Connect with us

Vijesti

Prof. A. Bagdasarov: Hrvatski glagoljični misal iz 1483. u Sankt-Peterburgu

Published

on

U susret Danu hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dragomu prijatelju gosp. Vladku Biliću,
hrvatskomu intelektualcu, čovjeku i pol

Knjigotiskanje hrvatskim glagoljičnim pismom pojavilo se u 15. – 16. st. u Mletcima, Senju i u Rijeci. 1560-ih godina glagoljične knjige za hrvatske vjernike protestanske vjeroispovjesti tiskane su tijekom vrlo kratkoga razdoblja u Tübingenu, a u 17. – 18. st. glagoljično knjigotskanje je premješteno u Rim i djelomice u Mletke. Postoji i pretpostavka da je koncem 15. st. glagoljaška tiskara postojala i u Kosinju. Prema akademiku Eduardu Hercigonji, prvotisak hrvatskog brevijara iz 1491. tiskan je u Kosinju, a jedini do danas sačuvani primjerak nalazi se u Knjižnici sv. Marka (Marciana) u Veneciji.

Hrvatska glagoljica – prijepis

Hrvati su jedini narod u svijetu koji ima glagoljicom tiskane knjige. Prema pojedinim istraživanjima u 15. – 18. st., tiskano je 60 ili malo više od 60 knjiga i letaka, naravno ono što je pronađeno. Malobrojnost je povezana s ograničenošću područja na kojem je proširena tadanja glagoljica, većinom na istočnoj obali Jadranskoga mora – Istra, Hrvatsko primorje i Dalmacija, a još više s dramatičnim okolnostima Turske okupacije velikih dijelova hrvatskih područja. Jezik glagoljičnih knjiga – starohrvatski ili staroslavenski s počelima (elementima) hrvatskoga jezika. Tübingenške protestantske knjige bile su tiskane na razgovornom hrvatskom jeziku.

Bagdasarov glagoljica 1 1
Srednjovjekovna tiskara, Hrvatska

U knjižnicama Rusije i Ukrajine se od 60 starih (starotiskanih) glagoljičnih knjiga nalazi njih 41. Glagoljične knjige se čuvaju u sljedećim ustanovama: Ruska državna knjižnica u Moskvi – 8 knjiga; Državni povijesni muzej u Moskvi – 4; Ruska nacionalna knjižnica u Sankt-Peterburgu – 30; Knjižnica Ruske akademije znanosti u Sankt-Peterburgu – 9; Odeska nacionalna znanstvena knjižnica u Odesi – 6; Nacionalni muzej u Ljvivu – 1. Najveća se zbirka tiskanih glagoljičnih knjiga nalazi u Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Sankt-Peterburgu.

Bagdasarov glagoljica 1 2
Ruska nacionalna knjižnica u Sankt-Peterburgu

Osnovni dio fundusa hrvatskih glagoljičnih i hrvatskih ćiriličnih izdanja koje se čuvaju u Ruskoj nacionalnoj knjižnici potječu iz zbirke Ivana Berčića (1824. – 1870.), zadarskoga svećenika, člana tadanje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU, danas HAZU) u Zagrebu.

Bagdasarov glagoljica 1 3
Ivan Berčić

Nakon Berčićeve prerane smrti njegov je otac predložio da JAZU otkupi tu iznimno vrijednu zbirku knjiga i rukopisa. Tadanja Zemaljska vlada Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (od 1869. do 1918.) nije mogla prihvatiti tu ponudu zbog nedostataka sredstava za otkup. Zbirku nije mogao otkupiti niti Narodni muzej u Pragu. O toj je ponudi za otkup Berčićeve zbirke saznao ruski filolog-slavist, publicist prof. Anton Semjonovič Budilovič (1846. – 1908.) od slovačkoga filologa-slavista prof. Martina Hattale (1821. – 1903.) i odmah je to priopćio ruskomu povjesničaru, paleografu i ravnatelju Carske javne knjižnice u Sankt-Peterburgu (danas – Ruska nacionalna knjižnica) Afanasiju Fjodoroviču Byčkovu (1818. – 1899.). Godine 1874. Berčićevu je zbirku otkupila ruska vlada za tu knjižnicu. Veliki prinos izučavanju i razčlanbi te zbirke dala je ruska povjesničarka-slavistica, paleografkinja doktorica povijesnih znanosti Svjetlana Olegovna Vjalova (1929. – 2015.) iz Ruske nacionalne knjižnice. Vjalova je odlikovana 2011. god. Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića „za osobite zasluge za znanost” (Anica Nazor, Svetlana O. Vialova, Slovo, br. 66., 2016., str. 227. – 232.).

Bagdasarov glagoljica 1 4
Svjetlana O. Vjalova

Berčićeva zbirka sadržava dijelove ukupno 55 misala, 77 brevijera i 7 zbornika od 13. do 16. st.. U Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Sankt-Peterburgu pohranjena su također i 22 rukopisa pisana hrvatskom, odnosno bosanskom ćirilicom. Spomenici su nastali u Dalmaciji i Bosni i Hercegovini od početka 16. st. do početka 19. st. Riječ je o pismima (1538. – 1818.), pravnim aktima (1757., 1767.) te propovijedima (18. st.). Od tiskanih knjiga Berčićeve zbirke treba istaknuti ponajprije hrvatski glagoljični prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. god. Kao predložak za tiskanje odabran je jedan od najznačajnijih hrvatskih rukopisnih misala – Misal kneza Novaka iz 1368. god. koji je pohranjen u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. Misal iz 1483. tiskan je u formatu arka. U glagoljičnim knjigama se prema strukovnjacima takav veliki format nigdje ne susreće. Knjiga ima 219 listova (426 stranica i 12 stranica kalendara) gdje prvih 6 listova zauzima kalendar, a od 7. lista počinje sam Misal. Tekst je otisnut u dvama stupcima, dvobojnim crnim i crvenim slovima. Stranica ima 36 redaka, a svaki redak ima približno 20 slova. Naslovne stranice nema što je svojstveno obično inkunabulama.

Bagdasarov glagoljica 1 5
Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483.

U Misalu nema ilustracija, ali je na poleđini praznoga 127. lista petrogradskoga primjerka hrvatskoga prvotiska nalijepljena slika s prikazom raspela, Bogorodice i Ivana evanđelista, a ispod nje je vidljiv tekst pisan hrvatskom ćirilicom. Slika je crtana perom i grubo šareno obojena. Na kraju tog primjerka knjige nalazi se 5 praznih listova koji su pisani teško čitljivim ćiriličnim brzopisom. Uvez je kožni iz 19. st. (A. A. Kruming, Slavjanskie staropečatnye knigi glagoličeskogo šrifta v bibliotekah SSSR).

Bagdasarov glagoljica 1 6

Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483., Raspelo

Mjesto tiskanja Misala po zakonu rimskoga dvora je ostalo nepoznato, ali poznat je točan nadnevak njegova izlaska 22. veljače 1483. god. i to piše u završnoj bilješci (kolofonu) na 219. listu:

Bagdasarov glagoljica 1 7

„Ljet Gospodnih 1483. miseca pervra dni 22. ti misali biše svršeni”, Darko Žubrinić, Hrvatski glagoljički Prvotisak misala iz 1483.

Misal je tiskan uglatom glagoljicom na starohrvatskom jeziku glagoljicom, ili točnije, na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku. Sanktpeterburški primjerak glagoljičnoga prvotiska Misala po zakonu rimskoga dvora koji potječe iz 1483. god. najpotpuniji je sačuvani primjerak u svijetu, a nedostaje mu samo 14. list. Do danas je ostalo sačuvano ukupno dvanaest primjeraka hrvatskog prvotiska iz 1483. (uključujući i fragmentarne), od kojih se izvan Hrvatske nalazi njih pet: u Sankt-Peterburugu, Beču, Vatikanu (dva primjerka) i u Washingtonu.

Artur Bagdasarov,
Bašćina: glasilo Društva prijatelja glagoljice | HKV | Croativ.net

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved