Connect with us

Društvo

“S margine političkoga spektra” – “Ministarstvo istine”

Published

on

Faktograf (takozvano Ministarstva istine), je Plenkovićev cenzor koji u Republici Hrvatskoj određuje što je istina, a što laž na raznim područjima (povijest, medicina, kultura, ekologija itd.).

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i GONG („Građani organizirano nadziru glasanje“) pokrenuli su internetsku stranicu Faktograf.hr. Na konferenciji za novinare 29. listopada 2015. godine predstavljen je portal Faktograf.hr (www.faktograf.hr), prve hrvatske medijske platforme specijalizirane za provjeravanje činjenica (fact-checking). Na konferenciji su govorili izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić i glavni urednik Faktografa Petar Vidov.

Specijalizirana internetska stranica za provjeravanje činjenica, stranicu Faktograf.hr, čija je glavna zadaća bila provjeravanje istinitosti političkih izjava u javnom prostoru te ispunjavanja predizbornih obećanja. HND se kasnije povukao,a Faktograf.hr je postao glavni cenzor u Hrvatskoj uz podršku ministarke kulture i medija kao i njenog šefa druga Plenkovića. Vlada RH (Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa) dopuštaju sramotno ponašanje Faktografa, kršenje ljudskih prava i Ustava RH.

GONG je vlasnik dvije tvrtke-kćeri, GRIF usluge d.o.o. i GES savjetovanje d.o.o., te izdavač portala Faktograf. Faktograf se djelomično financira iz prihoda GRIF-a, a djelomično kroz projektne natječaje koje nosi udruga GONG. Nevladina udruga GONG (ljevičarsko-liberalnih i anarhističkih pogleda na život) je u više navrata pokazala svoju pristranost (npr. protiv referenduma o braku, protiv referenduma o izbornom sustavu, blokiranjem znanstvenika po pitanju covida-19 itd.). Faktograf je u međuvremenu postao ovlašteni cenzori za Republiku Hrvatsku na facebooku. U doba komunizma imali smo Agitprop, a danas imamo Faktograf.  

Faktograf.hr ima monopol na “istinu” pa određuje što je istina, a što laž na svim područjima života: povijesti, kulturi, medicini, ekologiji, te objavama novinara na portalima kao i objavama pojedinaca. Faktograf blokira sadržaje koji nisu u skladu s njihovim ljevičarskim, marksističkim, antinarodnim nadzorom pa šalju poruku bez objašnjenja: “obmanjujuće”, “djelomično lažno”, “činjenično netočno”, “potvrdili smo da vaš komentar nije bio u skladu sa Standardima zajednice” i slično. A što su Standardi zajednice, koje i čije zajednice to ne pojašnjavaju. Faktograf bez stvarnog objašnjena blokira pojedince i portale koji se ne uklapaju u njihov svjetonazor bez obzira što blokirani pišu istinu. Neprihvatljivo je da u demokratskom društvu (Plenković se hvali visokim demokratskim standardom) faktograf procjenjuje što je “istina”, da blokira i etiketira stručne i znanstvene objave (npr. Sladoljev, Gajski, Vrčak, Marušić, Bakić, Lauc i drugi). Svi oni koji se kritički osvrnu na povijesne laži, koji znanstveno propituju pandemiju covid-19., koji su za poštivanje naravnog (prirodnog) zakona su etiketirani, blokirani, klevatani, prozivani i označeni kao nepoželjni.

Nakon što je matematičar i analitičar Nenad Bakić najavio pokretanje sudske tužbe protiv fact-cheker stranice Faktograf koji je pojedine njegove objave proglasio lažnom vijesti te tako ograničio mogućnost da njegova objava dođe do što više ljudi, Faktograf je Bakićevu najavu proglasio javnim linčem i pokrenuo staljinističku kampanju. Nenad Bakić je objavio činjenično stanje po pitanju Faktografa: “One se sastoje u tome da Faktograf iz pera svojih autora prosuđuje koje su objave istinite, a koje lažne, te navodne lažne tako označava na Facebooku, pa onda ljudima koji dijele objave ili onima koji ih pišu, tako smanjuje doseg i time de facto provode cenzuru. Kako je Facebook najznačajnija medijska platforma u Hrvatskoj, to se prema mom tumačenje protivi članku 127 Kaznenog zakona”.

Kazneni zakon, Povreda slobode mišljenja i izražavanja misli, Članak 127.

(1)        Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja ili slobodno osnivanje ustanova javnog priopćavanja,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2)        Kaznom iz stavka 1. ovoga članka tt kaznit će se tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.

(3)        Kaznom iz stavka 1. ovoga članka tt kaznit će se tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, programa novinskih agencija ili objavljivanje drugih medijskih sadržaja.

Harangu protiv Bakića pokrenuka je novinarka Maja Sever (Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske), Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/bakic-napao-faktograf-i-pozvao-pratitelje-da-tuze-portal-redakcija-pocela-dobivati-prijetnje-smrcu/

Nenad Bakić: Pokrenuta je staljinistička hajka zbog moje najave tužbe protiv Faktografa (14. 12- 21.)

“Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?”, napisao je Bakić.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/bakic-odgovorio-na-optuzbe-faktografa-poptuna-je-neistina-da-sam-pokrenuo-ikakav-javni-linc-u-demokratskom-drustvu-tuzba-se-ne-smatra-hajkom-upravo-obratno-20211213

Podršku Nenadu Bakiću dali su novinar RTL-a Boris Mišević i znanstvenik Gordan Lauc. Novinar RTL-a Boris Mišević je objavio: “Samo zato jer sam u tom slučaju bio dovoljno hrabar da iznesem istinu koju su upravo oni htjeli sakriti. Zato neka ne glume žrtvu brate. Žrtve su svi građani koje oni godinama cenzuriraju i smanjuju doseg objava. Ideologiju svojih financijera i vlasnika podvaljuju pod “činjenice” Da nije tragično bilo bi komično. Razloge bijesa ljudi prema njima trebaju potražiti u tome što su radili sve ove godine običnim ljudima ove zemlje. Nek pročitaju desetke tisuća komentara. Ovdje je sve jasno.”

Gordan Lauc je objavio: “Ako Faktograf.hr kaže da je ono što je Nenad Bakić napisao o Faktografu neistina, nazvati to “neovisnim provjeravanjam činjenica” nadilazi čak i maštu najmračnijih pobornika teorija zavjere…

Ekipa iz Faktografa aktivno provodi cenzuru koja onemogućava slobodu govora mnogima, uključujući i mene osobno. Dokaza je više nego dovoljno, a kada kaznene prijave dođu na sud i osobno ću s velikim užitkom svjedočiti, i/ili kao stalni sudski vještak dati stručno mišljenje o pojedinim njihovim plaćenim uradcima koji su bili temelj za provođenje cenzure.”

“Mediji su jedan od tri stupa demokracije i začuđujuće je da jedna organizacija kao Faktograf može na najvećoj komunikcijskoj platformi u Hrvatskoj ne samo regulirati, cenzurirati i ograničavati dijeljenje informacija i stavova, nego i ovako manipulirati javnost”, napisao je u reagiranju Bakić.

Saborski uhljebi nisu se sjetili formirati istražno povjerenstvo koje bi istražili postupanja GONG-a i Faktografa. Zar nije dosta cenzure od strane Faktografa i sličnih? Faktograf i ljevičari vrše blokadu FB objava i profila korisnika, blokiraju obavijesti, ne dozvoljavaju promoviranje, kleveću i etiketiraju pojedince (nacionalist, ognjištar, homofob, populist, ravnozemljaš itd.). Blokiraju i etiketiraju objave na portalima koji se ne uklapaju u njihov svetonazor (npr. Narod.hr).

Saborski uhljebi se ne bave ovom vrstom cenzure, ne traže istražno povjerenstvo da se utvrdi kršenje ljudskih prava, slobode medija i zabrana cenzure koju provode pojedini mediji. Ne smeta im kršenje Ustava, ne smeta im kršenje ljudskih prava!?

Kada se pogleda tko i kako financira Faktograf jasno je da je to direktno uplitanje u unutrašnje poslove Republike Hrvatske. Pojedina veleposlanstva financiraju protunarodne aktivnosti, financiraju cenzuru i blaćenje neistomišljenika i Republike Hrvatske. To se nekada nazivalo neprijateljskom djelatnošću i kažnjavalo se, a danas se dopušta.

Faktograf je privatni portal GONG-a, kojeg među ostalima financiraju Balkan Trust for Democracy, Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Europska Komisija i Otvoreno Društvo. Sve navedene organizacije su marksističko-globalistički ljevičarski agitatori. Ti prihodi tvore 90% prihoda GONG-a. Od različitih financijera, najmanje NED (National Endowement for Democracy) te Open Society Foundation su pod palicom Georgea Sorosa, jednog od glavnih promicatelja globalističke tiranije, dok iza EACEA i ESF stoji Europska komisija – još jedna izrazito protudemokratska i protunacionalna institucija.

Faktograf također surađuje sa Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost.

Udruga GONG član je Platforme 112 i u četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića.

GONG i Faktograf.hr dobili su od Googlea financijsku podršku za projekt – izradu baze podataka koja bi novinarima u Hrvatskoj trebala omogućiti da lakše dolaze do informacija koje su im potrebne da kvalitetno odrađuju svoj posao, (objavio N1).

Projektu je trenutačno naziv “Mozaik utjecaja”, a, kako je objasnio glavni urednik Faktografa. GONG-u i Faktografu odobreno je financiranje u iznosu od 300.000 eura, no projekt je prvenstveno GONG-ov. Projekt se razvija uz stručnu podršku The Engine Rooma i financijsku podršku Google Digital News Innovation Funda.

Svjedoci smo da Google financira ljevičarsko-liberalni, protuprirodni i protunarodni pogleda na život (protiv kulturne tradicije i kršćanskog pogleda na život).

Autor Faktografa poznat je kao bivši novinar Index-a i po napadu na taksistu zbog krunice i slike Ante Gotovine u njegovu automobilu.

Faktograf nema veze s novinarstvom, za istinu i činjenice nije ga briga već mu je jedini cilj da smanji doseg političkih neistomišljenika. Slučajem Faktograf trebali bi se baviti Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo kulture i medija zbog kršenja ljudskih prava i cenzure koju provode. Nažalost, oba ministarstva omogućavaju nesmetano kršenje ljudskih prava, omogućuju cenzuru, širenje laži i promoviranje lijevo-liberalne ideologije.

https://vigilare.org/vijest/veliki-facebook-inkvizitor-petar-vidov-ovrsitelj-politicke-korektnosti-u-hrvatskoj/

Istina je samo ono što nam kažu Petar Vidov i njegov Faktograf. Sve ostalo su manipulacije.

Faktograf i njegov član Petar Vidov dobili su od Plenkovića dozvolu za protuustavnu cenzuru hrvatskog novinarstva. Dao mu je za pravo da uskraćuje slobodu govora Hrvatima. Na svaki natpis o laboratorijskom porijeklu Corone gušio je na Facebooku portale.

Američka država ima ovlasti kazniti Facebook zbog cenzure. U RH američka firma posve normalno provodi cenzuru. Jer je u RH Facebook iznad Ustava. Pa su tako i Petar Vidov i Faktograf iznad Ustava? (crodex.net)

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kina-optuzuje-ameriku-zbog-istrage-o-porijeklu-korone-spominju-americke-laboratorije/2279232.aspx

Općenito, Faktograf je propagandna mašinerija globalističke ljevice koja tim putem nastoji nametnuti dogmatsko jednoumlje, i uništiti ono malo slobode što je u suvremenom svijetu još preostalo. Pojavom Faktografa smo još jedan korak bliže ka uvođenju Ministarstva Istine iz Orwellove 1984.

Faktograf protiv portala Narod.hr

GONG-ov portal Faktograf.hr ponovno pokušava smanjiti doseg objava portala Narod.hr na Facebooku, ovaj put prijavom za “netočne informaciije” u članku u kojem svoje mišljenje iznosi prof.dr.sc. Matko Marušić. (narod.hr).

https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/hrvatska/25766-faktograf-gong-i-novosti-ruse-drzavu)

Faktograf.hr 8. rujna ocijenio je kao “Netočan” sadržaj https://narod.hr/zdravlje/dr-sc-matko-marusic-ovo-epidemiju-izazvao-je-umjetni-virus-napravljen-u-kini?fbclid=IwAR39G4CxYmyXmeInPtPTFoCGJtEZKtyoJ120CmoMtyYi6dSS9taqK7ZboO8 objavljen na Narod.hr. Referenca na provjeru objavljenu na Faktografu je tekst: https://faktograf.hr/2020/09/08/matko-marusic-bez-ikakvih-dokaza-tvrdi-da-je-koronavirus-pobjegao-iz-laboratorija/?fbclid=IwAR39G4CxYmyXmeInPtPTFoCGJtEZKtyoJ120CmoMtyYi6dSS9taqK7ZboO8

Niz slučajeva blokade portala narod.hr, umjesto da provjerava prenose li pojedine vijesti činjenice, GONG-ov portal se u slučaju Narod.hr upustio u ideološku ocjenu njihova sadržaja, pa su vijesti koje se ne slažu s tumačenjem GONG-ova portala dobile negativnu ocjenu. Bili su to tekstovi o komunističkim zločinima, a ranije su bili i na temu pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeacea i napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019.

Faktograf.hr je tako dobio ovlasti smanjiti vidljivost nekog sadržaja ukoliko ga smatra neistinitim ili ga čak u potpunosti cenzurirati. Povodom toga, prof. dr. sc. Matko Marušić uputio je pismo Ministarstvu pravosuđa zatraživši od njih objašnjenje koje su točno ovlasti tog portala. Nažalost Plenkovićevo Ministarstvo pravosuđa se proglasilo nenadležnim i time pokazalo da su za ljevičarsku cenzuru, a ne za istinu i činjeničnu slobodu govora. (narod.hr).

U svojoj komunikaciji s Ministarstvom pravosuđa prof. dr. sc. Matko Marušić između ostaloga piše pod točkom 4.: Doista ovo smatram važnim pitanjem, jer ako se “privatno” bilo tko može proglasiti stručnjakom za procjenu istinitosti bilo koje vrste vijesti i onda ih uklanjati iz javnoga prostora kako mu se svidi – gdje je tu onda pravna država? Pravna država koja osigurava da svi ljudi u svim mogućim slučajevima bude jednako tretirani? Čak i kad su u krivu?

Oprostite ako je ovo moje pismo predugo, ali htio sam sada pitanje postaviti jasno, pa molim za konkretan odgovor. Ako su pravo i pravda, demokracija i ljudska prava nemoćni pred financijskom silom američke tvrtke Facebook, kažite to otvoreno. Da znamo što i kako živimo i kolika su naša ljudska prava. (Bez odgovora.)

Narod.hr prijavio Faktograf Facebooku zbog negativne ocjene i pokušaja cenzure

Zbog negativne ocjene na GONG-ovom portalu Faktografu, Narod.hr-u smanjen je doseg. Prigovor smo uputili i Facebooku te između ostalog naveli:

> Pokušaj cenzure: GONG-ov portal odbio žalbu Narod.hr-a na negativnu ocjenu za članak prof. dr. Marušića

> Prijavili smo GONG-ov portal IFCN-u zbog pokušaja utjecaja na uređivačku politiku Narod.hr-a i kršenja Kodeksa principa

Portal Faktograf.hr, koji je dobio licencu za ocjenjivanje točnosti vijesti, dao je neutemeljenu negativnu ocjenu članka news portala Narod.hr. Negativna ocjena čini javnu i poslovnu štetu portalu Narod.hr – prikazuje ga kao širitelja lažnih vijesti, što smanjuje distribuciju članaka Narod.hr-a na Facebooku. Tražimo da Facebook razmotri ove slučajeve i da se negativne ocjene povuku.

Proteklih godina Faktograf.hr je objavljivao članke pune ideološke netrpeljivosti prema nevladinoj udruzi “U ime obitelji”, izdavaču portala Narod.hr, i Željke Markić, predsjednici udruge. Riječ je o uvredljivim člancima u stilu tabloida, koji nemaju veze s provjerenim činjenicama, nego ideološki kritiziraju riječi i poteze “U ime obitelji” i Željke Markić.

Opća deklaracija o ljudskim pravima, članak 19. kaže:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Kako u jednom svom tekstu piše portal matrixworldhr.com :

„Faktograf.hr je klasična cenzura čiju temeljnu organizaciju financiraju multimilijarderi koji nastoje provesti svoje privatne interese, a isti im omogućava da lakše obmanjuju javnost i ostvaruju svoje mokre snove, određeni globalni konstrukt. U slučaju Bill Gatesa, agende globalnog procijepljenja i čipiranja čovječanstva (uvođenjem digitalnog identiteta cjepivom) u paketu s ostvarenjem nezamislive moći globalne kontrole ljudi.“(Mr. sc. Arna Šebalj, dipl.) iur.

404 PAGE NOT FOUND

Neke objave na društvenim mrežama jednostavno su prebrisane (404 PAGE NOT FOUND)!

Ustav RH, Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Ministarka kulture i medija

Zahvaljujući nakaradnom shvaćanju demokracije od strane Ministarstva pravosuđa te Ministarstva kulture i medija u Hrvatskoj je omogućeno kršenje ljudskih prava, omogućena je cenzuru i podrivanje države Hrvatske.

Ministar pravosuđa

Što se događa s medijima u Hrvatskoj?

Ili su plaćeni od Soroševog otvorenog društva ili su direktno ovisni o financiranju Bill Gatesa, kao Faktograf. Isti taj Faktograf koji u savezu s javnim medijima proizvodi paniku koja je društvu nanijela i još nanosi nepopravljivu štetu. To  „Orwellovo Ministarstvo istine“ ima namjeru, kako je izjavio Edward Hunter,  citiram: “ Namjera je radikalno promijeniti um, tako da njegov vlasnik postane živa lutka – ljudski robot – a da se ta strahota ne vidi izvana. Cilj je stvoriti mehanizam od krvi i mesa, s novim uvjerenjima i novim misaonim procesima umetnutim u zarobljeno tijelo. Tu je zapravo riječ o potrazi za porobljenim narodom u koji se, za razliku od drevnih porobljenih naroda, moguće pouzdati da nikada neće dići pobunu, da će uvijek poslušno slijediti naredbe, baš kao što kukac slijedi svoje instinkte.”(Mr. sc. Arna Šebalj, dipl. iur. ).

“Veliki” borci za demokraciju i ljudska prava u Hrvatskom saboru nisu se očitovali o očitom kršenju ljudskih prava i cenzuri koja se provodi u RH. Nažalost, Vlada Andreja Plenkovića nečinjenjem potiče kršenje ljudskih prava i cenzuru na štetu pojedinaca i čitave zajednice.

Dr. Marko Jukić

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved