Connect with us

Vijesti

Šola: “Ako je zapovjednik Škabrnje optužen zbog HOS-ova ‘ZDS‘, treba optužiti i Plenkovića zbog ‘Slava Ukrajini‘

Published

on

Kada je pokojni predsjednik Tuđman izgovarao riječ pomirenje, ta riječ je imala težinu.

Njegov pomirbeni govor u razrušenom Vukovaru od strane srpske kokarde i Titove petokrake, bio je čin pružene ruke velikosrpskom agresoru, popraćen svim mogućim garancijama i privilegijama srpskoj manjini koje je Tuđmanova i Šuškova Hrvatska, kao nijedan pobjednik u povijesti, dala.

Kada Andrej Plenković rabi riječ pomirba, to je šuplja, prazna riječ kalkulanta kojem je bitna “stabilna većina”. Zbog te “stabilne većine” Plenković će istu pozornost posvetiti u samo tjedan dana na istome mjestu u dvorani “Lisinski” Vojislavu Stanimiroviću i Gojku Šušku. Stanimirović je bio gradonačelnik okupiranog Vukovara koji je “biranim riječima”, dok su kokarda i petokraka odvodile civile i ranjenike iz vukovarske bolnice na maskr na Ovčari, i utemeljitelj današnjeg Plenkovićeva koalicijskog partnera SDS(S) – istu bolnicu nazvao “posljednjim ustaškim uporištem”.

A tko je bio Gojko Šušak na čijoj je, nakon derneka Pupovčeva SNV-a – bio i Plenković prije obilježavanja 25. obljetnice Šuškove smrti? Prema zadnjim srpskim Novostima, koje izdaje taj isti Pupovčev SNV Šušak je lik koji “podsjeća na mračna vremena koja još uvijek traju”.

Plenković je ili čovjek bez samopoštovanja, ili mazohist, ili karijerni političar bez ikakvog vrijednosnog stava pa da ima obraza biti na skupu institucije SNV-a, koja Šuška smatra mračnjakom, a ta Šuškova mračna vremena onda traju i danas, pod Plenkovićem, Plenkovićem koji potom dolazi na skup koji hvali Šuškov lik i djelo.

GESTA POMIRENJA NIKAD VIĐENA

Uz Tuđmana, Šušak je drugi kamen zaglavni i moderne, demokratske hrvatske države nastale na žrtvi hrvatskih branitelja i epopejom Domovinskog rata, koji je Stanimirovićima, poraženim snagama, učinio gestu kao nijedna pobjednička država u povijesti. O obljetnici smrti Pupovčevi i Stanimirovićevi SNV-ovci pak “zahvalili” se Šušku nazvavši ga mračnjakom.

Zato, ne znam, doista ne znam, treba li taj list zvati Pupovčeve ili Plenkovićeve novosti? Jer kada je isti autor, Ivančić, objavio u srpskim Novostima pogrdan tekst o Plenkoviću, isti je bio cenzuriran, dočim je ovaj pljuvački tekst o velikanu moderne hrvatske povijesti Šušku prošao, Šušku o kojem je na sprovodu američki ministar obrane William Perry rekao: “Za Hrvatsku je bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru.”

I dodao: “Otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti.” Plenkovićevi koalicijski partneri očito misle drugačije. I još dobiju hrpetinu para da pljuju po temeljima moderne hrvatske države. Ovakvom shizofrenijom i Plenkovićeva vlast i HDZ duboko su se kompromitirali. Pred samim Šuškom, ponajprije. Ali ne samo tim, već i drugim, blago rečeno, dvoličnostima i dvostrukim mjerilima.

Ispod radara je prošla vijest, dok Pupovčevi po Vukovaru dižu spomenike s kokardom Šoškočaninu i drugim okupatorima, da je legendarnom zapovjedniku Škabrnje Marku Miljaniću, koja je, kao i Vukovar, masakrirana pod istom kokardom i petokrakom, uručen optužni prijedlog zbog HOS-ova legaliziranog simbola “Za dom spremni”, u svečanim prigodama. Što je, eto ti paradoksa, preporučila i, kolokvijalno, Plenkovićeva komisija za suočavanje s prošlošću.

HOS je od Vukovara do Škabrnje branio RH od kokarde i petokrake. Nisu počinili niti jedan zločin, inkorporirani su u HV, a o njihovom herojstvu najslikovitije govori “štafeta smrti” kada su svojim tijelima iz Bogdanovaca išli čistiti minsko polje kako bi spasili civile.

Zločinci kokardaši i petokrakaši pak koji su masakrirali Škabrnju još šetaju slobodno, šute o nestalima, a Plenkovićeva vlast optužuje zapovjednika Škabrnje i časne HOS-ovce. Stanimirović i SDS(S) može, HOS i pukovnik Miljanić pod optužnicu. Kao i mračnjak Šušak. Obrnuta lustracija na djelu!

A SADA SLUČAJ IZ 1941.

U tom kontekstu, problematično je što Plenković, pa i Jandroković u Saboru uzvikuju: Slava Ukrajini. Što je sporno? Novi list je 21. rujna 1941. godine donio izvješće (dokument dostavljen SD-u) o zajedničkoj prisezi u Varaždinu za NDH koju su položili hrvatski i ukrajinski dobrovoljci u sklopu Hitlerovih jedinica. Radilo se o pripadnicima Organizacije ukrajinskih nacionalista kojima je na čelu bio pukovnik Andrij Melnik (među inim nacistički špijun), koji imaju gotovo istu povijest kao i ustaški pokret.

Prisega je završena te 1941. sljedećim riječima (str 6): “Neka živi Nezavisna Država Hrvatska! Neka živi slobodna Ukrajina! Živio poglavnik dr. Ante Pavelić! Živio vojskovođa Slavko Kvaternik! Živio ukrajinski vođa pukovnik Melnik! Za Dom spremni! Slava Ukrajini!” Te je riječi izgovorio ukrajinski vojni ataše u NDH, bojnik Vladimir Pankiv, koji je slavio oslobađanje Kijeva koji je, kako je rekao, “sada u rukama njemačke braće”, te su uz Slava Ukrajini, dodali i slava Paveliću, Hitleru i Melniku.

Eto, kao što je i HOS devedesetih protiv Titove petokrake i kokarde uzeo Za dom spremni, i Ukrajinci su u borbi protiv Putinove petokrake uzeli svoj iz istog vremena – Slava Ukrajini.

Ne zamjeram Ukrajincima, ali neka prema istom prekršajnom zakonu koji je Plenkovićeva vlast prepisala od Titove Jugoslavije, osim legendarnog zapovjednika Škabrnje i HOS-ovaca, podnesu i protiv Plenkovića i Jandrokovića optužni prijedlog. Jer su u vrijeme NDH “Za Dom spremni” i “Slava Ukrajini” uzvikivani – zajedno!

Ivica Šola/Slobodna Dalmacija

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved