Connect with us

Društvo

RAT ZA NASLJEDNIKA!? Umro veliki meštar Suverenog Malteškog Viteškog Reda…

Published

on

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto (75), knez i veliki meštar Suverenoga Malteškoga Viteškog Reda, umro je u srijedu u Rimu od raka na grlu, koji mu je dijagnosticiran u veljači.

U vatikanskim krugovima vlada bojazan da će se sada, u sklopu postupka biranja novoga velikog meštra, ponovo razbuktati borbe i razdori između, uglavnom, engleskih i njemačkih vitezova, primireni preklanjskim izborom Della Torrea kao neutralnoga pomirbenog poglavara, piše Bešker u Jutarnjem.

U skladu s Ustavom Malteškog Reda, privremeni namjesnik kneza i velikog meštra će, do izbora novog poglavara, biti veliki komtur fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas (80), portugalski inženjer kemijske tehnologije. Redu se pridružio 1984, a svečane zavjete je položio 2015 pošto je 2008 obudovio. Obavljao je više odgovornih dužnosti u Redu. Među inim, bio je delegat velikog meštra („ambasador“) u Brazilu, vijećnik, kancelar, potpredsjednik portugalske udruge Reda, te vicedelegat za nacionalne udruge. U Suvereno vijeće izabran je 2014, a za velikog komtura lani Prvog svibnja.

Suvereni Vojni Bolnički Jeruzalemski Rodoski Malteški Red Sv. Ivana, osnovan u Jeruzalemu oko 1048, laički je katolički red i suvereni subjekt međunarodnog prava. Bavi se humanitarnom djelatnošću u više od 120 zemalja, te je po svome statusu neutralan i apolitičan. Uz 13.500 vitezova djeluje oko 80.000 dragovoljaca, te oko 42.000 profesionalnih liječnika, bolničara i pripadnika pomoćnog osoblja. Posjeduje i vodi bolnice, liječničke centre, ambulante, ustanove za ostarjele i onemoćale, centre za terminalne bolesnike itd. Njegov odio, poznat kao Malteser International, priskače u pomoć za prirodnih katastrofa te nastoji umanjiti tegobne posljedice ratnih i inih vojnih sukoba.

U tom svojstvu je pomagao za srpske agresije (op.ur. a ne srpsko-hrvatskog rata kako piše Bešker) na teritoriju Hrvatske, a sada, na primjer, djeluje u zemljama koje graniče s Irakom i Sirijom. Pomaže i migrantima brodolomnicima iz Sicilijanskoga kanala. Malteški Red ima diplomatske odnose sa 110 država (među kojima je i Hrvatska), službene odnose sa još 6 zemalja, a na veleposlaničkoj razini s Europskom unijom. Stalni je promatrač pri Ujedinjenim narodima. Od 1834 sjedište mu je u Rimu gdje uživa eksteritorijalnost.

Giacomo Della Torre rođen je u Rimu 1944, bio je profesor antičkoga i biblijskoga grčkoga na Papinskome urbanovskom sveučilištu u nadležnosti Kongregacije za evangelizaciju naroda (nekad: Propaganda fide) te bibliotekar i arhivist Malteškog Reda. Bio je veliki prior Reda za Lombardiju i Veneziju (1994-1999), te za Rim (2008-2017), a u međuvremenu je bio član Suverenog vijeća.

Fra’ Giacomo Dalla Torre pripada grofovskoj obitelji iz Trevisa koja je stoljećima bezrezervno vjerna Svetoj Stolici.

Njegov brat Giuseppe Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto (76), bivši opći namjesnik Viteškog reda Svetog Groba u Jeruzalemu, bio je 2007-2019 predsjednik Sudišta Države Vatikanskoga Grada, pa je sudio u aferi Vatileaks. Njihov djed Giuseppe Dalla Torre bio je talijanski novinar i glavni urednik vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano puna četiri desetljeća (1920-1960), držeći umjerenu antifašističku liniju (u doba fašizma to je bio jedini oporbeni dnevnik u Rimu) te osobno skrivajući Židove i antifašiste.

Fra’ Della Torre je bio privremeni namjesnik od 2017, pa osamdeseti knez i veliki meštar od 2018, pošto je papa Frane natjerao na ostavku prethodnog poglavara fra’ Matthewa Festinga. Tako je ugušena kratkotrajna pobuna tog reda protiv Svete Stolice.

Veliki meštar Festing je sredinom prosinca 2016 iz Reda istjerao dotadašnjega velikog kancelara baruna Albrechta von Boeselagera. Veliki kancelar je u Redu šef izvršne vlasti, diplomatske službe i unutrašnjih poslova, što znači treći dužnosnik po preseansu (nakon velikog meštra, te velikog komtura koji se bavi duhovnim životom). Von Boeselager je dugo bio šef cjelokupne svjetski raširene zdravstvene službe kao glavni bolničar (1989-2014). Bio je član moćnoga njemačkog priorata unutar Reda, te je dugo (1982-2014) bio kancelar Njemačke udruge Malteškog Reda. Od 1990 neprekidno je član Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika. Stoga je njegovo protjerivanje bilo i problem i skandal i za Rimsku kuriju.

Obrazloženja nije bilo. Neslužbeno je rečeno da je istjeran zbog neposluha: nije htio podnijeti ostavku kad je od njega to zahtijevao Festing. A povod je bio da su sanitarni djelatnici u von Boeselagerevoj nadležnosti u Burmi više od 10 godina ranije dijelili kondome kao prevenciju protiv HIV-a. Von Boeselager je uzalud tvrdio da je to radila nevladina organizacija koja je s njima surađivala izvana i da joj je on otkazao suradnju netom je doznao za kondome.

Obrazloženje se doimalo veoma poznim i veoma nategnutim. Šuškalo se da je posrijedi novac, a ne kondomi, i da je „krivica“ von Boeselagera što je makinacije otkrio i nije htio preko njih preći.

Von Boeselagerovo smjenjivanje je od Pape energično zahtijevao kardinal Raymond Leo Burke, koga je Frane prethodno maknuo s dužnosti predsjednika crkvenoga Vrhovnog suda Apostolske Signature i postavio za duhovnika Malteškog reda. Kardinal Burke je u nekoliko navrata Papu sinovski optuživao za herezu.

Na to je, o samome Božiću 2016, Malteški Red poručio Papi da se ne miješa u njegove unutrašnje poslove. Pisali smo da to, po kanonskom pravu, ne stoji. Suverenost Malteškog Reda funkcionira prema trećima, ali ne vrijedi spram Pape koji u Katoličkoj crkvi ima „vrhovnu, potpunu, neposrednu i opću redovitu vlast koju uvijek može slobodno vršiti“, kako kaže kanon 331.

Cijeli članak možete pročitati na Jutarnji.hr.

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved