Connect with us

Vijesti

NOVI PUTINOV GOVOR s Valdai foruma PONUDA KOJU ĆE ZAPAD TEŠKO ODBITI

Published

on

Prijedlog predsjednika Rusije nudi nam da budemo slobodni ljudi, odgovorne nacije i svijet u kojem se poštuje različitost. Pred takvim ponudama trikovi i prijetnje “pljačkaške civilizacije” gube snagu

Negdje na sredini transkripta Putinova govora na Valdajskom forumu (5. listopada 2023.) na pamet mi je pao Samuel Huntington. Novi svijet bit će mjesto susreta civilizacija, tvrde obojica. Doduše, naglasci su različiti – donosi Slobodan Reljić u RT.

foto: Vinipeg Free Press

Posljedica su i protoka vremena (Huntington je govorio prije 30 godina) – Rus najavljuje novi svijet u kojem će Rusija imati jednu od vodećih uloga, a Amerikanac upozorava svoje sugrađane da će se Pax Americana raspasti.

Sukob ili suradnja civilizacija

Politolog s Harvarda, koji je bio i koordinator za planiranje američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, govori o “sukobu civilizacija”, a Putin inzistira da ta “raznolikost i originalnost” vodi odmaku od “bezdušnog univerzalizma novog globalizacija” prema “svijetu na putu sinergije država” – civilizacija, velikih prostranstava, zajednica koje su svjesne da su takve”.

Potpuno svjestan da se čeka glas Rusije u svijetu koji se ubrzano dramatično mijenja, predsjednik Putin navodi kako „civilizacija nije univerzalna konstrukcija, jedna za sve… Svaka se razlikuje od druge, svaka je kulturno samodostatna, crtajući svoja ideološka i vrijednosna načela iz vlastite povijesti i vlastite tradicije“. Govori o osnovi ravnopravnosti u međunarodnim odnosima.

Sukob civilizacija je povijesni tijek, ali veliki procesi imaju rješenja – vrijeme u povijesti kada sukobi prelaze u razdoblja mira i uspostavljanja ravnoteže – kada se mogu usvojiti principi na kojima je izgrađen međunarodni poredak. Za neko povijesno razdoblje.

Putinova ponuda (ili projekcija, kako se vidi) izravna je suprotnost američkom hegemonističkom poretku: “Poštivanje sebe proizlazi iz poštovanja, naravno, drugih, ali također znači i poštovanje drugih.” Dakle, civilizacija nikome ništa ne nameće, ali i ne dopušta da joj išta nedostaje.

Budu li se svi pridržavali upravo ovog pravila, to će osigurati skladan suživot i kreativnu suradnju svih sudionika u međunarodnim odnosima.” Amerika je sada pred ponudom “koja se ne odbija”, ne zato što je prihvatljiva Bidenovoj državi, nego zato što opadajuća sila koja više ne može diktirati uvjete.

Govor kao geopolitička činjenica

Ovo nije bio običan govor. I sigurno je jedan od onih koji će se uzeti zajedno s onim govorom u Münchenu 2007. Tada je Putin najavio da Rusija nema namjeru biti drugorazredna u svjetskim odnosima, a sada je rekao – kako je učinila sve da uđe u situaciju kako bi odredili kako ti odnosi izgledaju. I da to sada radi.

Ovaj govor očito je pripremljen kao zaokružena proklamacija – da svijet vidi alternativu zapadnom sustavu koji ubrzano trune i raspada se.
Rusija se u ovom trenutku drži kao najpogodnija za slanje te poruke.

Mnogi narodi žele biti “odabrani narod” (Božji), a povijest pamti one koji su u tome na neki način uspjeli (u europocentričnom svijetu Židovi, Englezi, Francuzi, Nijemci, sovjetski i američki narod). )… Jer, kako je Fjodor Dostojevski pisao : „Ako veliki narod ne vjeruje da je istina samo u njemu samom, ako ne vjeruje da je on jedini sposoban i pozvan svojom istinom sve uskrsnuti i spasiti, onda je to samo ono što je u narodu sposobno i zvano, odmah se pretvara u etnografski materijal, a ne u veliki narod… Jedini narod “bogonosac” – to je ruski narod.”

Rusi su sada, u tranzicijskom post-američkom svijetu, najvidljivija svijeća na kraju tunela. Koja je tu da stvori tamu i izgubi tvrdoću crnila.

Rusija stoji iza crte povučene ukrajinskom krizom – 10 posto stanovništva s pomahnitalog i netolerantnog Zapada protiv 90 posto svijeta – onih koji podržavaju porast različitosti, a “izvoz demokracije” im postaje nepodnošljiv, razumiju da je neokolonijalizam brutalne ekspanzije “slobodnog tržišta” najbeskrupuloznija pljačka u povijesti, vide da je LGBT ideologija poziv na samoubojstvo…

Takva demokracija, očito je – “ne može se nositi sa svom kompleksnošću procesa”. Što je, pritom, vrlo važno dodati? Pravi učinkovit i otporan državni sustav ne može se nametnuti izvana. Ona prirodno izrasta iz civilizacijskih korijena države i naroda i Rusija je u tom pogledu primjer kako se to događa u životu, u praksi.” (Putin)

Kraj “kraja povijesti”

Ove Putinove riječi pokazuju da je Samuel Huntington bio u pravu kada se 1990-ih javno suprotstavio glupostima svog učenika Francisa Fukuyame, gurnutog u poznato, a zatim histerično podržavano djelo Kraj povijesti i posljednji čovjek (1992.). Fukuyama je politički (zlo)upotrijebio Hegelovu transcendentnu projekciju “kraja povijesti”. Georg Wilhelm koristio je ovaj izraz da bi opisao uspon liberalne države nakon Francuske revolucije i kao smjer prema kojem se kreće “povijesni napredak”.

Poslije su marksisti “shvatili” da su “kraj povijesti”, a Fukuyamina mudrost bila je da se nakon pada Istočnog bloka 1989. pokazalo “da je marksistička verzija očito pogrešna i da se čini da postoji nema alternative liberalnoj demokraciji”. Priznao je da je bilo “zastrašujućih preokreta u napretku liberalne demokracije u proteklih 15 godina, ali nazadovanje ne znači da je temeljni narativ pogrešan”. Čini se da niti jedna od ponuđenih alternativa nije bolja.”

Ubrzo se taj “narativ” koji je pomahnitali Zapad shvatio kao Božju poruku “izabranom narodu” rasplinuo jer Amerika nije imala povijesne mudrosti za takvu ulogu.

Vladimir Putin se ovom prilikom prisjetio “trenutka kada je moja malenkost dala prijedlog: možda bismo trebali ući u NATO?” Ali ne – NATO-u ne treba takva država”. Postaje jasno da NATO ne traži partnere, već robove, a “našu spremnost na konstruktivnu suradnju… shvatili su kao poniznost, kao pristanak da će novi svjetski poredak graditi oni koji su se proglasili pobjednicima Hladnog Rata”, a od čega su očekivali “da je Rusija spremna ići tuđim putem, da se ne vodi svojim nacionalnim, nego tuđim interesima”. Naravno, to je značilo – ako Rusija, koja je do jučer više od pola stoljeća držala stražu prema Zapadu, mora – onda to pitanje neće postavljati druge, slabije zemlje.

Dok je liberalni Zapad histerično slavio pobjedu nad socijalističkim Istokom, poticao se teror rulje i nije se dopuštalo neslaganje. Ali iz te kulture koja je srušila Istok održavši institut “slobode govora” (i ponude “potrošačkog društva”) mogao bi proizaći i Samuel Huntington. Kao manjina, ali…

“Čisti je arogantan ponos misliti da je zbog pada sovjetskog komunizma Zapad osvojio svijet za sva vremena i da muslimani, Kinezi, Hindusi i drugi hrle prihvatiti zapadni liberalizam kao jedinu alternativu.” Hladnoratovska podjela čovječanstva je gotova. Ostaju temeljne etničke, vjerske i civilizacijske podjele čovječanstva koje stvaraju nove sukobe”, pokvario je zabavu Huntington (tekst Sukob civilizacija iz 1993. u časopisu “Foreign Affairs”, zatim knjiga Sukob civilizacija i preoblikovanje svjetski poredak, 1996).

„Zapad nije osvojio svijet nadmoći svojih ideja (…) nego svojom nadmoći u primjeni organiziranog nasilja… U omiljenim frazama povjesničara, ꞌekspanzija Zapadaꞌ je završila i ꞌpobuna protiv Zapadaꞌ započela”.
“Ukratko, posthladnoratovski svijet je svijet sedam ili osam velikih civilizacija (podrazumijevati ih kao najšire kulturne cjeline).”

Bitka za definiranje civilizacije

Sada su najočitiji sukobi s pravoslavnom, sinskom (kineskom), hinduističkom i islamskom civilizacijom. Utoliko se slažem sa Samuelom Huntingtonom i onim dijelom američkog društva – manjinom koja je sa svojih pozicija shvatila da “kraja povijesti” neće biti, pogotovo ne poput Fukuyamine šećerne groznice.

Putin će sada pokušati definirati pojam civilizacije na nehuntingtonovski način. Dakle, nije to “kolonijalna interpretacija: postoji neki ‘civilizirani svijet’ koji je uzor drugima, svi moraju slijediti te standarde, primjere, a tko se ne slaže, bit će ga bičem utjeran u ‘civilizaciju’ ‘prosvijetljenog’ majstora.” Ta vremena su prošla i naše poimanje civilizacije je potpuno drugačije.”

Ovdje: “Kao prvo, postoji mnogo civilizacija, a nijedna od njih nije bolja ili gora od druge.” Rasprostranjeni su kao eksponenti težnji svojih kultura i tradicija, svojih naroda. Za svakoga od nas to je nešto drugo. Za mene su to, recimo, nade našeg naroda, mog naroda, čiji sam dio imao sreću postati“.

Predsjednik Rusije pokazao je da je već počelo, jer je u Koncepciji vanjske politike Rusije, usvojenoj ove, 2023. godine, “naša zemlja okarakterizirana kao izvorna država-civilizacija”. Rusi su uvjereni da je “modernom svijetu strano bilo kakvo ujedinjenje, svaka država i društvo želi samostalno kreirati svoj razvojni put. U temelju su: kultura i tradicija, koje počivaju na geografiji, povijesnom iskustvu, prošlom i sadašnjem, te na vrijednostima naroda. Riječ je o složenoj sintezi u čijem se procesu rađa izvorna civilizacijska zajednica. Njegova heterogenost i raznolikost ključ su održivosti i razvoja.”

Time “pitanje identiteta” i “suvereniteta” postaje legitimno. Identiteti su “tisuće raskošnih cvjetova”, a globalizam je mraz koji se mora izbjegavati i čuvati.

Podijelit će se najljepši snovi

Glavni nasljednici Fukuyaminog “kraja povijesti” sada su američka “duboka država” i davoski karneval zlih namjera na čelu s naci-liberalnom figurom Klausom Schwabom. Veliki reset tih zlotvora s idejom da nisu važne ni kultura ni tradicija, jer će čovjek ionako biti spojen na računalo – najavljuju iz operacije s covidom-19 – već pada u vodu. Putinovo resetiranje ide onim što je dojučerašnja zapadna medijska artiljerija opisivala kao staze očajnika koji će biti dovedeni u “red, rad i disciplinu” digitalnog koncentracijskog logora rasprostranjenog po cijeloj kugli zemaljskoj.

U Putinovom resetiranju nalazi se i podsjetnik da je “svijet previše složen i raznolik da bi ga bilo moguće podvrgnuti jednoj shemi, pa čak i ako iza toga stoji moć, ogromna moć Zapada, stoljećima gomilane kolonijalne politike” i svijet postaje svjestan činjenice da “praktički taj stupanj razvoja postignut pljačkom čitavog planeta.

Povijest Zapada zapravo je kronika beskrajne ekspanzije. Zapadni utjecaj u svijetu ogromna je vojno-financijska piramida koja stalno treba novo gorivo – prirodne, tehnološke, ljudske resurse koji pripadaju drugima. Zato Zapad jednostavno ne može stati i ne planira to učiniti”.

„Trenutak prepoznavanja je trenutak buđenja“, primijetio je Walter Benjamin, a danas smo poput onih malih umova koji dopiru do tihih, ali velikih riječi „netko je nekome rekao,/ sanjao sam najljepši san,/ podijelimo to na dva,/ sada je pola sna tvoje/”…

To je najbolja strana povijesti. Suočavamo se s “velikim resetiranjem” podnošljive normalnosti. Voljeli ili ne voljeli Putina, njegov je prijedlog pošten. Jer nudi nam da budemo slobodni ljudi, odgovorne nacije i svijet u kojem se poštuje različitost. Pred takvim ponudama trikovi i prijetnje “pljačkaške civilizacije” gube snagu.
Slobodan Reljić (RT)

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved