Connect with us

Društvo

„S margine političkoga spektra“ – Na Hvaru se sastali najbolji prijatelji Milanović i Dodik

Published

on

Kada se radi o drugu Zoranu Milanoviću ništa nas više ne može iznenaditi. Najnoviji incident pokazuje da dotični ne poštuje Ustav, zakone, ne poštuje državu na čijem je čelu, ne poštuje hrvatski narod. U normalno državi dotični bi bio opozvan ali u Hrvatskoj, državi s posebnim potrebama, on će nesmetano nastaviti rušiti državu na čijem je čelu.

Svake godine Srbi u travnju prave igrokaz u Donjoj Gradini gdje obilježavaju sjećanje na stradale u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Srbi su u Donjoj Gradini osnovali Javnu ustanovu “Spomen-područje Donja Gradina” koja promiče srpske laži o broju stradalih i laži o genocidnosti hrvatskoga naroda.

Na igrokazu se Srbi natječu tko će više mržnje pokazati prema Hrvatima i hrvatskoj državi. Natječu se u lažima o broju stradalih Srba za vrijeme Drugog svjetskog rata. Također povodom obilježavanja oslobodilačke akcije Oluja Srbi organiziraju igrokaz i optužuju hrvatsku državu za progon Srba koji su samovoljno otišli iz Hrvatske u kolovozu 1995. godine. Sve igrokaze organizira Srbija i Republika Srpska iz BiH. Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Porfirije predvode srpske laži i izljeve mržnju prema Hrvatima i hrvatskoj državi. Mlade generacije Srba uče o genocidnosti hrvatskog naroda, uče ih mržnji. Uvijek pored izljeva mržnje i laži Srbi igrokaz začine nekom mirotvornom izjavom kako su oni za mir i dobrosusjedske odnose ako se prizna njihova verzija povijesti.

Dodik posjetio prijatelja Milanovića na Hvaru

Dodik je u utorak nenajavljeno doputovao na Hvar gdje se sastao s Milanovićem, a nakon toga je istim helikopterom kojim je tamo došao otputovao u Srbiju. Dodik je helikopterom Vojske Srbije doletio do Hvara gdje su vođeni vrlo važni razgovori o genocidnosti hrvatskog naroda i obilježavanju Oluje u Prijedoru. Vjerojatno je Dodik pozvao Milanovića da 4. augusta dođe u Prijedor na novi srpski igrokaz. Nakon Hvara Dodik je otišao svom šefu Vučiću da ga izvijesti kako Zoki radi za „srpski svet“. Aleksandar Vučić je u utorak kazao da je Dodik stigao na Pasuljanske livade iz posjete Hrvatskoj i da je koristio “srpski helikopter” želeći kazati da je Dodik bio u posjetu srpskoj pokrajini na zapadu. Mediji pišu da nije poznato iz kojeg razloga Dodik koristi helikopter Srbije kada entitet RS ima svoj.

Dodika Srbi veličaju zbog tajnog susreta s Milanovićem. S Hvara je Dodik otišao šefu Vučiću gdje su zajedno promatrali vojnu vježbu srbijanske vojske hvaleći nakon toga njezinu sposobnost da “brani Srbe”!?

Dodikova regionalna helikopterska turneja u utorak uslijedila je u trenutku kada je suočen s diplomatskom izolacijom, a Republika Srpska sa tihim financijskim sankcijama EU zbog poteza kojim u tom entitetu pokušavaju potkopati Ustavni sud BiH i dovesti u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Zoki spašava Srbiju i Republiku Srpsku od potpune izolacije. Milorad Dodik najveći prijatelj Zorana Milanovića, predsjednika RH, stalno ponavlja svoje laži o broju stradalih Srba i o genocidnosti Hrvata. Evo nekih izjava Milanovićeva prijatelja Dodika:

“Hrvatska krivotvori istinu o Jasenovcu”. Dodik je, između ostalog, ustvrdio da je u “jasenovačkom koncentracionom logoru ubijeno 500.000 Srba”.

Dodik udesetostručio broj srpskih žrtava u Jasenovcu i najavio ujednjenje RS i Srbije

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je manipulirao podacima o broju žrtava Jasenovca, udestetrostručio ih ustvrdivši kako je u Jasenovcu stradalo 700 tisuća Srba koje su ubili “ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena”.

Govoreći o stradanju Srba u Oluji, Dodik je rekao da je to stradanje biblijskih razmera samo još jedno u nizu koje se desilo Srbima na ovom prostoru, stradanja koje se može smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja u Hrvatskoj.

O Oluji VUČIĆ, BRNABIĆ, IRINEJ, DODIK “Oluja je zločinačka akcija i pogrom Srba”.

Dodik na komemoraciji žrtvama Oluje: “Ta akcija je kockica u mozaiku zla koji je imao za cilj nestanak Srba”

Ove godine će srpski igrokaz laži i mržnje biti u Prijedoru 4. kolovoza 2023.

Dodik je još kazao:

“To im je pomogla Evropska unija, koja je nas u BiH kroz razna zakonodavstva natjerala da vratimo stanove koji su bili društveni kao da su bili privatni. Samo to nije važilo u Hrvatskoj, to je bila otimačina koja traje i danas. Život Srba u Hrvatskoj je danas težak”.

“To što je 150.000 Srba nestalo iz Sarajeva, hoće da nam kažu da su otišli dobrovoljno i da im ništa nije falilo. Bili su izbačeni i pobijeni, jednako kao i na nekim drugim mjestima. Srbi su iza sebe ostavljali izgrađene gradove. Srbi su milijarde uložili u Sarajevo. Knin je bio čisto srpski grad. Nema nigdje mjesta na prostoru bivše Jugoslavije da su Srbi takvo nešto učinili i da su Srbi organizovali logore. Hoće da kažu da jesmo. Matrica koja je davno postavljena nama kao da nikad ne prestaje. Ima nekih među nama koji misle da treba da popustim. Srbi ne treba da traže milostinju, pobijeni smo i nestali, jer to je bila državna politika Franje Tuđmana koji je rekao da Srbe treba tako udariti da se više nikada ne oporave. Nestali su Srbi iz Krajine, i kada su odlazili ostavili su otključane kuće, ali su ostavili zaključani srca i žive svoje zavičaje“, rekao je Dodik,

Dodik je kazao da su Hrvati ovaj projekat započeli krajem 19. i početkom prošlog vijeka, gdje je izvršen genocid nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata, te dodao da su Srbi terorisani još početkom prošlog vijeka, u takozvanom veleizdajničkom procesu u Zagrebu protiv viđenijih Srba, zatim genocidom kojim je rukovodio ustaški pokret Ante Pavelića, a završio se etničkim čišćenjem u akciji “Oluja”, koja je imala elemente genocida.

“Najbolja potvrda koliko je to bilo mimo zakona i na štetu Srba govori činjenica da Hrvati pokušavaju sve ovo vrijeme da to pokažu kao neki dan domovinske zahvalnosti. Pita se čovjek o čemu govore? Etničkom čišćenju, tome što su izbacili 300.000 ljudi, ubili 2.000 ljudi tog vremena…to vam je zahvalnost?”, upitao je Dodik.

– Srpski svet je vrednost osmišljena da okuplja Srbe oko vere, krsne slave, jezika i pisma, a naša najveća vrednost je to što su Srbi dobar narod – kazao je Dodik.

– Da pamtimo ono što se desilo našem narodu u zločinačkoj akciji Oluja u kojoj je 250.000 Srba isterano sa vekovnih ognjišta, od kojih je oko 2000 civila najviše dece i civila stradalo – rekao je Dodik.

Dodik i Vučić uz to su potvrdili kako će 4. kolovoza u Prijedoru u BiH zajedno obilježiti obljetnicu “progona Srba iz Hrvatske” kako opisuju vojno-redarstvenu operaciju Oluja iz 1995. godine.

Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kritizirao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku kada je tamo uručio odličja 103. brigadi HVO zbog zasluga u borbi za obranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS ako će to ponovo činiti.

U Novom Sadu (2022. godine) na skupu o Oluji Dodik ustvrdio: ‘Srbi nikad nisu organizirali logore, a iza sebe su ostavljali izgrađene gradove’

“Ponovilo se isto ono što je bilo u Drugom svjetskom ratu. Srbi su prognani. Oluja je pogrom, ona je zločin, ona je genocid, ona je etničko čišćenje, ona je kontinuitet onoga što smo mogli da gledamo iz Drugog svjetskog rata. Konačno rešenje za Srbe, kako to kaže Tuđman”, ponavljao je Dodik ‘klasične’ rečenice koje koristi velikosrpska politika koja je izvršila agresiju na Hrvatsku.

Dodik je rekao da je Hrvatska protjerala Srbe gradeći državu na uništenju Srba, ali mnogo toga čime se hvali Hrvatska je srpsko, od Nikole Tesle do Milutina Milankovića, Ruđera Boškovića i Sime Matavulja i mnogih drugih koji su zadužili svjetsku nauku i kulturu.

Tako zbori Milorad Dodik najveći prijatelj Zorana Milanovića, predsjednika RH!

Novosti iz Splita

Pukla ljubav između gradonačelnika Ivice i pročelnice Upravnog odjela za gradsku imovinu Maje koja nije shvatila da se u neke ne smije dirati. Može se dirati samo u HDZ-ovce, njih treba progoniti, a ove iz Centra, Pametnog treba zaštititi. Veliko pojačanje koje je došlo u gradsku upravu dobilo je otkaz na javnoj presici. Maja je na bolovanju pa kada se pribere moguće je da odgovori „velikom“ gradonačelniku koji je unazadio Split.

Četnički dernek u Srbu

U Srbu je i ove godine proslavljen genocid nad Hrvatima Brotnje, Boričevca, Daruvara, Kulen Vakufa i drugih mjesta. Sve su platili porezni obveznici Hrvatske po naređenju druga Andreja Plenkovića. U Srbu je Pupovac kazao: Treba se sjetiti i nedužnih žrtava kao što su civili iz Brotnja, stradalih zbog ideje da su Hrvati generalno krivi za sve. Plenković je oduševljen koalicijskim partnerom i obećao je povećati izdvajanja za slavljenje genocida nad Hrvatima.

Na skupu je govorio u „prvoborac“ Drugog svjetskog rata rođen 1957. godine, drug Habulin koji nema nikakve veze s antifašizmom. Na račun takozvanog antifašizma se dobro uhljebio.

U Zegrebu sve štima ali…

Grad Zagreb objavio je osobne podatke svih koji su prijavili štetu od nevremena putem njihovog web obrasca. Veliki propust, procurila imena i prezimena, brojevi telefona, OIB-ovi, adrese…Bravo Tomice!

Na to nas je večeras upozorila jedna čitateljica. Kazala je kako se, pri pregledavanju vlastite prijave štete, osvježavanjem stranice, otvara cijela baza osobnih podataka onih koji su dosad prijavili štetu, kao i opis same štete. Od osobnih podataka procurili su imena i prezimena, mailovi, OIB-i, brojevi telefona, adrese. Procurile su i fotografije oštećene imovine koje su neki prilagali svojim prijavama.

“Prilikom pregleda statusa prijavljene štete nastale 19.7. u oluji za grad Zagreb, naišla sam na ogromnu grešku u sustavu prijava. Naime, prilikom pregleda, upisujete svoj OIB te vam se potom otvara vaša prijava i njen status. No, ako osvježite stranicu, otvara se cijela baza svih prijava koje je Grad Zagreb zaprimio. Baza koju možete listati i tamo su dostupne cijele prijave sa svim osobnim podacima, uključujući ime, mail, OIB, broj telefona, adrese, a i fotografije oštećene imovine”, upozorila je čitateljica. 

“Još jedan ogroman propust gdje se našim podacima jako povjerljivo raspolaže? Izgleda, no nije mi jasno zašto se i dalje čudim, s obzirom na stanje u Lijepoj Našoj”, dodala je Indexova čitateljica.

Saborski uhljebi

Saborski uhljebi su socijalno osjetljivi pa su pored plaće i dodataka potrošili još 705.000,00 eura od prvog siječnja do 18. srpnja 2023. godine.

Najviše je, nešto više od 18 tisuća eura, potrošio socijalno osjetljivi Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), zatim Davor Ivo Stier (HDZ), iz istih razloga kao i Hajduković, članstva u radnim tijelima koja podrazumijevaju česta inozemna putovanja od kojih Hrvatska nema nikakve koristi. Slijede Hrvoje Šimić (HDZ), Marko Pavić (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Davor Bernardić (Socijaldemokrati) itd.

Na teret poreznih obveznika putovao je Mostov Božo Petrov, koji putuje iz Metkovića, za 10.800 eura, te Franko Vidović (Socijaldemokrati), koji putuje iz Šibenika, 10.500 eura itd. Sve socijalno osjetljivi uhljebi koji se žestoko bore za najugroženije kategorije društva tako što nemilice troše. Objavljeni podaci nisu konačni jer nisu obračunati svi troškovi!

Mnogo je toga trulo u Lijepoj Našoj ali Hrvateki to ne vide (možda zbog trave?)!

Dr. Marko Jukić

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved