Connect with us

Vijesti

SRAMOTNI FALSIFIKATI Igor VUKIĆ HRT-u: Hrvoje Klasić snimke iz Auschwitza prikazuje kao zločine u Jasenovcu

Published

on

Igor Vukić, predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, uputio je prosvjedno pismo Programskom vijeću HRT-a zbog  zbog sadržaja 11. epizode serije NDH autora Hrvoja Klasića.

Riječ je o  epizodi pod nazivom “Teror” emitiranoj 29. studenoga, u kojoj je znatan dio posvećen logorima Jasenovac i Stara Gradiška te postupcima zbrinjavanja tzv. kozaračke djece”, navode u pismu:

Poštovani,

Ovim prosvjednim pismom Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac želi upozoriti Programsko vijeće na iznošenje netočnih i neprovjerenih informacija u 11. epizodi pod nazivom „Teror“, dokumentarne serije „NDH“, emitirane na Prvom programu HTV-a u ponedjeljak, 29. studenoga 2021. godine. Obraćamo Vam se jer se radi o izrazito grubim kršenjima načela po kojima bi trebao djelovati HRT kao javna radiotelevizija.

Naš prosvjed osobito se odnosi na tvrdnje o namjernom i masovnom ubijanju djece u logorima Jasenovac i Stara Gradiška: prema tvrdnjama sugovornika u filmu, iznesenim u 11. epizodi, u logorima je ubijeno oko 20 000 djece.

Ukazujemo na novija istraživanja originalnih dokumenata i drugih izvora iz tog vremena, objavljena u radovima zagrebačkih povjesničara kao što su dr. Nikica Barić s Hrvatskog instituta za povijest, dr. Mario Kevo s Hrvatskog katoličkog sveučilišta pa donekle i dr. Nataša Mataušić iz Hrvatskog povijesnog muzeja. Ta istraživanja pokazuju kako je prema izjavama vjerodostojnih svjedoka, dokumentima, posmrtnim ostacima pronađenima kod logora i drugim izvorima, posve nemoguće da bi djeca u logorima bila masovno ubijana. Ni u tako velikim brojevima, a niti uopće.

>> Igor Vukić: U slučaju obitelji Zec koristi se isti model optuživanja kao i za Jasenovac

Do takvih zaključaka došli su i istraživači-članovi našeg društva pa Vam opsežnu autentičnu dokumentaciju možemo dati na uvid. Iz tih dokumenata jasno proizlazi da u logorima nije bilo djece u tako velikom broju. Ona djeca koja su tu bila u ljeto 1942., nakon ratnih sukoba na planini Kozari i drugih događaja, bila su relativno brzo proslijeđena u prihvatilišta, dječje domove, bolnice i potom u obitelji koje su ih udomile.

Neki od elemenata tog procesa prikazani su i u filmu, ali tendenciozno i neprecizno. Očito je da autorovi sugovornici ne posjeduju dovoljno znanja da bi o tim osjetljivim stvarima mogli kompetentno govoriti.

I inače je serija puna netočnosti te sugestivnih foto i video snimaka koji zbunjuju prosječnog gledatelja i odmažu razumijevanju događaja.

Primjerice, u 11. epizodi prikazana je fotografija skupine zatočenika u prugastim odijelima kad se govorilo o logorima, da bi malo kasnije jedan od sugovornika rekao kako u Jasenovcu zatočenici nisu nosili takva prugasta odijela, već su bili u svojoj civilnoj odjeći. Pri tome nije spomenuto da su tu odjeću dobivali u paketima koje su im redovito u logor mogli slati članovi njihovih obitelji i prijatelji.

Zatim, uz govor naratora o Jasenovcu pojavila se zračna snimka logora u Auschwitzu, čime ih se valjda željelo usporediti. Propušteno je međutim spomenuti da je Jasenovac imao svega šest (6) baraka za stanovanje zatočenika, a Auschwitz više od 450 baraka!

U toj epizodi, a i ranije, korišteno je mnogo fotografija iz njemačkih logora i snimki postupanja prema Židovima u drugim zemljama (Poljskoj, Latviji, Njemačkoj, Srbiji), dok su sugovornici istovremeno opisivali događaje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Autor i njegovi suradnici su u seriji – pa tako i u ovoj 11. epizodi – redovito koristili mnogo fotografija vrlo upitne vjerodostojnosti. Neke od tih fotografija još su za vrijeme Drugog svjetskog rata koristile vlasti NDH prikazujući zločine četnika (npr. u „Sivoj knjizi“ koja je dokumentirala četničke i partizanske zločine).

Kasnije je jugoslavenska propaganda  iste fotografije pripisivala ustašama, a tako je napravio i autor ove serije. O ranijoj zlouporabi tih fotografija pisala je dr. Nataša Mataušić u knjizi „Jasenovac – fotomonografija“ iz 2008. godine pa je autor imao dovoljno vremena upoznati se s tom građom.

Da je to učinio, možda ne bi u 11. epizodi koristio fotografiju ubijenih muškaraca u građanskim odijelima i žena u haljinama na obali rijeke i pripisivao je Jasenovcu. Fotografija i njezini dijelovi nekoliko su puta ponavljani u toj epizodi. U knjizi dr. Mataušić autor bi saznao da fotografija prikazuje događaj iz Siska, iz svibnju 1945. Vidio bi da nije utvrđeno tko su počinitelji toga zločina, ali bi mu bilo jasno da se zločin nije dogodio u – Jasenovcu.

Ovakve slučajeve iz serije mogli bismo dugo nabrajati. Isto tako se mogu nabrajati relevantne stvari iz povijesti NDH koje uopće nisu bile spomenute.

No smatramo da je i ovo dovoljno da Vam kao članovima Programskog vijeća HRT-a skrenemo pozornost kako serija „NDH“ zadanu temu nije obradila uravnoteženo, upućeno i objektivno. Zanemarila je vrijedne dosege povijesne znanosti u Hrvatskoj.

Serija nije u skladu s točkom 5. Misije HRT-a jer ne promiče znanje i obrazovanje. Time krši i točku 13. Misije, odnosno, narušava povjerenje javnosti prema javnome medijskom servisu.

Stoga Vas pozivamo da održite sjednicu Programskog vijeća na kojoj bi se razmotrile primjedbe na dokumentarnu seriju „NDH“.

Predlažemo da uz zaključak da je serija „NDH“ bila ispod razine standarda javnog medija, Programsko vijeće potakne urednike i novinare HRT-a na slobodniji i predrasudama neopterećen pristup ovim temama.

Programsko vijeće trebalo bi ih potaknuti na organiziranje razgovornih emisija s relevantnim sugovornicima pa i onima koji imaju suprotstavljena mišljenja. I potaknuti HRT na snimanje dokumentarnih emisija i serija koje će objektivno, stručno, upućeno i uravnoteženo prikazivati povijesne događaje pa tako i one iz Drugog svjetskog rata.

Srdačan pozdrav

Igor Vukić, predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Zagreb

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved