Connect with us

Vijesti

Starešina: Poljska, Litva i Grčka već se ograđuju zbog migranata. Božinoviću, diži zid!

Published

on

Migranti ne čekaju da se europsko vodstvo probudi i progleda. Niti su spremni ostati u Iranu ili Tadžikistanu. Mađarska i Slovenija ogradile su se već 2015., ostale najugroženije države ograđuju se sada i tek će nakon toga razgovarati o zajedničkoj europskoj migrantskoj politici

EU više nije protiv zaštitnih zidova na granici. Naprotiv, iz Europske komisije daju migove svojim istočnim članicama Latviji, Litvi i Poljskoj da podignu zid prema Lukašenkovoj Bjelorusiji. Dakako, neće ih financirati EU. To ne. EU si ipak ne bi dopustio financirati takvu nehumanu zaštitu svojih vanjskih granica. Radije humano lovi migrante po šumama.

No ako države članice tako žele zaštititi svoje granice, neka im bude. Zaštitne pregrade na granici više se ni u briselskom središtu EU ne zovu grubo ‘bodljikava žica’, kao što su ih nazivali 2015. kad je počeo veliki migrantski pohod na Europu. Sad se zovu ‘zid’. To ipak zvuči mekše i prihvatljivije naprednomu europskom uhu.

‘Lukašenko-tours’ za arapske ‘turiste’

Novi zidovi niču na granicama Litve i Poljske prema Bjelorusiji, gdje se u rujnu očekuje velika migrantska kriza. Bjeloruski vođa i bliski Putinov prijatelj Aleksandar Lukašenko već je na Litvi uvježbao punjenje susjednih članica EU migrantima iz islamskog svijeta.

Nakon što je pružila zaštitu Lukašenkovoj političkoj oporbi i glasno prosvjedovala kad je bjeloruska vlast skrenula s trase Ryanairov zrakoplov da bi uhitila oporbenog novinara Protašenka – Litva je platila visoku cijenu. ‘Lukašenko-tours’ napunio ju je s oko četiri tisuće arapskih ‘turista’ koje je uvezao zračnom linijom pretežito iz Iraka i izvezao kopnenom rutom, ilegalno preko granice – u Litvu. Sličan scenarij u sljedećim tjednima prijeti Poljskoj i Latviji, samo u mnogo većim razmjerima.

U Poljsku i Latviju Bjelorusija je već počela ilegalno preko granice ubacivati migrante iz Afganistana. Vrhunac krize očekuje se sredinom rujna, u vrijeme združene rusko-bjeloruske vojne vježbe u Bjelorusiji simbolična imena ‘Zapad 21’ koja bi mogla ozbiljno sigurnosno ugroziti istočnu Europu. Ili joj barem pokazati nemoć Zapada. Uostalom, Lukašenko je otvoreno najavljivao da će napuniti EU migrantima i to obećanje zasad ispunjava.

S novom, istočnoeuropskom migrantskom rutom, uz pojačanu aktivnost balkanske i sredozemne rute i s novim afganistanskim migrantskim valom koji bi mogao biti i veći i opasniji od prethodnih, EU se nalazi pred pravom migrantskom invazijom iz islamskog svijeta na koju trenutačno europsko političko vodstvo (ako se to vodstvom može nazvati) nema odgovor.

Najsuvislije što se može čuti iz Bruxellesa, nakon niza žurnih sastanaka potaknutih strahom od velikoga migrantskog vala nakon urušavanja i talibanizacije Afganistana, zapravo je priznanje da od 2015. do danas u njemu nisu smislili zajednički efikasan odgovor na migrantsku krizu.

Klima važnija od ilegalnih migranata

No taj europski establišment, posvećen borbi protiv klime, i dalje ne primjećuje da s novim migrantskim valom turski ‘sultan’ Erdoğan preko balkanske rute, sjevernoafričke islamističke grupe preko sredozemne rute, a sada i Lukašenko i Putin preko istočnoeuropske rute, čine korak dalje u projektu islamizacije Europe.

Napredni europski establišment uopće nije u stanju razmišljati u tim kategorijama. Još do jučer tvrdio je da je glavni uzrok tih migracija – klima. I planirao je zaustaviti ilegalne migracije programom protiv klimatskih promjena. Sad upozorava da novi migrantski val može biti zloupotrijebljen za jačanje nacionalističke desnice u Europi, one koja ne vjeruje da je glavni europski problem – klima. Niti vjeruje da je glavni zadatak političkog vodstva – borba protiv klime.

Ponajviše zbog opasnosti od te nacionalne desnice, napredni bi europski establišment sad i želio zaustaviti nekontrolirane migracije. Ali ne zna kako. Pa onda prešutno namiguje najugroženijim istočnoeuropskim državama članicama da mogu podizati zidove na granici. Tomu malom buđenju svakako je pridonijela hladnoratovska shema razmišljanja.

Kad bliskoistočni i afganistanski migranti počinju dolaziti preko Bjelorusije ili Rusije, onda se čak i u zelenim glavama naprednoga europskog establišmenta pali crvena lampica: otkud Iračani u Minsku i Afganistanci u Moskvi? I zašto odande idu na izlete baš uz poljsku granicu? Zato bi možda trebalo i zahvaliti Putinu i Lukašenku što su svojim migrant-turama pridonijeli djelomičnom buđenju Europske unije.

Ali migranti neće čekati da se europsko vodstvo probudi i progleda. Niti su spremni slijediti njegove želje da ostanu u Iranu ili Tadžikistanu. Najugroženije države to prepoznaju. Poljska diže zid, Litva diže zid, Grčka diže zid, Mađarska i Slovenija ogradile su se već 2015. Božinoviću, diži zid! A onda razgovarajte o zajedničkoj europskoj migrantskoj politici…

Višnja Starešina / Lider media

Vijesti

“Uključi Boga u svoj život i naći ćeš ga …”

Published

on

Mario Žuvela ima jednu nadahnutu, ‘strelovitu’ molitvu/misao, koju dijelimo s vama.

Ima nešto u tome kad Boga uključiš u svoj svakodnevni život. Dobivaš bolji život.

Dublje odnose. Snažnija iskustva. Sve postaje nekako smislenije. Ne nestaju svi tvoji problemi preko noći, ali se preko noći pronalaze rješenja za njih. Jer ih tražiš s Bogom.

Jer pitaš Boga za savjet. U molitvi. U čitanju Svetoga pisma. U osluškivanju vlastitoga srca. 

Mario Žuvela

Dobro jutro. Kreni jutros s Isusom u novi dan i sve će biti lakše!

Pripremaio: don S. Lončar

Continue Reading

Vijesti

Sporazum WHO-a o pandemiji poražen, barem za sada

Published

on

Pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove WHO-ovog sporazuma o pandemiji i amandmana na Međunarodne zdravstvene propise prije krajnjeg roka 24. svibnja, ali neki kritičari prijedloga upozorili su na preuranjeno slavlje – piše Michael Nevradakis Ph.D., u The Defender.

Građani SAD-a: Zahtijevaju od Kongresa da istraži skokovito visoke stope smrtnosti

Ovaj je članak izvorno objavio The Defender — web mjesto za vijesti i poglede Children’s Health Defense.

Pregovori za predloženi “sporazum o pandemiji” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – ili “ugovor o pandemiji” – i izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) nisu uspjeli, barem za sada.

New York Times je izvijestio da pregovarači nisu uspjeli predati konačne tekstove dvaju dokumenata prije 24. svibnja, krajnjeg roka za razmatranje i glasovanje na ovogodišnjoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja se održava ovaj tjedan u Ženevi, u Švicarskoj.

WHO je rekao da su prijedlozi namijenjeni pripremi za “sljedeću pandemiju”.

Ali kritičari su prijedloge nazvali globalnim “grabežom moći” koji je prijetio nacionalnom suverenitetu, zdravstvenoj slobodi, osobnim slobodama i slobodi govora, dok su promicali rizična istraživanja o stjecanju funkcije i “zdravstvene putovnice”.

“Sporne točke”, prema The Timesu, uključivale su “pravičan pristup cjepivima i financiranje za uspostavu sustava nadzora”.

Umjesto razmatranja kompletnog skupa prijedloga iz oba dokumenta, skromniji “konsenzusni paket [IHR] izmjena” bit će predstavljen ovaj tjedan, prema predloženom tekstu Radne skupine za izmjene i dopune Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.) ( WGIHR).

Tekst ne predstavlja potpuno dogovoreni paket izmjena i dopuna i namijenjen je pružanju pregleda trenutnog statusa i napretka rada WGIHR-a. …

Mandat supredsjedatelja i Ureda WGIHR-a sada je završio, ali mi smo spremni podržati sljedeće korake dogovorene na Sedamdeset i sedmoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, uključujući olakšavanje daljnjih rasprava ako se tako odluči.

U konačnom izvješću Međunarodnog pregovaračkog tijela (INB) za “sporazum o pandemiji” od 27. svibnja stoji “INB nije postigao konsenzus o tekstu”.

Mary Holland, izvršna direktorica Children’s Health Defense (CHD), pripisala je globalno protivljenje prijedlozima WHO-a za njihovo zatvaranje. Za Defender je rekla:

Ogromno je priznanje građanskom djelovanju što su ugovor i propisi WHO-a očito propali. Iako su delegati Svjetske zdravstvene skupštine još uvijek uključeni u pregovore u zadnji čas, izvan odobrenih procedura nemaju konsenzus da krenu naprijed s pravnom infrastrukturom za provođenje operacija COVID-a.

Ovo je sjajna vijest za građane svijeta i pokazuje nam koliko možemo biti moćni kada kreativno radimo zajedno.

Times je izvijestio da pregovarači planiraju tražiti više vremena. Prema Straits Timesu, “zemlje su izrazile obvezu da će nastaviti gurati za postizanje sporazuma.”

Otvarajući Svjetsku zdravstvenu skupštinu u ponedjeljak, glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus sugerirao je da će se nastaviti napori da se dovrše dva prijedloga.

“Svi bismo željeli da smo uspjeli postići konsenzus o sporazumu na vrijeme za ovu zdravstvenu skupštinu i prešli cilj”, rekao je Tedros, u primjedbama koje citira The Straits Times. “Ali ipak ostajem uvjeren da hoćemo, jer gdje postoji volja, postoji i način.”

Internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom – organizacije koja radi na odbijanju prijedloga WHO-a – pozdravila je vijest i sugerirala da su napori WHO-a nepovratno propali.

“Ugovor je sklopljen”, napisao je Nass na Substacku. “Ništa u ugovoru ne može ustati iz pepela pregovora o kojima će se glasovati ovaj tjedan.” Vijest je okarakterizirala kao pobjedu u “prvoj rundi” “u ratu demokracije protiv jedne svjetske vlade”.

Prijedlozi WHO-a se ‘odvijali kroz laži i prikrivanje’

Pregovori su propali unatoč naporima Tedrosa i drugih da uvjere pregovarače i države članice WHO-a da se dogovore o dva teksta na vrijeme za glasovanje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u siječnju, Tedros je upozorio na prijetnju pandemije koju predstavlja još nepoznata “Bolest X” i rekao da nam sporazum o pandemiji “može pomoći da se pripremimo za budućnost na bolji način jer se radi o zajedničkom neprijatelju.”

U ožujku je više od 100 bivših svjetskih čelnika, uključujući bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Tonyja Blaira – zagovornika “putovnica cjepiva” i digitalne osobne iskaznice – potpisalo pismo u kojem poziva države članice WHO-a da završe pregovore o “sporazumu o pandemiji”.

Dužnosnici Bidenove administracije koji su pregovarali u ime SAD-a također su se zalagali za finalizaciju dvaju dokumenata.

Loyce Pace, pomoćnica tajnika za globalna pitanja u američkom Ministarstvu zdravstva i društvenih usluga, rekla je za The Times. “Mi u javnom zdravstvu shvaćamo da bi nova pandemija doista mogla biti iza ugla.”

U prosincu 2023. Pace je svjedočila pred Kongresom u prilog ta dva dokumenta. “Samo je pitanje vremena kada će se svijet suočiti s još jednom ozbiljnom prijetnjom javnom zdravlju”, rekla je, ističući ulogu SAD-a u izradi nacrta nekih od predloženih izmjena IHR-a.

Ali prema Nassu, cijeli projekt pripravnosti na pandemiju pokrenut je kroz “laži i prikrivanje”.

“Globalisti su stvorili pravne dokumente prepune eufemizama i kitnjastog jezika, uvijek prikriveni kako bi sakrili prave namjere dokumenata”, rekla je. “Ali prozreli smo ih i nismo im dopustili da se izvuku.”

Nass je napisao da je “konsenzus” o prijedlozima IHR-a koji su dostavljeni Svjetskoj zdravstvenoj skupštini “cvjetni, a ne smisleni jezik”.

Postoji jedna iznimka, rekao je Nass. Osvrćući se na članak 5 amandmana na IHR, primijetila je da su “pregovarači dobro govorili državama da nadziru svoje građane i bore se protiv dezinformacija”

Cijeli članak pročitajte ovdje

Continue Reading

Vijesti

HITNO UPOZORENJE: Jemenski Hutiji su upravo izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u CRVENOM MORU

Published

on

Pobunjenička skupina preuzela odgovornost za napad nakon što je izvijestila o 16 ubijenih u američko-britanskim napadima na pokrajinu Hodeidah.

Jemenski Hutiji kažu da su izveli raketni napad na američki nosač zrakoplova u Crvenom moru kao odgovor na smrtonosne američke i britanske napade na Jemen – navodi Al Jazeera.

Houthi pristaše marširaju obilježavajući godišnjicu jemenskog jedinstva u Sani, Jemen, 22. svibnja 2024. [Osamah Abdulrahman/AP Photo]

Vojni glasnogovornik Houthia Yahya Saree najavio je napad na nosač Eisenhower u petak; grupa je ranije tvrdila da je najmanje 16 ljudi ubijeno u američkim i britanskim napadima na provinciju Hodeidah, što je najveći javno priznati broj mrtvih u višestrukim rundama napada zbog napada grupe na brodove.

Posljedice napada u četvrtak objavljene su na televiziji Al Masirah, kanalu pod kontrolom Hutija, koji je emitirao video koji prikazuje ranjene civile koji se liječe u Hodeidi. Izvještava se da su najmanje 42 osobe ozlijeđene.

"Američko-britanska agresija neće nas spriječiti da nastavimo s našim vojnim operacijama u potpori Palestini", rekao je Houthi dužnosnik Mohammed al-Bukhaiti na X, upozoravajući da će pobunjenici "eskalaciju dočekati eskalacijom".

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je na X da su napadi na 13 Houthi ciljeva "uspješno uništili" osam letjelica bez posade, ili dronova, u područjima pod kontrolom Houthia u Jemenu i iznad Crvenog mora.

MOŽDA JE SAV PAKAO TU UPRAVO da bi se pustio s lanca (Zamislite zasad samo da ga je generirala AI) prema X profilu Matt Wallace-a

Continue Reading

Popularno

Copyright © 2023. Croativ.net. All Rights Reserved