Connect with us

Vijesti

Seksualna napast: Kako joj se oduprijeti?

Published

on

Seksualna napast je vrlo jaka i većina nas ima velikih problema u borbi protiv nje. Kako joj se uspješno možemo oduprijeti?

Moguće je zaustaviti spolnu nečistoću, premda je to za neke vrlo teško. Osoba koja je odlučila predati se Bogu, a imala je seksualne odnose sa svojom partnericom ili partnerom, imat će poteškoća objasniti zašto to više neće činiti.

Ta odluka može uzrokovati neprihvaćanje i povredu. Ali je moguće stvarno napredovati u kršćanskom življenju dok se takav seksualni odnos ne promijeni, jer ne možemo živjeti grešnim životom i u isto vrijeme biti Bogu predani kršćani.

Ako bi obje strane prihvatile Krista istovremeno, bilo bi puno lakše, ali još uvijek traži veliki samokontrolu. Sreo sam mnoge parove koji su uspjeli u ovome i vrlo su obogatili svoj odnos Bogom. Najčešće se vjenčaju i dožive blagoslove u obitelji.

Neki se boje da će izgubiti poštovanje od svojih prijatelja, ali se često dogodi suprotno. Ako bismo živjeli po ovim standardima, mogli bismo mijenjati društvo u kojem živimo, umjesto da ono nas oblikuje po svom uzoru.

Mnogi se plaše gubitka partnera i prijatelja

Mnogi se plaše da će njihov život postati prazan ako prestanu sa spolnim odnosima i da više neće biti bliski sa svojim partnerom. To međutim nije tako, osim u slučaju kada je seks osnova njihove veze – za koju je bolje da se prekine jer nema pravog temelja.

U stvari, ovo je jedna od opasnosti seksa prije braka: zamagljuje našu prosudbu o pravim odnosima. Mnogo je lakše spoznati jesmo li jedno za drugo ako bi naša moć rasuđivanja bila slobodna od utjecaja seksa.

Jedna dvadesetosmogodišnjakinja je rekla: ”Kad smo prekinuli imati seksualne odnose, shvatila sam da nemamo ništa zajedničko.” Ako je neki odnos ispravno postavljen, onda neće biti takve praznine, već dubina razumijevanja, poštovanja, povjerenja i dostojanstva.

Možda će doći do olakšanja. Jedna je druga žena rekla: ”Osjećala sam veliki pritisak za koji nisam ni znala da postoji, dok nije nestao.” Seksualni odnosi nisu jedini način iskazivanja ljubavi. Naprotiv, samokontrola pokazuje mnogo više ljubavi i postavlja dobar uzro za brak kada je, s vremena na vrijeme, bračnim supružnicima potrebna samokontrola. Ako je odnos ovako usmjeren, kod oboje olakšava prosuđivanje jesu li jedno za drugo.

Kako izbjeći upadanja u neprilike?

Kako možemo izbjeći upadanja u takve neprilike? Isus je naveo da sve započinje u našem srcu, pogledom i mislima. Rekao je: ”Svaki koji s požudom pogleda ženu već u svom srcu, s njom je učinio preljub” (Mt 5,28). Ovdje započinje naša samokontola. Svi smo ponekad kušani nečistim mislima – i Isus ih je isto imao – ali kušnje nisu grijeh.

Misli nisu same po sebi grješne – nego ih se trebamo suzdržavati. Što im dajemo više mjesta, više upravljaju nama. Što ih više kontroliramo, veću vlast nad njima postižemo. Jakov je napisao: ”Oduprite se đavlu pa će pobjeći od vas. Približite se Bogu, pa će se i on približiti k vama” (Jak 4.7-8). Odupiranje ili odbacivanje može biti ulazno – silazno.

Trebamo se međusobno pomagati sklanjajući kušnje s puta. Na primjer, teško je oduprijeti se seksualnoj napasti ako smo u istom krevetu s partnerom. Ponekad neoženjeni pitaju: ”Koliko daleko smijem ići?” Biblija ne postavlja određena pravila pa stoga ne trebamo niti mi. Ljudi i okolnosti su različiti. Znamo pak da se teže oduprijeti sljedeći put. Niti jedan bračni par koji znam nije požalio što se suzdržavao od seksa prije braka.

Masturbacija (samozadovoljavanje)?

Ako sve ovo uvelike frustrira, je li masturbacija (samozadovoljavanje) rješenje? Ovo može biti tabu tema, posebno kršćanima. Procjenjeno je da su 95% muškaraca i 50% žena masturbirali. Naravno, ono ne šteti tijelu i Biblija ga izravno ne osuđuje.

Međutim, postoje tri točke koje trebamo sagledati. Može postati opsesivnim. Drugo, umanjuje osobnost seksa, jer je spolni odnos namijenjen ostvarivanju zajedništva s drugom osobom suprotnog spola. Često je povezan s požudnim mislima.

Krivica zbog masturbiranja proizlazi iz njegovog srazmjera ozbiljnosti. Martin Luther ga je opisao kao ”slatki grijeh”. Jedan ga je pastor opisao kao ”grickanje noktiju” – nešto što mnogi čine u procesu sazrijevanja.

Autor: Nicky Gumbel; prema poglavlju iz knjige ”Odgovori na pitanja”

Izvor: Novi život

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE “GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU” PROF. ANĐELKA MILARDOVIĆA

Published

on

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Predstavljanje će se održati u Splitu, 4. lipnja (utorak) 2024. godine s početkom u 18:45 sati.

Gradska knjižnica Marka Marulića – Dalmatina, Zagrebačka 4.

Sudjeluju:

  • dr.sc.Anđelko Milardović, autor knjige,Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Mislav Vušković, urednik knjige, Institut za europske i globalizacijske studije, Split-Zagreb;
  • Vlaho Kovačević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu;
  • Željko Primorac, Splitsko-dalmatinska županija;
  • Mario Popović, Hrvatska udruga Benedikt.

Organizatori  promocije su Institut za europske i globalizacijske studije Split-Zagreb  i Hrvatska udruga Benedikt. Predstavljanje  će biti u razgovornom  formatu radijske  emisije.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved