Connect with us

Vijesti

Prof. Pokos: Zbog Tomaševića je u 2022. došlo do drastičnog pada trećerođene djece u Zagrebu

Published

on

U odnosu na pretpandemijsku 2019., broj treće i više po redu živorođene djece smanjen je 2022. za petinu, a upravo su veći dio te godine rađana djeca začeta nakon najave ukidanja i potpunog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

foto: screenshot

U Zagrebu je lani rođeno 7,1 posto manje djece nego 2021., a uočljiv je i drastičan pad broja treće i više po redu živorođene djece, po čemu Zagreb znatno zaostaje za ostatkom Hrvatske, piše prof. dr. sc. Nenad Pokos.

Profesor Pokos ustupio je izvorni tekst portalu Narod.hr kojeg djelomice prenosimo, budući je Jutarnji list njegov tekst znatno sažeo, a neke rečenice pogrešno interpretirao.

Tekst dr. Pokosa prenosimo ovdje:

Osim što je u Gradu Zagrebu lani rođeno 7,1 % manje djece nego 2021., između te dvije godine uočljiv je i drastičan pad treće i više po redu rođenja živorođene djece od čak 14,3 %.

Međutim, podatci o rođenima za 2021. nisu reprezentativni za usporedbu s kasnijim godinama jer su mnogi parovi zbog zagrebačkog (ožujak 2020.) i petrinjskog potresa (prosinac 2020.), kao i zbog pandemije bolesti COVID – 19 odgodili zasnivanje obitelji te rađanja djece kao što je i općenito slučaj u vrijeme prirodnih katastrofa ili ratova.

Broj živorođene djece smanjen za 7,5 posto, a treće i više po redu djece čak za 19,4 posto

nešto manjoj mjeri isto vrijedi i za 2020. jer je u posljednja dva mjeseca te godine u Gradu Zagrebu došlo do znatnog smanjenja broja živorođenih, a što je vjerojatno povezano s proglašenjem pandemije i zagrebačkim potresom u ožujku iste godine.

Stoga je podatke za 2022. najpouzdanije uspoređivati s onima iz pretpandemijske 2019. što se često čini i za usporedbu mnogih drugih (ne)demografskih pokazatelja.

Prema službenim podatcima, u Gradu Zagrebu ukupan broj živorođene djece između 2019. i 2022. smanjen je 7,5 %, a broj treće i više po redu rođenja živorođene djece u istom je razdoblju smanjen čak za 19,4 %.

Samim time, znatno je smanjen relativni udio treće i više po redu rođenja živorođene djece čiji je udio 2019. iznosio 20,4 %, a 2022. samo 17,8 % sve živorođene djece u Gradu Zagrebu.

Zagreb znatno zaostaje za ostatkom Hrvatske po broju treće i više po redu živorođene djece

Za napomenuti je da su treća i više po redu rođenja živorođena djeca 2015. činila svega 14,8 % sve živorođene djece u Gradu Zagrebu koji je po tome znatno zaostajao od ostalog dijela Hrvatske gdje je te godine udio te djece iznosio 19,3 %.

To je bio i jedan od glavnih razloga zbog čega je u rujnu 2016. Grad Zagreb počeo poticati rađanja treće i više po redu živorođene djece uvođenjem mjere „roditelj odgojitelj“.

Već 2017. udio te djece u Gradu Zagrebu povećan je na 18,1 %, 2018. iznosio je 20 %, a 2019. s već spomenutih 20,4 % sasvim se približio udjelu ostalog dijela Hrvatske gdje je te godine rođeno 21 % treće i više po redu rođenja živorođene djece.

Zbog ranije navedenih razloga, iduće dvije godine u Gradu Zagrebu blago je smanjen udio te djece (19,9 % 2020. te 19,3 % 2021.) da bi 2022. s udjelom od 17,8 % Grad Zagreb ponovno znatno zaostajao za ostalim dijelom Hrvatske gdje je udio te živorođene djece iznosio 20,4 %.

U odnosu na smanjenje ukupnog broja djece između 2019. i 2022. od 7,5 %, posebno je indikativno kako je broj treće po redu rođenja živorođene djece smanjen čak 23,2 %.

Također je iznadprosječno smanjen i broj živorođene djece koja su bila četvrta po redu rođenja (-14,1%) dok je broj petih i više po redu živorođenih smanjen za 4,3%.

Drastični pad dogodio se odmah nakon Tomaševićeva dolaska na vlast

Objašnjenje razloga tako drastičnog smanjenja pogotovo treće po redu rođenja živorođene djece u Gradu Zagrebu zahtijeva podrobniju analizu, ali nesumnjivo je u tome veliku ulogu imala najava ukidanja mjere roditelj odgojitelj u ljeto 2021., tj. odmah nakon dolaska na vlast aktualnog gradonačelnika.

Ne treba posebno naglašavati što će zbog potpunog ukidanja te mjere pokazati podatci o broju treće i više po redu rođenja živorođene djece za 2023., a pogotovo podatci za 2024. godinu.

Ovdje treba napomenuti kako je u prosincu 2021. Gradska skupština donijela Odluku o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja koja je temeljena na „Podlozi za javnu raspravu – mjera roditelj odgojitelj“.

Autorice tog dokumenta su četiri zastupnice u Gradskoj skupštini koje su između ostalog navele da „mjera roditelj odgojitelj nije pridonijela povećanju nataliteta u Gradu Zagrebu, te da stoga mjera nije opravdana.“

Mjera na temelju neuspješnog i nestručnog pokušaja prosuđivanja njezine učinkovitosti

Stručnom mišljenju koji sam u siječnju 2022. izradio za Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja naveo sam kako je uradak autorica neuspješan i nestručan pokušaj prosuđivanja demografske učinkovitosti mjere roditelj odgojitelj, koji ima ozbiljne metodološke nedostatke.

Navest ću samo kako autorice navode da je 2019. i 2020. rođeno manje djece nego 2016. premda je 2019. taj broj bio manji tek 0,7 % dok broj živorođene djece iz 2020., koji je bio manji 3,1 % u odnosu na 2016., nisu smjele uspoređivati s ranijim godinama.

Naime, zbog već spomenutog potresa i početka pandemije iz ožujka 2020., u studenome iste godine u Gradu Zagrebu živorođeno je 624 djece dok je prosječan broj živorođenih za isti mjesec u razdoblju 2016.–2019. iznosio 662.

Podatci za prosinac još su indikativniji jer je 2020. u tom mjesecu živorođeno samo 589 djece, a u razdoblju 2016.-2019. prosječno njih 681,3.

Da su autorice samo pričekale objavu podataka za 2021., vidjele bi da se te godine broj živorođenih u studenome povećao na pretpandemijski prosječnih 663, a u prosincu na čak iznadprosječnih 707 živorođenih…

Cijeli članak pročitajte na Narod.hr

Advertisement

Vijesti

(VIDEO) Plaćeni ubojica šokirao javnost priznanjem da je poslan da ubije Carlsona: Tko ga je unajmio…

Published

on

Na nekim stranicama društvenih mreža procurile su informacije o tome tko je trebao likvidirati poznatog voditelja.

Poznati američki novinar Tucker Carlson bio je svjestan rizika koji u njegov život nosi intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no pravi novinar ne bi bio novinar da ne pokušava ići u krajnosti.

Što je Carlson i učinio i uspio natjerati više od milijardu ljudi da pogledaju intervju s Putinom.

No, sada se doznaje da je Carlson bio na meti Ukrajinaca koji su za njegovu likvidaciju angažirali izvjesnog Vasilija Petrova Aleksejeviča.

Ukrajinski obavještajci navodno su planirali ubiti Tuckera Carlsona u Moskvi, a čovjek koji je plaćen da ubije novinara detaljno je objasnio plan.

Vasilij Petrov Aleksejevič, koji je trebao ubiti Carlsona, uhićen je u Moskvi.

U videu koji se pojavio na Platformi X, on priznaje da je bio angažiran da ubije Carlsona.

– U studenom 2023. regrutirala me ukrajinska obavještajna služba. Trebao sam postaviti eksplozivnu napravu pod auto i za to mi je obećana nagrada od 4000 dolara. Trebao sam postaviti eksploziv u podzemnu garažu hotela u Moskvi, a meta je bio američki novinar Tucker Carlson – kazao je između ostalog Aleksejevič u videu.

Sad, je li ovo ruska medijsko-psihološka operacija ili ne, nadamo se saznati ubrzo…

(Mediji)

Continue Reading

Vijesti

Obljetnica smrti dr. Ante Starčevića: Otac Domovine – putokaz domoljubima!

Published

on

Na današnji dan 1896. godine preminuo je dr. Ante Starčević, veliki politički vođa, jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti te jedan od najvećih promotora ljubavi prema Hrvatskoj, još za života nazvan Ocem Domovine – donosi Domovinski pokret.

Starčević se zalagao za samostalnu Hrvatsku te je smatrao da bi ona s Austro-ugarskom monarhijom trebala biti povezana samo ugovornim odnosom između kralja i hrvatskog naroda. Otuda i njegov glasoviti slogan: “Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku”. Upozoravao je kako je i Beograd neprijatelj hrvatske slobode i samostalnosti.

Dr. Starčević, hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku, i danas ste uzor i putokaz domoljubima. Počivali u miru Božjem, neka vam je laka hrvatska gruda!

Domovinski Pokret

Continue Reading

Vijesti

Munja osakatila kip svetog Petra u Buenos Airesu, na Bergogliov rođendan, dan prije izlaska Fiducie Supplicans?

Published

on

Internet je trenutno preplavljen izvješćem rezignacioniste Andree Cioncija, autora Ratzingerovog koda (koji je ovdje razotkrio Franjin sljedbenik), koji kaže da je kip svetog Petra na pročelju svetišta Gospe od Ružarija, sv. Nikole u provinciji Buenos Aires, Argentina, udarila je munja 17. prosinca zbog čega su mu otpali aureola i desna ruka, zajedno s ključem koji je držao (što simbolizira ključ kraljevstva nebeskog; usp. Mt 16,19):

Buenos Aires: munje na aureoli i ključevima svetog Petra. Bergoglio na kraju puta?” (Glavno mjesto Pape)
Cionci je o tome objavio i video reportažu (na talijanskom).

Fotografija prije i poslije sada kruži (vidi sliku iznad), iako neki dovode u pitanje autentičnost ove priče i/ili fotografije. Međutim, u svom članku Cionci kaže da su incident potvrdili jedan velečasni, Justo Lofeudo i svećenstvo svetišta.

Udar groma navodno se dogodio 17. prosinca 2023., što je bio Franjin 87. rođendan, a bilo je to jedan dan prije objavljivanja Fiducia Supplicans, Bergogliove paklenske deklaracije koja dopušta blagoslov sodomitskih parova. Pronicljivi promatrač na društvenim je mrežama istaknuo kako se upravo desna ruka koristi za blagoslove, a upravo je desna ruka kipa svetog Petra sada smrvljena u prah.

Svetište se nalazi u San Nicolás de Los Arroyos, koji pripada provinciji Buenos Aires, ali je preko 100 milja sjeverozapadno od grada Buenos Airesa. Kip svetog Petra nalazi se desno od glavnog ulaza, što se jasno vidi na ovoj fotografiji iz 2018. godine.

Kako bismo lakše procijenili ovaj navodni incident, prisjetimo se nekoliko povijesnih činjenica.

Polaganje prava Jorgea Bergoglia na papinstvo (kao ‘papa Franjo’) počelo je 13. ožujka 2013. To se nije moglo dogoditi bez da je ‘papa’ Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) prvi napustio položaj, što je i učinio 28. veljače u 8 sati. :00 min popodne po lokalnom vremenu, u trenutku kada je njegova unaprijed najavljena ostavka stupila na snagu.

Unatoč svim teorijama da je Ratzingerova ostavka bila manjkava i samim tim nevaljana, namjerno ili slučajno, podsjetimo, on je službeno izjavio da ostavku podnosi “na način da je od 28. veljače 2013. u 20 sati Rimska stolica, Stolica svetog Petra, bit će upražnjena i konklavu za izbor novog vrhovnog pontifeksa morat će sazvati oni čija je to nadležnost” (Benedikt XVI., Deklaracija od 11. veljače 2023.).

Međutim, ono što je najvažnije razumjeti jest da Benedikt XVI. nikako nije mogao dobiti papinstvo od početka 2005., stoga nije imao ništa od čega bi mogao odstupiti:

– Nevaljana ostavka ili nevaljani izbor? Ratzingerovo poricanje papinskog primata

Tako je 11. veljače 2013. Benedikt XVI. objavio svoju namjeru podnijeti ostavku, a mnogi će se sjetiti da je upravo na današnji dan, kasnije noću, munja udarila u kupolu bazilike svetog Petra, i to ne jednom nego dva puta :

Evo nas brzo nazad u sadašnjost. Navodno je udarila još jedna munja, a ovoga puta bio je to kip svetog Petra na ili u blizini Bergogliovog starog gazišta.

“Kad Bog kaže da nisi papa”, komentirao je jedan korisnik Twittera, nadajmo se (ali ne nužno) na dušu:

Ne, Fred Simon. Munja je pogodila kip svetog Petra i oštetila ga, u pokrajini Buenos Aires, tako Bog ne daje svijetu do znanja da Bergoglio u Rimu nije papa. Želite li znati kako nam Bog daje do znanja da otpadnik Bergoglio nije papa? Pa, evo malog izbora:

 • Franjo: Različite religije su ‘obogaćenje’ za čovječanstvo
 • Franjo na Međureligijskom kongresu: ‘Čovjek je put za sve religije’
 • ‘Navjestite ples ravnoteže i harmonije’: Franjo potpisuje ludu međuvjersku klimatsku izjavu
 • ‘Promjena paradigme’: Franjo izdaje katastrofalan Motu Proprio usmjeren na teološku revoluciju
 • Izgradnja raja na zemlji: Franjina poruka za Svjetski dan migranata
 • Masonsko bratstvo umjesto Isusa Krista: Franjina poruka za Svjetski dan mira ne iznenađuje
 • Franjo muslimanskim starješinama: ‘Samo će nas transcendencija i bratstvo spasiti’
 • Naturalizirati da bi neutralizirao: Kako Franjo lukavo lišava Evanđelje njegovog nadnaravnog karaktera
 • Otpadnik luta: Franjo kaže da je bratstvo “sidro spasenja za čovječanstvo”
 • Indiferentizam za djecu: Franjo podupire međureligijski “Park susreta” u Argentini
 • Otpadnik Bergoglio podržava svjetske religije kao “različite načine dolaska do Boga”
 • Franjo proširuje “Božji narod”: Sada uključuje sve religije!
 • Dobrodošli u Religiju bratstva: Franjo objavio opasan novi “Papin video”
 • Otpadnička Abu Dhabi deklaracija o ljudskom bratstvu
 • Naturalizam u punoj snazi: Franjo o postojanju svih religija

TAKO znamo da Franjo nije papa: jer on obično čini stvari koje bi božanska pomoć za papinstvo spriječila pravog papu da čini – stvari koje bi, da ih radi pravi papa, posve uništiti i učiniti besmislenom (malo opasnom!) instituciju papinstva.

Kakvu božansku pomoć, možda se pitate? Onaj o kojem se govori u bezbrojnim učiteljskim izjavama o papinstvu:

Kao što je naučavao papa Pio XI.

…[I]kako nikakvo krivotvorenje ili iskrivljavanje božanskog zakona, nego pravo istinsko poznavanje njega, ne bi moglo prosvijetliti umove ljudi i voditi njihovo ponašanje, potrebno je da se sinovska i ponizna poslušnost prema Crkvi kombinira s odanošću Bogu i želju da mu se podložimo. Jer sam je Krist učinio Crkvu učiteljicom istine iu onim stvarima koje se tiču ispravnog uređenja moralnog ponašanja, čak iako neka spoznaja o istome nije izvan ljudskog razuma. …[Bog] je postavio Crkvu za čuvara i učitelja cjelokupne istine o vjeri i moralnom ponašanju; stoga bi joj vjernici trebali iskazati poslušnost i podložiti svoje umove i srca kako bi bili sačuvani neozlijeđeni i slobodni od pogrešaka i moralne pokvarenosti, te kako se ne bi lišili te pomoći koju je Bog dao s takvom velikodušnošću, trebali bi pokazati tu dužnu poslušnost ne samo onda kada Crkva nešto definira svečanim sudom, nego također, u odgovarajućem omjeru, kada se konstitucijama i dekretima Svete Stolice propisuju i osuđuju mišljenja kao opasna ili iskrivljena.

Stoga neka i vjernici budu na oprezu od precijenjene neovisnosti osobnog suda i te lažne autonomije ljudskog razuma. Jer sasvim je strano svakome tko nosi ime kršćanin vjerovati svojim vlastitim mentalnim snagama s takvim ponosom da se slaže samo s onim stvarima koje može ispitati iz njihove unutarnje naravi, i zamišljati da Crkva, koju je Bog poslao da poučava i vodi sve narode, nije upućen u sadašnje stvari i okolnosti; ili čak da se moraju pokoravati samo u onim stvarima koje je ona odredila svečanom definicijom, kao da bi se njezine druge odluke mogle smatrati lažnima ili da izlažu nedovoljan motiv za istinu i poštenje. Naprotiv, karakteristika svih pravih Kristovih sljedbenika, pismenih ili nepismenih, je da dopuste da budu vođeni, te vođeni u svim stvarima koje se dotiču vjere ili morala od strane Svete Crkve Božje preko njenog vrhovnog pastira, rimskog prvosvećenika, koji je sam vođen Isusom Kristom Gospodinom našim.

(Papa Pio XI., Enciklika Casti Connubii, br. 103-104; podcrtavanje dodano.)

I ne, Franjina prisutnost u Vatikanu nije samo stvar postojanja ‘lošeg’ Pape, kao što je Crkva imala nekoliko puta u prošlosti:

Dakle, je li navodni udar groma u kip svetog Petra u blizini Buenos Airesa znak s neba koji najavljuje kraj vladavine zabluda ‘pape’ Franje? Budimo iskreni: nitko ne zna. Možda i jest; možda i nije.

Ipak, najvažnija točka je sljedeća: stvarno nije važno. Svatko tko, posebno u ovoj fazi, traži munju da mu kaže je li čovjek koji je objavio hrpe bogohuljenja, bezbožnosti, skandala, hereze, pogreške i svetogrđa u svom službenom učiteljstvu zapravo Kristov namjesnik koji drži vrata pakla od prevladavanja, nije razumio što je papinstvo ili kako katolicizam funkcionira.

Oh dobro. Ako ništa drugo, ova munjevita priča je barem jedna stvar: krajnje zabavna.

Izvor: Novus Ordo Watch izvor slike: popehead.substack.com

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved