Connect with us

Vijesti

Starešina o zračnom piratstvu: Putin je gurnuo minornu Uniju da se zabavlja s minornim Lukašenkom. A on će na skorašnjem samitu s Bidenom …

Published

on

Ono što se na prvi pogled čini kao čvrsta i odlučna Europska unija u osudi otmice Ryanairova aviona, ispod površine izgleda sasvim drukčije. Putin je gurnuo minornu Uniju da se zabavlja s minornim Lukašenkom. A on će se na skorašnjem samitu s Bidenom u Ženevi baviti važnim temama svjetskog i europskog poretka

EU je ovih dana barem o jednoj temi bio jedinstven i odlučan. U zajedničkoj osudi ‘državnog piratstva’ bjeloruskog predsjednika-diktatora Aleksandra Lukašenka rame uz rame su bili predsjednica EK Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji su se nedavno sukobili u vezi s mjestom na Erdoğanovoj sofi.

>> Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Bjelorusiji

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell najavio je oštru europsku akciju. Šefovi država i vlada članica EU natjecali su se u osudi Lukašenka i tko će odlučnije zatražiti da odmah oslobodi otetoga oporbenog novinara i aktivista Romana Protaševiča? No Lukašenkov drski bezobrazluk ujedno je pokazao slabe točke i nemoć europske sigurnosne i obrambene politike.

Lukašenko se baš izazivački i grubo poigrao sa Zapadom i zagovaranjem demokratskih vrijednosti, a osobito s obranom i sigurnošću EU, na čijem je teritoriju (avion irskog prijevoznika Ryanaira) započeo taj čin ‘državnog piratstva’. Nije se taj prepad dogodio niotkud. Agenti bjeloruske (ili bratske ruske?!) tajne službe pratili su oporbenog novinara i aktivista Protaševiča u Litvi, gdje je živio u egzilu (Lukašenkova je oporba uglavnom ili u egzilu ili u zatvoru).

Znali su da ide na odmor u Grčku, da se vraća u Vilnius Ryanairovim letom FR4978, te se nekoliko agenata ukrcalo u isti avion, a vjerojatno su ga pratili i tijekom cijelog odmora u Grčkoj. Pustili su ih da prelete gotovo cijeli bjeloruski zračni prostor i kad su se već približavali litavskom zračnom prostoru i zračnoj luci u Vilniusu, avion su presrela dva bjeloruska MIG-a 29 zatraživši da se vrate i slete u zračnu luku u Minsku, slagavši da je u zrakoplov podmetnuta bomba.

Akcijski dramolet i diktatorski klasik

Temeljnoj laži o bombi još su dodali da ju je podmetnuo Hamas, nezadovoljan europskim stajalištem prema palestinsko-izraelskom sukobu. Bomba je dakako izmišljena.

Izmišljena je i uloga palestinske islamističke organizacije Hamas, koji uopće nema razloga biti nezadovoljan europskom politikom prema palestinsko-izraelskom sukobu, jer EU nema neku bliskoistočnu politiku, pa ni politiku prema palestinsko-izraelskom sukobu. U dva tjedna posljednje ratne eskalacije nije uspio proizvesti čak ni jednu zajedničku izjavu o tome. No vratimo se Lukašenku i njegovu ‘državnom piratstvu’.

Iz zrakoplova su izveli putnike da bi potražili tu izmišljenu bombu, a zapravo da bi izdvojili Romana Protaševiča (i njegovu partnericu) i otpremili ga u zatvor.

Uslijedio je diktatorski klasik: Protaševičev zatvorski video s iznuđenim priznanjem podrivačkih djelatnosti prema Bjelorusiji i velikom vođi Lukašenku, molbe njegove majke i prijatelja upućene Zapadu da ga izvuku iz zatvora jer će ga ubiti, obrana Lukašenkova ‘državnog piratstva’ iz Moskve, koja je otklonila svaku sumnju tko je zapravo stariji partner u toj otmici.

>> PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Kako je Bjelorusiju odvojio od Zapada i čvrsto je vezao za Rusiju

Uz taj površinski akcijski dramolet Aleksandar Lukašenko, kao produžena ruka Vladimira Putina, uputio je EU vrlo ozbiljne poruke: da je premrežen njegovim, odnosno Putinovim agentima, da nijedan ruski ili bjeloruski politički azilant u Europi nije siguran, da se neće libiti koristiti sredstvima državnog terorizma kako bi ih zastrašio. Poruka zastrašivanja je osobito namijenjena baltičkim državama i Poljskoj.

Preostaje još samo – oštrija izjava

A što na to može učiniti EU? Ono što je već učinio: oštro osuditi otmicu aviona i oštro zatražiti od Lukašenka da oslobodi Protaševiča. Još oštrije nego što je od Putina tražio da oslobodi Alekseja Navaljnog, na što se on oglušio, kao što će se i manji brat Lukašenko oglušiti.

U slučaju Navaljnog EU je ubrzo ušutio, pragmatično zamijenivši slobodu političke oporbe za ruske energente. U slučaju Protaševiča možda će ponoviti neku još oštriju zajedničku izjavu. Lukašenku to može reći. I na tome uglavnom završavaju europske obrambene mogućnosti.

Neke su države (Njemačka, Francuska, Poljska…) suspendirale letove za Bjelorusiju i letove iznad bjeloruskoga zračnog prostora, dok ne odluče drukčije. A to će se vjerojatno dogoditi vrlo brzo, jer EU nema izvršne ovlasti regulirati promet svojim zračnim prostorom, a još manje bjeloruskim, i stvorit će nered u zračnom prometu. A svaka dodatna sankcija Lukašenku dovodi u težu poziciju stanovništvo i Lukašenka još čvršće veže uz Rusiju.

Zato ono što se na prvi pogled čini kao čvrsta i odlučna Europska unija u osudi ‘državnog piratstva’ ispod površine izgleda sasvim drukčije. Putin je gurnuo minornu Uniju da se zabavlja s minornim Lukašenkom. A on će se na skorašnjem samitu s Bidenom u Ženevi baviti važnim temama svjetskog i europskog poretka.

Višnja Starešina / Lider media

Advertisement

Vijesti

Demokrati se pripremaju za potencijalni potop Bidena u studenom

Published

on

Prema članku POLITICA objavljenom u utorak ujutro, mnogi su demokrati nedavno izrazili sve veću zabrinutost da će predsjednik Joe Biden izgubiti od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u studenom.

U članku su autori Christopher Cadelago, Sally Goldenberg i Elena Schneider napisali da se “prožimajući osjećaj straha ustalio na najvišim razinama Demokratske stranke zbog izgleda predsjednika Joea Bidena za ponovni izbor”.

“[Pre]ranih pet mjeseci od izbora, tjeskoba se pretvorila u opipljivu strepnju, prema više od desetak stranačkih čelnika i operativaca,” dodali su autori.

Objasnili su da je “jaz između onoga što će demokrati reći na TV-u ili u tisku i onoga što će poslati svojim prijateljima samo porastao kako je rasla zabrinutost oko Bidenovih izgleda.”

Anonimni demokratski operativac opisao je “pomamu” među Bidenovim taborom. Ovo “sluđivanje”, rekao je, uvelike je posljedica činjenice da Biden dosljedno zaostaje za Trumpom u anketama.

Operativac je za POLITICO rekao da se njegovi kolege demokrati posebno boje mogućnosti da Biden izgubi od Trumpa – više nego da bi izgubio od generičkog republikanca. “Ovo nije, ‘O moj Bože, Mitt Romney bi mogao postati predsjednik'”, rekao je publikaciji. “To je ‘O moj Bože, demokraciji bi mogao doći kraj’.”

Osim toga, članak POLITICO opisao je popis koji je sastavio demokratski savjetnik “gotovo dva tuceta razloga zašto bi Biden mogao izgubiti”. Savjetnik je podijelio popis glavnim donatorima stranke.

Popis uključuje razloge “od imigracije i visoke inflacije do [Bidenove] dobi, nepopularnosti potpredsjednice Kamale Harris i prisutnosti kandidata treće strane poput Roberta F. Kennedyja Jr.”

Savjetnik koji je napravio popis dodao je: “Popis zašto bismo ‘mogli’ pobijediti je tako mali da ga čak ne moram držati na svom telefonu.”

POLITICO je također citirao veterana demokratskog stratega Petea Giangreca, koji je priznao da je Bidenov dosije kao predsjednika nepopularan među američkim biračima u usporedbi s Trumpovim.

“Ako je okvir ove utrke, ‘Što je bilo bolje, 3,5 godine pod Bidenom ili četiri godine pod Trumpom’, gubimo to svaki dan u tjednu i dvaput u nedjelju”, rekao je Giangreco.

Posljednja anketa pokazala je da bi Trump najvjerojatnije pobijedio da se predsjednički izbori održavaju danas.

Ankete New York Timesa i Siene objavljene ranije ovog mjeseca pokazale su da bivši predsjednik vodi Bidena s ugodnom razlikom u mnogim ključnim državama na bojištu.

Najznačajnije je da je anketa pokazala da Trump ima nevjerojatnih 12 bodova prednosti među registriranim glasačima u Nevadi – stanje koje je Biden nosio prije četiri godine.

CatholicVote je ranije objavio:

Analitičari drastičnu promjenu pripisuju činjenici da su hispanoamerički birači u posljednjih nekoliko godina velikom većinom bili skloni Trumpu. Otprilike 20% birača u Nevadi su Hispanoamerikanci.

Kada su anketirani samo vjerojatni birači, Trumpovo vodstvo u Nevadi poraslo je na 13 bodova.

Ankete Timesa također pokazuju da Trump ima zdravu prednost nad trenutnim predsjednikom u nekolicini drugih žestoko osporavanih swing država. Trump vodi s 10 bodova u Georgiji i sedam bodova više od Bidena među registriranim glasačima u Arizoni i Michiganu. Sve su te države glasale za Bidena 2020.

Kao što je primijetio CatholicVote, ista je anketa pokazala da “gotovo jedan od pet registriranih birača iz šest swing država, uključujući mnoge katolike, nije glasao na predsjedničkim izborima 2020.”.

Continue Reading

Vijesti

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

Published

on

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća – piše Philip Kosloski u Altea-i.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji od ranog djetinjstva i prema piscu Aleteije Joanne McPortland, “ušla je u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi The Church Year: Talks to Children:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec kako jarko sja, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njegov komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

“Je li to iskušenje Zloga?” – zabrinuto je upitala. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvješću, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se ustanovi velika svetkovina u čast Moga Presvetoga Tijela. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je račun došao do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

Philip Kosloski /Altea

Continue Reading

Vijesti

Biden se boji ‘velikog židovskog utjecaja’

Published

on

Američki predsjednik neće riskirati da naljuti lobi u Washingtonu, rekao je savjetnik za sigurnost za Project Veritas

Predsjednik SAD-a Joe Biden pod pritiskom je progresivnog krila Demokratske stranke da oštrije osudi izraelske postupke u Gazi, ali to neće učiniti osim ako ne osvoji drugi mandat, rekao je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost za Project Veritas.

Bidenov stav o Izraelu rezultat je pažljivih “političkih kalkulacija”, rekao je savjetnik za politiku Vijeća za nacionalnu sigurnost Sterlin Waters tajnom novinaru za Project Veritas, konzervativni medij poznat po operacijama skrivenih kamera.

S jedne strane, Biden i njegovi glavni suradnici moraju reći Izraelu da “nećete nastaviti lagati, bombardirati i ubijati svu ovu djecu bez suočavanja s ozbiljnim posljedicama” kako bi umirili progresivne glasače, objasnio je Waters u videu koji je objavljen u utorak. Međutim, kad bi Biden to učinio, nastavio je Waters, razljutio bi “veliki, moćni židovski utjecaj u republikanskoj i demokratskoj politici” i suočio se s klevetničkom kampanjom koja bi ga koštala predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

“Kada bi Biden ponovno pobijedio, mogao bi biti mnogo iskreniji kada je rekao ‘ne’”, rekao je Waters. “[Ali] to je odluka drugog mandata.”

Trenutačno se čini da se Bidenovo stajalište o Izraelu mijenja iz dana u dan, s američkim predsjednikom koji je u nedjelju okupljenim studentima rekao da podržava “trenutni prekid vatre kako bi se zaustavile borbe” u Gazi, a novinarima u ponedjeljak rekao da “stojimo uz Izrael da ukloni [vođu Hamasa Yahyu] Sinwara i ostale koljače Hamasa.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael može uništiti Hamas samo invazijom na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem se trenutno nalazi više od milijun raseljenih Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, Biden je zaprijetio da će zaustaviti isporuku oružja Izraelu ako Netanyahu naredi kopnenu invaziju na Rafah, odluka za koju je Waters rekao da je “politički rizik”.

Međutim, dok je Bijela kuća zamrznula isporuku bombi Izraelu krajem travnja, Biden je odobrio drugu prodaju oružja vrijednu milijardu dolara – uključujući tenkovsko streljivo i minobacačke granate – židovskoj državi nekoliko dana nakon što je obećao uskratiti buduće isporuke.

Izrael je napadao Rafah zračnim napadima posljednja dva tjedna, uz pokretanje ograničenih kopnenih operacija u istočnim četvrtima grada. Netanyahu je odbacio Bidenovu prijetnju da će prekinuti vojnu pomoć, izjavivši da će se Izrael “boriti našim noktima” ako bude potrebno.

Unatoč Netanyahuovom hvalisanju, premijerov ratni kabinet odložio je planove za veliku ofenzivu u Rafi i odlučio se za ograničeniji pristup koji će minimizirati civilne žrtve, izvijestio je u ponedjeljak Washington Post. Izraelski izvori koji su razgovarali s Postom rekli su da je ovaj pristup odabran kako bi se izbjegao gnjev SAD-a.

Dan prije nego što je Watersov intervju objavljen, dužnosnik američkog State Departmenta rekao je za Politico da je državni tajnik Antony Blinken naredio zaposlenicima da prestanu objavljivati detalje povjerljivih razgovora u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa medijima (Project Veritas, Logicno)

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved