Connect with us

Vijesti

Prof.dr.sc. Krešimir Pavelić: Poguban utjecaj 5G mreže na zdravlje

Published

on

Nažalost u našem okruženju dolazi do novog porasta elektromagnetskog (EM) zračenja s telekomunikacijskom mrežom pete generacije – 5G – piše Krešimir Pavelić za Epoha.com.hr.

foto:  Milivoj Mijošek, Glas Istre

Ta nova generacija osmišljena je kao telekomunikacijski sustav koji uključuje gustu mrežu baznih stanica najčešće postavljenih na krovovima, fasadama, ispred kuća, na stupovima javne rasvjete i sl. Sustav također uključuje i desetke tisuća satelita. Iz toga nije teško zaključiti da na planetu Zemlja jedva da će biti mjesta na kojem bi ljudi, životinje (uključujući ptice i pčele) i biljke mogli izbjeći umjetno stvoreno elektromagnetsko zračenje, čak do 100 puta veće nego li je danas.

Kad govorimo o postavljanju baznih stanica, treba napomenuti da smo navodno jedina zemlja u Europi u kojoj nije potrebna građevinska ili lokacijska dozvola  za te zahvate. Treba također reći da se kriterije za postavljanje baznih stanica neprekidno ublažava. To, naravno, pogoduje telekomunikacijskim operaterima.

Kako je u drugim sredinama izvan Hrvatske? Većina njih je prepoznala opasnosti od EM zračenja i 5G mreže. U brošuri Sindikata Prosvjetitelj navodi se kako su brojni gradovi i pokrajine u svijetu već zaustavili 5G tehnologije. Tako npr. u Italiji to je učinilo 600 gradova i općina. Spominju se također Grčka, Belgija, Irska, Švicarska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Kanada. U Hrvatskoj to su učinili gradovi Hvar i Biograd na moru. U Bruxellesu ministrica zaštite okoliša Celine Fremault zabranila je primjenu 5G tehnologije, stavljajući tako zdravstvenu sigurnost građana iznad profita.

Znanstvenici i liječnici zahtijevaju obustavu 5G i pišu peticiju koju upućuju najvišim svjetskim organizacijama – UN-u, SZO, Vijeću Europe, vladama svih zemalja. Čini to gotovo 5.000 znanstvenika, 2.700 liječnika, 8.000 inženjera, skoro 10.000 psihologa, psihoterapeuta i socijalnih radnika. Do listopada 2020. godine peticiju je potpisalo više od 300.000 građana.

Evo što zapravo piše u peticiji:“ Mi znanstvenici, doktori, organizacije za zaštitu okoliša i građani hitno pozivamo na zaustavljanje bežične tehnologije 5G (pete generacije) uključujući 5G iz svemirskih satelita. 5G će masovno povećati izloženost RF-u povrh zračenja koje emitiraju 2G, 3G i 4G telekomunikacijske mreže. RF zračenje je dokazano štetno za ljude i okoliš. Uvođenje 5G predstavlja pokus na čovječanstvu i okolišu koji se, prema međunarodnom pravu, definira kao zločin…“ (http://www.5Gspaceappeal.org ).

A koji su to negativni učinci na zdravlje? Prvi na udaru EM zračenja su koža i oči, a valovi prodiru i u unutrašnjost tijela. Niz znanstvenih radova pokazao je aspekt virusne replikacije, uključujući one koji su uključeni u širenje virusa, stimulirani su povećanim unutarstaničnim kalcijem [Ca2+] i oksidativnim stresom, povećanjem NF-kappa B, upalom i apoptozom, od kojih se svaki povećava nakon izlaganja EMF-u. Važna je i ulogu aktivacije kalcijevih kanala u poticanju infekcije koronavirusom. Neki znanstvenici sugeriraju da će EMF, djelujući preko aktivacije kalcijevih kanala, proizvesti sve težu upalu pluća. Stoga 5G zračenje, kao i druge vrste EMF-a, mogu povećati smrtnost od upale pluća. Dr. Martin Pall kaže: „Neuspjeh   sigurnosnih smjernica  u predviđanju bioloških učinaka, a time i sigurnosti, znači da to nisu sigurnosne smjernice. Posljedično, bilo kakve tvrdnje o sigurnosti koje je iznijela telekomunikacijska industrija vrijedna više trilijuna eura na temelju ovih “sigurnosnih smjernica” jednostavno su lažne.”

Protesti rastu u čitavom svijetu unatoč činjenici da je na 5G je napravljeno manje istraživanja, no s obzirom da se radi o frekvenciji (npr. u Hrvatskoj) od 700 megaHz do preko 3 gigaHz i negativni učinci moraju biti izraženiji. Istraživanja su oskudnija i teško je definirati jasan društveni stav. Ipak provedeni eksperimenti jasno pokazuju, kako je već rečeno,  da sigurno postoje učinci na kožu. Krivo je vjerovanje da ti učinci nisu važni. Naime koža ima jake obrambene funkcije, zatim imunološke i izrazitu nervnu premreženost. Pokazano je nadalje da 5G utječe na strukturu i metabolizam ugljikohidrata i proteina. Autori su zaključili da postoje “značajni znanstveni dokazi” da “RF zračenje uzrokuje rak, endokrinološke, neurološke i druge štetne zdravstvene učinke”  te da američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) nije zaštitila javno zdravlje. Optužili su FCC za ignoriranje “načela predostrožnosti”, koje se obično koristi u toksikologiji, kao i kriterija Bradford Hilla, skupa načela koji se obično koriste u epidemiologiji za utvrđivanje uzročne veze, u procjeni rizika od RF zračenja.  (Top Scientists Find ‘Substantial Scientific Evidence’ RF Radiation Causes Cancer • Children’s Health Defense (childrenshealthdefense.org).

Vrlo je neodgovorno ignoriranje opasnosti od strane regulatornih tijela i medija. Liječnici i znanstvenici formirali su grupu i upozorili na opasnosti 5G. Unatoč činjenici da su to bili vjerodostojni stručnjaci s opravdanim zabrinutostima i čvrstim znanstvenim dokazima koji su ih poduprli, moćnici su ih ignorirali i ušutkali. Federal Communications Commission (FCC) u SAD je upravo izgubio parnicu jer su znali da 5G nije siguran, te su odlučili ignorirati znanstvene podatke o štetnim učincima koje 5G i EMF mogu izazvati od bilo kojeg uređaja koji proizvodi električna energija poput telefona i TVa'(https://childrenshealthdefense.org/defender/5g-cell-towers-microwave-syndrome/).

Vrlo je važno pitanje kako smanjiti našu izloženost RF zračenjima i elektromagnetskim poljima općenito. Uprava za hranu i lijekove (FDA) predlaže smanjenje vremena koje provodimo na našim mobilnim telefonima, kao i korištenje zvučnika ili hands-free opreme kako bismo stvorili veću udaljenost između naših uređaja i naše glave. Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje ograničavanje vremena koje djeca i tinejdžeri provode na mobilnim uređajima.

U prethodnoj kolumni izvijestio sam kako je u slučaju elektromagnetskog zračenja općenito, a posebno 5G ignorirano načelo predostrožnosti. Ta bi načela trebalo primijeniti u bolničkim okruženjima, u školama, na radnim i javnim mjestima i kod kuće.

Autor: prof.dr.sc Krešimir Pavelić

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved