prednjače upravo istočne članice Europske unije, ističe Meter, a ima u toj cijeloj retorici i dodvoravanja kako bi se pokazalo tko je veći saveznik ili sluga SAD-u. “Rekao bih i da je ovaj strah od Trumpa pomalo iluzoran u Europi jer zapravo sve ono što je Trump tražio Joe Biden je de facto i izvršio što se tiče Europske unije, tj. odbacivanja ruskog plina i nafte. Trump i ako dođe na vlast, ono što će sigurno nastaviti činiti je da će još jače uhvatiti Europsku uniju za vrat, ali ne na način da je gura u rat, već da i dalje drži napetost prema Rusiji i na taj način ne da disati Europskoj uniji koja bi SAD-u u protivnom mogla postati najveći ekonomski suparnik”, pojašnjava analitičar.

Hrvatska se, smatra on, ne mora bojati, no niz pogrešnih poteza se vuče po pitanju Ukrajine i pitanje je do kojeg će trenutka Moskva trpjeti tu eskalaciju. “Prije ili kasnije će se morati sjesti za stol jer ne može se dozvoliti da Rusija pobjedi, a Amerika izgubi i obratno. U nekom trenutku će doći do dogovora kada će se ili priznati postojeće stanje ili će se te sfere utjecaja malo pomaknuti. Najveći gubitnik će u svakom slučaju biti Ukrajina koja će teritorijalno ostati oskvrnjena, a u kojem obimu još je sada teško reći, no tim će se pitanjem baviti Washington, Moskva ili Bruxelles.

‘Rat se ne može isključiti’

Što se tiče Hrvatske, nemamo tu puno toga za reći i učiniti. Članica smo NATO saveza. Za neke suverene odluke već odavno nema prostora, možemo pratiti i nadati se da to sve skupa neće eskalirati”, zaključuje Meter.

Politički i sigurnosni analitičar Denis Avdagić napominje da zapravo nitko od nitko od dužnosnika zapravo ne govori da će doći do rata, nego se govori da se trenutačno nalazimo u vremenu da se rat ne može isključiti.

“Europa je dugo vremena bila uljuljana u neki osjećaj sigurnosti, možemo reći od završetka Hladnog rata. Izuzev rata koji smo mi imali, ostatak Europe nije osjećao neku prijetnju, no to se sada promijenilo. Nakon događaja u Ukrajini smo vidjeli da stvari nisu više nemoguće.

‘Neke zemlje su shvatile da je vrag odnio šalu’

Jedan dio zemalja je shvatio da je vrag odnio šalu pa su počeli vraćati obvezni vojni rok i povećavati BDP u smislu potrošnje za obranu. Krenulo je to sve od Obame koji je inzistirao da se do 2024. barem u državama članicama NATO-a digne potrošnja BDP-a na dva posto”, podsjeća Avdagić koji se slaže s Meterom da Hrvatskoj u cijeloj priči preostaje samo jedno.

“Članica smo NATO-a koja će slijediti ono što drugi rade, jednostavno pripremajući se na mogućnost ratne prijetnje. Zato smo i otvorili ovu temu vraćanja neke vrste vojnog roka za mlade. Jasno je da se služenje vojnog roka odgodilo kada nije postojala prijetnja, a sada je ona tu i jednostavno moramo pričati o realnostima. Ne možemo reći da neminovno idemo prema ratnoj okolnosti, nego se pripremamo za najgoru mogućnost. I uostalom, imati veliku i snažnu pričuvu djeluje i kao odvraćanje onog tko bi želio ugroziti našu sigurnost”, ističe za kraj.

Originalni tekst možete pogledati na poveznici ovdje.

Advertisement

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved