Connect with us

Društvo

„S margine političkoga spektra“ – Narušavanje nepovredivosti doma se ne progoni po službenoj dužnosti!

Published

on

Pišu da je nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Dakle, ne radi se o najvećoj vrednoti jer se dom ne štiti po službenoj dužnosti, tako piše u zakonu, a kako to izgleda u praksi mogli smo vidjeti tijekom nedavne provale u privatni posjed obitelji Thompson.

Slučaj provale u privatni posjed obitelji Thompson pokazuje koliko su mediji u Hrvatskoj neprofesionalni, neetični, nedemokratski, pristrani i selektivni. Kada se radi o nekome koga ne vole (mrze) onda ti mediji lažu da nije bila provala, pišu o “novinarskom zadatku od javnog interesa”. Slučaj provale pokazuje kako naši zakoni u stvari ne štite nepovredivost doma jer moraš sam naći odvjetnika i podnijeti zahtjev za istragom ili tužbu. Poruka je jasna moraš sam braniti svoj dom svim raspoloživim sredstvima jer je zakon tako napisan da te ne štiti niti štiti tvoj dom. Jadno!

Jugočetnički mediji su pokušavali opravdati postupak ometanja tuđeg posjeda jer se radi o hrvatskom popularnom pjevaču kojega mrze. Da se radilo o jugoslavenskom ili srpskom pjevaču tamburali bi suprotno. Tada bi danima pisali o nepovredivosti doma, o zaštiti djece, o ugroženosti itd. Kada se radi o Thompsonovj djeci onda je sve dopušteno jer ta djeca nemaju ista prava kao jugoslavenska i srpska deca u Hrvatskoj!

Umjesto osude RTL-ove priče o “novinarskom zadatku od javnog interesa“ jugočetnički mediji to pokušavaju opravdati pa lažu da se ne radi o provali, o privatnom već o zajedničkom prostoru itd.

Pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević priča: „Od medija se očekuje da uvijek na prvo mjesto stave zaštitu djece“. Ovo vrijedi samo za neku djecu/decu, za Thompsonovu djecu navedeno ne vrijedi. Drugarica je izjavila: “Na temelju medijskih objava doznali smo za slučaj od 12. kolovoza koji se povezuje s mogućom povredom prava djece. Iz napisa proizlazi da su se roditelji u vezi sa slučajem već obratili policiji. Konkretan slučaj ne možemo komentirati, ali napominjemo da u svim sličnim situacijama roditeljima predlažemo da se, u slučaju kada smatraju da su povrijeđeni interesi njihove djece, obrate za zaštitu nadležnim tijelima”.

“No načelno smatramo da djeca trebaju živjeti u sigurnom okruženju, što uključuje i neizlaganje uznemirujućim, neočekivanim i zastrašujućim događajima. U takvim situacijama očekuje se utvrđivanje činjenica, a to bi trebalo uključivati i eventualnu štetu nanesenu djeci te postupanje nadležnih institucija, prije svega policije i državnog odvjetništva odnosno suda ako se oštećeni odluče na pokretanje pravosudnog procesa.

Izjava drugarice pravobraniteljice pokazuje da ona ne brine o zaštiti djece pa bi bilo dobro ukinuti povjerenstvo koji ne radi svoj posao i koje ima selektivan pristup. Drugarica pravobraniteljica pristupa selektivno, smatra da Thompsonova djece ne zaslužuju zaštitu od strane Povjerenstva! Načelno nam ovakvo Povjerenstvo za djecu ne treba. Treba ga ukinuti i naša novčana sredstva preusmjeriti potrebitima.

Prema lošem zakonu Policija točno kaže da nema kaznenog djela ni prekršaja koje se progoni po službenoj dužnosti. Prekršaj postoji ali se ne progoni po službenoj dužnosti! Poruka je jasna: Nabavi oružje i brani svoj dom!

Još je jedno Povjerenstvo pokazalo da je uhljebničko. Slijedećih nekoliko mjeseci Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će se baviti ministrom Marićem i njegovim ljetovanjenm na jahti njegova prijatelja. Osigurali su posao za nekoliko slijedećih mjeseci “zaključak oko ovog slučaja može očekivati tek za nekoliko mjeseci, kada prikupe sve informacije koje im trebaju i koje su zatražili”. Rezultat će biti nula. Sve će to lijepo platiti porezni obveznici. Opet se raju zabavlja navodnim sukobom interesa, pričom o sukobu interesa koji se ne može dokazati. Ako se dokaže kazna je koja tisuća kuna i gotova stvar…

Drug Superman je poručio: “Zatvorili smo tu priču na način da je (Marić) rekao o kome se radi, a Povjerenstvo neka radi po zakonu što god treba”.

Narod lijepo kaže: Trla baba (Povjerenstvo) lan da joj prođe dan!

Saborska zastupnica traži smjenu ministra Marića. Bilo bi bolje da traži barem nužne reforme pravosuđa, zdravstva, neučinkovite državne i lokalne administracije.

Prozvani ministar Marić poručuje: “Prihodi od sezone su super, ali država i dalje troši previše”. Pravo pitanje za saborske zastupnice i zastupnike jest: Što učiniti da država ne troši previše? Zašto se ne ide u reformu pravosuđa, zdravstva, državne i lokalne uprave?. Zašto se ne mijenja izborni zakon? Zašto se ne poštuje volja naroda? To je bitno!

Ljetni toplinski val ide u povijest, a stiže vruća jesen: četvrti val covid-pandemije, povećana inflacija, novi migrantski val, nepredvidivi bosanski cirkus i novi hrvatski politički igrokazi na teret poreznih obveznika. Nažalost, raja voli političke igrokaze na svoj račun.

U travnju je stopa inflacije bila 2,1 posto. Statistika pokazuje da su u travnju, u odnosu na travanj prošle godine, najviše poskupjele cijene goriva (25 posto), prijevoza (10 posto), alkohola i duhana (6 posto), rekreacije i kulture (2 posto), komunalija (1,4 posto) i zdravlja (1,2 posto). S druge strane, tvrdi Državni zavod za statistiku, pale su cijene hrane i bezalkoholnih pića, i to 0,6 posto, što su rijetki osjetili prilikom kupnje u trgovinama. Navodi se i da su za 0,1 posto pale cijene odjeće i obuće.

Mediji javljaju: Stiže treći val poskupljenja brašna i kruha. ”cijene pšenice mijenjaju se takvom dinamikom da nitko ne zna koliko će još rasti”

Najniža maloprodajna cijena brašna (ne računajući akcije) do Velike Gospe u trgovinama je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, bila 4,59 kuna, danas 4,99, a već od početka rujna mogla bi biti 5,49, pa i do 6 kuna, ovisno o proizvođaču.

Cijene poljoprivrednih proizvoda skočile 3,4 posto, itd.

Hrvateki se bave ljetovanjem na jahti umjesto nužnim reformama, neučinkovitom upravom, krupnim otpadom na ulicama, zagađenom plažom u turističkom mjestu usred ljeta…

U Zagrebu prelijevaju iz šupljega u prazno. Bandićeva žičara je još na čekanju, mogli bi je konzervirati dok ne odluče što s njom. “Genijalci” iz platforme Možemo se još nisu sjetili da žičaru (Milanov spomenik) treba jednostavno srušiti da ih više ne iritira.

Neki mediji stidljivo javljaju o krupnom otpadu na ulicama Zagreba jer je njihov gradonačelnik zakazao. Da su ove današnje slike krupnog otpada na ulicama Zagreba bile za vrijeme Milana mediji bi danonoćno tamburali, prozivali, lagali i podmetali. Sada su mediji šutljivi jer je gradonačelnik njihov istomišljenik. Jadno!

Hrvateki su opet nasamareni. Vjerovali su da Škoro i Demokratski pokret mogu nešto promjeniti u neokomunističkoj Hrvatskoj. Nažalost, ništa od toga. U vodstvu DP-a su diletanti, petokolonaši i uhljebi koji gledaju samo svoj interes. Politički su nezreli, ljudski upitni, pa od tih ljudi ne možeš ništa pozitivnoga očekivati. Neki Hrvateki i Hrvatekice se spremaju na osnivanje nove stranke jer je premalo hrvatskih “domoljubnih” stranaka. Plenki mirno spava što se tiče “domoljubnih” Hrvateka, brinu ga novi zahtjevi koalicijskog partnera.  

Pokvareni idioti su osvojili svijet

Rodna ideologija: Umjesto pojmova majčino mlijeko i trudnica, predlažu se pojmovi ‘ljudsko mlijeko’ i ‘trudni ljudi’

Akademija za medicinu dojenja izdala je smjernice koje predlažu korištenje rodno neutralnih pojmova.

Umjesto “dojenja na grudima i majčinog mlijeka”, predlažu pojmove kao što su “ekspresija, pumpanje”, “hranjenje ljudskim mlijekom”, s sve s ciljem promicanja “uključivosti”. Predloženi “rodno uključeni pojmovi” za “dojenje” uključuju i pojmove kao što su “očevo mlijeko” piše WashingtonTimes.

“Jezik ima moć. Jezik koji koristimo trebao bi biti što je moguće inkluzivniji. U radu s pacijentima najbolje je pitati ih kako se izjašnjavaju.”, rekla je dr. Laura Kair, jedna od autorica i medicinska direktorica za liječenje novorođenčadi u Dječjoj bolnici UC Davis, u priopćenju. (narod.hr).

Gore navedeno pokazuje da je ovaj svijet degenerirao do neprepoznatljivosti. Medicinske akademije, medicinski istraživački instituti, medicinari nobelovci, medicinari akademici, medicinari specijalist raznih specijalnosti koji dopuštaju ovaj teror, koji dopuštaju negaciju prirodnih zakona i prirodnih znanosti (biologije) su jadnici nad kojima se treba sažaliti ali ih i treba osuditi za nečinjenje, osuditi za sudjelovanje u negaciji znanosti kojom se oni diče. Sve njihove titule, naslovi su bezvrijedni kada negiraju prirodni zakon da je jedino majka trudna, da majka doji i da nema očevoga mlijeka. Bez majke (žene) nema potomstva, bez majke nema održanja vrste bar toliko bi nobelovci, akademici i doktori medicinskih znanosti trebali (mogli) znati.

O tempora, o mores!

Dr. Marko Jukić

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Svetište Majke Božje Trsatske

Published

on

By

Svetište Majke Božje Trsatske najveće je hodočasničko svetište u zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prema predaji 10. svibnja 1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi.

O gradnji crkve razmišljao je Nikola IV Frankapan, a gradnju je započeo njegov sin knez Martin Frankapan, dozvolom pape Nikole V., zavjetujući se franjevcima obvezom gradnje crkve i franjevačkog samostana 1453. godine, na mjestu gdje se prema legendi od 1291 do 1294. godine nalazila Bogorodičina kućica. Nakon izgradnje je doveo franjevce iz Bosanske vikarije.
Crkva Blažene Djevice Marije danas je poznato svetište i hodočasničko odredište u koje stižu ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. U njoj je pokopano više znamenitih ljudi. Tu su grobovi nekih članova grofovske obitelji Frankopana i grob Petra Kružića, graditelja čuvenih stuba do trsatskog svetišta.

Vrlo brzo ovo svetište je postalo hodočasničkim središtem. Nakon velikog požara koji se desio 1629. godine, bilo je potrebno dodatno renovirati crkve i samostan uz nju. Crkva i samostan su obnovljeni ponajviše u baroknom stilu u kojem su prepoznatljivi i danas. Unutrašnjost je također dizajnirana baroknim stilom, a to se najviše očituje u raskošnom oltaru koji datira iz 1692. godine.

Na mjestu današnje bazilike gotovo dva stoljeća bila je kapela koju je dao izgraditi Nikola I. Frankopan. Crkva koja je iz nje nastala, zahvaćala je prostor svetišta i polovicu glavne crkvene lađe današnje građevine. Lijeva crkvena lađa i pročelje podignuti su tek kasnije. Sada je čine dvije lađe. Znamenita su i dva samostanska klaustra te ljetna blagovaonica.

Najzaslužniji za današnji njen izgled je Franjo Glavinić, tadašnji gvardijan samostana, koji je u kolovozu 1644. pokrenuo radove na obnovi i proširenju. Svoj konačni izgled, crkva je dobila 1824. godine kada je produžena 6 metara, a dodan joj je i zvonik kojega do tada nije imala.

Današnja bazilika, splet je gotičko – renesansno – barokno – bidermajerskih graditeljskih faza. Crkvu Majke Božje danas rese oltarne slike sv. Mihovila, sv. Katarine i sv. Nikole, manirističkog slikara iz Švicarske, franjevca Serafina Schöna, slikara C. Tasce i drugih poznatih umjetnika 17. i 18. stoljeća.

Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti».

Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili  Velike Gospe.

Čudotvorna slika “Majke Milosti” podijeljene je u tri okomita polja. U središnjem, najvećem polju je Marija koja doji, hrani Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema gledatelju slike. Dijete Isus ima ozbiljan pogled i podiže ruku za blagoslov. U gornjem dijelu lijevog i desnog bočnog polja prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje (Navještenje) i Otkupljenje. Potonje je prikazano u tradicionalnoj ikonografskoj formi “deisisa” – prikaza Kristove otkupiteljske smrti na križu, prije koje je Crkvi preko sv. Ivana, najmlađeg apostola, Mariju ostavio za Majku. U donjoj polovici lijevog i desnog bočnog polja slike prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! Desno su apostoli sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao. S lijeve strane su prikazani nepoznati sveti biskup (najvjerojatnije sv. Nikola), sv. Bartolomej (crven, jer mu je tijekom mučeništva odrana koža) i sv. Stjepan, đakon.

Knez Martin Frankapan uz crkvu je dao sagraditi i samostan u koji su se 1468. doselili franjevci. Tu se nalazi stara i bogata knjižnica s arhivom i bogata riznica s darovima i zadužbinama koje potječu od 14. stoljeća do današnjih dana. U njoj se čuva original gotičkog triptiha Gospe Trsatske kojeg je, prema predaji, Hrvatima 1367. godine darovao papa Urban V. Ikona je već u to doba slovila kao čudotvorna jer ju je, vjerovalo se, naslikao sam sveti Luka. Tu se nalazi i veliki relikvijar srpske despotice Barbare rođene Frankapan poklonjen crkvi 1485., te dvoglavi orao iz masivnog zlata ukrašen draguljima koji je zavjetni dar Karla V. iz 1536. godine, a vrijedna je i visokorenesansna srebrna skulptura Bogorodice s Isusom, visoka 35 cm koju je 1597. godine darovao hrvatski ban Toma Bakač-Erdody za ozdravljenje sina. Još se tu čuvaju i Leopoldovi svjećnjaci, te misno ruho koje je darovala Marija Terezija.

U kapeli Zavjetnih darova nalaze se zavjetne slike na kojima se obično vide lađe pomoraca kada im je u oluji zaprijetila životna opasnost, a ističe se i gotička skulptura Gospe Slunjske. Tu su i ostali darovi od 19. st. do danas.

U sklopu samostana u 17. je stoljeću osnovana i gimnazija za školovanje mladih franjevaca te su više od stoljeća djelovali teološka škola, prva trsačka pučka škola i prva bolnica u Rijeci. Samostanska knjižnica posjeduje više od 20.000 svezaka, među kojima su i prva hrvatska neglagoljska knjiga »Lekcionar Bernarda Splićanina« te »Evangelistarum« iz 1532. godine Marka Marulića, kao i «Raj duše», koji je bio osobni molitvenik grofice Katarine Zrinski autora Nikole Dešića.

Brončana skulptura “Trsatski hodočasnik”  je rad akademskog kipara Antuna Jurkića. Skulptura predstavlja papu Ivana Pavla II. kako se moli. Postavljena je u čast trećeg pastoralnog posjeta (2003. godine) pape Hrvatskoj.

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: VUKOVAR 1991.

Published

on

By

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Vukovarski franjevci (ne država) napravili su popis svih vukovarskih žrtava 1991. godine. Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava. Idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

Vukovarski fratar dvije je godine tragao za imenima branitelja i civila, muškaraca, žena i djece, katolika i pravoslavaca, muslimana koji su izgubili svoje živote u Domovinskom ratu. Prvi put sada su na jednom mjestu njihova imena i prezimena uklesana u staklene ploče. Vidi popis:

https://direktno.hr/domovina/objavljujemo-popis-2717-heroja-vukovara-169822/

Popis 2717 žrtava srpske agresije na Vukovar

Podsjetnik za zaboravne Hrvateke, dezertere koji vladaju, jugočetničku oporbu i koalicijske partnere HDZ-a

Continue Reading

DOMOVINSKI RAT-KULTURA SJEĆANJA

KULTURA SJEĆANJA: Srpski zločin u Saborskom

Published

on

By

Slika 1. Spomenik u Saborskom (Saborsko.net)

Srpski zločin u Saborskom, 12. studenoga 1991.

Saborsko je veliko hrvatsko mjesto udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera smješteno na cesti koja vodi prema Plaškom i Ogulinu, podno planine Male Kapele. Prije Drugoga svjetskog rata Saborsko i okolna sela brojala su preko 4.000 ljudi, mahom Hrvata, a 1991. broj je bio oko 1.500 stanovnika. Hrvati su činili apsolutnu većinu stanovnika.

Saborsko je bilo okruženo srpskim selima pa je već od kolovoza 1991. bilo u potpunoj blokadi. Napadi na Saborsko započeli su u kolovozu. Prvi napad bio je 5. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličkih Jesenica. Branitelji Saborskog više su od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Cilj je bio zastrašivanje i protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste Velike Srbije.

Pokolj u Saborskom izvršili su pripadnici JNA i srpske paravojne snage. Na dan 12. studenoga 1991. srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

U Saborskom su pak ubijene 52 osobe, a devet ih se još vodi nestalima. Ubijene su osobe visoke životne dobi, najstariji ubijeni imao je 96 godina (Mate Matovina). Samo u jednom danu (12. studenoga) Srbi su ubili gotovo četrdesetak osoba! Preživjeli seljani krenuli su prema Bihaću. Tri dana su se provlačili kroz šume sve do Bihaća u BiH. Odatle su prebačeni autobusima u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

Saborsko je praktično sravnjeno sa zemljom; uništen je 1171 stambeni objekt. Stoga i ne čudi da su temelj hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu činili zločini počinjeni u Vukovaru, Škabrnji i Saborskom.

O zločinu u Saborskom se rijetko govori, ne snimaju se filmovi, ne organiziraju se okrugli stolovi i ne pišu se kolumne. O zločinu 1945. godine se nije smjelo govoriti u vrijeme komunističke vladavine. U Saborskom i okolnim selima Srbi su 1945. ubili više od 400 Hrvata.

Dana 12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni, uz znatne gubitke, napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Toga dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Pokolj u Saborskom počinile su snage JNA i pobunjeni Srbi 12. studenoga 1991.  Saborsko je bilo mjesto s većinskim hrvatskim stanovništvom. Napadi su počeli 1. listopada 1991.  godine. Cilj je bio protjerivanje Hrvata s njihovih ognjišta i stvaranje etnički čiste velike Srbije.

12. studenoga srpski su napadači (JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija) probili obrambene crte sela Saborskog. Potom su išli od kuće do kuće i ubijali seljane, ukupno njih 29, koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Sve su kuće potom opljačkane. Katoličku crkvu su digli u zrak, a groblje opustošili.

Prognani seljani su se tri dana provlačili kroz šume prema Bihaću. Iz Bihaća su autobusima prebačeni u Hrvatsku i smješteni s ostalim izbjeglicama po hotelima.

U Saborskom je za vrijeme srpske agresije ukupno ubijeno 80 ljudi, a 160 je ranjeno.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved