Connect with us

Vijesti

Pulski gradonačelnik Boris Miletić dočekao da se Pula vrati moru. Uljanik odlazi u povijest.

Published

on

Evo nažalost ostvarilo se predizborno obećanje Pulskog gradonačelnika Borisa Miletića o vraćanju Pule moru.

Ovaj spot dio je predizborne kampanje za lokalne izbore 2009.godine, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića,  za drugi mandat na toj  funkciji, na koju je prvi put izabran 2006.godine .

Nakon nabrajanja projekata koji su realizirani u prvom mandatu Boris Miletić iznosi planove za projekte koje želi ostvariti u drugom mandatu, za koje traži potporu birača.

Jedan od projekata je Šetnica oko cijelog pulskog zaljeva;

” Otvaranje Pule moru je projekt koji traje i mi definitivno krećemo u to. Želimo napraviti jednu veliku šetnicu oko cijelog pulskog zaljeva, kako bi se ljudi tu okupljali. Ali gle sad smo krenuli i nema stajanja!” riječi su Borisa Miletića.

Naravno da ne bi Boris Miletić to izjavio da nije imao potporu svoje stranke IDS-a. U stranci se još od 1998.godine govorilo o izmještanju Uljanika. O tome je u više navrata govorio tadašnji Župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

Kako je moguće napraviti veliku šetnicu oko cijelog pulskog zaljeva, kada  2/3 zaljeva  zauzima Uljanik? Tu se vidi da je Uljanik već eliminiran u planovima IDS-a kao brodogradilište!

Pa tako u GUP-u  već  2007. godine nije bilo brodograđevne djelatnosti u pulskoj luci, o čemu sam opširno pisala.

BRIJUNI RIVIJERA GUP

Ta ideja o izmještanju Uljanika iz pulskog zaljeva zbog turizma dio je programa IDS-a, koji je razvoj Istre vidio jedino u turizmu, pa su sva industrijska poduzeća koja su zapreka razvoju turizma, po njima trebala biti izmještena ili ugašena. Time je IDS podredio industriju turizmu i pogodovao uništenju industrijskih subjekata u Istri.

Na lokaciji koju zauzima Uljanik po GUP- u predviđena je gradnja hotela i marina za jahte, a na otočiću Uljanik samo remontna brodogradnja za popravak jahti.

Tako  je započeo proces uništavanja Uljanika. Izvlačenjem novaca državnih jamstava preko Plovidbe, Arsenala, do projekta Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića, dovođenje likova, osuđivanih za kriminal u poslovanje, poput Danka Končara, loših poslovnih odluka Uprave do neaktivnih sindikata koji nisu štitili interese radnika.

I evo rezultata svih tih promašenih i kriminalnih, političkih i gospodarskoh odluka;

Pulski div, pulski hranitelj generacija Puljana, ponos grada Pule, Uljanik odlazi u povijest.

Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/uljanik-ide-u-likvidaciju-1374152http://www.vecernji.hr

Iako ova odluka nije iznenađenje, očekivalo se da će uz nju doći i odluka Vlade o ponovnom pokretanju proizvodnje u novom poduzeću. Za to su zainteresirani brojni naručitelji, a osobito 700-tinjak radnika koji su trenutačno na Zavodu za zapošljavanje.

Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku “Uljanik brodogradnja 1856” u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji. O tome, međutim, vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj Vladi.

Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

“Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je dio o likvidaciji, međutim odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izraziti nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo. Mi danas imamo likvidaciju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u oživljavanje proizvodnje. Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička, koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju”, poručio je Hadžić.

Iz Ministarstva gospodarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo “Uljanik brodogradnja 1856.”, kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva.

Stečajna upraviteljica Marija Ružić, istaknula je,  kako su vjerovnici prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. “Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže” potvrdila  je Ružić.

Dodala je kako je najvažnija mogućnost da Republika Hrvatska jamstvima osigura financijska sredstva za realizaciju poslovnog plana.

“Za donošenje takve odluke nema puno vremena”  smatra Ružić, ali ona je moguća sve dok traje postupak likvidacije društva, a to ovisi o dinamici kojom će se imovina društva prodavati.

No mogući su i drugi scenariji, poput povratka Danka Končara i priče o turističkim nekretninama.

Koji se god scenarij ostvario, najveći teret opet snose radnici koji prodajom Uljanikove imovine neće naplatiti ni trećinu svojih potraživanja.

Trenutno se radi u nekoliko Uljanikovih društava. U prostorima Uljanik Strojogradnje d.d. u stečaju, radi oko pedesetak radnika (nekadašnjih radnika Uljanikovih društava) na izradi vinčeva za češkog vlasnika. Za nastavak proizvodnje u navedenim prostorima mora se riješiti status Strojogradnje u stečaju kao i dobivanje koncesije, a što uglavnom ovisi o odluci Vlade RH kao najvećeg vjerovnika Uljanik d.d.
U TESU-u radi oko dvadeset radnika (nekadašnjih radnika TESU-a) na izradi generatora za talijanskog naručitelja, ali za nastavak proizvodnje, ugovaranja novih poslova potrebno je  od države ishodovati koncesiju.
Uljanik Standard jedino je društvo koje nije u stečaju i koje posluje sa teškoćama, a uglavnom rade na uslužnim djelatnostima, od trgovine, samačkih hotela,  održavanju  stanova, a zaposleno je oko dvadesetak radnika.

Uljanik brodogradilište u stečaju ima trenutno zaposlenih oko šezdesetak radnika, koji rade u  knjigovodstvu, djelatnostima platnog ureda, pravne službe, kadrovske službe, informatičara, održavanju strojeva i uređaja .

Uljanik d.d. u stečaju ima zaposlenih oko dvadesetak radnika uglavnom djelatnike  od knjigovodstva do zaštitara.

O Uljaniku je bilo riječi i prošlog tjedna u Saboru kada je zastupnik IDS-a Tulio Demetlika postavio pitanje Premijeru Plenkoviću,  te dodao kako je sudbina Uljanika u rukama vjerovnika, a u donošenju te odluke ključan glas je glas države, odnosno Vaše Vlade. Premijer Plenković na postavljeno pitanje nije dao nikakav konkretan odgovor, već je samo napomenuo da će Vlada imati svoju poziciju te da će ministar Horvat  o tome izvijestiti javnost.

Nakon što je Skupština vjerovnika Uljanika d.d., donijela odluku o likvidaciji tog trgovačkog društva, reagirao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

„Današnjom odlukom Skupštine vjerovnika Uljanika samo je produžena agonija radnika jer Vlada RH opet, po tko zna koji put odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli. Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada RH koja je i na najveći vjerovnik društva. Dakle, sudbina Uljanika i dalje je u rukama Vlade RH koja već mjesecima, bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke, gubeći dragocjeno vrijeme prebacivajući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja.
Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. Maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik nažalost ne može računati na isti tretman. Unatoč današnjoj odluci i unatoč tome što Grad nema nikakvih izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjerujem da za Uljanik još uvijek ima nade. Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće“, poručio je.

I tako je  gradonačelnik Pule Boris Miletić ” zaboravio ” koliko je  i on pridonio toj agoniji radnika Uljanika i sudbini brodogradnje u Puli, sa svojim “povratkom Pule moru”

Lili Benčik/hrvatskepravice

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved