Connect with us

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Split: Sveta misa za sve žrtve Vukovara i Škabrnje

Published

on

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u ponedjeljak, 18. studenog s početkom u 17 sati u Kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu održat će se sveta misa za sve žrtve Vukovara i Škabrnje i za sve poginule u Domovinskom ratu.

Svetu misu predvodit će dr. sc. don Mladen Parlov, član Savjetodavnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt i dekan KBF-a u Splitu.

Po završetku svete mise pridružit ćemo se u Vukovarskoj ulici paljenju svijeća i molitvi za Vukovar i Škabrnju u sklopu tradicionalnog spomen čina “I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Ovogodišnji Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju završit će istu večer s predstavljanjem knjige ratnih priča dr. Zdenke Čorkalo pod nazivom “Veslo” s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu.

Hrvatska udruga Benedikt

Advertisement

Društvo

SKITNJE LIJEPOM NAŠOM: Muzej Vukovarske bolnice 1991. godine

Published

on

By

U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada (25. kolovoza – 18. studenog 1991.). U tom je razdoblju gradska bolnica postala ratnom bolnicom koju je agresor sustavno bombardirao i uništavao.

Multimedijski muzejski postav prikazuje ratna zbivanja unutar bolnice tijekom jeseni 1991. g.

Zidovi hodnika između stare i nove bolnice obloženi su keramičkim pločicama koje su korištene za zapisivanje dnevnih događaja bitke za Vukovar, s naglaskom na događajima u bolnici. Na pločicama su ispisana i imena ubijenih djelatnika bolnice i svih onih koji su usmrćeni na Ovčari i drugim lokacijama te imena osoba koje se još i danas vode kao nestale….

Continue Reading

Društvo

UČENICI SPLITA na Tjednu sjećanja … Kada nas ne bude Oni će širiti istinu o Domovinskom ratu

Published

on

By


Učenička glazbeno-scenska večer: Hrvatska je riječ koju naučih od majke


    U Nadbiskupskome sjemeništu održana je 17. studenoga 2022. 
glazbeno-scenska večer pod nazivom “Hrvatska je riječ koju naučih od 
majke”,
a u sklopu manifestacije “Tjedan sjećanja na Vukovar i 
Škabrnju”
. Nastupili su učenici osnovnih i srednjih škola 
Splitsko-dalmatinske županije: Ekonomske škole Imotski, Četvrte 
gimnazije Split, Ekonomske i upravne škole Split, Osnovne škole 
Mejaši, Osnovne škole “Prvoga listopada 1942.” Čišla, Osnovne škole   
Josipa Pupačića iz Omiša te učenici Osnovne škole fra Pavla Vučkovića 
iz Sinja.


    Organizator manifestacije je Hrvatska udruga Benedikt, a 
program koordinirale su mentorica prof. Katarina Žanetić i 
izvrsna savjetnica prof. Divna Šušić. U glazbenome dijelu programa 
nastupio je učenički zbor Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel 
Gomilice pod mentorstvom Darija Cuculića.

Hvala učenicima, profesorima, mentorima, svima koji šire istinu o Domovinskom ratu.

Kada nas više ne bude Oni će širiti istinu o Domovinskom ratu.

Continue Reading

Društvo

ODRŽANA VEČER DOMOLJUBNE POEZIJE „VUKOVARU – ŠKABRNJI MEMENTO-POETICA”

Published

on

By

Hrvatska udruga Benedikt  ove godine deveti put organizira Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Hrvatska udruga Benedikt i Udruga veterana 4. gardijske brigade i ove su godine prigodom obljetnice okupacije grada Vukovara održale večer domoljubne poezije, u Splitu.  

Pokretač i organizator večeri domoljubne poezije je neumorni Mate Buljubašić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske. Mate Buljubašić je hrvatski narodni pjesnik i guslar. Gospodin Mate Buljubašić potiče domoljubno pjesništvo i organizira natječaje domoljubnog pjesništva. Od 2014. godine Mate Buljubašić organizira natječaje domoljubnog pjesništva:

•         Bojni blaženika na nebesima, koji se od 2014. održava u travnju uz obljetnicu osnivanja Četvrte gardijske brigade

•          Na zapovijed generale, zajedno s braniteljskom udrugom “Sirobuja”.

•          Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu

•          Večer domoljubne poezije u prigodi Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Prigodom svake pjesničke manifestacije Mate Buljubašić predstavlja zbornik u kojem su pjesme pristigle na natječaj. Pjesnička manifestacija održava se i u Vukovaru uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Pjesnička večer u Vukovaru ove je godine održana 14. studenoga.   

U prigodi 31. obljetnice i tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnja održana je 8. pjesnička manifestacija Vukovaru – Škabrnji H memento poetika. Predstavljen je novi zbornik u kojem je 65 pjesama od 39 autora. Ove godine u zborniku su pjesme: Jean Michel Nicollier, Kata Šoljić, Moglo je biti, Bili svoj na svome, Vukovar vam zaboravit neće,  Oprost, Hrvatski feniks, Vukovar 1991., Domovina, Ratniku, Vukovar k’o Božji vrhunac i druge.

Urednik zbornika i voditelj pjesničkih manifestacija je neumorni Mate Buljubašić, a nakladnik zbornika je dr. sc. Ilija Protuđer, prof.

U Splitu su svoje pjesme predstavili: Jelena Alfirević-Franić,  Tomislav Čaljkušić – Čađo, Nađan Dumanić, Zvonimir Hazdovac, Mirko Perak, Ilija Protuđer, Jozo Pirić, Julija Stapić, Dragica Zeljko Selak, Dragan Vranješ i Mate Buljubašić.

Gospođa Ivana Grubišić je recitirala pjesma nekih autora koji nisu bili nazočni.

Prvu nagradu dobila je Dragica Zeljko Selak, drugu nagradu dobila je Jelena Alfirević-Franić, a treću nagradu dobio je Nađen Dumanić .

Klapa Elektrodalmacija pjesmom je uveličala pjesničku manifestaciju.

Dr. Marko Jukić

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved