Connect with us

Sport

PRISJETIMO SE GLOBALNOG HRVATSKOG DUELA dva Hrvata – trenera, u velikom hrvatskom NFL finalu!

Published

on

Bill Belichick i Pete Carroll imaju nešto zajedničko (osim činjenice da su obojica treneri američkog nogometa) – obojica su porijeklom Hrvati. 

U finalu američkog Super Bowla, spektakularne završnice NFL sezone, Belichick je vodio New England Patriotse, a Carroll Seattle Seahawkse. Zanimljivo, za Carrollovo hrvatsko porijeklo nije znao ni Belichick pa se malo i iznenadio kada ga je novinar u srijedu upitao je li svjestan da dijele hrvatsko porijeklo.

– Posljednji veliki obračun Hrvata sam imao s trenerom Sabanom kada je vodio Dolphinse i to je bilo u regularnom dijelu sezone, hrvatska bitka – odgovorio je Belichick, prenosi USA Today. Trener Patriotsa kaže kako je ‘jako ponosan na očevu obiteljsku tradiciju i povijest u Hrvatskoj’ te kako je ‘imao prilike posjetiti tu predivnu zemlju nekoliko puta i ponosan je na to naslijeđe’.

– Nisam bio svjestan da probijamo led. Izgleda da ćemo na jedan ili drugi način imati hrvatskog prvaka, zar ne?, upitao je Belichick. 
Carrol porijeklom Dubrovčanin, Belichick iz Draganića

Garyallenonbusiness.com navodi kako je djed Pete Carrolla s majčine strane porijeklom iz dubrovačkog Gruža. Što se Belichicka tiče, njemu su djed i baka s očeve strane, Ivan i Marija, potkraj 19. stoljeća došli u Ameriku iz sela Draganić kraj Karlovca. 

I još dvije zanimljivosti – Belichick nije jedini Hrvat u Patriotsima – jedan od ključnih obrambenih igrača zove se Rob Ninkovich i potječe iz velike hrvatske obitelji iz Chicaga. Također, ovo nije prvi ‘hrvatski’ Super Bowl – 2012. Belichick i Ninkovich igrali su finale protiv Davida Diehla, trenera hrvatskog porijekla koji je vodio NY Giantse. 

Veliko finale NFL sezone gledalo je, procjenjuje se, 110 milijuna Amerikanaca.

Autor: Zoran Stupar/Croexpress

Advertisement

Društvo

Čestitke “Vatrenima”

Published

on

By

Završila je Liga nacija, Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto.

Čestitamo cijelom timu Nogometne reprezentacije Hrvatske, čestitamo izborniku Zlatku Daliću, igračima koje predvodi Luka Modrić, stručnom timu, maserima, članovima tehničke službe, članovima medicinske službe, ekonomima reprezentacije. Naravno, najzaslužniji su igrači i izbornik ali i ostali članovi tima su na svoj način doprinijeli uspjehu. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu Nogometne reprezentacije Hrvatske.

Plasman na finalni turnir Lige nacija je veliki uspjeh Vatrenih. Nažalost, nisu osvojili prvo mjesto jer su pri raspucavanju jedanesteraca bili slabiji. Jedanesterci su uvijek lutrija pa jednom dobiješ, drugi put izgubiš. Ovaj put smo izgubili ali igra koju su Vatreni pokazali u dvije utakmice finala Lige nacija pokazala je da smo zasluženo drugi. Drugo mjesto sjajan je uspjeh naše reperezentacije i teško će biti ponoviti uspjehe ove generacije.

Reprezentacija je pokazala svoju snagu tijekom dvije utakmice od 120 minuta, pokazala je znanje, htjenje i neslomljiv karakter.

Izbornik Zlatko Dalić i igrači mogu biti ponosni na svoje rezultate: drugi na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., treći na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. i sada drugi u Ligi nacija 2023.

Dalić je postao prvi hrvatski izbornik koji je odveo reprezentaciju na tri velika natjecanja: Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Svjetsko prvenstvo u Kataru i finale Lige nacija. Izbornik Zlatko Dalić ušao je među odabranu skupinu od četiri izbornika s Luizom Felipeom Scolarijem, Joachimom Löwom i Didierom Deschampsom koji su izborili uzastopna polufinala Svjetskog prvenstva u 21. stoljeću.

Gospodin Zlatko Dalić je dostojanstven, ponizan, kada pobjeđuje i kada gubi. Uspio je okupiti homogeni stručni tim koji na prvo mjesto stavlja kolektiv, zajedništvo i domoljublje. Žalosno je da neki ne vole ni izbornika ni reprezentaciju, da izražavaju svoju mržnju prema poniznom treneru i domoljubnom timu reprezentacijom ali ne ćemo ovdje o njima.

Mala Hrvatska (samo 3,8 milijuna stanovnika, nizak BDP, unutarnji i vanjski neprijatelji…) je sportska velesila. Kada se pogleda koliko medalja su osvojili hrvatski športaši (nogomet, vaterpolo, rukomet, tenis, veslanje, gimnastika, borilački sportovi, atletika itd.) jasno je da smo u svjetskom vrhu. Nogomet je najpopularniji šport, najvažnija sporedna stvar na svijetu, koji diljem svijeta uveseljava i okuplja ljude pa je jako lijepo da smo na svjetskoj rang listi visoko. Uspjesi reprezentacije su čudesni kada se zna da je naša nogometna infrastruktura jako loša i da oskudijevamo na svim razinama.

Hrvatski navijači su još jednom pokazali koliko vole hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Bilo je lijepo vidjeti slike iz Rotterdama, mnogobrojne kvadratiće na tribinama i ulicama.

Hvala izborniku Zlatku Daliću i igračima koji su nas učinio radosnima i ponosnima. Pobijedio je tim motiviran da pokaže kako se bori za nacionalne boje. Zlatko Dalić je motivirao cijeli reprezentativni tim, pokazao poniznost, dostojanstvo, domoljublje i vjeru u Boga.

Hvala Zlatku Daliću na ostvarenom zajedništvu reprezentacije i naroda, zajedništvu unutar reprezentacije kojim je postigao sjajne rezultate.

Igrajte za nju, našu voljenu Hrvatsku!

Continue Reading

Sport

Ugledni L’Equipe: ČAK TRI HRVATA u najboljoj momčad SP-a

Published

on

Poznati francuski sportski medij uvrstio je trojicu Hrvata u idealnih jedanaest na SP u Qataru.

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: )

Spektakularnom utakmicom Argentine i Francuske ugašena su svjetla pozornice na Svjetskom prvenstvu u Katru. Lionel Messi napokon je došao do toliko željene titule, a većina individualnih priznanja otišla je u ruke Gaučosa – piše Gol.hr.

Za dvije nagrade posebno mogu žaliti dva naša reprezentativca, Dominik Livaković i Joško Gvardiol. Enzo Fernandez je odnio nagradu za najboljeg mladog igrača ispred našeg Gvardiola, a Martinez je pak Livakoviću odnio Zlatnu rukavicu.

Bez obzira na to, Vatrenima je stiglo veliko priznanje iz Francuske. Ugledni francuski list L’Equipe sastavio je najbolju momčad Svjetskog prvenstva s tri hrvatska nogometaša.

Na popisu se nalazi tek jedan francuski nogometaš – Kylian Mbappe, a u momčadi turnira prevladaju Marokanci i Hrvati s tri nogometaša.

Livaković – Hakimi, Saiss, Gvardiol, Acuna – Fernandez, Amrabat, Modrić – Saka, Messi, Mbappe.

Continue Reading

Sport

Borna Ćorić senzacionalni osvajač Cincinnatija – ide kući s vrećom dolara

Published

on

BORNA ĆORIĆ senzacionalni je osvajač ATP turnira iz Masters 1000 serije u Cincinnatiju.

Mislio je da će ispasti u prvom kolu, kako je sam rekao nakon podizanja trofeja, a na kraju je pobjedama nad Lorenzom Musettijem, Rafaelom Nadalom, Robertom Bautistom Agutom, Felixom Augerom-Aliassimeom, Cameronom Norrijem i Stefanosom Tsitsipasom stigao do titule. Veliki uspjeh prati i ogromna zarada.

Jaki turnir kojim igrači potvrđuju formu pred nastupom na US Openu igrao se uz nagradni fond od 6.9 milijuna dolara, s time da se u prvom kolu moglo zaraditi nešto više od 25.000 dolara.

Kako turnir odmiče tako iznosi rastu pa će se finalist Tsitsipas morati zadovoljiti s 529.710 dolara. Ćorićeva zarada puno je veća. Osvajač turnira dobiva 970.020 dolara.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved